Hoe kun je geld verdienen met yield farming en wat zijn de risico’s in 2020?

yield

Als je al een tijdje meedraait in de wereld van de cryptomunten, heb je de term ‘yield farming’ hoogstwaarschijnlijk al eens gehoord. Veel mensen hebben er namelijk wel van gehoord, maar weten niet wat het is en hoe het werkt. Dat is zonde aangezien er via yield farming een hoop geld verdiend kan worden. In 2017 tijdens de grote bitcoin hype werd er vooral gebruik gemaakt van ICO’s (Initial Coin Offerings). 

Het heden

Dat is nu heel anders. Tegenwoordig is DeFi en het daarbij behorende yield farming erg populair. Dat veel anderen er op dit moment in investeren hoeft niet automatisch te betekenen dat jij dat ook moet doen. Van de ICO’s die in 2017 gelanceerd werden is 80 procent uiteindelijk minder waard geworden dan de startwaarde. Dat is dan ook een goed voorbeeld waarom je je niet zonder na te denken bepaalde investeringen kunt doen. De kans is dan ontzettend groot dat je een heleboel geld verliest. 

Goed inlezen

Het is belangrijk om je goed in te lezen voordat je besluit een investering te gaan doen. Je bent er dan natuurlijk nog steeds niet zeker van dat je winst zult maken, maar je vergroot wel de kans. Als je zonder na te denken je geld inzet op een investering is de kans zeer klein dat je winst zult maken. Het is belangrijk om alle risico’s van een investering te kennen.

yield

Pas als je die kent kun je oordelen of je de investering aandurft of niet. Het is niet de bedoeling om je te ontmoedigen om je geld te investeren, het is de bedoeling dat je goed nadenkt over de financiële keuzes die je maakt. 

Wat houdt yield farming precies in?

Yield farming is het investeren van cryptomunten op een DeFi markt met een productief doeleinde. Een goede yield farmer verdient niet alleen geld met koerswinsten, maar ook ontvangt die nog rente op zijn investering. Het is lastig om te begrijpen hoe dit allemaal tot stand komt wanneer je niet weet wat DeFi precies inhoudt.

DeFi betekent decentralized finance. Dat betekent dus gedecentraliseerd geld. Geld mag gedecentraliseerd genoemd worden wanneer er geen centrale partij is die alle transacties en leningen in de gaten houdt. In ons reguliere betalingssysteem is de bank die centrale partij. 

Het idee achter DeFi

In principe is het idee achter DeFi het decentraliseren van ons hele financiële systeem. Op dit moment ga je voor een lening naar de bank. De bank is dan de tussenpersoon bij deze transactie. In een wereld waar het ideale gedecentraliseerde betalingssysteem door iedereen wordt gebruikt zullen transacties veiliger, sneller en goedkoper zijn. Dat komt doordat er gewerkt wordt met smart contracts.

Een smart contract

Een smart contract is een door de computer gegenereerde overeenkomst over een transactie. Zo’n contract werkt bijvoorbeeld zo: er wordt 2000 euro overgemaakt van de rekening van Jan naar de rekening van Piet wanneer Jan de auto in ontvangst genomen heeft. Dit gaat allemaal automatisch en het is dan ook niet mogelijk om de voorwaarden te veranderen wanneer de overeenkomst is gesloten. Door dit systeem worden winstgedreven bedrijven uitgedreven door een open source protocol. Daardoor zal het lenen van geld bijvoorbeeld goedkoper gaan worden. 

Hoe werkt yield farming?

Yield farming is gerelateerd aan een model genaamd automatic market maker(AMM). In de meeste gevallen zijn er liquidity providers en liquidity pools betrokken bij dit proces. Een liquidity pool is eigenlijk een smart contract waar cryptomunten zitten opgeslagen. De liquidity providers dragen daarin bij aan de liquiditeit van de pool door hun eigen cryptomunten te investeren. De fondsen in een liquidity pool bieden mogelijkheid om een soort marktplaats op te richten waar deze fondsen kunnen worden verhandeld.

Als jij gebruik maakt van zo’n systeem om bijvoorbeeld je bitcoins om te ruilen voor ether betaal je een klein deel van het bedrag aan transactiekosten. De hoogte van dat bedrag is per platform verschillend. Dat bedrag wordt uitbetaald aan de liquidity providers. Het bedrag dat zij krijgen is afhankelijk van de hoeveelheid liquiditeit die toegevoegd wordt aan de pool.

yield

Als je meer cryptomunten investeert zul je dan ook meer geld krijgen dan iemand die minder heeft geïnvesteerd. Dit is niet de enige manier om geld te verdienen met yield farming. Er zijn nog een aantal zaken waarmee je geld kunt verdienen als je aan yield farming doet. Zo kun je bijvoorbeeld geld verdienen aan de token rewards die ze soms krijgen. 

Verschillende platforms

Er zijn namelijk platforms die hun liquidity providers belonen door ze een speciaal token te geven. Naast dit token krijgen ze ook nog de fees. Met deze token krijgen zij de macht om mee te stemmen over de toekomst van het netwerk. Je kunt deze tokens ook verkopen waardoor het je extra geld oplevert.

Aan de hand van yield farming is het mogelijk om geld te verdienen door rente. Als je liquidity provider bent kun je zoals eerder genoemd de liquiditeit van een netwerk verbeteren. In ruil daarvoor krijg je bij sommige platformen rente over het geld wat je hebt geïnvesteerd. Die rente is vaak heel laag omdat je meestal ongeveer om de 15 seconden je rente ontvangt. 

Het voordeel

Een voordeel voor de liquidity providers is het feit dat er meestal gewerkt wordt met compound interest. Dat betekent dat je rente krijgt over het actuele bedrag en niet over de originele investering. Daardoor krijg je dus rente over rente. In het begin zal dit waarschijnlijk erg weinig zijn. Je zult al snel merken dat je steeds meer rente in ontvangst mag nemen.

De koersstijgingen kunnen er ook voor zorgen dat iemand die aan yield farming doet geld verdient. Wanneer de liquidity pool meer waard wordt zul je uiteraard ook meer rente in ontvangst kunnen nemen. 

Zitten er risico’s aan yield farming?

Het is erg lastig om succesvol te worden in yield farming. De meest rendabele yield farming strategieën zijn zeer complex. Bovendien moet je een relatief hoog eigen vermogen van cryptomunten hebben om serieus geld te verdienen met yield farming. Dat komt natuurlijk doordat de rente erg laag is waardoor je met een lage inzet weinig rente zult krijgen. 

Transactiekosten

De transactiekosten voor yield farming liggen vrij hoog waardoor het niet slim is om vaak over te stappen tussen verschillende pools. Dat kan je dan namelijk een hoop geld kosten. Een ander risico zit hem in de smart contracts. Deze contracten zijn in basis geen risico, maar dat is sterk afhankelijk van wie het contract heeft ontwikkeld. 

De ontwikkelaar

De ontwikkelaar kan bepaalde fouten maken waardoor het contract niet goed werkt. Als dat gebeurt zou het er in theorie voor kunnen zorgen dat je geld verliest. De kans is niet groot dat dat gebeurt maar je moet er rekening mee houden dat de kans er wel is.

Het kan voorkomen dat de activa die jij in de pool hebt gezet steeds minder waard worden. Je kunt dan nog zo veel rente ontvangen, de waarde van jouw totale bezit zal achteruit gaan. Er is in principe weinig dat je kunt doen tegen dit probleem. Het enige wat je kunt doen is je goed verdiepen in de dingen waar je in investeert. Op de manier kun je proberen te voorkomen dat de koers onverwacht daalt. 

Wat zijn de voordelen van yield farming?

Het is in principe altijd zo dat iets waar risico’s aan zitten ook voordelen heeft. Belangrijk is om die voor en nadelen tegen elkaar af te wegen. Is het het waard om dit risico te nemen voor een kans op winst? Die afweging zul je zelf moeten maken. Er zijn een aantal voordelen aan yield farming. 

yield

Natuurlijk is de hoofdreden dat mensen beginnen met yield farming het geld. Dat is sowieso bij veruit de meeste mensen de reden om in te stappen in de wereld van de cryptomunten. Als je aan yield farming doet en je gebruikt op het juiste moment de juiste strategie kun je daar enorme winsten mee pakken. Dat is in principe waar elke yield farmer naar op zoek is. 

Investeerders

Dankzij yield farming maak je geld met geld. Dat betekent dat hoe meer geld je investeert hoe meer winst je daaruit haalt. Daardoor wordt yield farming voor veel investeerders extra interessant. Als je namelijk over een groot vermogen beschikt kun je door op de juiste manier aan yield farming te doen een heleboel geld verdienen. Je zet in principe je geld aan het werk wanneer je aan yield farming doet. Door op de normale manier te traden in cryptomunten kun je alleen koerswinsten en hoogstens staking winsten boeken. 

Winst en risico

Als je aan yield farming doet kan dat ook, maar daar komen dan nog een heleboel andere winsten bij. Dat gaat dan natuurlijk wel gepaard met een risico wat je aangaat. Veel mensen vinden het leuk dat je door yield farming een hele nieuwe ervaring meemaakt. Ook al zou het niet goed gaan, je leert er toch een heleboel van. Uiteindelijk zal je door meer ervaring op te doen in de wereld van de cryptomunten steeds iets wijzer worden. 

Beter traden

Daardoor zul je uiteindelijk een betere trader en yield farmer worden dan dat je eerst was. Het is de bedoeling om winst te maken met yield farming. Toch kan het net zoals bij alle investeringen voorkomen dat je geld verliest. Het is daardoor erg belangrijk om nooit geld te investeren waarvan je het je niet kunt veroorloven om dat geld te verliezen. Als je dat wel doet kan het erg vervelende gevolgen hebben. 

Is het verstandig om te investeren in yield farming

Er is niet één stappenplan waardoor jij succesvol zal worden met yield farming. Als je succes en winst wilt behalen via yield farming vergt dat een hoop creativiteit en kennis van zaken. Het is belangrijk dat je echt goed op de hoogte bent van alle ins en outs van de wereld van de cryptocurrency. Je moet er voor zorgen dat je een goede strategie hebt bedacht voordat je begint met investeren. 

yield

Weeg de risico’s goed af

Verder is het belangrijk om je te realiseren dat yield farming in sommige gevallen een hoop geld kan kosten. Daar staan dan wel weer mooie winsten tegenover. Die kun je alleen behalen wanneer je genoeg tijd en moeite investeert in yield farming. Het voordeel van yield farming is dat je op verschillende manieren geld verdient. Toch is yield farming net zoals alle andere vormen van investeringen nooit risicovrij. Er is altijd kans op bijvoorbeeld een bug in een smart contract, of simpelweg een daling van de waarde van jouw geïnvesteerde munten. 

Doe het juiste onderzoek

Als je goed onderzoek doet voordat je gaat investeren in yield farming kun je de risico’s op verlies beperken. Zoek bijvoorbeeld uit welke munt jij denkt dat in waarde zal gaan stijgen. Er zijn een heleboel verschillende manieren waarop je kunt investeren in yield farming. Het is aan jou om de juiste strategie te bepalen waardoor je winst kunt maken waardoor je niet meer wakker zal liggen. Als je het moeilijk vindt om een strategie te bepalen, kun je op allerlei crypto sites naar inspiratie zoeken. Het is wel belangrijk dat je geen strategie van iemand kopieert. 

Verdiepen

Als je dat wel doet vertrouw je dus blind op iemand die je niet kent. Het is veel verstandiger om jezelf te verdiepen in yield farming en vervolgens aan de hand van de informatie die je hebt een strategie te ontwikkelen. Op deze manier zorg je er voor dat je een weloverwogen keuze maakt om te beginnen met yield farming.

LEREN BELEGGEN IN CRYPTO'S

Meld u hieronder aan en leer gratis hoe je zelf kunt leren beleggen met cryptocurrencies.

Check uw email om uw aanmelding te verifieren. Check ook uw spambox 😉

Er is iets foutgegaan. Probeer het opnieuw.