Zijn cryptovaluta te vergelijken met ‘echt’ geld?

cryptovaluta

Er zijn steeds meer mensen die denken geld te kunnen verdienen door te investeren in cryptovaluta. Dat heeft verschillende redenen. Zo is het bijvoorbeeld voor veel mensen interessant geworden om in cryptovaluta te investeren doordat anderen hier veel mee hebben verdiend. Het is uiteraard leuk om te zien dat anderen geld verdienen, maar het liefst zou je dat zelf ook willen. Daarom kan het slim zijn om je spaargeld deels te investeren in cryptovaluta. Op die manier kun je meer rendement behalen dan de spaarrente die op dit moment zo laag is dat je er niets meer aan hebt. 

Cryptovaluta

Het is van belang om goed te weten waar je in investeert als je van plan bent om cryptomunten te gaan kopen. Dat is fijn aangezien je anders niet kunt inschatten of het een goed idee is om een bepaalde cryptomunt te kopen of niet. Daarom moet je er voor zorgen dat je eerst voldoende kennis hebt over cryptovaluta voordat je begint met het investeren van geld. Dat is veel verstandiger aangezien de kans dat je geld verliest dan vele malen groter is dan de kans dat je winst zult maken. Het is daarom van belang om pas te investeren wanneer je goed begrijpt waar je precies in investeert. 

Waar moet je rekening mee houden wanneer je in cryptovaluta investeert?

Er zijn verschillende dingen die je niet moet vergeten wanneer je van plan bent om je geld te investeren in cryptomunten. Dat komt doordat je er op die manier voor kunt zorgen dat je minder risico loopt om een deel van je investering te verliezen. Het is vervelend om geld kwijt te raken doordat je niet goed voorbereid bent op je investering. Daarom is het slim om je van tevoren goed in te lezen in de verschillen tussen cryptomunten en om de meningen van experts te horen. Niet alle experts investeren op dezelfde manier en daarom is het van belang om zelf je eigen mening te vormen.

Risico

Het is ook van belang dat je je er bewust van bent dat je een risico neemt wanneer je investeert in cryptovaluta. Dat is logisch aangezien er geen enkele manier is om je geld te investeren die helemaal zonder risico is. Daarom is het van belang dat je goed nadenkt over het risico wat je neemt door te investeren in cryptomunten. Wanneer je niet goed welke risico’s er komen kijken bij cryptomunten, is het niet slim om te investeren. Op die manier kan je alleen maar geld verliezen doordat je de risico’s anders had ingeschat. 

cryptovaluta

Leren traden

Als je wilt beginnen met traden, kan het lastig zijn om hier voldoende kennis over op te doen. Daarom is het van belang om goed na te denken over een geschikte manier om te leren wat er komt kijken bij het verhandelen van cryptovaluta. Dat kun je op verschillende manieren doen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om mee te kijken met iemand die verstand heeft van de handel in cryptomunten. Daarom kan het fijn zijn om eens te zien hoe zo iemand zijn of haar geld investeert. Hier kun je als beginnende trader een hoop van leren.

Klein beginnen

Het kan ook slim zijn om op een andere manier kennis te maken met het verhandelen van cryptovaluta. Als je met iemand meekijkt, zie je wel wat diegene doet, maar het is toch anders dan wanneer je zelf aan het traden bent. Daarom is het slim om eerst eens te beginnen met het investeren van zeer kleine bedragen. Het gaat hierbij dan niet om de winst die je maakt, maar om de ervaring die je opdoet. Je moet dan een klein bedrag op dezelfde manier investeren als je met een groot bedrag zou doen. Zo kun je een tijdje wachten en kijken of je investering goed uitpakt. 

Kennismaken met cryptovaluta

Door te beginnen met het verhandelen van cryptovaluta, leer je een hoop nieuwe dingen. Het is slim om kennis te maken met cryptovaluta door te beginnen met het investeren van kleine beetjes geld. Hierdoor leer je goed hoe je moet traden en maak je jezelf klaar om meer geld in te zetten. Op deze manier weet je zeker dat je je eerste grote investering goed doet. Het is aan jou om te bepalen wanneer je genoeg vertrouwen in jezelf hebt om met meer geld te werken. Doe dit vooral niet te overhaast aangezien dit alleen maar voor problemen kan zorgen. 

Betalen met cryptovaluta

De meeste mensen zien cryptovaluta op dit moment als een goede investering. Dat is ook zeker waar, maar eigenlijk is het ook de bedoeling dat we ooit met cryptomunten kunnen betalen in een winkel. Dit is het doel van een aantal cryptomunten. Daarom is het leuk om je eens af te vragen wat de verschillen zijn tussen cryptovaluta en fiatvaluta. Fiatvaluta is een andere naam voor ‘normale’ valuta zoals bijvoorbeeld de euro en de dollar. Tussen deze beide vormen van geld zitten een aantal grote verschillen. Het is leuk om eens te kijken naar deze verschillen. 

Is het mogelijk om cryptovaluta als betaalmiddel te gebruiken?

Het is op dit moment op zeer weinig plekken mogelijk om met cryptomunten te betalen. Dat heeft verschillende redenen. Er zijn bijvoorbeeld nog niet genoeg mensen die hier vraag naar hebben. Daarom is het voor veel winkels niet rendabel om mensen de mogelijkheid te bieden om met bitcoins of andere cryptomunten te betalen. Er zijn nog andere redenen waardoor het niet slim is om je klanten de mogelijkheid te geven om met cryptovaluta te betalen.

Betalen met crypto

Voor een winkel is het niet fijn om betalingen in cryptovaluta te ontvangen. Zij moeten dan een aparte wallet voor hun winkel aanmaken. Bovendien is de waarde van een cryptomunt nooit stabiel. Door de hoge volatiliteit van cryptomunten, kun je er als winkelier niet op vertrouwen dat je je producten voor de goede prijs verkoopt. Ook al kun je de prijs van een bepaald product automatisch laten veranderen, het is alsnog niet fijn om je betalingen in cryptomunten te ontvangen. Je weet immers niet of de cryptomunt die je een kwartier geleden hebt ontvangen op dit moment nog dezelfde waarde heeft.

Volatiliteit

De volatiliteit van cryptovaluta is op dit gebied een groot nadeel. Dit is ook iets wat de digitale munten juist interessant maakt voor veel traders. Door de hoge volatiliteit is er kans om erg veel wint te maken in een korte tijd. Daarom is het fijn als je op het goede moment investeert in cryptovaluta. Je kunt dan veel geld verdienen terwijl je daar weinig moeite in steekt. Uiteraard moet je wel veel moeite doen wanneer je alles wil leren wat je moet weten om in cryptomunten te handelen. Wanneer je dit onder de knie hebt, kun je hier zonder veel tijd te investeren een mooi rendement behalen. 

Betrouwbare prijs

Veel mensen zijn tegen het gebruik van cryptovaluta. Dat kan verschillende redenen hebben. Sommige mensen vinden het geen goed idee om cryptomunten te gebruiken doordat deze hoog volatiel zijn. Daardoor is de prijs van een cryptomunt nooit stabiel. Deze kan iedere tien minuten veranderd zijn. Je loopt nu tegen hetzelfde probleem aan als bij het accepteren van cryptomunten in een winkel. De winkelier weet niet of deze cryptomunten over een aantal uren nog steeds dezelfde waarde hebben als op dit moment. Dat is een groot nadeel aan cryptovaluta.

Winkels

Er zijn op een aantal plekken al winkels waar je met bitcoin of andere cryptovaluta kunt betalen. Dit is erg leuk voor mensen die geïnteresseerd zijn in cryptomunten, maar voor anderen is het nog niet erg handig. Wel is het goed voor de winkel dat er mensen van ver komen om in een winkel te kunnen betalen met bitcoin. Daarom is het voor de winkel goed dat zij één van de eersten zijn die dit aanbieden. Toch lijkt het er niet op dat je binnenkort overal met cryptovaluta kunt afrekenen. Daarvoor is het systeem ook nog niet ver genoeg. 

Vertrouwen in fiatvaluta

Tussen cryptovaluta en fiatvaluta zitten een aantal grote verschillen. Zo is het allereerst al een groot verschil dat cryptomunten fysiek niets zijn. Een cryptomunt bewaar je op een computer of een harde schijf. Als je een bitcoin hebt, bezit je veel geld. Dat is eigenlijk best vreemd aangezien je eigenlijk niets concreets in je bezit hebt. De waarde van een cryptomunt is afhankelijk van de interesse van mensen in deze cryptomunt. Als veel mensen besluiten om een cryptomunt te kopen, zal de prijs van deze munt stijgen. Cryptovaluta zijn erg gevoelig voor dit soort factoren.

cryptovaluta 5

Het nadeel van volatiliteit

Wanneer je cryptovaluta zou willen gebruiken om ons fiatgeld te vervangen, heb je nog een lange weg te gaan. Op dit moment lijkt het er niet op dat dit in de nabije toekomst mogelijk is. Dat heeft verschillende redenen. Zo is het allereerst van belang dat een nationale munt niet te volatiel is. Dit is van belang omdat deze niet te gevoelig moet zijn voor de toename en afname van het vertrouwen in deze munt. Als een nationale munt net zo volatiel zou zijn als bitcoin of andere cryptovaluta, zou deze niet geschikt zijn als nationale munt. De kans is dan namelijk groot dat het land er niet op vooruit zal gaan. 

Waardevast

Het is van belang dat fiatvaluta zo waardevast mogelijk zijn. Er zijn allerlei dingen die niet meer goed zouden gaan wanneer dit niet het geval is. Zo is het bijvoorbeeld lastig om iets af te spreken over schulden wanneer je gebruik maakt van een valuta die hoog volatiel is. Wanneer je bijvoorbeeld je schulden niet kunt betalen, moet je wachten totdat je geld minder waard is. Je schuld blijft dan even hoog qua bedrag, maar qua koopkracht ben jij in het voordeel. Dit is uiteraard niet de manier waarop dit soort dingen horen te gaan binnen een samenleving. 

Schulden

Alleen al als je kijkt naar het afbetalen van schulden met een valuta die hoog volatiel is, zie je dat dit misschien niet het beste idee is. Dat komt doordat mensen die slim genoeg zijn om hun schulden af te betalen in een dip van de valuta op die manier veel geld besparen. Bovendien maakt dit internationale handel erg moeilijk. Er zullen veel bedrijven zijn die bijvoorbeeld liever niet worden uitbetaald in cryptovaluta. Als jij als bedrijf uitsluitend gebruik maakt van cryptovaluta, zorgt dat er voor dat je dus niet kunt handelen met bedrijven die dit niet accepteren. 

Schaars aanbod

Het is van belang om goed de verschillen te weten tussen cryptovaluta en fiatvaluta. Je moet bijvoorbeeld weten dat de manier waarop dit geld onder controle wordt gehouden heel anders is. Wanneer een fiatvaluta problemen heeft met de koers, kan de overheid er voor kiezen om meer geld bij te drukken. Het kan ook zo zijn dat de overheid juist beslist dat er minder geld in omloop moet zijn. De overheid koopt dan een hoop euro’s op in ruil voor obligaties. 

Schaars

Bitcoin is verreweg de meest populaire cryptovaluta. Dat komt uiteraard doordat bitcoin de eerst cryptomunt was. Daarom heten alle andere cryptomunten ook altcoins. De enige cryptomunt die geen altcoin is, is de bitcoin. Cryptovaluta zijn altijd schaars aangezien er geen overheid of centrale partij die kan bepalen wat er met de hoeveelheid cryptomunten die in omloop zijn gebeurd. Daarom is het van belang om goed na te denken wat dit voor gevolgen kan hebben voor de prijs van cryptovaluta wanneer je deze als nationale munt zou gebruiken. 

Fluctuerende prijs

Het vervelende aan cryptovaluta is het feit dat de prijs van deze munten erg kan fluctueren. Dat heeft vooral te maken met de interesse van traders. Dit betekent dat de prijs snel gaat stijgen wanneer mensen cryptovaluta kopen. Ook wanneer meer mensen hun munten verkopen is dit direct terug te zien in de waarde van de munt. Het is handig dat dit zo is wanneer je gaat traden, maar een nationale munt moet toch stabiel zijn. Wanneer je een cryptomunt als nationale munt hebt, levert dit dus veel problemen op. Daarom lijkt dit op de korte termijn nog geen goed idee.

Voordelen van cryptovaluta

Er zitten ook een aantal voordelen aan het gebruik van cryptovaluta als nationale munt. Dat kan er voor zorgen dat er toch landen zijn die overwegen om cryptovaluta te gaan gebruiken. Er zijn wel bepaalde soorten cryptovaluta die in de buurt komen van fiatgeld. Zo kun je bijvoorbeeld de tether kopen. Dat is een stablecoin die afhankelijk is van de waarde van de bitcoin. Daarom is het door dit met elkaar te combineren mogelijk om een soort digitale dollar of euro te krijgen. Dit kan het doen van transacties op het internet een stuk makkelijker maken. 

Decentraal

Veel mensen zien het decentrale van cryptovaluta als een groot voorbeeld. Dat komt doordat er op die manier geen centrale partij is die de mogelijkheid heeft om alle gegevens van de gebruikers van de blockchain in te zien. Bovendien vinden sommige mensen het lastig om te vertrouwen op de banken. Dit is immers al eerder fout gegaan. Zij vinden het fijner om hun geld te investeren in cryptovaluta. Op die manier kunnen zij ook nog meer rendement behalen op hun spaargeld. 

Nadeel

Het decentrale van cryptovaluta is aan de andere kant ook weer een nadeel. Hierdoor is het bijvoorbeeld niet mogelijk om in een normale winkel te betalen met cryptovaluta. Dat is vervelend voor de mensen die graag eens iets te eten zouden willen betalen met cryptomunten. Het is begrijpelijk dat er weinig winkels zijn waar je kunt betalen met cryptovaluta. Dit is voor de eigenaar van de winkel simpelweg niet voordelig en daarom is het logisch dat er geen winkel in Nederland is waar je bijvoorbeeld met bitcoin kunt betalen.

LEREN BELEGGEN IN CRYPTO'S

Meld u hieronder aan en leer gratis hoe je zelf kunt leren beleggen met cryptocurrencies.

Check uw email om uw aanmelding te verifieren. Check ook uw spambox 😉

Er is iets foutgegaan. Probeer het opnieuw.