Wat is een NFT(Non-Fungible Token)?

NFT

Er zijn de laatste tijd steeds meer interessante ontwikkelingen op het gebied van cryptomunten en blockchain. Hierbij kom je bijvoorbeeld steeds vaker het begrip NFT tegen. Het is voor sommige mensen niet helemaal duidelijk wat dit precies is en daarom is het handig om hier nog eens uitleg over te krijgen. Na het lezen van deze tekst zul jij weten wat een NFT is en wat de functie ervan is. Het is leuk dat er steeds meer dingen mogelijk worden door blockchain en crypto. 

Mogelijkheden van cryptomunten en blockchain

NFT

Door crypto en blockchain zijn er erg veel nieuwe mogelijkheden ontstaan. Het bijzondere van een blockchain is natuurlijk het feit dat dit een soort database is die volledig decentraal is. Hierdoor is het mogelijk om een betalingsnetwerk zoals dat van Bitcoin draaiende te houden zonder dat daar een centrale partij bij nodig is. Dit betekent dat er niemand is die jou kan verbieden om een transactie in Bitcoin te doen. Bij ons normale betalingssysteem is dat natuurlijk wel mogelijk aangezien er altijd een bank is die een transactie moet goedkeuren. 

Op dit moment zijn er nog maar weinig zaken waar je voor kunt betalen met cryptomunten. Het is nog niet zo dat een cryptomunt als Bitcoin in een winkel als wettig betaalmiddel wordt gezien. Toch is het bijvoorbeeld voor mensen in Amerika al wel mogelijk om een Tesla te kopen en daar met hun Bitcoins voor te betalen. Dit is natuurlijk erg bijzonder aangezien er nog geen ander autobedrijf is waarbij je met cryptomunten kunt betalen voor een auto. Toch is het zeker mogelijk dat dit in de toekomst wel mogelijk gaat worden. 

Niet alleen ons betalingssysteem kan worden verbeterd door middel van blockchain, eigenlijk zijn er erg veel zaken die een stuk beter zouden zijn als er blockchain voor zou worden gebruikt. Het zou voor veel zaken in de zorg bijvoorbeeld erg handig zijn om gebruik te maken van blockchain. Hierdoor zouden ziekenhuizen over de hele wereld gemakkelijk de gegevens van patiënten die zij al eerder hebben behandeld met elkaar kunnen delen. Dit zorgt er voor dat zij beter kunnen bepalen wat een gepaste behandeling is voor een patiënt. 

Dit soort zaken laten zien dat er nog veel mogelijkheden zijn die gerealiseerd kunnen worden door middel van blockchain. Daarom is het mooi om te zien dat cryptomunten en de handel hierin steeds meer aandacht krijgen waardoor de markt tot nu toe constant is blijven groeien. Bovendien is de technologie nog jong en zijn er waarschijnlijk nog veel meer mogelijkheden die nog niet zijn ontdekt waardoor er in de toekomst nog veel meer veelbelovende projecten zullen worden gelanceerd. 

Wat is een NFT?

Er zijn de laatste tijd een aantal dingen die steeds meer aandacht krijgen in media, maar ook tijdens gesprekken van mensen die interesse hebben in cryptocurrency. Eén van deze dingen is een NFT. NFT is de afkoring van Non-Fungible Token. Dit zorgt er voor dat mensen allerlei dingen kunnen doen die nooit eerder mogelijk waren. Het stelt mensen namelijk in staat om een unieke token te creëren die anders is dan andere tokens. Daarom is het erg interessant om eens te kijken naar de mogelijkheden die hierdoor ontstaan. 

De techniek achter een Non-Fungible Token

Het is van belang om te begrijpen hoe het mogelijk is om een NFT te maken die volledig uniek is. Bitcoin is bijvoorbeeld niet uniek. Als je één Bitcoin in je bezit hebt en je ruilt deze in voor een Bitcoin die van iemand anders is, is er niets veranderd. Het is namelijk niet zo dat de ene Bitcoin verschillend is van de andere Bitcoin. Deze hebben allemaal dezelfde waarde en zijn eigenlijk precies hetzelfde. Dit zorgt er dus voor dat ze niet uniek zijn. Een NFT is dus wel uniek. Hoe dat kan, ga je zo uitvinden.

Dat alle Bitcoins als het ware hetzelfde zijn, heet fungibility. Daarom is de naam Non-Fungible Token ook vrij logisch. Dit betekent dus dat het een token is die helemaal uniek is waardoor er geen andere token is die precies hetzelfde is. Het is mogelijk dat een NFT uniek is doordat deze een volledig unieke hashcode krijgt. Deze wordt gelinkt aan de token en hierdoor is via de transactiegeschiedenis in de blockchain terug te zien dat jij daadwerkelijk de rechtmatige eigenaar bent van de token. 

Een blockchain is als het ware een soort digitaal grootboek. Het is dus een database waarin alle transacties van een bepaald netwerk worden vastgelegd. Bij een normale cryptomunt is het niet belangrijk welke munt er van de ene naar de andere wallet wordt verplaatst. Bij een NFT is dit juist van groot belang aangezien je zeker wilt weten dat je de eigenaar bent van de unieke token en niet van iets anders. Het is mogelijk om zeker te weten dat je de eigenaar bent door de hashcode van de token terug te vinden op de blockchain. 

Je kunt op een blockchain dus alle transacties terugvinden die plaats hebben gevonden op deze blockchain. Iedere cryptomunt heeft zijn eigen blockchain waardoor het bijvoorbeeld mogelijk is om een transactie van Bitcoin terug te vinden op de Bitcoin blockchain, maar niet op de blockchain van Cardano of Ethereum om maar een aantal voorbeelden te noemen. Het is daarom wel van belang om te weten op welke blockchain de NFT die jij in je bezit hebt is gemaakt waardoor je ook weet hoe je de authenticiteit van de NFT kunt controleren. 

Als je hoort hoe het kan dat een NFT volledig uniek is, denk je misschien dat dit ontzettend saai en technisch is. In de praktijk kan het erg handig zijn om een NFT te gebruiken. Er zijn verschillende redenen waardoor het handig kan zijn om hier gebruik van te maken. Het is bijvoorbeeld zo dat je door het gebruiken van een NFT bijvoorbeeld digitale kunst kunt maken. Dit kan er voor zorgen dat er een heel nieuw tijdperk in de kunst is aangebroken. Hierdoor zou je in principe dus een televisie kunnen ophangen om je kunst te laten zien. 

Geschiedenis van NFT’s

NFT

Er zit een lange geschiedenis achter het gebruik van blockchain technologie en cryptomunten. Het is namelijk zo dat blockchain technologie al relatief oud is vergeleken met cryptomunten. Bitcoin was de eerste cryptomunt en deze ontstond in 2008. Dat klinkt al als lang geleden, maar de wereld van crypto is nog volop in ontwikkeling. Blockchain is al een stuk ouder dan cryptomunten. Het principe van een digitale ketting van blokken als manier om een netwerk te laten werken, werd voor het eerst genoemd in het begin van de jaren 90.

In het begin van de jaren 90 waren er twee mannen die het idee hadden om een digitaal netwerk te starten wat werkte met de eerste versie van een blockchain. Op dat moment had natuurlijk niemand ooit van blockchain of iets wat hier mee te maken had en het duurde dan ook een tijdje voordat mensen door begonnen te krijgen dat hier mogelijkheden door konden ontstaan. Pas toen Bitcoin steeds meer bekendheid begon te krijgen kregen meer mensen oog voor de mogelijkheden die zijn ontstaan door deze nieuwe technologie. 

De eerste NFT’s

Het is dus zo dat het eerste idee voor blockchain technologie al veel eerder was dan de start van de eerste cryptomunt. Dat is ook niet zo gek aangezien het vanaf het moment dat de ontwikkelaar(s) van Bitcoin bedacht hadden om een cryptomunt te ontwikkelen nog nodig om erg veel werk te verrichten waardoor het systeem goed kan functioneren. Hier is veel tijd voor nodig geweest. Hoeveel tijd weten we niet doordat de maker van Bitcoin niet bekend is. Daardoor is ook niet bekend hoeveel tijd er nodig was om het netwerk te ontwikkelen.

Vanaf het moment dat de eerste cryptomunt door het publiek gekocht kon worden, duurde het nog bijna 10 jaar voordat het mogelijk was om een NFT te kopen. Dit geeft wel aan dat de wereld van crypto nog altijd in ontwikkeling is waardoor er in de toekomst ongetwijfeld nog veel meer mogelijkheden zullen ontstaan die onze wereld op verschillende manieren kunnen verbeteren. Daarom is het voor mensen die interesse hebben in het kopen van NFT slim om dat nu te doen zodat je er vroeg bij bent en mogelijk geld kunt verdienen. 

In de maand juni in het jaar 2017 werd één van de eerste projecten gelanceerd die het mogelijk maakte om een NFT aan te schaffen. Het is namelijk zo dat je door het project CryptoPunks wat werd ontwikkeld op Ethereum de mogelijkheid had om unieke poppetjes te kopen. Deze poppetjes kon je enkel digitaal vinden waardoor het van belang was om een manier te vinden om ze uniek te maken en om het niet mogelijk te maken om ze te kopiëren. Dit werd gedaan op dezelfde manier als een NFT vandaag de dag wordt beveiligd. 

Op dit moment is het nog steeds mogelijk om de poppetjes van CryptoPunks aan te schaffen op bepaalde marktplaatsen die je op blockchains kunt vinden. Nadat dit project voor het eerst onder de aandacht van het grote publiek kwam begon een periode waarin er erg veel NFT’s en vergelijkbare projecten worden gestart. Dat komt waarschijnlijk grotendeels omdat door de eerste berichten over een NFT die door veel mensen als zeer veelbelovend werd gezien vanaf dat moment. 

CryptoKitties

Het echte startschot voor het begin van de tijd van de NFT’s, begon toen CryptoKitties online kwam. Dit is een project waarmee het mogelijk is om een soort digitale kat aan te schaffen. Rondom dit project ontstond een grote hype waardoor veel mensen besloten dat het een goed idee was om een aantal van deze katten te kopen. Na een tijdje heeft dat er dus voor gezorgd dat de waarde van de CryptoKitties ontzettend is gestegen. Dit betekent dat er uiteindelijk meerdere van deze digitale katten werden verkocht voor bedragen die in de tonnen liepen. 

De duurste crypto-kat die ooit verkocht is, was Founder Cat #18. In 2017 werd deze verkocht voor 253 Ether. Dat is natuurlijk een erg hoog bedrag voor een NFT aangezien dit eigenlijk enkel digitaal iets is en daardoor vinden sommige mensen dit een te risicovolle investering. Zij zijn er niet van overtuigd dat dit iets is wat zijn waarde kan behouden. Toch zijn er daarentegen ook mensen die juist vertrouwen hebben in de toekomst van NFT’s. Dat komt omdat dit meer mogelijkheden biedt dan enkel een digitale kat. 

Tijdens 2017 kwam de hype rondom NFT’s tot een hoogtepunt om later weer af te zwakken. Uiteindelijk is deze hype weer helemaal opgebloeid aangezien er in 2021 al meerdere NFT’s voor miljoenen dollars zijn verkocht. Het kan hierbij bijvoorbeeld gaat om een NFT die door een kunstenaar of beroemdheid is gecreëerd. Dat is meestal dan ook de reden waarom zo’n token zo veel waard is. Het is natuurlijk niet zo dat je enkel de token krijgt, maar dit dient wel als bewijs voor het feit dat je eigenaar bent van een NFT. 

Het is dus al meerdere keren voorgekomen dat er miljoenen werden betaald voor een NFT die niet eens echt nuttig was. Dit kun je dan ook meer zien als digitale kunst dan als iets wat met digitaal geld te maken heeft. Toch draait dit wel om geld. Er zijn ook een hoop mogelijkheden die zijn ontstaan door NFT’s die niet direct gericht zijn op het verdienen van geld. Daarom is het leuk om eens te kijken naar de verschillende mogelijkheden die zijn ontstaan door deze nieuwe manier om blockchain toe te passen op een project. 

Toepassingen die mogelijk worden met een NFT

Er zijn dus verschillende doeleinden waardoor het een goed idee kan zijn om te investeren in een NFT. Allereerst is het dus mogelijk om dit als eigendomsbewijs van een bepaald digitaal kunstwerk of een andere bezitting te gebruiken. Op die manier kun je er zeker van zijn dat jij de enige bent die deze NFT bezit waardoor het voor anderen niet mogelijk is om deze exact na te maken. Dit is natuurlijk ook de eigenschap van een NFT die het meest bijzonder is. Deze kunstwerken staan ook wel bekend als collectibles.

De naam collectibles geeft al wel aan dat mensen deze dingen puur kopen om ze te hebben. Dit kun je eigenlijk het best vergelijken met het verzamelen van kunst. Je kunt er op dit moment ook voor kiezen om je NFT te verkopen en hier winst mee te maken. Dit klinkt misschien heel simpel, maar het is voor sommige mensen toch erg lastig om in te schatten of het slim is om een bepaald kunstwerk te verkopen aan anderen is. Als je met een kunstwerk zit waar niemand interesse in heeft, zal het niet lukken om hier winst op te maken. 

Daarom is het van belang dat je niet zomaar investeert in alle collectibles die je tegen komt aangezien dit niet direct een product is wat automatisch in waarde zal gaan stijgen. Toch is het hiernaast ook op veel andere manieren mogelijk om een NFT te gebruiken voor het verbeteren van bepaalde andere zaken. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan het gebruiken van een NFT voor een actie van een supermarkt. Als je bijvoorbeeld voetbalplaatjes kunt sparen, is het handig om dit enkel digitaal te doen. 

Door middel van een NFT kun je er voor zorgen dat het enkel voor mensen die ook daadwerkelijk boodschappen doen bij een bepaalde winkel recht hebben op een voetbalplaatje. Deze zouden zij dan gewoon kunnen verkopen waardoor het ook mogelijk is om dit soort dingen onderling te verhandelen. Er zijn veel nieuwe mogelijkheden die ontstaan door de mogelijkheid om een NFT te starten. Dit is erg handig aangezien er in de toekomst veel meer dingen in de vorm van een Non-Fungible Token zullen gaan. 

NFT

Festival tickets

Met een Non-Fungible Token kun je meer dan enkel een actie voor een supermarkt mogelijk maken. Het is namelijk ook mogelijk om bijvoorbeeld tickets voor een festival op een digitale manier te regelen. Wanneer je een NFT gebruikt als ticket van een festival, is het met een computer vrij eenvoudig om terug te vinden of iemand netjes heeft betaald voor zijn of haar kaartje, of dat het iemand is die probeert om met een vals kaartje binnen te komen. Door de hashcode die gekoppeld zit aan de token. 

Het is op dit moment ook al wel mogelijk om met een digitaal systeem bepaalde tickets uit te delen, maar dat is een stuk minder handig dan met een unieke token. Je kunt namelijk alleen controleren of iemand wel bevoegd is om bijvoorbeeld binnen te komen op een festival als zij de juiste code kunnen tonen. Toch is het voor cybercriminelen vrij eenvoudig om achter zo’n code te komen als deze op de computer van iemand anders staat. Daarom is het vele malen handiger en veiliger om gebruik te maken van een unieke token als ticket.

Wanneer je gebruik maakt van een NFT wanneer je tickets verkoopt voor je festival of evenement, is het vrij eenvoudig om er achter te komen of iemand netjes heeft betaald voor het kaartje of dat diegene probeert om met een vals kaartje binnen te komen. Iemand kan wel proberen om eenzelfde soort token te ontwikkelen als de token die jij als kaartje gebruikt, maar het is op een blockchain niet mogelijk om de transactiegeschiedenis achteraf te bewerken waardoor het makkelijk te zien is of diegene de token bij jou heeft gekocht of niet. 

Het gebruik van een NFT kan natuurlijk nog veel meer kansen bieden dan alleen het aanbieden van tickets, maar dit is een mooi voorbeeld van iets wat door middel van blockchain technologie kan worden verbeterd. Hierdoor wordt het voor organisatoren een stuk makkelijker om kaartjes aan te bieden via het internet zonder dat het voor mensen die de kaartjes kopen nodig is om iets uit te printen of om een fysiek kaartje opgestuurd te krijgen. Zij kunnen dan simpelweg een kaartje kopen op de blockchain waardoor er direct bewijs is van betaling. 

Gaming

Naast het gebruik van een NFT om dienst te doen als ticket voor een festival of ander evenement, zijn er in de gaming-industrie ook veel mensen die NFT’s als iets wat veel kansen bied in de toekomst zien. Dat komt doordat een unieke token ideaal is voor gamers aangezien zij altijd digitaal bezig zijn en bovendien veel unieke items hebben verzameld in een computerspel. Als je een wapen hebt gekocht in een game, heeft dit wapen buiten de game niet dezelfde waarde die het in het spel heeft. 

Als je bijvoorbeeld een wapen of een ander item in een game hebt waar je bijvoorbeeld met echt geld voor hebt betaald, is het fijn als dit wapen uniek is. De bedrijven die games voor ons ontwikkelen hebben verschillende manieren om een wapen uniek en niet te kopiëren te maken, maar een NFT kan zeker een goede nieuwe oplossing zijn. Het is namelijk handig dat je door bepaalde onderdelen van een game als NFT te maken kunt zorgen dat het item ook buiten de game een bepaalde monetaire waarde heeft. 

De toekomst

Het is van belang om altijd te kijken naar de toekomst als het gaat om cryptomunten en tokens die hier iets mee te maken hebben. Deze nieuwe technologieën zorgen er voor dat er steeds meer nieuwe mogelijkheden ontstaan. Daarom ziet de toekomst er dan ook mooi uit voor mensen die vertrouwen hebben in cryptomunten, maar ook zeker voor mensen die vertrouwen hebben in NFT’s. Het lijkt er namelijk op dat NFT’s in de toekomst zeker gebruikt zullen worden in sectoren waar deze tokens zeker voor verbeteringen kunnen zorgen. 

Op dit moment is het erg lastig om naar de toekomst te kijken als je wilt weten of het binnenkort mogelijk is om een kaartje voor een festival in de vorm van een NFT te kopen. Dit soort ontwikkelingen zullen in de toekomst zeker wel plaatsvinden, maar het is alleen nog de vraag wanneer het gebeurt. Er zijn veel sectoren die enorm veel profijt kunnen hebben van het gebruik van een NFT voor bepaalde doeleinden. Daarom is het mooi om te zien dat er steeds meer aandacht komt voor deze unieke tokens waardoor de ontwikkeling sneller op gang zal komen. 

Door de hype die de laatste tijd is ontstaan rondom NFT’s is de kans groot dat er snel meer projecten komen die gericht zijn op deze unieke tokens. Daarom zullen er in de toekomst waarschijnlijk nog veel meer mogelijkheden zijn op het gebied van Non-Fungible Tokens. Misschien zal het bijvoorbeeld mogelijk worden om tickets te kopen in de vorm van een NFT. Dit heeft voor beide partijen een hoop voordelen aangezien je allebei zeker weet dat alles in orde is en doordat het makkelijk is om dit na te kijken als je nog twijfels hebt.

LEREN BELEGGEN IN CRYPTO'S

Meld u hieronder aan en leer gratis hoe je zelf kunt leren beleggen met cryptocurrencies.

Check uw email om uw aanmelding te verifieren. Check ook uw spambox 😉

Er is iets foutgegaan. Probeer het opnieuw.