Blockchain, dit zijn de voor-en-nadelen

blockchain

Er zijn erg veel projecten die gebruik maken van blockchain technologie. Het eerste project wat gebouwd is met blockchain technologie is natuurlijk Bitcoin. Dit is de eerste cryptomunt en daarmee ook de grootste en de meest bekende. Er zijn sinds de start van dit project al veel mensen erg rijk geworden. De prijs van Bitcoin is net als die van andere cryptomunten ook erg volatiel. Daarom kan het gebeuren dat de waarde van Bitcoin binnen een paar dagen tientallen procenten stijgt of daalt. Sommige mensen zien dit als een gevaar, maar voor anderen is dit juist een kans.

blockchain

Voor-en-nadelen van blockchain

De blockchain technologie heeft vanaf de start van het project Bitcoin veel kritiek gekregen. Er zijn altijd mensen geweest die niet geloofden dat deze technologie echt werkte zoals deze werd beschreven door Satoshi Nakamoto. Ook hebben we in deze tijd veel te maken met fake news en ook blockchain is hier slachtoffer van. Er doen zich vooral op het internet veel verhalen de ronde die niet op waarheid gebaseerd zijn. Toch is het niet zo dat deze technologie alleen maar voordelen heeft. Daarom is het van belang om te kijken naar de grootste voor-en-nadelen van blockchain. 

De grootste voordelen van blockchain

Uiteraard is het niet moeilijk om voordelen van blockchain op te noemen. Deze technologie zorgt er voor dat er erg veel nieuwe mogelijkheden zijn. Het is daarom ook niet gek dat veel banken bang zijn dat er door de opkomst voor cryptomunten uiteindelijk een wereld is waarin er geen banken meer nodig zijn. Toch zijn er ook banken die crypto niet als een bedreiging zien, maar juist als een kans. Zij proberen op verschillende manieren mogelijkheden voor verschillende zaken omtrent cryptomunten aan hun klanten aan te bieden.

Transparantie

Het grootste voordeel van de blockchain technologie is het feit dat dit transparanter is dan andere systemen die gebruikt worden voor transacties van geld of andere zaken. In principe is een blockchain een openbaar grootboek waar alle gebruikers naar kunnen kijken. Bij het financiële systeem waar op dit moment overal ter wereld gebruik van wordt gemaakt, is het niet mogelijk om deze mate van transparantie te hebben. Op dit moment kunnen gebruikers van het financiële systeem niet controleren of banken en andere instellingen wel integer handelen. 

Normaal gesproken heeft een blockchain open source software. Dit betekent dat er niet één entiteit is die controle heeft over het netwerk. Bij Bitcoin is er bijvoorbeeld niemand die controle heeft over hoeveel Bitcoins er worden aangemaakt of over wie wel of niet gebruik mag maken van het netwerk. Het netwerk wordt draaiende gehouden door verschillende nodes die samen zorgen dat alles veilig is en het niet mogelijk is om aanpassingen te doen in de blockchain. 

Het is voor gebruikers van een blockchain mogelijk om zelf aanpassingen aan het netwerk voor te stellen. Dat betekent niet direct dat deze upgrades direct worden doorgevoerd. Voordat bepaald wordt of een upgrade wordt gedaan moeten alle deelnemers van het netwerk stemmen. Als de meerderheid van de deelnemers vindt dat een upgrade toegevoegde waarde heeft voor het netwerk wordt het netwerk bijgewerkt. Op die manier blijft het netwerk in ontwikkeling zonder dat er één partij is die de macht heeft en bepaald wat er wordt geüpgraded. 

Hoge efficiëntie

Als de blockchain gebruikt wordt om transacties af te handelen gaat dat vele malen sneller dan wanneer je een transactie doet via een bank. Vooral wanneer je bijvoorbeeld geld naar het buitenland wilt versturen kan dit erg veel tijd in beslag nemen. Dat terwijl je door er blockchain technologie voor kunt zorgen dat een transactie binnen enkele seconden is afgehandeld. Het is dan ook niet gek dat er steeds meer mensen zijn die beginnen te geloven in de mogelijkheden die er zijn door deze technologie. 

Er zijn verschillende beroepen die mogelijk zouden verdwijnen wanneer de blockchain gebruikt wordt om onze transacties af te handelen. Zo zou het door het gebruik van deze technologie niet meer nodig hoeven zijn om een bank of een notaris in te schakelen. Toch is de kans groot dat dit niet gebeurt. Er zijn op dit moment immers al verschillende projecten van banken die gebaseerd zijn op blockchain. Daarom is de kans groot dat banken alsnog blijven werken wanneer iedereen met cryptomunten zou betalen. 

Het grootste voordeel van de blockchain ten opzichte van de bank is het feit dat de je 24 uur per dag gebruik kunt maken van de diensten van het netwerk. Bij een bank kun je meestal slechts 5 dagen in de week binnen kantooruren terecht. Dit is voor de gebruikers van het netwerk erg fijn aangezien zij op ieder gewenst moment alles kunnen doen wat zij zelf willen. 

Veiligheid

Tegenwoordig worden mensen zich steeds meer bewust van het belang van veiligheid op het internet. Het gaat hierbij dan natuurlijk vooral om gevoelige gegevens waarmee mensen bijvoorbeeld bij jouw bankrekening kunnen komen. Daarom is het een groot voordeel dat blockchain veel veiliger is dan andere soortgelijke systemen. Een blockchain is een ketting van blokken die allemaal aan elkaar gemaakt worden. Het is niet letterlijk een ketting aangezien het allemaal digitaal is, maar in de computer worden alle blokken aan elkaar vast gemaakt. 

Door middel van cryptografie worden alle blokken aan elkaar vast gemaakt in de ketting. Daardoor is het eigenlijk niet mogelijk om een blockchain te hacken. Het is daarom erg veilig om cryptomunten te kopen of te verkopen. Als je dit wilt gaan doen, is het van belang dat je nooit met geld investeert wat je niet kunt missen aangezien je nooit zeker weet of je investering goed zal uitpakken. Verder is het van belang om niets wat in deze tekst staat als een advies te zien aangezien je altijd je eigen keuze moet maken om wel of niet te investeren.

Decentralisatie

Het belangrijkste kenmerk van cryptomunten in het algemeen is het feit dat er geen centrale partij is die controle heeft over het netwerk. Dat betekent ook dat alle informatie die op de blokkenketting staat niet op een centrale plek wordt opgeslagen. Het wordt juist opgeslagen op de computers van alle gebruikers van het netwerk. Alle blokken in de ketting bevatten namelijk informatie over transacties die zijn gedaan op het netwerk. Hierdoor is er niet één persoon of bedrijf wat meer informatie in handen heeft dan andere gebruikers van het netwerk.

Veel mensen vinden het fijn om te weten dat iedereen die deelneemt aan het netwerk evenveel over elkaar weet. Bovendien is het niet zo dat je naam en de hoogte van je transactie in de blokken komen te staan. Het gaat hierbij om het adres van jouw wallet. Hier moeten de cryptomunten immers naartoe worden gestuurd. Aan de hand van dit adres kun je achterhalen van wie de wallet is, maar dit kost ontzettend veel werk en is daarom voor normale mensen niet te doen. Daarom blijf je door deze technologie meer anonimiteit houden dan met ons huidige systeem. 

Nauwkeurigheid

In ons huidige systeem zijn er op allerlei vlakken van het proces van het verwerken van een betaling mensen betrokken. Dat betekent dat er dus op veel verschillende punten fouten gemaakt kunnen worden in ons betalingssysteem. Blockchain zorgt er voor dat al deze menselijke inspanningen niet meer nodig zijn doordat de transacties worden geverifieerd door een netwerk van duizenden computers. Hierdoor is er nergens ruimte voor menselijke fouten waardoor de hele keten van blokken zonder fouten kan blijven werken. 

Het is natuurlijk mogelijk dat één computer een fout maakt. Daarom worden transacties en andere aanpassingen in blokken eerst goedgekeurd door meer dan de helft van de computers op het netwerk. Op die manier worden dit soort fouten voorkomen. Meer dan 51 procent van de computers op het netwerk zou dan dezelfde fout moeten maken voordat dit wordt doorgevoerd in de blockchain. 

blockchain

Traceerbaarheid

Een netwerk wat werkt met blockchain technologie is dus zeer veilig. Doordat alle transacties moeten worden goedgekeurd voordat deze kunnen worden opgenomen in de database is het niet mogelijk om te frauderen. Iedere transactie die wordt opgenomen in deze database kan later worden teruggevonden. Hierdoor is het altijd mogelijk om te zien wie geld aan wie heeft betaald. Dit zou corruptie nagenoeg onmogelijk maken. Het is dan ook niet gek dat de leiders van sommige landen crypto als een bedreiging zien. 

Toegankelijk voor iedereen

Een blockchain is toegankelijk voor iedereen. Het maakt dan niet uit wat je afkomst of huidige situatie is. Er zijn wereldwijd miljarden mensen die geen gebruik kunnen maken van een bankrekening. Zij wonen in gebieden waar cash geld eigenlijk het enige betaalmiddel is. Meestal zijn deze mensen erg arm waardoor zij voor het werk wat ze doen slechts een klein beetje geld krijgen uitbetaald. Dit geld moeten zij goed bewaren wat erg lastig kan zijn op sommige plekken. Het zou dan erg handig kunnen zijn als zij gebruik konden maken van de blockchain om dit geld op te slaan.

Om toegang te krijgen tot een netwerk om hun geld op te slaan in de vorm van cryptomunten moet je natuurlijk wel een key hebben om toegang te krijgen tot je wallet. Deze kunnen mensen in arme landen het best op een papiertje schrijven en goed bewaren of opslaan op een goedkope mobiele telefoon. Er zijn zelfs mensen die hun key uit hun hoofd hebben geleerd zodat zij deze nergens hoeven op te schrijven. 

Potentie voor de toekomst

De technologie is op dit moment nog erg jong. Daarom is de kans groot dat er in de toekomst nog veel meer dingen dan alleen betalen mogelijk worden door het gebruik van blockchain technologie. Deze technologie heeft een grote ontwikkelingspotentie. Er zijn erg veel sectoren die hier gebruik van kunnen maken. Hierbij kun je denken aan de volgende sectoren: 

  • De financiële sector
  • Verzekeringsmaatschappijen
  • De overheid
  • Onroerend goed
  • Detailhandel
  • De gezondheidszorg

Zoals je ziet zou het in de toekomst mogelijk kunnen zijn om met behulp van deze technologie allerlei sectoren te helpen. Toch is de techniek op dit moment misschien nog niet in staat om over de hele wereld dit soort projecten draaiende te houden. Op dit moment is dat moeilijk te zeggen aangezien we dit nog nooit in het echt hebben meegemaakt. Blockchain heeft echter niet alleen maar voordelen. 

De grootste nadelen van blockchain

Na het lezen van het eerste deel van de tekst vraag je je misschien af waarom er nog niet meer gedaan wordt met blockchain technologie. Toch heeft het gebruik van deze technologie niet alleen maar voordelen. Daarom is het ook van belang om eens te kijken naar de nadelen om hier een beter beeld van te krijgen. Zo kom je er achter of het wel echt zo’n goed idee is als alles in de toekomst wordt gedaan met behulp van de blokkenketting.

Energieverbruik

Het grootste nadeel van de cryptomunt Bitcoin is het feit dat het erg veel energie kost om het netwerk draaiende te houden. Dat is voor veel mensen ook een reden om een tegenstander te zijn van het gebruik van blockchain. Het grote energieverbruik van Bitcoin komt grotendeels door het consensus algoritme waar het netwerk gebruik van maakt. Dit heet Proof of Work(PoW). Door dit consensus algoritme wordt het mogelijk om Bitcoins te minen. Dit zorgt er voor dat het netwerk goed blijft functioneren. 

Toch zijn er ook andere manieren om de blockchain draaiende te houden. Dat kan bijvoorbeeld ook met een ander consensus algoritme. De meeste nieuwe projecten maken namelijk gebruik van het Proof of Stake(PoS) algoritme. Hierbij is het niet mogelijk om te minen, maar moeten gebruikers van het netwerk hun cryptomunten ‘staken’ om hier zo meer cryptomunten voor terug te krijgen. Dit is een andere manier om het netwerk te beveiligen en draaiende te houden. Het voordeel hiervan is het feit dat het veel minder stroom kost. 

Wetgeving door overheden

Er zijn verschillende dingen die er in de toekomst mogelijk voor zouden kunnen zorgen dat betalen met cryptomunten niet meer mogelijk of in ieder geval niet meer legaal is. Dat kan bijvoorbeeld komen doordat een overheid besluit om het gebruik van crypto te verbieden. Daar kunnen verschillende redenen voor zijn. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat een overheid crypto als een bedreiging voor het huidige systeem ziet. Daarom zijn er al een aantal landen die cryptomunten en het gebruik daarvan verbieden of hier in ieder geval strenge wetten voor aannemen.

Een overheid kan verschillende redenen hebben om crypto en blockchain te verbieden. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat een overheid blockchain als een bedreiging voor het huidige financiële systeem ziet. Ook zijn er overheden die juist bang zijn dat cryptomunten gebruikt worden door criminelen. Daarom kunnen zij er voor kiezen om crypto te verbieden. Toch is dit waarschijnlijk niet de manier waarop je als overheid kunt voorkomen dat criminelen gebruik maken van cryptomunten of blockchain technologie. 

Criminelen zullen zich hoogstwaarschijnlijk niet laten stoppen door de wetgeving rondom crypto. Daarom zal het verbieden van cryptomunten er juist voor zorgen dat criminelen hier gebruik van maken. Het is beter om als overheid te proberen om goede regels in te stellen over het gebruik van crypto en blockchain. Op die manier kun je er voor zorgen dat mensen die gebruik maken van cryptomunten zich moeten legitimeren zodat je kunt traceren of zij het geld wat ze investeren wel op een eerlijke manier hebben verdient. 

Interoperabiliteit

Blockchain is een zeer geavanceerde technologie. Er zijn dan ook veel verschillende soorten netwerken die gebruik maken van deze technologie. Dat kan voor een hoop problemen zorgen. Zo is het voor de meeste netwerken niet mogelijk om met elkaar te communiceren. Dit komt doordat deze netwerken op hele andere manieren werken en zijn opgebouwd. Daarom is het vaak niet mogelijk om met elkaar te communiceren. Dat is een nadeel van de technologie aangezien hierdoor veel verschillende netwerken worden gebouwd in plaats van één groot netwerk.

In de toekomst zou het handig zijn als er manieren zijn waarop je er voor kunt zorgen dat verschillende blockchain netwerken met elkaar kunnen communiceren. Dit kan voor erg veel nieuwe mogelijkheden en kansen zorgen, maar daar is nog wel een hoop technologie voor nodig. Polkadot is een project wat op zoek is naar oplossing om verschillende blockchains makkelijker met elkaar te laten communiceren. 

Illegale transacties

De blockchain staat bekend om de grote mate van anonimiteit en veiligheid van gegevens. Daarom is het via deze technologie op verschillende manieren mogelijk om een netwerk te beginnen wat geschikt is voor criminelen. Dit is natuurlijk een nadeel van de technologie aangezien dit helemaal niet bedoeld is voor dit soort activiteiten. Daarom zijn steeds meer mensen bang dat bepaalde landen crypto gaan verbieden. Toch is dat in Nederland niet echt aan de orde aangezien er relatief strenge wetten zijn over het verifiëren van je identiteit als je crypto wilt kopen.

blockchain 3

Private key verliezen

Het is vervelend om je pincode te vergeten, maar als dit gebeurt is het altijd nog mogelijk om de bank om een nieuwe code te vragen. Als je je pincode bent vergeten betekent dat dus niet dat je al het geld wat op je rekening staat kwijt bent. Cryptomunten worden bewaard in een wallet en het is van belang dat je de private key van deze wallet goed bewaart. Dat komt doordat dit de enige manier is om toegang te krijgen tot je wallet. Als je deze vergeet of kwijtraakt kun je dus niet meer bij je cryptomunten. In sommige gevallen kan dit er voor zorgen dat mensen veel geld verliezen. 

Veiligheid

De veiligheid van een blockchain werd bij de voordelen ook al genoemd, maar het is niet zo dat het onmogelijk is om in te breken op een netwerk wat gebruik maakt van deze technologie. Er zijn verschillende manieren waarop je dit zou kunnen doen. Ook al is het ontzettend lastig om een blockchain te hacken of om op een andere manier de controle over het netwerk te krijgen, het is niet onmogelijk. Daarom is het van belang om ook rekening te houden met de gevaren op het gebied van veiligheid. 

Er zijn verschillende manieren waarop criminelen kunnen proberen om een blockchain plat te leggen. Dit kunnen zij bijvoorbeeld doen door een 51% aanval te doen. Dit is de situatie waarin meer dan de helft van de rekenkracht op het netwerk in handen is van één partij waardoor deze de controle over het netwerk heeft waardoor ze bijvoorbeeld één cryptomunt meerdere keren kunnen uitgeven. Ook is het in de toekomst misschien mogelijk om met een kwantumcomputer de private key van iemands wallet te kraken. Toch lijkt dit gevaar niet zo groot aangezien steeds meer netwerken beveiligd zijn tegen deze ‘supercomputers’.

Wijzigen van gegevens

Op een blockchain staan alle gegevens vast. Dat wil zeggen dat wanneer het blok is opgenomen in een blockchain niemand meer in staat zou moeten zijn om deze gegevens aan te passen. Dit is natuurlijk goed om fraude te voorkomen, maar het komt wel eens voor dat het nodig is om bepaalde gegevens te veranderen. Bij een blockchain kost dat veel moeite. Meestal is een afsplitsing van de huidige blockchain oftewel een hard fork nodig om dit voor elkaar te krijgen. 

Niet efficiënt

Het is natuurlijk zo dat een blockchain efficiënt is doordat alle tussenpersonen uit ons huidige betalingssysteem hierdoor buitenspel worden gezet. Toch is ook de inefficiëntie van het netwerk een nadeel. Het gaat hierbij vooral om blockchains die gebruik maken van het proof of work consensus algoritme. Hierbij werken alle miners als het ware apart aan het minen van een blok terwijl er slechts één miner is die dit blok kan valideren. Hierdoor is de rest van de miners eigenlijk voor niets energie aan het gebruiken wat slecht is voor het milieu.

Opslagruimte

Het is vervelend dat er steeds meer opslagruimte nodig is om een blockchain op te slaan. Dat komt natuurlijk doordat het hele grootboek met iedere gebruiker gedeeld moet worden. Hoe groter dit grootboek wordt, hoe meer opslagruimte dit in beslag neemt. Tegenwoordig kost het ongeveer 200 GB om de hele blockchain van Bitcoin op te slaan. Hierdoor moeten de harde schijven van de gebruikers van het netwerk meegroeien met het netwerk. In de toekomst kunnen nodes afhaken door een gebrek aan opslagruimte. Daarom is dit zeker een nadeel.

Conclusie

Er zijn verschillende voor-en-nadelen te benoemen van het gebruik van blockchain. Daarom is het ook niet gek dat er zowel voor-als-tegenstanders van het gebruik van deze technologie zijn. Het kan voor veel verschillende sectoren en bedrijven erg nuttig zijn om te kijken naar het implementeren van blockchain technologie in hun dagelijkse bezigheden. Dit kan voor veel soepelere en snellere processen zorgen, maar het is wel van belang om de nadelen van deze technologie niet uit het oog te verliezen. 

Het is niet zo dat de technologie alleen maar voordelen heeft en daarom moeten mensen die van plan zijn om gebruik te maken van een blockchain voor cryptomunten of om een andere reden goed nadenken over de voor-en-nadelen. Door hier een keer goed naar te kijken kun jij een inschatting maken van de risico’s en de kansen die blockchain met zich meebrengt. Daardoor kun jij zelf bepalen of jij het een goed idee vindt om blockchain te gebruiken of dat je hier liever nog een tijdje mee wacht totdat de technologie verder is ontwikkeld.

LEREN BELEGGEN IN CRYPTO'S

Meld u hieronder aan en leer gratis hoe je zelf kunt leren beleggen met cryptocurrencies.

Check uw email om uw aanmelding te verifieren. Check ook uw spambox 😉

Er is iets foutgegaan. Probeer het opnieuw.