Een verbod op cryptomunten, dit zijn 6 mogelijke redenen

cryptomunten

In de afgelopen tien jaar zijn cryptomunten steeds populairder geworden. Er zijn steeds meer mensen die toekomst zien in deze vorm van digitaal geld. Dat heeft verschillende redenen. Sommige mensen investeren puur in cryptomunten om er geld mee te verdienen. Je kunt een hoop geld verdienen door te investeren in cryptovaluta. Daarom kan het slim zijn om een deel van je spaargeld te investeren. Toch zijn er ook mensen die door hele andere redenen besluiten om cryptovaluta te kopen. 

Toekomst

Er zijn mensen die veel toekomst zien in cryptomunten. De reden daarvoor is het feit dat zij weinig vertrouwen hebben in ons financiële systeem. Zij vinden dat de centrale banken te veel macht hebben waardoor je weinig financiële vrijheid hebt. Sommige mensen geloven daarom dat cryptovaluta er voor kunnen zorgen dat ons financiële systeem wordt verbeterd. De blockchain technologie maakt het mogelijk om peer to peer transacties uit te voeren zonder dat daar een centrale partij voor nodig is. Daarom zien veel mensen toekomst in cryptomunten. 

Verwachtingen

Onder mensen die zich veel bezighouden met cryptomunten en alles wat daarmee te maken heeft zijn de verwachtingen voor de toekomst van cryptocurrency hoog. Veel van deze mensen denken dat we binnen afzienbare tijd cryptovaluta gaan gebruiken om onze dagelijkse boodschappen mee te betalen. Daarom vinden zij het een goed idee om op dit moment in cryptomunten te investeren. Of dit ook daadwerkelijk het juiste moment is, weet je alleen door het te proberen. Je kunt pas achteraf zeggen of je beter op een ander moment had kunnen investeren of niet. 

De eerste cryptomunt

De hele hype rondom cryptomunten is ontstaan doordat de eerste cryptomunt ontzettend populair werd. Op dit moment zijn er weinig mensen die in hun hele leven nog nooit over bitcoin hebben gehoord. Inmiddels is bitcoin een begrip in de financiële wereld. Niet iedereen is overtuigd van de potentie van bitcoin. Er zijn ook mensen die deze investering ontzettend risicovol vinden. Zij zijn bang dat de waarde van de bitcoin ineens erg hard zal gaan dalen. De kans dat dit gebeurt is groter dan bij aandelen aangezien die normaal gesproken veel minder volatiel zijn dan cryptomunten.

Geld verdienen

De meeste mensen die investeren in bitcoin of een andere cryptomunt doen dit om hier geld mee te verdienen. Er zijn veel mensen die cryptomunten kopen doordat zij zien dat anderen hier veel geld mee verdienen. Dat is een goede reden om in te stappen in de wereld van cryptovaluta, maar je moet er wel voor zorgen dat je goed op de hoogte bent van de mogelijke risico’s die er kleven aan een investering in cryptocurrency. Het is zeer onverstandig om zonder dat je enige voorkennis hebt te investeren in cryptovaluta.

Onderzoek

Als je ziet dat anderen veel geld verdienen door in cryptomunten te handelen, is de kans groot dat je dit zelf ook zou willen doen. Je kunt dan overwegen om te investeren in één of meerdere cryptomunten. Wanneer je wilt gaan investeren, moet je er voor zorgen dat je van tevoren genoeg onderzoek hebt gedaan naar cryptovaluta. Door onderzoek te doen, krijg je een beter beeld van de risico’s van het investeren in cryptocurrency. Als je deze risico’s niet kent, lijkt het misschien alsof je heel gemakkelijk rijk kunt worden door te investeren in cryptomunten. In de praktijk werkt dat niet zo. 

Volatiliteit

Het grootste risico aan alle cryptomunten is de hoge volatiliteit. Volatiliteit betekent de mate waarin de prijs van een cryptomunt of aandeel kan verschillen. Hoe lager de volatiliteit is, hoe constanter de prijs. Daarom is het door de hoge volatiliteit van cryptocurrency mogelijk om in een korte tijd veel geld te verdienen met je investering. Dat klinkt heel aantrekkelijk, maar het is ook mogelijk dat het tegenovergestelde gebeurt. Je kunt door diezelfde volatiliteit in een korte tijd een groot deel van je investering verliezen wanneer de prijs gaat dalen. 

Risico

Mensen die niet goed op de hoogte zijn van de risico’s die je neemt wanneer je een cryptomunt koopt, kunnen beter niet investeren in cryptocurrency. Zij denken vaak dat ze makkelijk rijk kunnen worden, maar in de praktijk valt dat vaak enorm tegen. Als je rijk wilt worden met cryptomunten zul je hier veel tijd en aandacht in moeten steken. Het is niet zo dat je een cryptomunt koopt en vervolgens veel geld verdient. In principe is het mogelijk dat dit gebeurt, maar dan moet je extreem veel geluk hebben. Daarom kun je je beter eerst verdiepen in de risico’s die er bij een investering komen kijken. 

Investeren

Het is verstandig om je spaargeld te investeren. Op die manier heb je op de lange termijn meer aan je spaargeld. Het hoeft hierbij niet per se te gaan om een investering waarbij je kans hebt op heel hoog rendement. Dit soort investeringen zijn meestal de investeringen waarbij je ook veel kans hebt om je geld te verliezen. Dat is voor sommige mensen een reden om niet te investeren in cryptomunten. Zij vinden dit veel te risicovol en investeren hun geld liever in aandelen. Daarbij is het risico minder groot, maar de kans op veel winst ook.

Maak je eigen keuze

cryptomunten

Het is van belang om altijd je eigen keuzes te maken wanneer je je geld wilt investeren. Laat je niet leiden door de adviezen van anderen. Je kunt best advies van iemand met meer ervaring aannemen, maar denk altijd zelf goed na. Wanneer je verlies maakt door het advies van iemand anders is dat extra zuur. Daarom moet je alleen investeren wanneer je zelf het gevoel hebt dat dit een goede investering is. Als je dan toch verlies maakt met deze investering, komt het tenminste door een keuze die je zelf hebt gemaakt. 

Investeer alleen als je het kunt missen

Er zijn mensen die hopen rijk te worden met cryptomunten en daarom bijna al hun spaargeld investeren. Dit is sterk af te raden. Als je wilt investeren in crypto’s, moet je dit alleen doen met geld wat je kunt missen. Investeer bijvoorbeeld spaargeld wat nog geen doel had. Op die manier is het minder erg wanneer je verlies maakt op je investering. Als je het geld wat je hebt geïnvesteerd nog nodig hebt in de toekomst, kan je het je niet veroorloven om dit te verliezen. Daarom is het verstandig om dit geld niet te investeren.

Geld verliezen

Als je je geld investeert in cryptomunten, zul je niet altijd winst kunnen maken. Je bent uiteindelijk toch aan het speculeren welke cryptomunt het goed zal doen. Iedere trader heeft wel eens een slechte investering gedaan. Als dit het geval is, moet je gewoon je verlies nemen en verder gaan naar de volgende investering. Probeer van je fouten te leren zodat je in de toekomst kunt voorkomen dat je verlies maakt. Eigenlijk is dit de beste manier om te leren hoe je moet handelen in cryptocurrency. Als je voor de eerste keer wilt gaan investeren moet je van tevoren wel onderzoek doen zodat je weet waar je aan toe bent.

Tegenstander van cryptomunten

Niet iedereen is even enthousiast over de komst van cryptomunten. Er zijn ook mensen die heel sceptisch zijn over het digitale geld. Eigenlijk is er al veel weerstand tegen de komst van cryptomunten sinds bitcoin voor het eerst groot in het nieuws kwam. De mensen die tegen cryptomunten zijn hebben hier verschillende motieven voor. Zo zijn er mensen die de investering te risicovol noemen of die denken dat cryptomunten uiteindelijk een scam blijken te zijn. Dat komt doordat het bij de meeste cryptomunten niet helemaal duidelijk is wie er achter de munt zit. 

Veranderingen

Er zijn ook mensen die bang zijn dat cryptovaluta te veel zaken gaat veranderen. Zij denken bijvoorbeeld dat cryptomunten op den duur ons fiatgeld gaan vervangen. Het is op dit moment moeilijk om de kans dat dit gebeurt goed in te schatten. Cryptomunten zoals bitcoin hebben veel potentie om ons betalingssysteem te veranderen, maar het lijkt er niet op dat we in de nabije toekomst uitsluitend met cryptocurrency gaan betalen. Toch zijn er veel fanatiekelingen die er in geloven dat dit binnen enkele jaren werkelijkheid zal worden. 

Banken

Als het ooit zou gebeuren dat cryptomunten worden gebruikt om ons huidige geld te veranderen, zou dat niet goed zijn voor de banken. In een blockchain netwerk is er geen centrale partij. Dat betekent dat er geen bank of iets dergelijks nodig is om dit systeem te laten functioneren. Daarom zouden banken overbodig worden als we uitsluitend gebruik maken van cryptomunten om mee te betalen. Het lijkt er niet op dat dit binnen enkele jaren gaat gebeuren aangezien de techniek daarvoor nog verder moet worden ontwikkeld. 

Cryptomunten verbieden

De banken worden beheerd door de overheid. Daarom is het van belang om er rekening mee te houden dat de overheid van een land waarschijnlijk geen voorstander is van het gebruik van cryptomunten. Het invoeren van een cryptomunt als nationale valuta zou er waarschijnlijk voor zorgen dat alle banken volledig instorten. Er zijn al banken die hier zo bang voor zijn dat ze niets te maken willen hebben met cryptocurrency. Sommige landen overwegen zelfs om cryptomunten te verbieden om de banken te redden. 

Verschillende redenen om cryptomunten te verbieden

Er zijn dus landen die al overwegen om cryptomunten illegaal te maken. Op die manier willen zij hun huidige financiële systeem beschermen. Dit is een onderwerp waar veel discussie over is. Er zijn mensen die geloven dat het gebruik van cryptomunten ons betalingssysteem op alle punten zou kunnen verbeteren. Daarom zouden zij het zonde vinden wanneer het gebruik van cryptovaluta verboden zou worden. Op die manier kan een overheid alle mensen die investeren in cryptovaluta ineens crimineel maken omdat zij dan iets doen wat verboden is. 

Verbieden

Door cryptomunten te verbieden kan de overheid van een land de banken beschermen. Toch is het zonde om dit soort ontwikkelingen illegaal te maken aangezien dit heel goed zou kunnen zijn voor ons financiële systeem. Er zijn namelijk veel mensen die geloven dat je door blockchain technologie op de juiste manier toe te passen veel problemen kunt oplossen. Daarom is het verbieden van cryptomunten als land geen goed idee. Er zijn op dit moment nog niet voldoende aanwijzingen dat dit een risico is voor het land. 

Controle

Cryptocurrency zijn zo groot geworden door hun decentrale karakter. Decentraal betekent dat er geen centrale partij is die het netwerk als het ware bewaakt. Binnen ons huidige financiële systeem is die centrale partij de bank. Iedere keer dat jij geld overmaakt naar iemand anders, moet de bank deze transactie eerst goedkeuren. Op een blockchain is er geen centrale partij die de transacties goedkeurt. Dit wordt allemaal gedaan door middel van een algoritme wat bepaalt of een transactie valide is of niet. Binnen een blockchain is er dus geen plek voor een bank. 

Redenen om cryptomunten te verbieden

Er zijn ontzettend veel verschillende redenen waardoor een overheid kan beslissen om cryptomunten illegaal te maken. Eigenlijk komt het bij al deze redenen uit op één ding. De overheid kan nooit controle hebben over cryptomunten. Zij kunnen niet net als met fiatgeld bepalen wanneer er geld bijgedrukt moet worden. Dit is niet het enige waar een overheid geen macht over heeft wanneer je een decentrale cryptomunt als nationale valuta gebruikt. Eigenlijk is dit de voornaamste reden dat overheden het liefst geen cryptocurrency als nationale munt willen invoeren. 

De overheid verliest de controle

Een blockchain is zo ontworpen dat er geen centrale partij nodig is om transacties te doen. Dat zorgt er voor dat de overheid van een land de controle kwijt is wanneer het grootste deel van het land cryptomunten gaat gebruiken. Bij fiatgeld kan de overheid van een land veel invloed uitoefenen op de waarde van de munt. Dat komt doordat de overheid zelf kan bepalen wanneer er bijvoorbeeld nieuwe biljetten moeten worden bijgedrukt. Ook kan de overheid van een land bepalen wanneer er bijvoorbeeld een nieuw biljet moet worden ingevoerd. 

Tussenpersonen

Je kunt cryptomunten dus verhandelen zonder dat daar een tussenpersoon aan te pas komt. Als jij bijvoorbeeld één bitcoin wil verkopen aan een andere gebruiker van het netwerk, kun je deze transactie gewoon uitvoeren. De bitcoin wordt dan automatisch in de wallet van de koper toegevoegd. Jij krijgt automatisch het geld op je rekening of account. Het algoritme van het netwerk moet er voor zorgen dat je alleen een transactie uitvoert die volgens de regels van het netwerk gaat. Zo zorgt de computer er als het ware voor dat het ondanks het ontbreken van een centrale partij niet mogelijk is om te frauderen met cryptomunten. 

Gevaar voor een overheid

De meeste overheden zijn geen voorstanders van het gebruik van cryptocurrency. Zij zijn waarschijnlijk bang om de controle over het monetaire systeem te verliezen. Deze angst is deels terecht aangezien je als overheid onmogelijk kunt bepalen wat er allemaal gebeurt op een blockchain. Toch zijn er weinig landen die serieus overwegen om cryptomunten te verbieden. Het lijkt niet verstandig om dit als overheid te doen aangezien je daarmee een deel van het volk tegen je in het harnas jaagt. Daarom zal het in een land als Nederland waarschijnlijk niet snel gebeuren dat de overheid dit soort beslissingen neemt. 

Crisis

Wanneer een land voornamelijk gebruik maakt van cryptomunten, is het moeilijk te zeggen hoe goed dit land door een tijd van economische crisis zal komen. Een land wat gebruik maakt van cryptomunten, heeft geen invloed op de hoeveelheid munten die er in omloop is. Daarom kan de overheid er tijdens een economische crisis niet voor zorgen dat er meer geld wordt bijgedrukt. Normaal gesproken doet een overheid dit tijdens een periode van laagconjunctuur. Door meer geld bij te drukken komt er extra geld in omloop. Dit zal worden uitgegeven waardoor de economie wordt gestimuleerd. 

Geen invloed van de overheid

Een overheid kan niet zomaar bepalen dat er meer cryptomunten moeten komen. Daarom is het voor de overheid van een land waar voornamelijk gebruik wordt gemaakt van cryptomunten de economie niet kunnen stimuleren in tijden van crisis. Dat is voor sommige landen een reden om na te denken over een verbod op cryptovaluta. Zij zijn bang dat te veel mensen en bedrijven hier gebruik van zullen maken waardoor het lastig is om een periode van crisis om te zetten in een periode van economische groei. 

Gevolgen van de crisis

Het is voor de overheid van een land waar veel betalingen worden in cryptocurrency worden gedaan niet mogelijk om hier invloed op uit te oefenen. In een economische crisis zou dat kunnen betekenen dat de gevolgen van deze crisis erger zijn dan wanneer de overheid geld kon bijdrukken. Het is op dit moment lastig te zeggen of dit helemaal waar is of niet. Er is immers nog nooit een land geweest waarin deze situatie is voorgekomen. Je kunt een inschatting maken van wat dit voor een land zou betekenen, maar het blijft op dit moment gokken. 

Corruptie

cryptomunten 6

Een blockchain is de basis van alle cryptomunten. Iedere gebruiker van de blockchain heeft inzage in alle uitgaven die er worden gedaan op de blockchain. Dat is de reden dat fraude en corruptie niet mogelijk zijn in een land waar cryptocurrency worden gebruikt. Wanneer een overheid corrupt is, komt de bevolking hier snel genoeg achter. Een corrupte overheid wil voorkomen dat de hele bevolking van het land kan zien wat voor uitgaven zij allemaal doen. Daarom kan dit voor sommige overheden een reden zijn om te voorkomen dat hun bevolking gebruik gaat maken van cryptomunten. 

Rechtssysteem

Er zijn op dit moment genoeg landen waar veel corruptie heerst. Ook op overheidsniveau komt in deze landen veel corruptie voor. Voor de bevolking van een land is het vaak niet mogelijk om hier iets aan te doen. Dat komt omdat zij weinig concreet bewijs hebben tegen de corrupte regering. Bovendien is het rechtssysteem in veel van deze landen ook corrupt. Daarom zal de rechter nooit de regering ongelijk geven in een rechtszaak. In een land met een eerlijk rechtssysteem is dit wel mogelijk aangezien de rechters onafhankelijk moeten zijn van de staat. 

Blockchain

Als een land gebruik maakt van cryptomunten, komen alle transacties die worden gedaan op de blockchain te staan. Dat zorgt er voor dat iedereen in dit land kan zien waar het geld van de overheid naartoe gaat. Wanneer de overheid van een land corrupt is, staat de blockchain vol met bewijs tegen de corrupte overheid. Daarom zou dit er voor kunnen zorgen dat andere landen overgaan tot sancties tegen de corrupte overheid. Op die manier maakt het niet uit dat de rechters in een land ook corrupt zijn. Bovendien is het bewijs tegen de corrupte regering zo overduidelijk. 

Criminele transacties

Het is op dit moment voor de overheid van een land vaak moeilijk te traceren waar betalingen in cryptomunten vandaan komen en naartoe gaan. Dat komt doordat alle betalingen worden versleuteld. Het is niet onmogelijk om te achterhalen wie er achter een transactie in cryptomunten zit, maar dit kost veel tijd en moeite. Daarom is het op dit moment voor criminelen in sommige landen erg aantrekkelijk om hun criminele geld te investeren in cryptomunten. Zo kunnen zij op een makkelijkere manier criminele transacties doen. 

Controle van de overheid

Er zijn landen die cryptomunten gevaarlijk vinden door de anonimiteit die je hebt wanneer je transacties doet. Zij zijn bang dat de cryptomunten alleen gebruikt zullen worden door criminelen waardoor het voor hen makkelijk is om dingen te kopen met hun criminele geld. Je kunt als land op verschillende manieren met dit risico omgaan. Tussen landen onderling zit er veel verschil in de manier waarop zij dit aanpakken. Zo zijn er landen die er voor kiezen om door middel van controle van de overheid te proberen criminelen die in cryptomunten handelen te traceren. 

Nederland

In Nederland ben je niet volledig anoniem wanneer je in cryptomunten handelt. Bij veel cryptocurrency ben je wel anoniem op de blockchain, maar toch zijn er manieren waarop de overheid kan controleren hoeveel geld jij investeert in cryptomunten. Veel mensen maken gebruik van een wallet app op hun telefoon. Zo kun je op je telefoon alle cryptomunten die je in je bezit hebt bekijken en verhandelen. De makers van deze app kunnen uiteraard zien hoeveel geld jij investeert. Daarom kan de politie er op die manier ook achter komen wanneer iemand crimineel geld investeert in cryptomunten.

Broker of exchange

Als je cryptomunten wilt kopen, moet je dit doen via een broker of een exchange. Een exchange is een platform waarop mensen die cryptocurrency in hun bezit hebben met elkaar kunnen traden. Je kunt dan zelf bepalen wat je met elkaar verhandeld en voor welke prijs. Daarom zijn de prijzen op een exchange niet altijd hetzelfde als bij een broker. Een broker is een platform waarop je cryptocurrency kunt kopen voor de huidige marktwaarde. Je koopt de munten dan van de broker en niet van een andere trader. Er is dan ook geen ruimte voor onderhandeling. 

Account

Om cryptomunten te verhandelen bij een broker of op een exchange moet je een account aanmaken. In het begin kon je dit account aanmaken zonder dat je daar veel gegevens voor hoefde in te vullen. Op dit moment is dat in Nederland niet meer mogelijk. Wanneer je een account gaat aanmaken, moet je allerlei gegevens van jezelf achterlaten. Dat zorgt er voor dat de overheid kan controleren of je het geld wat je investeert wel eerlijk hebt verdient. Dit is ook een manier om als land om te gaan met de risico’s die er kleven aan de anonimiteit van het gebruik van cryptomunten.

Verbieden

Er zijn ook landen die er voor kiezen om cryptomunten te verbieden om zo te voorkomen dat criminelen hier gebruik van gaan maken. Toch is het lastig om er als overheid voor te zorgen dat geen enkele inwoner van je land cryptomunten koopt of verkoopt. Dat komt doordat de overheid van een land niet kan voorkomen dat mensen met hun eigen computer cryptomunten kopen. Als dit verboden is, wordt het uiteraard een stuk lastiger om cryptocurrency te kopen, maar dit is niet onmogelijk. 

Criminelen

Wanneer het in een land verboden is om cryptocurrency te gebruiken, zal dat veel mensen afschrikken. Zij willen hun spaargeld niet investeren in iets wat illegaal is. Als je dan betrapt wordt ben je je spaargeld kwijt en riskeer je ook nog eens een gevangenisstraf of een boete. Daarom zullen de meeste mensen dan geen gebruik meer maken van cryptomunten. Criminelen worden echter niet afgeschrikt door de wet waardoor zij wel cryptomunten zullen kopen. Op die manier kan de overheid van een land op geen enkele manier controleren of criminelen hun geld gebruiken om cryptomunten te kopen. 

Buitenland

Als een crimineel cryptomunten heeft gekocht in een land waar dit illegaal is, kan de crimineel hier in zijn eigen land niets mee. Het is in sommige landen mogelijk om met bitcoin te betalen. Wanneer een crimineel naar een land gaat waar betaalt kan worden met bitcoin, kan hij vrij zijn crimineel verdiende geld uitgeven. Dat maakt cryptomunten voor criminelen nog interessanter dan wanneer dit legaal is. Op dit moment is het in Nederland voor criminelen lastig om geheel anoniem crimineel geld te investeren in cryptomunten. Dat komt puur door de controle vanuit de overheid. 

De bevolking van een land kan geld verliezen

Toen de bitcoin enorm aan het stijgen was in 2017 kreeg dit ook aandacht in de Tweede Kamer. Er werd toen gepraat over het feit dat steeds meer Nederlanders er voor kozen om hun geld te investeren in bitcoin of een andere cryptomunt. De meeste politici vonden dit geen goede ontwikkeling. Zij waren bang dat veel mensen verlies zouden lijden door hun investering in cryptomunten. Dat kwam waarschijnlijk door het feit dat zij niet veel wisten over deze nieuwe vorm van geld. 

Vergelijking met de aandelenmarkt

In de Tweede Kamer werd de opkomst van cryptocurrency besproken. De politici waren niet blij met de opkomst van cryptovaluta. Zij vergeleken de handel in cryptocurrency met de handel in aandelen. De prijs van cryptovaluta is erg volatiel. Dat betekent dat de waarde van de munten erg snel kan stijgen of dalen. Daarom vonden de politici dat het niet veilig is om je geld hierin te investeren. De waarde van cryptomunten fluctueerde volgens hen te erg. Daarom vonden zij niet dat de bevolking van Nederland moest gaan investeren in cryptovaluta. Dit was volgens hen een te risicovolle investering. 

Hoge volatiliteit

Cryptomunten hebben een hoge volatiliteit. Dat betekent dat de waarde van een cryptomunt erg kan fluctueren. Daarom kun je in een korte tijd veel geld verdienen door in de juiste cryptomunt te investeren. Dit is één van de redenen waardoor mensen cryptocurrency zo’n goede investering vinden. Tegelijkertijd zorgt dat er ook voor dat je in een korte tijd een groot deel van je geïnvesteerde geld kunt verliezen. De politici die cryptomunten gevaarlijk vonden gebruikten dat als voornaamste reden. Zij pleiten zelfs voor een verbod op cryptovaluta. Dat is er uiteraard nooit gekomen. 

Risicovol voor bedrijven

De volatiliteit is dus een belangrijke karaktereigenschap van alle cryptomunten. Voor de een is het een reden om te investeren, terwijl de ander hierdoor juist wordt afgeschrikt. Als investeerder is het van belang om goed te weten welke risico’s er komen kijken bij het kopen van cryptocurrency. Wanneer je hier goed van op de hoogte bent, kun je zelf bepalen hoeveel geld je wilt investeren. Wel moet je altijd goed nadenken over of je het geld wat je investeert wel kunt missen. Je moet namelijk nooit geld investeren wat je later nog nodig gaat hebben. 

Bedrijven

Cryptomunten staan dus bij veel mensen bekend als zeer risicovol. Het is uiteraard ook zo dat er bepaalde risico’s komen kijken bij het investeren in cryptovaluta. Vooral het feit dat de waarde van een cryptomunt zo snel kan stijgen of dalen maakt het voor crypto bedrijven lastig. Als je een crypto bedrijf hebt, kun je bijvoorbeeld erg moeilijk een lening krijgen bij een bank. Dat komt door het feit dat banken dit veel te risicovol vinden. Zij zijn bang dat een crypto bedrijf ineens failliet is door een plotselinge daling van de waarde van veel cryptomunten.

Lening

Het is voor banken van belang om zekerheid te hebben bij een lening. Als zij dan geld uitlenen aan een crypto bedrijf vinden zij dat ze niet genoeg zekerheid hebben dat de lening op tijd terugbetaald kan worden. Dat komt doordat een snelle daling van de waarde van een aantal cryptomunten er voor kan zorgen dat de waarde van een bedrijf ineens gehalveerd is. Als dat gebeurt, is het voor het bedrijf natuurlijk lastig om de lening terug te betalen aan de bank. Je moet dan uiteraard wachten totdat de waarde van de munten weer stijgt, maar dit soort leningen vinden de meeste banken simpelweg te risicovol. 

Economische crisis

cryptomunten 7

De overheid van een land zal niet snel een cryptomunt als nationale munt willen gebruiken. Zij zijn bang dat een daling van de waarde van cryptomunten er dan voor zou kunnen zorgen dat de hele economie instort. Door de hoge volatiliteit van cryptomunten is het nooit zeker of de waarde van een munt de volgende dag gelijk is. Als de munt in een dip komt, betekent dat dat de waarde snel daalt. Als dit je nationale munt is, heeft dat grote gevolgen voor de economie. Dat is voor sommige overheden een reden om na te denken over een verbod op cryptomunten. 

Zijn er landen die cryptomunten al hebben verboden?

Er zijn dus veel verschillende redenen waarom landen er over na kunnen denken om cryptomunten te verbieden. Ieder land kan daar zijn eigen reden voor uitkiezen. In Nederland is er in 2017 ook nagedacht over een verbod op cryptovaluta, maar dat is uiteindelijk niet doorgegaan. Dit was ook te verwachten aangezien Nederland op dit gebied vrij is vergeleken met veel andere landen. Toch is het volgens sommige mensen niet uitgesloten dat er in de toekomst vaker wordt nagedacht over zo’n verbod. 

Welke landen hebben cryptomunten verboden?

Er zijn op dit moment al een aantal landen die een verbod op cryptomunten of bitcoin hebben ingesteld. Daar hebben zij ieder hun eigen reden voor. In Europa zijn er geen landen die cryptovaluta hebben verboden. Daarentegen zijn er een aantal Afrikaanse landen die wel een verbod op bitcoin hebben. Zo mag je in Marokko, Algerije en Egypte geen cryptocurrency kopen, bezitten of verhandelen. Als je dit toch doet, loop je het risico om straf te krijgen. 

Regels

Niet ieder land wat gevaar ziet in de handel in cryptomunten verbied het gelijk. Het is ook mogelijk om bepaalde regels en restricties op te leggen aan de mensen die handelen in cryptocurrency. Zo zorg je er bijvoorbeeld voor dat het voor criminelen lastig wordt om hun zwarte geld te investeren in crypto. Dat is één van de redenen waarom veel mensen hier op tegen zijn. Een ander gevaar voor sommige landen is de angst om als overheid de controle te verliezen. Toch ziet het er op dit moment nog niet naar uit dat er binnenkort een plek is waar mensen alles met cryptomunten betalen. 

Straffen

De landen die een verbod op cryptomunten hebben opgelegd, hanteren allemaal verschillende straffen. In het ene land is de straf relatief laag, terwijl er ook landen zijn waar je een hoge gevangenisstraf krijgt als je bitcoin in je bezit hebt. Als je bijvoorbeeld in Bangladesh woont, is het niet verstandig om te investeren in cryptomunten. Wanneer je daarmee betrapt wordt, kun je een gevangenisstraf van 12 jaar krijgen. Er zijn meer landen waar je zware straffen kunt krijgen voor het bezitten van cryptocurrency.

Gaat er ooit een verbod op cryptomunten komen in Nederland?

Er zijn mensen in Nederland die bang zijn dat de overheid het verhandelen van cryptocurrency ooit gaat verbieden. Dat komt eigenlijk vooral door de gevaren die je vanuit het standpunt van de overheid kunt zien. De overheid zou bang kunnen worden dat de banken overbodig worden doordat te veel mensen cryptomunten gaan gebruiken. Dit zou allerlei risico’s met zich meebrengen en daarom is het volgens sommige mensen niet ondenkbaar dat er ooit een verbod op cryptocurrency komt in Nederland. 

Cryptomunten verbieden

Als de overheid in Nederland cryptovaluta zou verbieden, zou dat voor veel mensen grote gevolgen hebben. Het is namelijk zo dat er veel mensen zijn die geld hebben geïnvesteerd in cryptovaluta. Als dat dan ineens verboden is, worden zij gedwongen om deze te verkopen. Dit is niet fijn voor mensen die een cryptomunt in hun bezit hebben die even in een dip zit. Zij moeten deze dan verkopen terwijl de waarde van de munt nog kan stijgen. Bovendien zijn er ook mensen die voor hun werk afhankelijk zijn van cryptocurrency. 

Crypto bedrijven

Er zijn in Nederland in de afgelopen jaren steeds meer bedrijven opgestart die actief zijn in de crypto wereld. Daarom zou een verbod op cryptomunten er voor veel mensen voor zorgen dat zij hun baan kwijtraken. Bovendien lijkt het niet erg aannemelijk dat de Nederlandse overheid er voor zou kiezen om cryptovaluta te verbieden. Er zijn mensen die er in geloven dat dit ooit gaat gebeuren, maar het lijkt er niet op dat dit in de nabije toekomst is. Als je wilt investeren in cryptomunten hoef je je dus geen zorgen te maken over een eventueel verbod.

LEREN BELEGGEN IN CRYPTO'S

Meld u hieronder aan en leer gratis hoe je zelf kunt leren beleggen met cryptocurrencies.

Check uw email om uw aanmelding te verifieren. Check ook uw spambox 😉

Er is iets foutgegaan. Probeer het opnieuw.