Utility Tokens: Een Digitale Coupon token

utility tokens uitleg

Een utility token gebruik je wanneer je toegang wilt krijgen tot een service of product van het cryptoproject die daarbij hoort. Dit kan je waarschijnlijk het beste vergelijken met een licentie voor software, zoals het geval is bij Microsoft of een cadeaukaart van je favoriete winkel. Deze munten worden vrijwel altijd ‘App Coins’ of ‘User Tokens’ genoemd. Eén van de bekendste platformen waarop veel van deze utility tokens worden gemaakt, is Ethereum.

Geen investering

Het is niet de bedoeling dat een utility token gebruikt wordt als investering, toch gebeurt dat nog wel vaak. Er zijn namelijk veel beleggers die deze token kopen, enkel met de verwachting dat ze hier in de toekomst wellicht winst mee kunnen maken. Op zich is dit niet zo heel gek, er zijn namelijk behoorlijk wat prijsstijgingen geweest de afgelopen paar jaar. Zo is in 2017 de BAT utility token van 0,078 dollar naar 0,93 dollar gestegen, wat neerkomt op bijna 1100%. Daarom kun je een utility token wel zien als een goede investering wanneer jij denkt dat de vraag naar deze token zal stijgen.

Merk je dat het cryptoproject de token vooral als investeringsmogelijkheid onder de aandacht brengt? Dan doe je er goed aan hier extra alert op te zijn. De kans is dan namelijk erg aanwezig dat de SEC, de Amerikaanse toezichthouder, deze token zal gaan zien als security token en daarbij komen heel veel regels kijken. Een security token wordt namelijk wel gezien als een vorm van investering. Voldoet je project niet aan al deze regels, dan kan dit voor een aantal problemen zorgen. Investeerders zullen dit ook snel genoeg merken en dat zorgt weer voor een enorme prijsdaling.

Verschil Utility Token en Equity token

In deze video worden de verschillen uitgelegd tussen Utility, Securty en Equity tokens. Lees hier meer over Equity tokens

Voorbeelden van utility tokens

Basic Attention Token

Dit project heeft een decentraal advertentieplatform waar de BAT token wordt gebruikt om de verschillende partijen bij elkaar te kunnen brengen. Hier kunnen adverteerders advertentieruimte kopen en de uitgevers worden in de vorm van de BAT token betaald.

Filecoin

Met zijn ICO heeft Filecoin al 257 miljoen opgehaald. Dit geld is bedoeld om een gedecentraliseerde cloud-storage dienst op te starten. Het is voor iedereen mogelijk een gedeelte van hun harde schijf beschikbaar te stellen zodat anderen hierop hun documenten op kunnen slaan. Het huren van een opslagruimte op de harde schijf doe je met de utility token. Degene die de ruimte voor anderen beschikbaar stelt, wordt ook betaald met deze token.

Maker

Dit is een smart contract platform dat gebruik maakt van een stabiele token. Er zijn twee munten te weten de DAI-token en de MKR-token. Deze laatste is een utility token en wordt gebruikt voor het faciliteren van het platform. Transacties worden hier bijvoorbeeld mee bekostigd. De DAI-token is een asset token en heeft ongeveer dezelfde waarde als de Amerikaanse dollar en vertegenwoordigt in de vorm van een cryptomunt dit fiatgeld.

Basic Attention Token

Basic Attention token Wat is Bat (BAT) Coin -Alles wat je moet weten!

Vanaf het begin heeft Basic Attention Token (BAT) al verschillende crypto-experts op zich gericht. Dat is ook niet zo gek, de founder van het project is de uitvinder van Mozilla, Firefox en Javascript. De ICO had de hard cap van 35 miljoen binnen slechts 30 seconden al behaald.

Dit project wil dat de advertentiemarkt efficiënter wordt ingericht, zonder dat het voor gebruikers nodig is al hun data in te leveren. BAT is dan ook ontworpen als een oplossing voor de “instabiele” advertentiemarkt. Het doel van het cryptoproject is om een nieuw decentraal advertentieplatform op te zetten met behulp van blockchain.

Dit om de huidige marketing online volledig te veranderen. Het transactiemiddel dat hierbij gebruikt wordt is de BAT token, deze wordt gebruikt tussen adverteerders en bezoekers. Adverteerders moeten betalen met BAT om op het platform te mogen adverteren, en gebruikers krijgen betaald met BAT voor het bekijken van advertenties op vrijwillige basis.

Brave browser

Eén van de oplossingen van BAT voor de kapotte advertentiemarkt is Brave. Brave is een advertentievrije browser, net als Internet Explorer en Chrome dus, alleen dan zonder advertenties. Daarnaast blokkeert Brave ook alle trackers die jou op het hele internet volgen. Het voordeel hierbij is dat je geen last meer hebt van reclames en trackers, webpagina’s sneller laden en je kunt genieten van meer privacy.

Maker

Maker is een smart contract platform dat zich richt op het aanbrengen van meer stabiliteit in de crypto- en blockchainwereld. Maker werkt met twee tokens, die allebei gebaseerd zijn op de Ethereum-blockchain. Eén van deze tokens is stabiel, de ander is wel variabel in prijs.

Met de stabiele crypto wil Maker vooral een alternatief bieden voor de cryptocurrencies die veel schommelen in de prijs. Neem als voorbeeld Bitcoin; een stijging of daling van 10% is dagelijks te zien. Maker gelooft dat een stabiele crypto nodig is om de volledige potentie van blockchain uiteindelijk te kunnen benutten.

DAI-token

De stabiele crypto waar we het hierboven over hadden, is de DAI-token. Deze kan gebruikt worden voor het opslaan van waarde, voor betalingen en als onderpand. De waarde van deze token is op fiatgeld gebaseerd, wat in dit geval de Amerikaanse dollar is. Dit houdt dus in dat 1 Dai altijd gelijk staat aan 1 dollar.

Een stabiele coin maakt het mogelijk om, op handelsplatformen, je Bitcoin te wisselen naar een munt die niet schommelt in de prijs. Het zorgt voor veiligheid in de cryptowereld. In veel van deze gevallen kan een platform geen dollars of euro’s aanbieden omdat dit gepaard gaat met een strenge wet- en regelgeving. Heb je echter een cryptocurrency die de waarde van de dollar of euro vertegenwoordigt, heb je hetzelfde principe alleen dan zonder die lastige regels.

MKR-token

De MKR-token wordt gebruikt voor het faciliteren van processen binnen een platform. Voornamelijk de transactiekosten van de DAI-token worden hiermee betaalt. Nadat de tokens zijn gebruikt worden deze verbrand waardoor er steeds minder MKR-tokens overblijven. Met andere woorden; hoe meer DAI er wordt gebruikt, hoe minder MKR er overblijft en daardoor gaat de prijs van MKR omhoog. Ook wordt deze token gebruikt om de transactiekosten te betalen van de Collateralized Debt Positions. Deze CDPs zijn nodig om DAI te genereren.

LEREN BELEGGEN IN CRYPTO'S

Meld u hieronder aan en leer gratis hoe je zelf kunt leren beleggen met cryptocurrencies.

Check uw email om uw aanmelding te verifieren. Check ook uw spambox 😉

Er is iets foutgegaan. Probeer het opnieuw.