Wat is de Tether USDT en hoe kan het dat de waarde van deze munt niet gelijk is aan 1,- USD?

tether

De kans is groot dat je nog nooit van Tether hebt gehoord. Dit komt doordat er verschillende soorten cryptomunten zijn. De meeste cryptomunten zijn niet gekoppeld aan een reguliere valuta. Als een cryptomunt wel gekoppeld is aan een fiat valuta wordt deze een stable coin genoemd. Tether is zo’n stable coin. Het is dan de bedoeling dat één Tether gelijk is aan één dollar. In de praktijk is dat niet altijd zo, maar daarover later meer. 

Hoe werkt Tether?

De eerste Tether tokens werden uitgegeven op 6 oktober 2014. Deze tokens werden vrijgegeven als layer om de Bitcoin blockchain. Toen de eerste tokens werden uitgebracht heette de munt ook anders. De eerste tokens werden namelijk uitgebracht onder de naam Real Coin.

In het jaar 2015

In januari 2015 werden deze tokens daadwerkelijk verhandelbaar op de crypto beurs Bitfinex. Het is niet gek dat dat de eerste beurs was waarop het mogelijk werd om te handelen in deze tokens. Later werd namelijk ontdekt dat deze twee nauw met elkaar verbonden zijn. In november 2017 staat er namelijk in de Paradise Papers dat twee eigenaren van Bitfinex verantwoordelijk zijn voor het opzetten van het hele project rondom Tether.

tether

In de reactie van beide bedrijven nadat dit aan het licht kwam, werd verklaard dat de Nederlander Jan Ludovicus van der Velde de CEO is van allebei die bedrijven. Op dit moment is Tether de vijfde cryptomunt van de wereld. Dit is terug te zien in het overzicht op www.coinmarketcap.com.

Is één Tether altijd één dollar waard?

Eén Tether zou altijd net zo veel waard moeten zijn als één dollar. Dat is dan ook de reden dat deze cryptomunt onder het kopje stable coins valt. Daardoor is het niet gek dat men verwacht dat mensen verwachten dat deze wisselkoers altijd klopt.

tether

Als dit klopt zou het bedrijf achter de cryptomunt voor elke coin die in omloop is één dollar op hun rekening hebben. Veel mensen twijfelen eraan of dit helemaal waar is, aangezien er in totaal al meer dan vier miljard van deze coins in omloop zijn. Dat zou dus moeten betekenen dat het bedrijf achter de cryptomunt meer dan vier miljard dollar op hun bankrekening zou hebben staan. Dit is niet te controleren aangezien wij geen inzicht hebben in de bankgegevens van dit bedrijf.

Het bedrijf

Het bedrijf heeft al laten weten dat er niet alleen dollars op hun bankrekening staan. Ze accepteren bijvoorbeeld ook Ether en Bitcoin als onderpand. Die twijfel onder veel mensen zorgde er voor dat de koers ineens heel erg daalde in 2018. De prijs zakte in een paar uur naar zo’n 85 dollarcent en steeg later weer naar 97 dollarcent. Meestal varieert de prijs ergens tussen de 99 en 101 dollarcent. De prijs is dus doorgaans zeer stabiel in vergelijking met andere cryptomunten. Het wordt dan ook niet voor niets stable coin genoemd. 

Wat betekende het afnemende vertrouwen in Tether voor de koers?

Het vertrouwen in de Tether was ontzettend laag. Dat had als effect dat de koers enorm daalde. De koers van andere cryptomunten zoals Bitcoin steeg daardoor juist weer. Dat is vrij eenvoudig te verklaren. Heel kort door de bocht zien weinig mensen het op dat moment zitten om te investeren in Tether. Ze zullen dan eerder kiezen voor een alternatief om in te investeren. In dit geval was dat voor veel mensen de Bitcoin aangezien dat de meest bekende cryptomunt is.

Prijsweergave

Er is nog een andere reden waardoor de prijs van de Bitcoin enorm steeg op dat moment. Dat heeft ermee te maken dat op veel exchange sites zoals bijvoorbeeld het bekende Binance de waarde van Bitcoin wordt weergegeven in Tether. Er zijn ook exchanges waarop de prijs van Bitcoin wel wordt weergegeven in dollars. Wanneer de prijs van Tether ineens zakt naar 85 cent betekent dat dat de prijs van de Bitcoin stijgt op sites waar deze wordt weergegeven in Tether. De Bitcoin is dan niet meer waard geworden ook al lijkt dat wel zo. Als je op een site handelt waar de Bitcoin wordt weergegeven in dollars zul je hier weinig van hebben gemerkt. 

Denk na en doe je eigen onderzoek

Als je na het lezen van deze tekst overweegt om te investeren in Tether is het belangrijk om zelf goed onderzoek te doen. Dat is zo belangrijk doordat je alle ins en outs van een cryptomunt moet weten voordat je er in gaat handelen. Daarnaast is he handig om te weten dat de ook deze munt ooit eens te maken zou kunnen krijgen met de hack, bijvoorbeeld tijdens de hack van een platform.

Verbonden met het onderzoek

Het is wel belangrijk om er rekening mee te houden dat de koers van de Tether verbonden is met die van de dollar. Daardoor is de volatiliteit veel minder hoog. Dat betekent dat het een veilige investering is aangezien de kans klein is dat de koers ineens sterk daalt en daar niet meer bovenop komt. Het nadeel daarvan is het feit dat dat andersom ook geld. Je zult met Tether dus veel minder snel een groot rendement behalen dan met andere cryptovaluta.

LEREN BELEGGEN IN CRYPTO'S

Meld u hieronder aan en leer gratis hoe je zelf kunt leren beleggen met cryptocurrencies.

Check uw email om uw aanmelding te verifieren. Check ook uw spambox 😉

Er is iets foutgegaan. Probeer het opnieuw.