Staking, wat is het en hoe werkt het?

staking

De meeste mensen die investeren in cryptomunten doen dit puur om geld te verdienen. Er zijn natuurlijk ook veel mensen die investeren omdat zij willen bijdragen aan het verder ontwikkelen van de blockchain technologie en de projecten die hiermee mogelijk zijn. Dat is een mooi doel, maar uiteindelijk proberen zij toch geld te verdienen met cryptomunten. Je kunt op erg veel verschillende manieren geld verdienen met crypto. Het is van belang om eerst te zoeken naar een manier die goed bij jou past. 

staking

Weinig tijd

Als je geld wilt verdienen met crypto is het van belang dat je goed nadenkt op welke manier je dit wilt doen. Er zijn mensen die weinig tijd hebben om zich bezig te houden met crypto doordat zij een drukke baan hebben. Het kan voor deze mensen lastig zijn om een geschikte manier te vinden om toch geld te verdienen. Staking kan voor hen een goede manier zijn om rendement te behalen op hun geld. Er zijn naast staking ook andere manieren waarop je geld kunt verdienen met cryptovaluta zonder dat je hier dagelijks uren mee bezig bent. 

Sparen

Er zijn steeds meer mensen die liever niet veel geld op hun spaarrekening hebben staan. Dat klinkt misschien onverstandig, maar het betekent niet dat zij al hun geld uitgeven. Vroeger was het grote voordeel van een spaarrekening het feit dat je hier rente op ontving. Deze rente is bedoeld om de inflatie als het ware te corrigeren voor mensen die sparen. Ieder jaar dat je geld op je spaarrekening had staan ontving je een relatief hoge rente waardoor het voor veel mensen niet nodig was om te zoeken naar nieuwe investeringen.

Investeren in crypto

De rente die je op dit moment op je spaargeld ontvangt is ontzettend laag. Dat terwijl de inflatie wel gewoon doorgaat. Het bedrag wat op je spaarrekening staat blijft hetzelfde. Hierdoor denken sommige mensen dat het fijn is om zo veel mogelijk op je spaarrekening te hebben. Toch gaat de koopkracht die je hebt met dit geld steeds meer achteruit. Daarom kiezen steeds meer mensen er voor om het grootste deel van hun spaargeld te investeren waardoor je wel rendement behaald op dit geld. Het is dan natuurlijk wel van belang om op een veilige manier te investeren.

Rendement behalen

Het is dus fijn om rendement te kunnen behalen op je spaargeld. Op die manier zorg je er voor dat je steeds meer geld krijgt waardoor je koopkracht stijgt in plaats van daalt. Als je van plan bent om je spaargeld te investeren, kan het een goed idee zijn om je te verdiepen in crypto. Er zijn verschillende manieren om geld te verdienen met cryptomunten. Het is per persoon verschillend op welke manier zij dit het liefst doen. Wat de meest geschikte manier voor jou is, is afhankelijk van een aantal factoren. 

Een veilige manier om geld te verdienen

Als je een deel van je spaargeld wilt investeren in crypto, is het van belang om op zoek te gaan naar een manier om dit te doen zonder dat je veel risico loopt. Je wilt immers niet te veel risico lopen met geld wat je in de toekomst graag wilt gebruiken. Het is dan mogelijk om je te verdiepen in verschillende cryptomunten om een project uit te kiezen waar jij toekomst in ziet. Als je een aantal projecten hebt gevonden die je interessant vindt, kun je gaan nadenken over hoeveel geld je wilt investeren. 

Hoeveel wil je investeren?

Het is van belang om goed na te denken over hoeveel geld je wilt investeren. Als het om je spaargeld gaat, is het niet verstandig om in één keer al je spaargeld te investeren. Cryptomunten staan bekend om hun hoge volatiliteit en daarom loop je relatief veel risico. Dat is ook de reden dat het erg belangrijk is om een goed project uit te zoeken. Het is sowieso verstandig om te beginnen met het investeren van relatief kleine bedragen. Een klein bedrag is voor iedereen anders, maar zorg er voor dat dit slechts een klein deel van je spaargeld is.

Klein beginnen

Mensen die nog geen ervaring hebben met het investeren in cryptomunten kunnen er het best voor kiezen om te beginnen met het investeren van kleine bedragen. Op die manier maak je in de praktijk kennis met het investeren. Zo kun je dit makkelijker leren. Je moet er voor zorgen dat de bedragen die je investeert niet te hoog zijn zodat het risico vrij laag is. Zo leer je beter hoe het investeren werkt waardoor je later kunt beslissen of je meer geld wilt investeren. Er zijn ook mensen die liever niet te veel bezig zijn met het investeren, maar dit wel geld willen verdienen. Dit kun je doen door middel van staking. 

Wat moet je weten als je wilt beginnen met staking?

Het is mogelijk om rendement te behalen op je cryptomunten door middel van staking. Dit is een goede manier om passief geld te verdienen. Hierdoor is het niet nodig om veel tijd te investeren en verdien je toch geld. Je moet dan natuurlijk wel in gedachten houden dat je hierdoor niet zo veel geld verdiend als iemand die de hele dag bezig is met crypto. Toch kan het rendement wat je door middel van staking op je cryptomunten behaalt jaarlijks vrij hoog zijn terwijl de waarde van de cryptomunt die je staket ook nog kan stijgen. Hierdoor verdien je nog meer geld met een investering. 

Een geschikte cryptomunt vinden

Als je geld wilt verdienen met staking is het van belang om op zoek te gaan naar een cryptomunt die hier geschikt voor is. Niet iedere cryptomunt kun je staken. Dat komt doordat alleen cryptomunten die gebruik maken van het proof of stake consensus algoritme te staken zijn. Een cryptomunt al Bitcoin kun je bijvoorbeeld niet staken omdat deze gebruik maakt van het proof of work consensus algoritme. Daarom moet je als je op zoek bent naar een cryptomunt die geschikt is voor staking eerst kijken of deze wel het juiste consensus algoritme gebruikt. 

Een stabiele cryptomunt vinden

Het is voor staking van belang om op zoek te gaan naar een stabiele cryptomunt. Dat komt doordat je bij het staken rendement behaalt op je cryptomunten. Dit betekent dat je geld verdient wanneer de waarde van de cryptomunt hetzelfde blijft. Het is dus van belang om een cryptomunt te vinden waarvan jij er van overtuigd bent dat de waarde in ieder geval niet gaat dalen. Je wilt natuurlijk het liefst een cryptomunt staken die in waarde gaat stijgen. Hierdoor verdien je steeds meer geld door middel van staking. 

Het risico beperken

Als je van plan bent om een deel van je spaargeld te investeren in cryptomunten zodat je deze kunt staken, moet je in je achterhoofd houden dat dit toch een risico met zich meebrengt. Je weet nooit zeker of een cryptomunt zijn waarde behoudt. Dit kun je natuurlijk proberen te voorspellen, maar zeker weten is onmogelijk. Ook als je wilt investeren voor staking is het dus van belang om na te denken over de risico’s. Je moet namelijk goed nadenken over manieren om de risico’s zo veel mogelijk te beperken bij staking. 

Onderzoek doen

Staking is alleen nuttig als je een goede cryptomunt staket. Dat komt natuurlijk doordat het rendement wat je behaalt door te staken niets waard is wanneer de waarde van de cryptomunt blijft dalen. Daarom moet je eerst goed nadenken over welke cryptomunt jij wilt staken. Je kunt het best beginnen met uitzoeken welke cryptomunten allemaal werken met een proof of stake algoritme. Het heeft geen nut om te kijken naar cryptomunten die gebruik maken van een ander consensus algoritme aangezien deze niet geschikt zijn voor staking. 

Het project achter een cryptomunt

Je kunt op het internet eenvoudig een overzicht vinden van verschillende cryptomunten die geschikt zijn voor staking. Wanneer je dit hebt gevonden, kun je onderzoek gaan doen naar het project wat achter een cryptomunt zit. Zo kun jij een inschatting maken van de kans van slagen van dit project. Door naar het project achter een cryptomunt te kijken kun je dus ook een inschatting maken van de toekomstige waarde van deze cryptomunt. Als je vertrouwen hebt in een project kun je er voor kiezen om te investeren in deze munt om de cryptomunten beschikbaar te stellen voor staking.

staking

Het verwachte rendement bekijken

Het is ook van belang om te kijken naar het verwachte rendement van staking voor een bepaalde cryptomunt te kijken. Dit geeft aan hoeveel rendement je kunt behalen wanneer je een cryptomunt staket. Daarom is het slim om hier rekening mee te houden bij het kiezen van een cryptomunt om te staken. Toch is het van belang om je niet te laten leiden door het verwachte rendement. Je moet enkel investeren in een cryptomunt omdat je vertrouwen hebt in het project wat achter de cryptomunt zit. Het rendement wat deze munt biedt is eigenlijk een bijzaak.

Wat is proof of stake?

Voordat je begint met investeren in staking is het natuurlijk wel van belang om goed te weten wat dit inhoudt. Eigenlijk stel je bij staking jouw cryptomunten in dienst van het netwerk. Hierdoor help je als het ware mee aan de beveiliging van het netwerk. Dit proces is alleen mogelijk bij cryptomunten die werken met proof of stake. Bij deze cryptomunten is het dan weer niet mogelijk om te minen. Dit is wel mogelijk bij proof of work. Door te staken ondersteun jij de werking van het netwerk van de cryptomunt die je staket. 

Verschil tussen proof of work en proof of stake

Tussen de beide manieren om een netwerk te beveiligen zitten een aantal verschillen. Bij proof of work is het zo dat miners van overal op de wereld proberen om blokken te valideren. Zij krijgen een beloning als zij hier in slagen. Om een blok te valideren moet jouw computer eerst een soort hele moeilijke som oplossen. Daarom is het van belang om zo veel mogelijk rekenkracht te hebben. Dit systeem is slecht voor het milieu aangezien er ieder blok slechts één miner is die het blok kan valideren. De andere computers werken dus allemaal voor niets.

Beter voor het milieu

Omdat bijna alle miners als het ware voor niets werken wordt er overal op de wereld onnodig stroom gebruikt om het netwerk draaiende te houden. Dit kan op een veel efficiëntere manier. Proof of stake is namelijk veel minder belastend voor het milieu aangezien alle deelnemers van een blockchain als het ware samen zorgen dat de blokken gevalideerd worden. Zij leveren als het ware hun cryptomunten in voor een staking-fonds dat ter beschikking wordt gesteld van speciale computers die ook wel validators worden genoemd. 

De blockchain onderhouden

Bij proof of stake wordt de hele blockchain dus onderhouden door deze validators. Dat betekent dat dit de computers zijn die er bijvoorbeeld voor zorgen dat alle transacties goed worden verwerkt in de blockchain. De validators worden gekozen door het algoritme. Meestal gebeurt dit op basis de grootte van het stakingfonds. Dat zorgt er voor dat de validators van tevoren weten dat zij het blok kunnen valideren. Op die manier wordt er geen stroom verspilt om het netwerk draaiende te houden. 

Direct vanuit je eigen wallet staken

Er zijn blockchains die het met het proof of stake algoritme mogelijk maken om direct vanuit je eigen wallet te staken. Dit is erg fijn voor mensen die geïnteresseerd zijn in staking, maar niet veel geld hebben om te investeren. Zo kun je toch gebruik maken van de mogelijkheden van staking zonder dat je extreem veel geld investeert. Er zijn een aantal exchanges die hun gebruikers ook de mogelijkheid geven om vanuit hun wallet te staken. Dat klinkt misschien moeilijk voor mensen die nog geen ervaring hebben met staking, maar dit is makkelijker dan je denkt. Je kunt bij sommige exchanges simpelweg de knop ‘staking’ aanzetten. 

Wie bedacht proof of stake?

Het proof of stake algoritme is jonger dan het proof of work algoritme. Bitcoin gebruikt proof of work en aangezien dit de eerste cryptomunt was, was dit ook het eerste consensus algoritme. Het proof of stake algoritme is hoogstwaarschijnlijk bedacht door Sunny King en Scott Nadal. Zij introduceerden dit idee voor het eerst in 2012. Peercoin werd door hun beschreven als een innovatief project wat draaide op een nieuw algoritme. Aanvankelijk was dit een soort hybride tussen een proof of work algoritme en een proof of stake algoritme.

Hybride algoritme

Bij deze hybride van twee algoritmes werd staking dus voor het eerst mogelijk. In het begin was het erg duidelijk dat het een combinatie was van de twee algoritmes, maar geleidelijk werd de nadruk steeds minder gelegd op het proof of work algoritme. In het begin van de Peercoin was het dus mogelijk om te minen om het netwerk te ondersteunen. Zo was het netwerk niet direct volledig afhankelijk van staking. Dit was een slimme keuze aangezien hierdoor kon worden bekeken of het idee van proof of stake in de praktijk zo werkt als het zou moeten.

Delegated proof of stake

In 2014 werd door Daniel Larimer een nieuwe variant op proof of stake ontwikkeld. Deze variant werd delegated proof of stake genoemd. Er zitten een aantal verschillen tussen dit algoritme en het originele idee van proof of stake. Delegated proof of stake werd voor het eerst gebruikt in het netwerk van Bitshares. Later werden er verschillende bekende cryptomunten ontwikkeld die gebruik maakt van DPoS. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan Steem en EOS. Dit zijn beide projecten die zijn opgericht door Daniel Larimer.

Stemrecht

Bij het DPoS algoritme kunnen gebruikers hun cryptomunten inzetten als een soort van stemrecht. Dit is dus een hele andere manier van staking dan het originele proof of stake algoritme. Door middel van het stemrecht worden er door de gebruikers afgevaardigden gekozen. Deze afgevaardigden vertegenwoordigen hun kiezers door het controleren en uitvoeren van blockchainactiviteiten. Op die manier wordt het netwerk door veel verschillende peers beveiligd. Staking is hierbij gewoon mogelijk dus je kunt je coins inleveren om hier rendement over te krijgen. 

Minder vertraging

Het delegated proof of stake model zorgt er over het algemeen voor dat een netwerk beter werkt. Dat wil zeggen dat er minder vertraging op het netwerk is doordat er meer transacties kunnen worden verwerkt. Dit komt doordat het hierbij mogelijk is om consensus te bereiken met weinig beschikbare nodes. Het is alleen wel vervelend dat er hierdoor alsnog een soort van centralisatie plaatsvindt. De nodes werken wel apart van elkaar en zijn niet afhankelijk van elkaar, maar het is wel zo dat een klein aantal nodes de macht over het netwerk heeft. Alle andere gebruikers van het netwerk zijn dan afhankelijk van deze nodes. 

Hoe werkt staking? 

Er zijn verschillende redenen waarom mensen er voor kiezen om staking te passen om geld te verdienen met cryptomunten. Het is vooral fijn om rendement te behalen op je geld zonder dat je hier actief voor moet werken. Voordat je investeert moet je natuurlijk wel een hoop kennis opdoen, maar wanneer je eenmaal hebt geïnvesteerd ontvang je vanzelf ‘rente’ op je cryptomunten. Dit maakt staking ideaal voor mensen die geld op hun spaarrekening hebben, maar dit liever investeren zodat zij er in koopkracht op vooruit gaan in plaats van dat ze juist minder koopkracht krijgen.

Staking

Voordat je begint met het staken van cryptomunten is het uiteraard van belang om precies te weten wat staking is en hoe je dit het best kunt toepassen. Je moet niet in één keer investeren omdat dit je een goed idee lijkt. Het is alleen verstandig om te investeren wanneer je goed op de hoogte bent van waar je in investeert en hoe je hier precies geld mee kunt verdienen. Daarom moet je eerst beginnen met het doen van onderzoek. Je moet er achter komen hoe staking precies werkt. Op die manier kun je vanzelf uitvinden of dit iets voor jou is of juist niet. 

Een beloning krijgen

Staking is eigenlijk het krijgen van een beloning voor het in dienst van het netwerk stellen van jouw cryptomunten. Dit draagt bij aan de werking van het netwerk en daarom is het van belang dat er genoeg gebruikers van een blockchain zijn die besluiten te staken. Op die manier kan het netwerk goed draaiende gehouden worden waardoor je met staking niet alleen geld kunt verdienen, maar ook kunt bijdragen aan de werking van het netwerk. Het gaat hierbij wel alleen om cryptomunten met een proof of stake protocol. 

Geen rekenkracht inzetten

Een blockchain die werkt met het proof of work protocol laat miners hun rekenkracht gebruiken om blokken te valideren. Bij een proof of stake protocol worden de miners gekozen op basis van de hoeveelheid munten die zij in dienst stellen van het netwerk. Zij hoeven dus niet te concurreren om de meeste rekenkracht. Dat zorgt er voor dat een netwerk wat werkt met het proof of stake consensus algoritme draaiende kan worden gehouden zonder dat daar allerlei dure mining apparatuur voor nodig is. 

Directe investering

Het is voor mensen die geld willen verdienen met staking fijn dat hiervoor geen extreem dure investeringen voor nodig zijn. Je moet natuurlijk om succesvol gebruik te kunnen maken van staking een directe investering doen door de cryptomunten van een bepaald netwerk te kopen. Toch is dit een kleine investering als je het vergelijkt met het kopen van mining apparatuur. Als je bijvoorbeeld wilt beginnen met het minen van Bitcoin of Ethereum is het nodig om miljoenen aan apparatuur uit te geven. Bij staking moet je zo veel mogelijk cryptomunten kopen, maar deze investering kan ook nog in waarde stijgen. 

Staking zorgt voor meer schaalbaarheid

Het is voor crypto-projecten van groot belang dat deze zo schaalbaar mogelijk zijn. Er zijn immers steeds meer mensen die geloven dat cryptomunten de toekomst van ons betaalverkeer kunnen zijn. Daarom is het van belang dat een cryptomunt schaalbaar is zodat het mogelijk is dat overal ter wereld gebruik wordt gemaakt van deze munt. Hierbij kun je misschien denken aan Bitcoin aangezien dit de grootste cryptomunt is, maar deze is minder schaalbaar dan munten die kunnen worden gebruikt voor staking. Er gaat ooit een punt komen waarop er te veel gebruikers zijn voor het netwerk van Bitcoin.

Proof of stake heeft de toekomst

Er zijn veel mensen die geloven dat cryptomunten die geschikt zijn voor staking de toekomst hebben. Dat komt doordat je met een proof of stake algoritme veel makkelijker blokken kunt valideren zonder dat dit veel energie kost. Om een netwerk wat draait op proof of work draaiende te houden, moet je veel miners hebben die allemaal veel energie gebruiken. Hierdoor zou er in theorie een punt komen waar er te veel energie wordt gebruikt door het netwerk waardoor het niet meer goed functioneert. Een proof of stake blockchain zal hier geen last van hebben aangezien de blokken op een efficiëntere manier worden gevalideerd.

Veranderen van consensus algoritme

Het is voor cryptomunten ook mogelijk om te veranderen van consensus algoritme. Dit is natuurlijk een ontzettend ingewikkeld proces en daarom heeft dit tijd nodig. Toch kan het voor veel cryptomunten met het oog op de toekomst een goed idee zijn om over te stappen op proof of stake. Het is dan ook niet gek dat Ethereum al een tijd geleden heeft aangekondigd om over te willen stappen op proof of stake. Dit zorgt er dus voor dat Ethereum geschikt word voor staking. Voor individuele gebruikers is dit veel toegankelijker dan mining. 

Vertrouwen van andere gebruikers

Bij netwerken die gebruik maken van delegated proof of stake kunnen alle gebruikers die hun cryptomunten inzetten voor staking kiezen welke andere gebruiker zij het vertrouwen willen geven om bepaalde beslissingen te maken. Dat zorgt er dus voor dat de gebruikers die het meeste vertrouwen van de andere deelnemers krijgen meer macht krijgen over het netwerk. Op die manier kunnen de deelnemers van het netwerk samen beslissen welke deelnemers hun als het ware mogen vertegenwoordigen. Toch is niet iedereen hier een voorstander van.

staking

Netwerkinflatie

Het is verschillend op welke manier de staking-rewards voor een netwerk worden bepaald. Er zijn verschillende zaken waar rekening mee wordt gehouden bij het bepalen van de reward die nodes krijgen voor het deelnemen aan het staking-proces. Voor sommige netwerken wordt de beloning voor het staken bepaald als een soort vast inflatiepercentage. Dit moet er voor zorgen dat de gebruikers van het netwerk worden aangemoedigd om hun staking reward ook te gebruiken en dit niet alleen te HODL’en. 

Staking pool

Er zijn verschillende manieren om de staking reward te bepalen en te verdelen onder de mensen die hun coins beschikbaar stellen voor staking. Bij Stellar worden de beloningen voor mensen die Lumens staken verdeeld onder de gebruikers die hun munten staken door middel van een staking pool. Dit is erg handig aangezien het netwerk hierdoor simpelweg een vast percentage van de munten die voor staking worden gebruikt kan uitkeren aan de gebruikers. Bij Stellar staat de beloning voor het staken van Lumens vast op ongeveer één procent.

Rente op rente

Het is bij Stellar dus zo dat je ongeveer één procent rente krijgt op de munten die je voor staking gebruikt. Dit is erg handig aangezien je hierdoor als investeerder ook weet hoeveel rendement je kunt behalen op je investering. Het fijne hiervan is het feit dat je ondanks het feit dat het percentage hetzelfde blijkt meer rente krijgt. Dat komt doordat je rente op rente ontvangt. Je behaalt dus één procent rente per jaar, maar het volgende jaar krijg je dus rente over je cryptomunten waar die extra procent al bij zit. Hierdoor zul je langzaam maar zeker steeds meer rente ontvangen.

Nieuwe gebruikers motiveren voor staking

Er zijn verschillende redenen waarom het een goed idee is om een vaste beloning voor staking te kiezen op je netwerk. Dat is bijvoorbeeld slim omdat dit nieuwe gebruikers kan motiveren om te gaan staken. Bij andere netwerken is de beloning die zij hier voor ontvangen niet bekend waardoor zij niet goed weten waar ze aan toe zijn. Daarom is het voor veel mensen aantrekkelijker om te investeren in staking van een cryptomunt waarvan je van tevoren precies kunt weten hoeveel geld je hiermee kunt verdienen. 

Voorspelbare beloning

Het is fijn voor gebruikers van een netwerk die niet goed weten of het slim is om hun munten beschikbaar te stellen voor staking dat zij van tevoren weten hoeveel rendement je hiermee ongeveer behaalt. Zo kun je van tevoren een inschatting maken van hoeveel het jou zou opleveren om je munten in te zetten voor staking. Je draagt dan bij aan het onderhouden van het netwerk, maar het is natuurlijk vooral fijn dat je hier een beloning voor krijgt. Daarom is het voor projecten die hun netwerk willen beveiligen door middel van staking slim om van tevoren aan te geven wat de reward hiervoor is. 

Staken door middel van een staking pool

Er zijn erg veel verschillende manieren om geld te verdienen met staking. Het is niet bij ieder netwerk mogelijk om dezelfde manier toe te passen. Daarom is het van belang om je eerst eens te verdiepen in de verschillende manieren waarop je kunt staken en welke manier voor jou het meest toegankelijk is. Op die manier kun je er zelf achter komen of staking voor jou een goede manier is om rendement te behalen op de cryptomunten die je in je bezit hebt. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om je aan te melden bij een staking pool zodat je op een makkelijke manier rendement kunt behalen op je ingelegde cryptomunten. 

Wat is een staking pool?

Je kunt bij de meeste netwerken staken door je cryptomunten in dienst te stellen van het netwerk. Op basis van de hoeveelheid ingelegde cryptomunten wordt iemand gekozen die het blok mag valideren. Hoe meer cryptomunten jij hebt gestaket hoe groter de kans is dat jij een blok mag valideren en daarvoor een beloning ontvangt. Als je gebruik maakt van een staking pool voeg je als het ware jouw gestakete cryptomunten samen met die van andere gebruikers van het netwerk. Zo wordt de kans dat jullie door het algoritme gekozen worden om het blok te valideren groter. 

Je kansen vergroten

Door gebruik te maken van een staking pool zorg je er dus in samenwerking met andere gebruikers van het netwerk voor dat je een grotere kans maakt om gekozen te worden. Hierdoor wordt de kans dat jullie een beloning krijgen voor het valideren van het blok dus ook groter. De zogenaamde ‘staking power’ van verschillende gebruikers wordt dan gecombineerd om er voor te zorgen dat de kans om gekozen te worden zo groot mogelijk wordt. Hierdoor wordt het voor verschillende kleine investeerders toch mogelijk om kans te maken op de felbegeerde staking rewards van een netwerk.

De beloning verdelen

Het is wel van belang om goed na te denken over de manier waarop de beloning van de staking pool wordt verdeeld als je hier aan wilt deelnemen. De meest eerlijke manier om de beloning te verdelen is natuurlijk op basis van de staking power die door een individuele deelnemer wordt toegevoegd aan het netwerk. Dit betekent dus dat degene die de meeste cryptomunten inbrengt ook de hoogste beloning zal krijgen. Op deze manier krijgt iedere deelnemer van de staking pool een beloning op basis van de ingelegde cryptomunten wat natuurlijk de meest eerlijke manier is om de beloning te verdelen. 

Hoge drempel om deel te nemen

Niet bij ieder netwerk is het nodig om gebruik te maken van een staking pool als je kans wilt maken op de rewards voor het valideren van een blok. Dat komt doordat er ook netwerken zijn waarbij de drempel om een reward te krijgen vrij laag is waardoor het voor de meeste mensen ook individueel mogelijk is om hier kans op te maken. Bij netwerken waarbij de drempel om deel te nemen juist hoog is, is het vaak nodig om een staking pool te gebruiken om kans te maken op een beloning. Daarom wordt er bij deze netwerken het vaakst gebruik gemaakt van een staking pool.

Een staking pool opzetten

Het is dus erg handig om te staken via een staking pool, maar het opzetten van een staking pool kost erg veel geld en middelen. Vaak vereist het ook nog eens veel geld en middelen om de staking pool werkende te houden zodat er ook echt mee verdient kan worden. Daarom willen de aanbieders van de staking pool hier natuurlijk wel iets voor terug. Meestal wordt dit gedaan door een bepaald percentage van de staking reward aan de gebruikers van de staking pool in rekening te brengen om de kosten te compenseren. 

Meer centralisatie van de netwerken

Er zijn verschillende manieren waarop aanbieders van een staking pool proberen om mensen naar hun platform te krijgen om gebruik te maken van de mogelijkheid om hun cryptomunten te staken. Dat kan bijvoorbeeld door gunstige opnametermijnen, vrijgavetermijnen en het minimale saldo op het netwerk aan te bieden. Hoe meer mensen er deelnemen aan één pool hoe groter de mate van centralisatie. Daarom zijn er ook mensen die het ontstaan van staking pools geen goede ontwikkeling vinden voor cryptocurrency in het algemeen. 

Wat is cold staking?

Naast het gebruik maken van een pool om je cryptomunten te staken zijn er ook nog andere manieren om rendement te behalen op de cryptovaluta die jij in je bezit hebt. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om cryptomunten te staken vanuit een wallet die niet in verbinding staat met het internet. Dit wordt ook wel een cold wallet of een hardware wallet genoemd. De hardware wallet staat bekend als de meest veilige manier om je cryptomunten op te slaan. Daarom is het voor mensen die van plan zijn om hun cryptomunten lang in bezit te houden erg fijn dat zij vanuit hun hardware wallet kunnen staken. 

Maximale veiligheid

Door je cryptomunten te staken vanuit een cold wallet oftewel een hardware wallet zorg je er voor dat jouw munten maximaal beschermd zijn terwijl je toch rendement behaalt op het aantal munten. Daarom is het voor grote stakeholders erg fijn aangezien zij op deze manier maximale veiligheid van hun cryptomunten kunnen garanderen terwijl zij deze cryptomunten wel kunnen staken voor een maximaal rendement. Zo ben je voor het verdienen van geld niet alleen afhankelijk van de waarde van de cryptomunt waarin je hebt geïnvesteerd. 

Laat de cryptomunten in je cold wallet staan

Als je overweegt om vanuit je cold wallet te staken, is het van belang om je eerst eens te verdiepen in welke netwerken dit allemaal aanbieden. Op die manier zorg je er voor dat je in ieder geval weet in welke cryptomunten je kunt investeren om vanuit je cold wallet te staken. Het is van groot belang dat iedereen die aan cold staking wilt gaan doen goed in zijn of haar achterhoofd houdt dat dit proces alleen werkt als de cryptomunten in je cold wallet blijven staan. Wanneer je de cryptomunten uit de wallet haalt, zul je geen beloningen meer ontvangen over deze munten. 

Staking bij een exchange

Het principe van staking klinkt voor sommige mensen erg lastig. Dat is zeer begrijpelijk, maar wanneer je in de praktijk aan de gang wilt met het staken van jouw cryptomunten valt het eigenlijk best mee. Het hangt er dan natuurlijk wel vanaf op welke manier jij de cryptomunten wilt staken. Voor beginners is het slim om eerst eens te kijken of de exchange waar zij hun munten kopen haar gebruikers de mogelijkheid biedt om hun cryptomunten te staken. Als dit bij jouw vaste exchange mogelijk is, is dat zonder twijfel de makkelijkste manier om deel te nemen aan de consensus van het netwerk. 

staking

Welke exchanges bieden staking aan?

Er zijn verschillende exchanges die hun gebruikers de mogelijkheid bieden om hun cryptomunten in dienst van het netwerk te stellen en hier beloningen voor te krijgen. Dit is voor mensen die nog niet zo veel ervaring hebben met cryptocurrency in het algemeen de meest gemakkelijke manier om te staken. Deze exchanges bieden allemaal de mogelijkheid om te staken: 

  • Bitvavo
  • Binance
  • Bitfinex 
  • Kraken

Het is per exchange verschillend welke cryptomunten je kunt staken en wat de precieze reward hiervoor is.

Verzekering

Het is voor mensen die graag rendement willen behalen op hun cryptomunten fijn om dit te doen door middel van staking bij een exchange. Dat komt door verschillende redenen. Ten eerste omdat het hierbij heel eenvoudig is om je cryptomunten te staken. Bij Bitvavo kun je bijvoorbeeld simpelweg de knop ‘staking’ aan zetten waardoor je iedere maandag automatisch de rewards die je hiervoor moet krijgen op je account zult zien. Verder beschikken de meeste exchanges die staking aanbieden ook over een verzekering. 

Handelsrekening

Wanneer je jouw cryptomunten staket op een exchange laat je deze normaal gesproken op de handelsrekening staan. Je doet de munten dan niet eerst in je wallet. Daarom is het vooral voor beginnende investeerders die nog relatief weinig cryptomunten bezitten slim om op zoek te gaan naar een exchange waar ze hun munten kunnen staken. Alle munten van de mensen die willen staken worden dan samengevoegd in een fonds. Eigenlijk is dit in principe ongeveer hetzelfde als een staking pool. 

Conclusie

Het is dus mogelijk om rendement te behalen op de cryptomunten die je in je bezit hebt. Dat is erg fijn aangezien het hierdoor naast het behalen van winst door het kopen en verkopen van cryptomunten ook mogelijk is om hier geld mee te verdienen zonder dat je gaat handelen in cryptocurrency. Daarom is dit vooral een goede mogelijkheid voor mensen die verschillende cryptomunten HODL’en. Zij kunnen dan meer rendement behalen en op de lange termijn kan dit oplopen tot erg hoge rendementen. 

Verschillende manieren om te staken

Er zijn verschillende manieren waarop je jouw cryptomunten kunt gebruiken voor staking. Daarom is het voordat je begint met het staken van cryptomunten van belang om je eens goed te verdiepen in de verschillende mogelijkheden die je hebt. Je moet hierbij rekening houden met een aantal zaken. Allereerst moet je nagaan hoeveel kans van slagen jij hebt als je zelfstandig gaat staken. Als je er achter komt dat je niet veel kans hebt om hier geld mee te verdienen kan het slimmer zijn om je aan te sluiten bij een staking pool. 

De juiste cryptomunt vinden om te staken

Als je rendement wilt behalen op de cryptomunten die je op dit moment in je wallet hebt kun je kijken of één van de munten die je al hebt geschikt is voor staking. Mensen die nog geen cryptomunten bezitten kunnen gaan zoeken naar een munt die je kunt staken. Het is dan slim om onderzoek te doen naar verschillende projecten die gebruik maken van een proof of stake consensus algoritme. 

Je moet dan niet gaan letten op de verwachte beloning voor het staken van deze cryptomunt aangezien het veel belangrijker is dat de cryptomunt die je staket zijn waarde behoudt. Wanneer je een cryptomunt aan het staken bent die in waarde aan het dalen is, verlies je al je rendement. De hoeveelheid munten die je hebt gaat dan wel omhoog, maar de waarde die deze munten hebben zal alleen maar dalen. Daarom moet je je aandacht vooral richten op het vinden van een cryptomunt die geschikt is om te staken.

LEREN BELEGGEN IN CRYPTO'S

Meld u hieronder aan en leer gratis hoe je zelf kunt leren beleggen met cryptocurrencies.

Check uw email om uw aanmelding te verifieren. Check ook uw spambox 😉

Er is iets foutgegaan. Probeer het opnieuw.