Stablecoins, wat is het en waarvoor kun je het gebruiken?

stablecoins

Cryptomunten zijn een relatief nieuwe manier om je geld te investeren. Steeds meer mensen kiezen er voor om hun geld te beleggen in cryptomunten in plaats van één van de traditionele manieren om je geld te investeren. Dat kan verschillende redenen hebben. Zo zijn er bijvoorbeeld mensen die geloven dat cryptomunten ons huidige betalingssysteem enorm gaan veranderen. Of dit gaat gebeuren kunnen we op dit moment moeilijk zeggen, maar dat de potentie er is, is zeker waar. Er zijn verschillende cryptomunten zoals bitcoin en allerlei altcoins, maar je hebt ook een nieuw soort cryptomunt genaamd stablecoins.

Investeren

Er zijn over het algemeen steeds meer mensen die hun geld willen investeren in plaats van dit op hun bank te laten staan. Dat is een slimme keuze aangezien de huidige spaarrente ontzettend laag is. Als je je geld op de bank laat staan, levert dit je dus niets op. Bovendien wordt je geld door de jaren heen steeds minder waard. Door de inflatie neemt je koopkracht af wanneer je je geld op de bank laat staan. Je kunt na enkel jaren minder kopen voor het geld wat je op je bank hebt. Dat is voor veel mensen een reden om op zoek te gaan naar iets om hun geld in te investeren. 

Aandelen

Als je niet wil dat je koopkracht achteruit gaat, moet je je geld ergens in investeren. Het is voor veel mensen lastig om te bepalen waar zij hun geld in willen investeren. Je kunt er voor kiezen om je geld te investeren in aandelen. Dit is een vrij ouderwetse manier van investeren. Hiermee kun je veel geld verdienen op de lange termijn. Als je op de korte termijn veel rendement wilt behalen, moet je bij aandelen heel veel geluk hebben. Aandelen hebben namelijk niet zo’n hoge volatiliteit. Dat betekent dat deze relatief waardevast zijn. 

Cryptomunten

Er zijn de laatste tijd steeds meer mensen die investeren in cryptomunten. Dat komt doordat deze steeds vaker in het nieuws komen. De afgelopen maanden heeft bitcoin een enorme stijging doorgemaakt waardoor mensen meer interesse hebben in cryptomunten. Cryptomunten hebben een hoge volatiliteit. Dat betekent dat de prijs erg kan fluctueren. Daarom is een investering in cryptomunten behoorlijk risicovol. Daartegenover staat wel dat je ook kans hebt om veel geld te verdienen. 

Hoge volatiliteit

stablecoins

De hoge volatiliteit van cryptomunten is iets wat veel mensen afschrikt. Dat komt door het feit dat je hierdoor veel geld kunt verliezen in een korte tijd. Daarom zijn er mensen die hun geld liever ergens anders in investeren. Dat is je eigen keuze, maar er zijn ook cryptomunten die er op gericht zijn om hun volatiliteit zo laag mogelijk te houden. Dit kan op verschillende manieren. Daarom is het ook voor mensen die niet in iets wat hoog volatiel is willen investeren mogelijk om een cryptomunt te vinden die bij hun wensen past. Dat is fijn aangezien je op die manier meer zekerheid hebt van je geld. 

Stablecoins

Er zijn verschillende soorten cryptomunten. Je hebt de bitcoin, dat is de cryptomunt waarmee het allemaal is begonnen. Alle andere cryptomunten noem je altcoins. Daar zijn ook nog de stablecoins bij gekomen. Deze werken op een andere manier dan de ‘normale’ cryptomunten. Stablecoins zijn bedacht om de volatiliteit zo laag mogelijk te houden. Dat betekent dat de prijs van stablecoins zo constant mogelijk moet zijn. Dit zorgt er voor dat mensen die er zeker van willen zijn dat hun geld niet minder waard wordt hier in kunnen investeren in plaats van in bitcoin. 

Wat zijn stablecoins?

Stablecoins werken anders dan andere cryptomunten. De waarde van de meeste cryptomunten wordt bepaald door de vrije markt. Dat betekent dat vraag en aanbod er samen voor zorgen dat er een bepaalde waarde tot stand komt. Dit zorgt er voor dat cryptomunten hoog volatiel zijn. Stablecoins laten hun waarde niet door de vrije markt bepalen. De waarde van een stablecoin is afhankelijk van iets anders. Zo heb je bijvoorbeeld de tether, de waarde van deze cryptomunt is afhankelijk van de waarde van de Amerikaanse dollar. 

Waarom zijn stablecoins nuttig?

Er zijn mensen die bij het horen van het principe van stablecoins denken dat je dan beter je geld op de bank kunt laten staan. Dit hoeft niet zo te zijn. Stablecoins hebben namelijk een aantal voordelen die een fiatvaluta niet heeft. Dat is ook de reden dat er verschillende soorten stablecoins zijn die allemaal weten te overleven. Wanneer je niets aan deze cryptomunten zou hebben, zou dat er voor zorgen dat niemand ze zou kopen. Het kopen van stablecoins heeft een aantal grote voordelen. 

Volatiliteit

De volatilieit van cryptomunten zorgt er voor dat dit een interessante investering is voor mensen die durven te speculeren met hun geld. Dat komt doordat je met een beetje geluk in een korte tijd veel geld kunt verdienen door te investeren in cryptovaluta. Daarom is het voor veel mensen aantrekkelijk om hun geld hierin te investeren. Toch is de lage volatiliteit van stablecoins juist één van de voordelen. Dit is misschien geen goede investering voor mensen die veel geld willen verdienen, maar voor bedrijven zijn stablecoins juist heel handig. 

Ondernemer

Wanneer je geld wilt verdienen met cryptomunten zul je blij zijn met de hoge volatiliteit, maar ondernemers die overwegen om cryptomunten als betaalmiddel te accepteren denken hierdoor twee keer na. Geen enkele ondernemer zit erop te wachten om betaald te worden met een middel waarvan je niet weet of het over een paar uur nog steeds dezelfde waarde heeft. Dit kan positief uitpakken, maar het kan ook negatief uitpakken voor een ondernemer. Daarom zitten ondernemers er niet echt op te wachten om cryptomunten met een hoge volatiliteit te gebruiken. 

Zekerheid

Als ondernemer wil je zekerheid van de waarde van het geld wat je ontvangt. Daarom is het niet fijn om betaald te worden in cryptomunten. Dat terwijl een netwerk zoals dat van bitcoin erg veel kansen biedt voor ondernemers. Hiermee zouden zij veel makkelijker bepaalde transacties kunnen doen. Het is dan geen goed idee om gebruik te maken van bitcoin, maar stablecoins kunnen dan wel een goed idee zijn. Je weet bij stablecoins immers wel zeker dat de waarde van je geld hetzelfde blijft. Daarom kun je wel gebruik maken van de voordelen van het netwerk, maar dat zonder de volatiliteit. 

Transportmiddel

Je kunt stablecoins ook gebruiken voor het transporteren van waarde. De waarde die een stablecoin heeft staat vast. Daarom is het mogelijk om dit te gebruiken in plaats van het overmaken van geld. Er zijn momenten waarop dit niet mogelijk is, maar je wel de mogelijkheid hebt om een stablecoin over te maken. In de praktijk zijn er verschillende situaties denkbaar waarin dit nodig is. Zo kan het bijvoorbeeld voorkomen dat je geld wilt overmaken naar een bedrijf zonder bankrekening. Dit klinkt misschien gek, maar het komt wel eens voor. 

Exchanges

Er zijn kleine exchanges die geen bankrekening hebben. Dat zorgt er voor dat zij niet zomaar euro’s kunnen ontvangen. Zij hebben wel de mogelijkheid om een transactie te voltooien in stablecoins. Dat geeft de mogelijkheid om deze exchanges te betalen in stablecoins. Ook zie je vaak dat mensen de stablecoins gebruiken om de waarde van hun geld van de ene naar de andere exchange te verplaatsen. Dat kan erg handig zijn om een aantal verschillende redenen.

Andere cryptomunten kopen

Niet iedere exchange biedt dezelfde cryptomunten aan. Daarom is het soms nodig om de waarde van je geld van de ene naar de andere exchange te verplaatsen. Als je dit wilt doen, zijn stablecoins daar de ideale manier voor. Je kunt door stablecoins te kopen en deze over te zetten naar de andere exchange eenvoudig de waarde van de ene plek naar de andere transporteren. Daarom is het voor veel mensen erg fijn dat je stablecoins kunt gebruiken. Dit geeft je veel meer mogelijkheden wanneer je je bezig houdt met het verhandelen van cryptomunten. 

Stabiliteit

Er zijn landen waar de nationale munt nog veel meer lijdt onder inflatie dan in Nederland. Dat betekent dat de koopkracht van mensen in dat land achteruit gaat. Je moet er dus voor zorgen dat je je geld investeert in iets wat zijn waarde wel behoudt. Er zijn mensen die daardoor in bitcoin gaan investeren. Het is alleen moeilijk te verdedigen dat bitcoin een goede investering is voor mensen die hun koopkracht willen behouden. Er zijn gevallen bekend waarin de waarde van bitcoin in een aantal maanden met tientallen procenten daalt. 

Stablecoins zijn stabiel

Stablecoins hebben hun naam niet voor niets. De waarde van deze cryptomunten is erg stabiel waardoor je je geld hier veilig in kunt investeren. Het is de bedoeling dat je geld over enkele jaren nog steeds even veel waard is als vandaag de dag. Als je je geld investeert in een andere cryptomunt is het moeilijk te zeggen of dit ook zo is. Daarom is het voor mensen die in een land wonen waar ze veel last hebben van inflatie slim om hun spaargeld te investeren in stablecoins. Zo behoud jij je koopkracht tijdens de jaren dat je je geld niet gebruikt. 

3 soorten stablecoins

Er zijn drie soorten stablecoins. Deze verschillende soorten werken allemaal op een andere manier. Zij zijn op andere dingen gebaseerd en de waarde van de cryptomunt wordt op een andere manier bepaald. Iedere stablecoin gebruikt een andere manier om zijn waarde vast te houden. 

Fiat backed stablecoins

stablecoins 2

De eerste soort stablecoin is vrij eenvoudig om te begrijpen. Dat komt doordat een fiat backed stablecoin gekoppeld is aan de waarde van een fiatvaluta. Fiatvaluta betekent als het ware ons ‘normale’ geld. De euro en de dollar zijn dus voorbeelden van fiatvaluta. Als je een fiat backed stablecoin koopt, koop je dus eigenlijk een bepaalde waarde van een fiatvaluta. Daarom is het erg veilig om deze te kopen, maar is dit misschien geen goede optie als je rekening houdt met inflatie. Je kunt dan wel een stablecoin zoeken die gekoppeld is aan een valuta met weinig inflatie. 

Tether

Tether is misschien wel de meest bekende stablecoin. Dit is een cryptomunt die gekoppeld is aan de waarde van de Amerikaanse dollar. De entiteit die achter deze stablecoin zit zegt één dollar te kopen voor iedere tether die er wordt gekocht. Wanneer je dan je tether weer verkoopt, krijg je er één dollar voor terug. Op deze manier behoudt je geld zijn waarde. Dit is ideaal voor het transporteren van waarde. Je kunt bijvoorbeeld tether kopen en van de ene exchange naar de andere overzetten. Als je dit met een cryptomunt doet weet je niet zeker of deze nog dezelfde waarde heeft als je klaar bent. 

Centralisatie

Het enige nadeel van een fiat backed stablecoin is het feit dat deze niet kan functioneren zonder centrale entiteit. Er moet namelijk een entiteit zijn die er bijvoorbeeld voor zorgt dat er voldoende dollars zijn om iedereen zijn of haar geld terug te geven. Op die manier moet iedereen die gebruik maakt van fiat backed stablecoins er ook vertrouwen in hebben dat deze entiteit er voor zorgt dat er voldoende dollars zijn om iedereen terug te betalen. Dit haalt het decentrale van cryptomunten wel een beetje weg. 

Censuur

Fiat backed stablecoins zijn voor een overheid makkelijk te censureren. Er moet een beheerder zijn om er voor te zorgen dat het netwerk goed functioneert. Wanneer een regering bijvoorbeeld wil dat een bepaald persoon geen gebruik kan maken van stablecoins, kunnen zij de entiteit achter de stablecoins dwingen om deze persoon te blokkeren. Dat maakt fiat backed stablecoins eigenlijk niet meer dan een digitale dollar of euro. Eigenlijk zijn alle eigenschappen dan hetzelfde. 

Crypto backed stablecoins

Er zijn ook stablecoins die niet gekoppeld zijn aan fiatvaluta. Je kunt een stablecoin bijvoorbeeld ook koppelen aan een cryptomunt. Deze worden niet net als bij fiat backed stablecoins 1 op 1 ondersteund door andere cryptomunten. Er wordt normaal gesproken een hoger ratio van de andere cryptomunt opgekocht. Zo zijn er meer cryptomunten als onderpand van de investering. DAI is een voorbeeld van een crypto backed stablecoin. Als je 100 DAI koopt, wordt er als onderpand 150 ETH bewaard. 

Volatiliteit blijft

Stablecoins staan bekend als cryptomunten zonder de hoge volatiliteit. Dat komt doordat deze niet afhankelijk zijn van de vrije markt. De vrije markt zorgt er bij andere cryptomunten voor dat deze een hoge volatiliteit hebben. Dat is juist iets wat je probeert te vermijden wanneer je stablecoins koopt. Het is dan lastig om deze volatiliteit te vermijden wanneer je een stablecoin koopt die is gekoppeld aan een cryptomunt met een hoge volatiliteit. Zo omzeil je deze volatiliteit alsnog niet. Je loop dan het risico dat de cryptomunt waaraan de stablecoin gekoppeld is al zijn waarde verliest. 

Algorhitm backed stablecoins

Deze vorm van stablecoins is misschien wel het meest te vergelijken met het geld wat wij normaal gesproken gebruiken. Dat komt doordat de waarde van deze stablecoins niet afhankelijk is van iets anders, maar van monetair beleid. Dit is mogelijk doordat een algoritme als het ware op de plek van de centrale bank gaat zitten. Dat algoritme moet er voor zorgen dat de waarde van de stablecoin hetzelfde blijft. Het is mogelijk om dit te doen door een soortgelijk beleid toe te passen als een centrale bank. 

Hoge prijs

Als de prijs van algorithm backed stablecoins te hoog is, zal het algoritme proberen er voor te zorgen dat deze prijs omlaag gaat. Dat doet het algoritme door er voor te zorgen dat er meer stablecoins in omloop komen. Het algoritme gaat dan munten bij maken totdat de waarde van de stablecoin laag genoeg is. Wanneer dit punt bereikt is, stopt het algoritme met het bij maken van nieuwe munten. Op die manier zorgt het algoritme er voor dat de waarde van de stablecoins niet te hard gaat stijgen. 

Lage prijs

Bij een te lage prijs van de stablecoin doet het algoritme precies het tegenovergestelde wat het doet bij een te hoge prijs. Het algoritme moet er nu voor proberen te zorgen dat er minder stablecoins in omloop zijn. Dit algoritme moet er voor zorgen dat de prijs gaat dalen. Het algoritme doet dit door op de markt stablecoins te gaan kopen. De mensen die deze stablecoins bezitten krijgen dan obligaties in ruil voor hun munten. Op die manier zorgt het algoritme er voor dat de waarde van de stablecoins niet te laag kan worden. 

Complex

Een stablecoin die wordt ondersteund door een algoritme is erg complex. Dat is eigenlijk het enige nadeel van algorithm backed stablecoins. De complexiteit van dit systeem zorgt er voor dat het lastig kan zijn om dit helemaal te laten werken. Dat komt vooral doordat het lastig is om de waarde van een stablecoin te laten stijgen. Er moeten dan munten gekocht worden door het algoritme. Om dit succesvol te laten werken moeten er mensen zijn die bereid zijn om hun stablecoin te verkopen in ruil voor een obligatie. Als er niet genoeg mensen zijn die bereid zijn om dit te doen werkt het systeem niet.

LEREN BELEGGEN IN CRYPTO'S

Meld u hieronder aan en leer gratis hoe je zelf kunt leren beleggen met cryptocurrencies.

Check uw email om uw aanmelding te verifieren. Check ook uw spambox 😉

Er is iets foutgegaan. Probeer het opnieuw.