Wat zijn stablecoins en wat zijn de voordelen tegenover andere cryptomunten?

stablecoin

Een stablecoin is een cryptomunt waarvan de waarde in bijvoorbeeld euro of dollar gegarandeerd wordt. Dat zorgt er voor dat je zeker weet hoeveel jouw cryptomunt waard is wanneer je hem gaat verkopen. Bij normale cryptomunten wordt de waarde bepaald door de open markt. Het voordeel van een stablecoin is het feit dat het de stabiliteit van een ‘normale’ valuta zoals de euro biedt. Dat zorgt er onder andere voor dat allerlei mensen die normaal gesproken niet durfden te investeren in cryptovaluta wel investeren in stablecoins. 

Een ander voordeel is het feit dat je de censuur bestendige eigenschappen van een cryptomunt hebt. Daardoor voelt het voor veel mensen veiliger om gebruik te maken van dit soort cryptomunten. Het is belangrijk om er voor te zorgen dat je genoeg kennis hebt voordat je halsoverkop besluit om deze cryptomunten aan te schaffen. Op die manier zorg je er namelijk voor dat je een weloverwogen keuze maakt om wel of geen cryptomunten te kopen. 

Redenen om een stablecoin te gebruiken

Er zijn een aantal verschillende redenen waardoor mensen besluiten om stablecoins aan te schaffen. Dit zijn een aantal van de meest voorkomende redenen. 

Volatiliteit van een stablecoin

Veel mensen willen niet investeren in cryptocurrency doordat nagenoeg alle cryptomunten een zeer hoge volatiliteit hebben. Dat betekent dat de koers van deze munten erg snel kan stijgen of dalen. Als je geluk hebt levert dat je een hoop geld op, maar dat werkt ook de andere kant op. Je kunt door de hoge volatiliteit in een korte tijd een hoop geld verliezen. Door de hoge volatiliteit is het lastig om cryptomunten te gebruiken als geld. Dat ondermijnt het vertrouwen van veel mensen in cryptovaluta. Dat komt doordat je nooit zeker weet of de waarde van jouw cryptomunten morgen nog hetzelfde is als vandaag. 


Door de hoge volatiliteit kunnen investeerders veel winst maken. Dat is mooi, maar een winkelier wil liever niet betaald worden met een middel waarvan de waarde niet vast staat. Wanneer je gebruik maakt van een stablecoin, voorkom je dit probleem. Daardoor zou dit de ideale manier zijn om veel mensen te laten betalen met cryptocurrency. 

stablecoin 1211 scaled

Transportmiddel

Het klinkt misschien raar, stablecoin als transportmiddel gebruiken, maar het kan echt. Hierbij gaat het dan niet om het transporteren van dingen, maar het transporteren van waarde. Je kunt door middel van stablecoins namelijk erg makkelijk waarde van het ene naar het andere platform transporteren. In de praktijk gaat dat vaak als volgt, iemand koopt stablecoin op een platform en betaald met iDEAL. Vervolgens gaat diegene naar een ander platform waar je cryptocurrency kunt kopen. Op dit platform betaalt diegene dan met de stablecoins waardoor de waarde van het ene naar het andere platform is getransporteerd. Dit is met normale cryptomunten niet mogelijk aangezien je nooit zeker weet of de waarde hetzelfde blijft. 

Toegang tot stabiliteit

Voor mensen uit Nederland is dit niet aan de orde, maar er zijn veel landen waarvan de nationale munt niet stabiel is. Vaak wordt gezegd dat mensen in deze landen hun geld in Bitcoin moeten stoppen. Op die manier kunnen ze de huidige waarde van hun geld behouden.

Mooi idee, maar in praktijk zijn er een hoop dingen die mis kunnen gaan. De waarde van Bitcoin is namelijk nooit stabiel en daardoor zou je een hoop geld kunnen verliezen als je dit doet. Door je geld in stablecoins te stoppen, kun je er voor zorgen dat je meer zekerheid hebt van de waarde van je geld. Op die manier ben je niet meer afhankelijk van de koers van de nationale munt. In principe blijft je koopkracht dus hetzelfde. 

3 soorten stablecoins

  1. Fiat backed 

De fiat backed stablecoins worden ondersteund door een koppeling aan een fiat munteenheid. Dit kan bijvoorbeeld de euro of de dollar zijn. Een voorbeeld van zo’n soort stablecoin is Tether. Dat is een cryptomunt die gekoppeld is aan de dollar. Tether limited is een entiteit die beloofd om voor elke aangekocht Tether één dollar te bewaren. Op die manier kun je altijd jouw Tether verkopen en daar dezelfde prijs voor terugkrijgen. 

Jammer genoeg zitten er niet alleen maar voordelen aan een fiat backed stablecoin. Eén groot nadeel is het feit dat er een centrale partij nodig is om dit systeem goed te laten verlopen. Dat zorgt er dus voor dat je als bezitter van stablecoins moet vertrouwen op de centrale partij. Het ontbreken van een centrale partij is één van de voornaamste redenen waardoor mensen er voor kiezen om cryptocurrency te kopen. 

Doordat er een centrale partij is, is het mogelijk om censuur toe te passen binnen dit betalingssysteem. Het is in theorie mogelijk dat een overheid het deze centrale partij verbied om transacties uit te voeren naar bepaalde personen of organisaties. Dat zorgt er voor dat dit systeem in feite hetzelfde is als ons reguliere betalingssysteem. Het enige verschil is het feit dat het ene digitaal is en het andere niet. 

  1. Crypto backed 

Crypto backed stablecoins worden ondersteund door cryptomunten. Er wordt hierbij geen gebruik gemaakt van een 1-op-1 ratio, maar van een hoger ratio aan cryptomunten. Op deze manier weet je zeker dat je genoeg cryptomunten terugkrijgt om niets aan waarde in te leveren. Dit onderpand kan bestaan uit één of meerdere cryptocurrencies. DAI is een voorbeeld van zo’n stablecoin. Voor elke 100 DAI wordt er ongeveer 150 ETH bewaard.

Het nadeel van crypto backed stablecoins is het feit dat ze afhankelijk zijn van een erg volatiele cryptomunt. Daardoor heb je nooit de volledige zekerheid dat je alle waarde behoudt.  

  1. Algorithm backed

Algorithm backed stablecoins proberen de waarde stabiel te houden door monetair beleid. Dit doen ze bijvoorbeeld door het aantal munten dat in omloop is te manipuleren. Op die manier zorgen ze voor een goede prijs. Ze hebben dus eigenlijk de rol van een centrale bank.

Als de prijs van de stablecoin te hoog is, zal het algoritme er voor zorgen dat er meer munten in omloop komen. Op die manier zorgt het algoritme er voor dat de prijs gelijk blijft. Dit werkt ook andersom, wanneer de prijs van de munt te hoog is, koopt het algoritme zo veel mogelijk munten op. Door obligaties weg te geven aan investeerders overtuigd het algoritme hen om te verkopen. Op die manier neemt het aantal munten dat in omloop is af. 

Eigenlijk is het enige nadeel aan deze coins het feit dat het zo ontzettend complex is om zo’n systeem te ontwikkelen. De ontwikkelaars moeten er namelijk voor zorgen dat ze een manier vinden om het algoritme te laten zorgen dat de prijs gelijk blijft. Het vergroten van de hoeveelheid geld wat in omloop is, is vrij eenvoudig. Wanneer je er voor wilt zorgen dat er minder munten in omloop zijn wordt het veel lastiger. 

LEREN BELEGGEN IN CRYPTO'S

Meld u hieronder aan en leer gratis hoe je zelf kunt leren beleggen met cryptocurrencies.

Check uw email om uw aanmelding te verifieren. Check ook uw spambox 😉

Er is iets foutgegaan. Probeer het opnieuw.