Security tokens: Meeste veilige crypto tokens?

wat zijn security tokens

Security tokens kun je het beste zien als een vorm van investering. Wanneer je deze tokens koopt, doe je dit omdat je verwacht hier dividend of winst uit te kunnen halen. Deze tokens worden onder andere op het Polymath platform gemaakt, om vervolgens verkocht te worden via een Tokenized Security Offerings (TSOs).

Dit kan je het beste zien als een vorm van een ICO, alleen dan veiliger. Dit is, omdat security tokens als onderpand echte waarde hebben. Deze waarde wordt bijvoorbeeld ontleend aan de winst of omzet van een cryptoproject, en dat zorgt weer voor meer zekerheid bij beleggers.

Verschillen tussen Security, Equity, Utility tokens

Lees meer over Equity of Utility tokens door op de blauwe links te klikken.

Wet- en regelgeving

Veel cryptoprojecten doen er veel aan om ervoor te zorgen dat hun token niet wordt gezien als een security token. Dit komt, omdat een security token vastzit aan bepaalde wet- en regelgeving. Security tokens vallen namelijk in hetzelfde rijtje als obligaties, fondsen en aandelen.

Dit kan zorgen voor limieten voor wie de tokens mag kopen maar ook de manier waarop ze verhandeld kunnen worden. Door deze hindernis kan er minder gehandeld worden in de token, maar het zorgt er ook voor dat het cryptoplatform dat daarbij hoort minder wordt geaccepteerd. Dit komt weer omdat het in sommige landen in strijd is met de wet.

Voorbeelden van security tokens

Sia

Dit cryptoproject beschikt over twee verschillende munten; de Siacoin en Siafunds. Deze eerste wordt gebruikt binnen het ecosysteem van het netwerk. Siafunds daarentegen, is een munt die ervoor zorgt dat investeerders mee kunnen delen in de winst van een project. Hierdoor kan Siafunds dan ook worden gezien als een tokenized security.

Property coin

Dit cryptoproject zorgt ervoor dat de vastgoedmarkt op de blockchain gezet wordt. Deze dunne markt kan groter worden door het te tokenizen. Hierdoor kan de verhandelbaarheid het groter maken. Dit willen ze doen door geld te maken door te handelen in woningen, maar ook door geld aan beleggers uit te lenen. Van deze winst zal de helft worden verdeeld onder de tokenhouders.

Het cryptoproject Sia

Dit gedecentraliseerde platform is bedoeld om je video’s, documenten en foto’s in op te slaan. Vervolgens worden al deze bestanden beschermd door middel van de blockchaintechnologie. We gebruiken nu massaal Google Drive of Dropbox als middel om onze bestanden op te slaan, en vertrouwen erop dat zij zorgvuldig omgaan met onze bestanden en dat onze gegevens worden beschermd tegen bijvoorbeeld hackers. Het idee van Sia is dat wij niet meer hoeven te vertrouwen op deze partijen, maar dat we het beheer in eigen hand kunnen houden.

Dit kan mogelijk gemaakt worden door je aan te sluiten bij het Sia-netwerk en je computer beschikbaar te stellen voor het opslaan van de documenten van anderen. De kans is groot dat ook jij een gedeelte van je harde schijf niet gebruikt, voor Sia is dit een kans om dit ongebruikte gedeelte te gebruiken voor het netwerk. Hierdoor krijg je uiteindelijk een netwerk van verschillende computers over de hele wereld, die allemaal een gedeelte van hun harde schijf beschikbaar hebben gesteld.

Hoe werkt dat dan?

Wanneer je een Word-document hebt dat je wilt opslaan op het Sia-netwerk, krijgt iedere host een gedeelte van jouw bestand op zijn harde schijf. De host kan jouw bestand niet inzien omdat zij niet het complete document bezitten. Zodra jij met je private key inlogt, krijg je weer toegang tot je document. Mensen zonder deze private key kunnen het bestand dus ook niet openen.

Daarnaast is het netwerk van Sia ook een stuk goedkoper en, doordat er geen derde partij meer nodig is, is ook het proces sneller. Een ander voorbeeld voor het opslaan in de Cloud is Amazon S3, hier betaal je per maand 23 dollar voor, en dan heb je 1TB aan data. Bij Sia is dit ongeveer 2 dollar per maand, wat aanzienlijk goedkoper is. Deze kosten worden betaald met de Siacoin.

De Siacoin

siacoin security token

De Siacoin heb je dus nodig om de kosten te betalen voor het opslaan van je documenten. De prijs van deze coin is geheel afhankelijk van het gebruik, en zal dus stijgen wanneer er meer mensen gebruik gaan maken van de dienst om hun data op te slaan op het Sia-netwerk. Siacoin kan gekocht worden op Binance.

Siafunds

Naast de Siacoins heeft Sia ook nog Siafund. Hier zijn er in totaal 10.000 van, allemaal zijn ze van tevoren gemined. Het moederbedrijf Nebulous Inc. bezit er 8.750 en de overige 1.250 werden tijdens een opgezette crowdfunding-actie verkocht. Dit werd gedaan om Sia financieel te helpen bij de ontwikkelingen in het beginstadium. De Siafunds die het moederbedrijf bezit kunnen op een later moment alsnog verkocht worden aan nieuwe investeerders, zodat ook de toekomstige ontwikkelingen gefinancierd kunnen worden.

De mensen die gebruik maken van het netwerken moeten, zoals hierboven gezegd, betalen voor het opslaan van hun data. 3,9% hiervan gaan direct naar de investeerders die aan deze crowdfunding hebben meegedaan. Je kan dit het beste zien als het rendement van deze investeerders. Hoe meer Sia gebruikt gaat worden, hoe meer geld dit percentage op zal gaan leveren. Hierdoor lijken Siafunds erg op het uitgeven van aandelen waarbij de investeerders worden uitgekeerd in dividend.

Tokenized Securities Offerings (TSOs)

Token sale is de toekomst als het gaat om crowdfunding, tenminste dat is wat Sia gelooft. Maar, ze zien ook dat de ICO’s een aantal problemen met zich meebrengen. Er zijn namelijk veel projecten die hun geld uitgeven aan marketing in plaats van het bouwen van een product dat ook echt werkt. Sia gelooft juist in het omgekeerd hiervan maar, hoe zorg je voor geld voor de ontwikkeling van een product en daarnaast ook voor investeerders die willen investeren op een lange termijn?

Sia heeft dit weten te doen met de Siacoin en Siafunds. Hierbij wordt de Siacoin gebruikt voor het werkende product, en Siafund juist voor de investeerders die in de winst van het netwerk meedelen. Een token zoals deze, waar investeerders dus in de winst meedelen, noem je een Tokenized Security. Deze token wordt vervolgens aan het publiek verkocht door middel van een Tokenized Securities Offerings (TSOs).

LEREN BELEGGEN IN CRYPTO'S

Meld u hieronder aan en leer gratis hoe je zelf kunt leren beleggen met cryptocurrencies.

Check uw email om uw aanmelding te verifieren. Check ook uw spambox 😉

Er is iets foutgegaan. Probeer het opnieuw.