Reward / Reputation tokens

Reputation tokens reward

Reputation tokens (REP), ook wel reward tokens genoemd, worden gebruikt binnen een ecosysteem van een cryptoproject. Hierbij geldt dat, hoe meer jij tokens jij bezit als gebruiker, hoe beter je status binnen het netwerk is.

Dit zorgt er automatisch voor dat iedereen jou ziet als een geloofwaardige gebruiker wanneer je de juiste status hebt gekregen. Dit soort tokens kun je namelijk verdienen door goed te participeren binnen het netwerk. Het laat dus zien dat jij goed je best doet en dat je daarnaast veel betekent voor het ecosysteem.

Je krijgt een beloning in de vorm van deze tokens door bepaalde taken te voltooien, vandaar ook de naam reward token. Je bouwt een reputatie op wanneer je veel van deze tokens hebt, en daar komt de naam reputation token vandaan. Je kunt het zien als het winnen van een Award in het echte leven, of een trofee. Hoe meer je er daarvan hebt, hoe beter je reputatie is.

Voorbeelden van een reward/reputation token

Steemit

Steemit is een social media platform waar je zelf artikelen kan publiceren maar waarbij je ook op de berichten van anderen kan reageren. Door hier actief aan mee te doen kun je de cryptocurrency STEEM verdienen. Hierbij geldt dat hoe beter jouw input is, hoe meer STEEM je kan verzamelen. Deze munten kun je uiteindelijk omzetten naar euro’s door middel van een exchange zoals bijvoorbeeld Binance.

Augur

Ook dit is een platform, echter richt Augur zich op de gokmarkt. Met hun REP-token kun je gaan wedden, bijvoorbeeld op een bepaalde voetbalwedstrijd. Blijkt dat jouw voorspelling is uitgekomen dan krijg je een beloning. Dit is in de vorm van REP-tokens.

Steemit

Zoals hierboven al gezegd, is Steemit een social media platform die in eerste instantie veel wegheeft van Reddit. Toch zijn er wel een aantal verschillen. Zo is Steemit gebaseerd op blockchaintechnologie, wat betekent dat Steemit het allereerste decentrale social media platform is. Daarnaast is het ook mogelijk om geld te verdienen bij Steemit. Zo kunnen gebruikers van het platform artikelen schrijven over elk mogelijk onderwerp.

Deze artikelen kunnen andere gebruikers dan ‘upvoten’ net als bij Reddit. Schrijf jij een ontzettend goed artikel, dan zal het meer upvotes krijgen dan een gemiddeld artikel. Bij Reddit gaat het daarbij puur om de prestaties, maar bij Steemit ligt dit anders. Hoe meer upvotes jouw artikel krijgt, hoe meer geld je hiermee verdient. Dit kan dus lekker oplopen. Daarnaast is het ook mogelijk om geld te verdienen als curator. Dit kan gedaan worden door andere artikelen te upvoten. Hoe meer upvotes er na jouw upvote volgen, hoe meer geld je ermee kan verdienen.

Hoe werkt Steemit?

Eigenlijk werkt Steemit hetzelfde als andere cryptocurrencies. Steemit kan ook gewoon gemined worden met computers die daar speciaal voor zijn ingericht. Maar hier zit dan ook direct het grootste verschil. Bij andere cryptocurrencies is dit de primaire reden om aan deze munt te komen, maar bij Steemit ligt dat anders. Veruit de meeste tokens worden namelijk gemaakt door gebruikers die elke dag goede content schrijven of juist die content upvoten. Geld verdienen via dit platform kan dus heel simpel gezegd op drie verschillende manieren te weten:

  1. Goede en populaire content schrijven dat veel upvotes krijgt
  2. Zelf content upvoten, hoe populairder het bericht, hoe meer je verdient
  3. Commentaar geven op content om iets toe te voegen aan de discussie

Betaalmiddelen

Er zijn drie verschillende betaalmiddelen waarmee Steemit kan betalen. Alle drie de betaalmiddelen zullen we hieronder duidelijk uitleggen.

Steem

Steem is het beste te vergelijken met de cryptocurrency zoals wij die kennen. Ze zijn verhandelbaar op de exchanges en de prijs wordt bepaald door vraag en aanbod. Wel is het zo dat het niet verstandig is Steem heel lang in je bezit te hebben. Dit komt omdat er elke dag heel veel Steem-eenheden bij komen. Op die manier stijgt het aanbod dus heel snel, wat betekent dat je er een lagere prijs voor krijgt. Wel kan de Steem gebruiken om Steem Power te kopen, wat zorgt voor een aantal voordelen.

Steem Power

Deze munteenheid kun je het beste zien als een langetermijninvestering. Sterker nog, je kan hem niet korter dan 2 jaar vasthouden. Het komt er hierbij eigenlijk op neer dat je de eigenaar bent van een heel klein stukje van het netwerk. Groeit het netwerk, dan groeit jouw eigenaarschap daarin mee. Daarnaast krijg je ook nog een soort van dividend uitbetaald. Van alle nieuwe Steem dat gemaakt wordt, wordt 90% verdeeld over alle gebruikers die ook Steem Power hebben. De overige 10% gaat naar de schrijvers van content, de curators en de gebruikers die commentaar geven op content. Meer Steem Power betekent overigens ook dat je meer invloed hebt op het netwerk van Steemit. Ook krijg je voor het upvoten meer betaalt wanneer je Steemit Power hebt.

Steem Dollars

Deze ‘dollars’ zijn er om een valuta op Steemit te hebben die altijd ongeveer een dollar waard is. Je krijgt als content schrijver voor 50% uitbetaald in deze dollars. Op deze manier heb je dus altijd inkomsten die niet gevoelig zijn voor de koerswisselingen. Maar wil je de Steem Dollars vasthouden dan kan dat ook, en dan word je er ook nog eens voor beloond. Je krijgt dan namelijk 10% rente over alle Steem Dollars die je op dat moment vasthoudt.

Augur

Augur is een gedecentraliseerd voorspellingsmarktforum, een platform waar je bepaalde weddenschappen kunt afsluiten met andere gebruikers. Bijvoorbeeld bij een voetbalwedstrijd tussen Ajax en FC Utrecht. Ben jij ervan overtuigd dat Ajax gaat winnen, dan kun je een weddenschap aangaan met iemand die denkt dat FC Utrecht gaat winnen. De kans is hierbij echter groter dat Ajax gaat winnen, en dus kan je meer geld winnen wanneer je op FC Utrecht gokt, dan op Ajax. Dit hebben we in Nederland natuurlijk al bij Unibet bijvoorbeeld, echter wil Augur dit volledig decentraal doen zodat er geen tussenpersoon meer nodig is.

Het is op het platform van Augur mogelijk elke weddenschap te plaatsen die je maar kan bedenken. Dit kan over een voetbalwedstrijd gaan, maar ook over andere onderwerpen. Dit noemen ze een markt, en het maken hiervan kost je een klein beetje Ether. Wanneer je zo’n markt aanmaakt bepaal jij de ‘taker fee’ en de ‘maker fee’. Dit zijn de kosten voor het kopen en verkopen van weddenschappen in deze markt. Aangezien jij de maker van deze markt bent, krijg je deze fees op het moment dat de markt sluit. Je doet er goed aan de fees laag te houden zodat er vel mensen op jouw markt weddenschappen af gaan sluiten.

LEREN BELEGGEN IN CRYPTO'S

Meld u hieronder aan en leer gratis hoe je zelf kunt leren beleggen met cryptocurrencies.

Check uw email om uw aanmelding te verifieren. Check ook uw spambox 😉

Er is iets foutgegaan. Probeer het opnieuw.