De 10 grootste ICO’s die ooit gehouden zijn

ico

Als je een goed idee hebt, zoals een ICO, kun je daar een hoop geld mee verdienen. Dat is waarschijnlijk geen groot nieuws voor jou. Er zijn een heleboel verschillende manieren waarop je geld kunt verdienen met een goed idee. Maar weinig manieren leveren zo veel geld op als een ICO.

Voor mensen die nog nooit hebben gehoord van een ICO kan het moeilijk zijn om te begrijpen hoe je daar geld mee kunt verdienen. In principe wordt er namelijk veel geld geïnvesteerd in allerlei ideeën waarvan niemand weet of ze zullen slagen. Dat zorgt er voor dat veel mensen niet durven te investeren in ICO’s. Het is belangrijk om goed te weten wat een ICO inhoudt voordat je er in gaat investeren en hierdoor een misser voorkomt. 

Wat is een ICO precies?

ICO is de afkorting van Initial Coin Offering. Je kunt dit vergelijken met crowdfunding, maar dan buiten het traditionele financiële systeem. Voor veel grote crypto projecten heeft een ICO er voor gezorgd dat de projecten een vliegende start konden maken. Dat klinkt allemaal heel mooi, maar jammer genoeg bleken er door de jaren heen steeds meer ICO’s opgezet als pure scam. Wanneer je dit mee maakt, is de kans groot dat je even slecht zal slapen.

 

ico

De grote meerderheid van de ICO’s was uiteraard volledig eerlijk, maar de kleine groep scams zorgt ervoor dat veel mensen geen vertrouwen hebben in ICO’s. Als je wilt gaan investeren in een ICO is het belangrijk dat je genoeg onderzoek doet naar de visie van het bedrijf achter deze ICO. Het is belangrijk dat je genoeg achtergrondkennis hebt en natuurlijk moet je altijd je gezonde verstand gebruiken. 

Ruime periode

Een ICO is meestal een periode van minimaal een week waarin gebruikers de kans krijgen om een nieuwe cryptomunt aan te schaffen. Deze nieuwe munt wordt meestal geruild voor Bitcoin of Ethereum. Je krijgt dus in ruil voor jouw geld nieuwe cryptomunten in handen. Als je deze munten in je bezit hebt hoop je natuurlijk dat de munten in de toekomst meer waard worden. Op deze manier kun je dus winst behalen door te investeren in een ICO. Je zult je misschien afvragen op welke manier de prijs van de eerste coins van zo’n ICO wordt bepaald. Er zijn verschillende manieren waarop dat gebeurt. 

Statische prijs

Dat kan bijvoorbeeld door een statisch aanbod en een statische prijs. Daar is sprake van wanneer de ICO een specifiek doel of limiet heeft wat deze wil behalen. Dat betekent dat ze een bedrag hebben vastgesteld en als dat bedrag behaalt is zal de ICO automatisch stoppen. Dat zorgt er voor dat de cryptomunten die je krijgt allemaal dezelfde prijs hebben. 

Het aantal munten wat verkocht zal worden staat vanaf het begin vast. Daardoor is het doorgaans vrij duidelijk en helder hoe zo’n soort ICO zal gaan verlopen. Als er sprake is van een statisch aanbod en een dynamische prijs is dat anders. 

Vast aantal coins

Bij zo’n ICO is er een vast aantal coins wat wordt aangeboden. De prijs van die coins is afhankelijk van het bedrag wat er wordt opgehaald. Dat betekent dat de prijs van de coins dus hoger wordt wanneer er meer mensen geld in investeren. Het voordeel voor de founders van zo’n soort ICO is het feit dat er oneindig veel geld opgehaald kan worden.

ico

Dit is ook een goede marketingtool om investeerders te lokken als het er de schijn van heeft dat het goed gaat met die ICO. Hoe meer er in geïnvesteerd wordt hoe meer rendement dat oplevert. Het is ook mogelijk dat er een dynamisch aanbod gecombineerd wordt met een statische prijs. Daarbij wordt de prijs van de tokens van tevoren vastgesteld. 

Oneindig veel tokens

Het unieke hiervan is het feit dat er oneindig tokens op de markt gebracht kunnen worden. Dat betekent dat het aanbod variabel is waardoor de hoeveelheid investeerders geen invloed heeft op de prijs van de coins. Los van de waarde van de munt is het concept van een ICO eigenlijk altijd hetzelfde. Een bedrijf biedt cryptomunten aan in ruil voor geld(meestal Bitcoin of Ethereum). Dat geld wordt door het bedrijf gebruikt om te investeren in de toekomst van het bedrijf of in iets anders.

Waardestijging

De investeerders hopen dat de munten in waarde zullen stijgen zodat ze een positief rendement behalen op hun investering. Nu je weet wat een ICO precies inhoudt kun je kijken naar de 10 ICO’s die het meeste geld hebben opgehaald. Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat alle bedragen die genoemd worden zijn weergegeven in dollars.

Nummer 10: Bankera, 136 miljoen

De ICO van Bankera leverde het bedrijf net iets minder dan 136 miljoen dollar op. Bankera is een bank uit Litouwen. De ICO van Bankera liep van november 2017 tot en met maart 2018. Bankera wil een digitale bank bouwen die gebaseerd is op het blockchain principe. De bank heeft al meerdere eigendommen in de wereld van de cryptomunten zoals onder andere een cryptocurrency exchange. 

Spectrocoin is de naam van de token die aangeboden werd tijdens de ICO. Bankera beweert dat de structuur van Spectrocoin vergelijkbaar is met de structuur van onze traditionele banken. Het is de bedoeling om het potentieel en de activa te gebruiken om een nieuwe oplossing te ontwikkelen. De werking van elke bank kan worden onderverdeeld in drie kernelementen, namelijk kapitaal, technologie en compliance. Bankera ontwikkelaars zeggen dat ze deze kernelementen allemaal hebben weten te verwerken in de eerste vorm van Spectrocoin die ze voor de ICO al hadden gepresenteerd. 

Het is dus het doel van Bankera om een volledig werkend banksysteem aan te bieden aan hun klanten. Ze zullen dan drie soorten diensten aanbieden, namelijk betalingen, leningen en investeringen. De meeste cryptovaluta worden gesteund door het platform. Als je dus eigenaar bent van bijvoorbeeld Bitcoin of Ethereum is het mogelijk om hun platform te gebruiken. 

ico

Nummer 9: Bancor, 137 miljoen

De ICO van Bancor is een ICO die niet veel mensen zullen vergeten. In tegenstelling tot Bankera die er maanden over deed om hun bedrag bij elkaar te krijgen lukte het Bancor al in zo’n drie uur. Dat is natuurlijk een hele korte tijd om 137 miljoen dollar bij elkaar te krijgen. Het is dan ook een veelbelovende ICO door een aantal redenen. Doordat het project in smart contracts met een maximum in de markt is gezet ontstond er heel veel activiteit rondom de ICO. Het project had dus een statisch aanbod en een statische prijs. 

Doordat veel investeerders hun graantje wilden meepikken werden er veel investeringen gedaan binnen een tijdsbestek van drie uur. Je kunt de taferelen rondom deze ICO vergelijken met de rijen die er voor de Apple winkel staan wanneer de nieuwste iPhone wordt uitgebracht. Bancor had investeerders getipt om via wallets als MyEtherWallet te handelen zodat de biedingen geen vertraging zouden oplopen. Dat zorgde er ironisch genoeg voor dat er een enorme crisis ontstond op de Ethereum markt. 

De gevraagde servercapaciteit verschoof in die drie uur van zo’n 10 procent naar ongeveer 1000 procent. Daardoor ontstonden er urenlange wachtrijen. Mede door de kritiek van investeerders die hierdoor niet hebben kunnen investeren valt deze ICO zeker binnen de categorie opmerkelijk. Het bedrijf heeft inmiddels al een aantal mooie producten op de markt gebracht.

Nummer 8: Sirin Labs, 142 miljoen

De ICO van Sirin Labs wist een opbrengst van 142 miljoen dollar te behalen en vindt zichzelf daardoor terug op plaats acht van deze top tien. Met de wereldberoemde voetballer Lionel Messi aan hun zijde, is Sirin Labs niet zomaar een ICO. Het hoofddoel van dit bedrijf is het ontwikkelen van een mobiele telefoon die gebruik kan maken van de blockchain technologie. 

De eerste poging die ze hebben gedaan is deels gelukt. Het is ze gelukt om een mobiele telefoon te ontwerpen die voldoet aan hun eisen. Er zit alleen één minpunt aan de telefoon, hij kostte namelijk zo’n 14000 euro. Sirin Labs laat zich niet leiden door koerswijzigingen. Het geld van de ICO moet onder andere worden gebruikt om een besturingssysteem voor de telefoon te ontwikkelen. 

ico

Nummer 7: Tezos, 209 miljoen

De ICO van Tezos duurde 13 dagen. In die tijd werd zo’n 209 miljoen dollar opgehaald. Op dat moment was het de op één na grootste ICO die er ooit was gehouden. In de voorwaarden van Tezos stonden een aantal opmerkelijke zaken. De fondsen werden een niet restitueerbare donatie en geen speculatieve investering genoemd. 

Bovendien waarschuwde Tezos de investeerders dat er een kans was dat de coins helemaal niet werden uitgegeven. Al het ingezamelde geld ging naar de Tezos foundation. Het intellectuele eigendom van Tezos werd beheerd door het bedrijf Breitmans in Delaware. Ten tijde van de ICO was er een transparantie memo te vinden op de Tezos website. Daarin stond dat nadat de stichting Breitmans had gekocht de blockchain zelf zou worden vrijgegeven als een gratis softwarelicentie. Als de software drie maanden goed functioneerde zouden de aandeelhouders van DLS een deel van de opbrengst van de fondsenwerving in contanten verzamelen. Maanden na de ICO hadden de coins de investeerders echter nog niet bereikt.

Er was allerlei onrust binnen de organisatie die een hoop vertraging opleverde. Het duurde dermate lang dat er zelfs investeerders waren die hun geld terug wouden halen via de rechter. Desalniettemin was de ICO erg succesvol en haalde een heleboel geld op. Er is nog ruimte voor verbetering op het punt van de communicatie. 

Nummer 6: Filecoin, 231 miljoen

De enige ICO die op dat moment boven die van Tezos uitstak was die van Filecoin. Deze leverde iets minder dan een kwart miljard dollar op. De ICO wist dit bedrag op te halen in ongeveer een maand tijd. Dat gebeurde allemaal via het platform Coinlist, dat is een gezamenlijk project tussen de ontwikkelaars van Filecoin en het startup investeringsplatform AngelList. De dag van de lancering was op meerdere vlakken opmerkelijk.

Dat kwam onder andere doordat heel veel mensen investeren in SAFT’s, dat zijn claims op tokens voor wanneer het Filecoin netwerk online komt. Iets wat de lancering nog meer opmerkelijk maakte was het feit dat de Coinlist website werd overspoelt door technologische problemen toen erkende investeerders de website overspoelden. Net zoals bij de ICO van Bancor was er veel meer aanbod van investeerders dan het systeem aankon. 

Doordat de eerste dag een veel te groot succes was, was de investeringsactiviteit in de weken daarna vele malen lager. Het doel van Filecoin is het oprichten van een gedecentraliseerd netwerk waarop je digitale opslagruimte kunt verhuren. Als je meer opslagruimte hebt dan je zelf nodig hebt zou je dit op hun platform kunnen verhuren. In ruil voor de opslagruimte ontvang je een bepaald bedrag aan Filecoin. 

Nummer 5: Hdac, 232 miljoen

Sommige ICO’s krijgen enorm veel aandacht in de media. Bij de ICO van Hdac was juist het tegenovergestelde het geval. Door de lage ‘hype’ score en het medium risicoprofiel was dit geen ICO waar onervaren investeerders toekomst in zagen. 

Het is daardoor extra opmerkelijk dat deze ICO de top vijf van de grootste ICO’s ooit gehouden heeft weten te halen. Hdac combineert the internet of things met blockchain en verschillende financiële technologieën. Dat zorgt er voor dat geautomatiseerde micro betalingen gedaan kunnen worden tegen lage kosten. Deze transacties worden uitgevoerd tussen IOT apparaten die zijn geverifieerd via een bloksysteem. 

Dat systeem is erg belangrijk aangezien IOT niet zou kunnen bestaan zonder duidelijke regels. Alle bewerkingen van Hdac zijn volledig veilig en betrouwbaar. Hacker hebben namelijk geen toegang tot het systeem en kunnen het niet hacken. Dat is een van de belangrijkste kenmerken van Hdac. Door er voor te zorgen dat de beveiliging van enorm hoge kwaliteit is zal Hdac er in de toekomst waarschijnlijk voor zorgen dat het IOT zich nog verder kan uitbreiden. 

ico 4

Nummer 4: Huobi 270 miljoen

Huobi is de eerste ICO in deze top tien die meer dan een kwart miljard dollar heeft weten op te halen. Binnen de crypto-community bestond er nog een hoop discussie over deze ICO. Of beter gezegd of het wel een echte ICO is. Als je door coins aan te bieden meer dan een kwart miljard dollar weet op te halen telt dat zeker als een ICO. 

Zelfs als je als bedrijf zelf zegt dat het net even anders is dan een klassieke ICO. Of Huobi het er nou mee eens is of niet, ze staan op de vierde plek van deze top tien. De ICO van Huobi begint op 23 januari 2018. Het aanbod is op dat moment zo’n 500 miljoen. Er is 300 miljoen Huobi-token beschikbaar gesteld voor gebruikers. De overige 40 procent van de tokens werd gereserveerd voor platformwerking, team prikkels en gebruikers beloningen. 

Huobi zei dat de lancering van de token geen ICO was doordat gebruikers een servicetarief pakket met korting op Huobi pro met behulp van Tether. Dat is een cryptotoken die is gekoppeld aan de Amerikaanse dollar. Er zijn nog een aantal andere cryptomunten die ook inzetbaar waren tijdens deze ICO waaronder Bitcoin en Ethereum. De details van de pakketten werden pas later onthuld maar er was vanaf het begin bekend dat er een maximumlimiet was voor de aankoop van coins. 

Er was ook een minimum bedrag wat je kon bestellen. Dat lag op 100 HT. Huobi is een in Singapore gevestigde cryptocurrency exchange. Het bedrijf is opgericht in China en heeft nu kantoren in allerlei verschillende landen waaronder de Verenigde Staten en Japan. In augustus 2018 werd het bedrijf een beursgenoteerde Hongkong onderneming. 

Nummer 3: Dragon Coin, 288 miljoen 

Dragon Coin is een project van Dragon Corp, een bedrijf wat gevestigd is in Macau. Het is door middel van de ICO gelukt om 288 miljoen dollar op te halen. De openbare verkoop was er op gericht om daar bovenop nog eens 80 miljoen dollar op te halen. 

Het bedrijf heeft de precieze cijfers niet bekend gemaakt, maar de meeste experts zijn het er over eens dat het doel zeker bereikt is. Dragon Corp had een vrij eenvoudige zakelijke propositie. De ERC-20 token, DRG zal worden gebruikt om in elk van zijn casino’s te gokken. Het werkt zo: de blockchain gebaseerde munten kunnen worden ingewisseld voor fysieke DRG munten. 

Die fysieke munten kunnen worden gebruikt als chips aan de casinotafels. Dat is niet het enige wat met de tokens kan. Gebruikers kunnen de tokens ook gebruiken om films en sport te bekijken. Macau wordt snel het centrum van de wereld als het om gokken gaat, vooral voor high rollers. De meeste van deze gokkers komen uit China. Ze slagen erin om de strenge regelgeving rondom gokken die er in China is te omzeilen door het bedrijf in China te betalen. 

In Macau ontvangen ze de coins die ze hebben gekocht dan in de vorm van chips waarmee ze kunnen gokken. Het eerste project waar het bedrijf in gaat investeren is een drijvend casino in Macau. Verder is het bedrijf nog bezig met een aantal joint-ventures in Singapore, de Filipijnen, Hongkong en Zuid-Korea. 

Nummer 2: Telegram open network, 1,53 miljard

Van de nummer drie naar de nummer twee is het een enorme stap. De nummer twee van deze lijst is de inmiddels legendarische ICO van Telegram. Het bedrijf wist met de ICO meer dan anderhalf miljard dollar op te halen. Dit astronomische bedrag werd opgehaald door middel van een volgens de Amerikaanse beursautoriteit onreglementaire ICO. 

Dat gaat vooral over de manier waarop de ICO aan de achterban werd gepresenteerd. Daar hadden de autoriteiten het meest moeite mee. Dat enorme bedrag komt niet van duizenden investeerders. Slechts 171 investeerders hebben samen dit bedrag geïnvesteerd. Zij hebben allemaal hetzelfde bedrag geïnvesteerd waardoor ze ieder een even groot aandeel hebben in de ICO. Om dit te bevestigen hebben ze ieder een SAFT-document ondertekent. 

De Amerikaanse autoriteiten vinden dit echter niet genoeg. Zij willen namelijk dat het bedrijf achter de ICO hun bankgegevens openbaar maakt. Op het juridische probleem na is deze ICO de op één na succesvolste ICO van dit moment. Met een grote voorsprong op de staat deze met recht op nummer twee van deze lijst. 

De eigenaren van Telegram, de Sarov broers willen met Telegram open network een supersnel gedecentraliseerd betalingsnetwerk ontwikkelen. Het is de bedoeling dat dit netwerk gaat concurreren met grote betalingsproviders zoals Visa en Mastercard. Naar eigen zeggen heeft Telegram maandelijks zo’n 300 miljoen gebruikers. 

Het is dan ook een erg populaire berichten-app onder voorstanders van de blockchain technologie. Volgens de Amerikaanse autoriteiten heeft meer dan tachtig procent van de blockchain projecten een groep op Telegram. 

ico 5 scaled

Nummer 1: Block.one/EOS, 3,78 miljard

Het is erg bijzonder hoe deze ICO bijna vier miljard dollar heeft weten op te halen. Dat is natuurlijk al bijzonder door het enorme bedrag wat er is opgehaald. Het feit dat het enige wat het bedrijf op het moment van de ICO had een idee was maakt het extra speciaal. Je zou dus kunnen zeggen dat er heel veel mensen een hoop geld hebben geïnvesteerd in ‘niets’. 

Aan de andere kant zorgen deze investeringen er dan weer voor dat het idee kan worden uitgevoerd. Het plan van het bedrijf achter de ICO was het creëren van een platform gebaseerd op Ethereum. De bedoeling was om een soortgelijk platform te creëren maar dan beter. Iedereen die een beetje bekend is met cryptomunten weet van het succes van Ethereum. Dat is waarschijnlijk ook de reden dat er zo veel geld is opgehaald met deze ICO. 

Over de investeringen in Block.one was een hoop discussie onder ervaren traders. Er waren maar weinig mensen die neutraal tegenover een investering in de ICO stonden. Je was er een voorstander van, of je was een tegenstander van Block.one. De ICO duurde ongeveer een jaar en gedurende die tijd kregen de investeerders helemaal niets. 

Later werd de livegang van het netwerk door investeerders uitbundig ontvangen. Dat betekende echter niet meer dan dat het platform klaar was voor gebruik. De munt piekte in 2018 met een waarde van zo’n 18 dollar. Tegenwoordig is de munt slechts een paar dollar waard. 

Heel grof gezegd heeft de ICO vooral het bedrijf daarachter veel geld opgeleverd. Dat neemt niet weg dat er enorm veel potentie zit in de cryptomunt EOS. Vooral wanneer het Ethereum platform vol zal raken is dit een zeer goed alternatief. 

Eindconclusie

De aandacht voor cryptovaluta en Bitcoin is de laatste jaren alleen maar gegroeid. Daardoor is de kans zeer aanwezig dat het record van Block.one ooit verbroken zal worden. Hoe en wanneer dat gebeurd zullen we pas weten als dat moment ook daadwerkelijk is aangebroken. Echter, wanneer je verkeerd investeert of gehackt wordt, kan het zo zijn dat je de komende periode slecht slaapt en dit erg vervelend vindt. Daarentegen levert de gemiddelde ICO zo’n 25 miljoen dollar op. 

Als je afgaat op die gegevens zou het nog lang kunnen duren voordat het record verbroken wordt. Waarschijnlijk zal het niet extreem lang duren voordat er een nieuwe ICO een hoog bedrag weet binnen te halen. Door de groeiende aandacht voor cryptomunten zal het recordbedrag zeker ooit verbroken worden. Wanneer dat gebeurd is moeilijk te zeggen aangezien dat een beetje kijken in een glazen bol is. 

LEREN BELEGGEN IN CRYPTO'S

Meld u hieronder aan en leer gratis hoe je zelf kunt leren beleggen met cryptocurrencies.

Check uw email om uw aanmelding te verifieren. Check ook uw spambox 😉

Er is iets foutgegaan. Probeer het opnieuw.