Bitcoin halving laat vertrouwen in cryptovaluta alsmaar stijgen

bitcoin halving

De bitcoin halving weet de aandacht te trekken van veel investeerders. Ook deze keer zijn bitcoin traders blij met de gebeurtenis en zijn er zelfs al investeerders die uitkijken naar de volgende keer dat de bitcoin halveert. En dat gebeurd! Niet het bedrag, maar de mate waarin er beloond wordt voor het maken van bitcoin blocks is gehalveerd. Deze blocks worden gecreëerd door miners. Alhoewel steeds meer miners even afstand nemen van de munt, lijkt er vertrouwen te zijn bij kopers.

Sinds vorige week is er een dalende trend te zien in de koers van de bitcoin. Miners stoppen ermee omdat ze minder goed worden beloond. Toch is dit allemaal van tevoren ingecalculeerd. Eerdere halveringen op de bitcoins was er een soortgelijke beweging te zien. Elke keer is te zien dat ondanks de afname van miners er anderzijds nieuwe koopkansen ontstaan. Dat zal deze keer ook niet anders zijn volgens voorspellingen van Charles Edwars, fondsenbeheerder bij Capriole.

Schaarste van de bitcoin door halvering

De bitcoin halving heeft al eventjes plaatsgevonden en daardoor is de bitcoin ook weer direct een stuk populairder geworden onder mogelijke kopers. Een gebeurtenis als deze zorgt voor de nodige opschudding bij mensen die bitcoins bezitten of nadenken over het aanschaffen van bitcoins. Van tevoren valt niet precies te zeggen wanneer een bitcoin halvering plaatsvind. Dit valt wel in te schatten.

Zo werd al voorspelt dat 11 mei de halvering plaats zou plaatsen en er een mijlpaal zou worden gelegd in de historie van de bitcoin. Uiteindelijk ontstaan er vragen rondom de gevolgen. Hoe het ook wend of keert, in ieder geval is zeker dat de bitcoin elke halvering weer schaarser en een stuk sterker word. Uiteindelijk is het de schaarste die de bitcoin nu, maar vooral in de toekomst, kracht bij moet zetten.

Aandacht rondom bitcoin halving

Elke keer wanneer de bitcoin halving plaatsvind, zorgt dit voor veel aandacht voor de bitcoin. Dit was ook te zien rond juli 2016, omdat toen de vraag naar de bitcoin toenam. Niet alleen zorgde het na verloop van tijd voor een forse koersstijging, ook is Google een goede graadmeter voor de populariteit van de wederom gehalveerde cryptovaluta. Zo gaf Google Trends in 2016 nog aan dat de vraag met 37% was gestegen sinds de laatste gemeten piek. Een flinke stijging dus!

De bitcoin lijkt voor kopers erg interessant te zijn in diverse Europese landen. Nederland stond op nummer 1, gevolgd door Oostenrijk, Slowakijke en Zwitserland.  De halving lijkt een mechanisme wat bijna gegarandeerd nieuw vertrouwen op laat borrelen bij gebruikers van de digitale munteenheid. Vooral rond halveringen stijgt dit vertrouwen in de cryptovaluta. Dan krijgt de munt ook extra aandacht.

Populairder door de halvering

Ondertussen is het alweer eventjes geleden dat de halving van deze cryptovaluta heeft plaatsgevonden en ook nu is te zien dat de populariteit toeneemt. Begin mei was al te zien dat wederom een nieuwe opleving te zien was in het gebruik. Zo was het zoekvolume begin mei al 4 keer hoger dan de piek die we in 2016 konden waarnemen. Ondertussen is er nog steeds een opleving te zien in zoekopdrachten voor bitcoin halving. Eerder waren er ook enorme pieken te zien.

bitcoin halving google trends
Populariteit zoekterm ‘bitcoin halving’ is gestegen in sneltreinsvaart

Niet alleen was er een toename te zien op de vraag naar informatie rondom de bitcoin halving, ook is het vertrouwen in de bitcoin terug te zien in een stijging van de zoekterm ‘buy bitcoin’. Mensen zijn massaal geïnteresseerd geraakt in het mogelijk aanschaffen van bitcoins en willen dan ook meer weten over hoe dit kan.

Interesse naar bitcoin neemt toe

De term buy bitcoin geeft aan dat de interesse naar bitcoin met perioden toeneemt. Alhoewel de zoekterm geen garantie geeft dat meer mensen daadwerkelijk de bitcoin gaan kopen, laat het wel zien dat meer mensen het de laatste tijd weer in overweging hebben genoemd. Sowieso hebben investeerders maanden en jaren vooruitgekeken naar dit voor de bitcoin historische moment.

buy bitcoins google trends

De halvering is voornamelijk interessant voor de zogenaamde bitcoin miners die hun computer ter beschikking stellen aan een zogenaamd bitcinnetwerk. In een poging om een zogenaamde bitcoinblock te produeren, ontvangen zij beloningen. Zo een beloning kan al snel duizenden dollars waard zijn. Momenteel levert een block zo’n 6,25BTC op. Eerder was de beloning 12,5BTC wat op op het moment zo’n 110.00 dollar is. Nu is die 6,25BTC dus ongeveer 55.000 dollar waard.

Halvering is een mijlpaal

Een bitcoin halving vind grofweg iedere vier jaar plaats. Het gebeurd dus niet heel vaak! Bij een bitcoin halving wordt het tempo waarmee nieuwe bitcoins worden gecreëerd omlaag gehaald. Het tempo wordt gehalveerd om te voorkomen dat de digitale munteenheid te vaak wordt gecreeërd. Door deze zogenaamde halving krijgen bitcoin miners nog maar de helft van de beloning voor het inzetten van door op computer draaide software om ingewikkelde wiskundige puzzels op te lossen.

Dit is onderdeel van de code, die ervoor zorgt dat na verloop van tijd dit mechanisme in werking treed. Het mechanisme van bitcoin halving is ontwikkeld om te voorkomen dat er inflatie op de bitcoin ontstaat. Na nog zo’n 20 jaar moet het bedrag zodanig zijn gehalveerd dat de beloning nul is. Die 20 jaar is geschat, aangezien niet helemaal valt te voorspellen wanneer het precies gebeurd.

Productie is eindig

Uiteindelijk vinden er een flinke hoeveelheid periodes van ongeveer vier jaar plaats. Dit wordt een zogenaamde reward era genoemd. De halvering is vastgelegd in een ingewikkelde code die je als draaiboek voor de bitcoin kunt zien. Wanneer het aantal nul wordt bereikt, zijn er al 21 miljoen bitcoins in omloop. Voordat dit gebeurd zijn wel al flink wat jaren verder. Het gaat zeker nog vele perioden van vier jaar duren.

Op dat momenten zullen er zo’n 1890.000 blocks zijn wat zo’n 0,097656 BTC nog per block gaat opleveren. Tegen die tijd zijn er dus net iets minder dan 21 duizend bitcoins in omloop. Het aantal zou dan naar berekeningen 20.979.492 bitcoins zijn, wat 99,90% van de totale omloop is. Het zal dus nog wel een flinke tijd duren voor alle bitcoins in omloop zullen zijn. Uiteindelijk zal de productie bij 21 miljoen bitcoins stoppen. Dit is van tevoren al vastgesteld in de code achter de bitcoin.

Vervanging centrale bank

Meer dan dit aantal worden er niet gecreëerd. Dit mechanisme vervangt de aanwezigheid van een centrale bank, zoals er bij fysieke munteenheden normaal gesproken een centrale bank aanwezig is om het aanbod van de valuta te kunnen reguleren. De makers gaan ervanuit dat juist de bitcoin het zal overleven wanneer deze in tegenstelling tot gewone valuta niet zullen devalueren.

Eerdere keren heeft de voorgeprogrammeerde bitcoin halving al voor forse koersstijgingen gezorgd. Doordat bitcoins steeds schaarser wordt, krijgt die een hogere waarde en vinden mensen het betrouwbaarder. Dat mensen de cryptovaluta betrouwbaar vinden, staat aan de basis van het overleven van de bitcoin. Vooralsnog lijkt het wel snor te zitten als het gaat om het vertrouwen in de bitcoin.

Betrouwbaarheid door bitcoin halving

Sowieso worden de unieke eigenschappen van de bitcoin door velen als betrouwbaar gezien. Anders dan een normale valuta is er geen centrale bank. Transacties vinden plaats zonder de tussenkomst van een derde partij. Door de geminde blokken te gebruiken ontstaat een ketting die een blockchain heet. Samen worden die blockchains één groot netwerk aan snelle, krachtige computers.

De volgende bitcoin halving wordt in 2024 verwacht en daarna pas weer in 2028. Na zo’n 10 reward era’s, komt in 2044 ongeveer het einde in zicht.

LEREN BELEGGEN IN CRYPTO'S

Meld u hieronder aan en leer gratis hoe je zelf kunt leren beleggen met cryptocurrencies.

Check uw email om uw aanmelding te verifieren. Check ook uw spambox 😉

Er is iets foutgegaan. Probeer het opnieuw.