Hoe gaat het met de fork van Bitcoin die ontstaan is in het jaar 2017, Bitcoin-Cash?

fork

De kans is groot dat je ooit al eens van Bitcoin en natuurlijk ook van de forks van Bitcoin hebt gehoord. In dit geval weet je waarschijnlijk ook wat de mogelijkheden van deze virtuele munt zijn. De Bitcoin is ontwikkeld in het jaar 2009. In dit jaar is de white paper van deze eerste virtuele valuta naar buiten gekomen. Echter, een aantal mensen waren het niet helemaal eens met de verschillende aspecten van Bitcoin, zoals de snelheid. Hierdoor hebben een aantal mensen ervoor gezorgd dat zij een afsplitsing van de Bitcoin wilde creëren. In het verleden zijn er veel verschillende afsplitsingen geweest, maar welke waren nou eigenlijk het best?

Een hard fork van Bitcoin

In de informatica wordt de term fork erg vaak gebruikt. Echter, erg veel mensen die zich hier niet dagelijks mee bezig houden hebben geen idee wat dit nou eigenlijk is. Een hard fork kun je jezelf het beste visualiseren als een afsplitsing. In dit geval is het dus een soort afsplitsing van de originele blockchain. Zoals je waarschijnlijk al wel weet is de blockchain een grootboek van alle verschillende transacties. Naast de blockchain, is er ook nog een protocol. In dit protocol staan alle verschillende regels van een coin. Je kunt hierbij denken aan de maximale afmeting van een block. Dit protocol wordt ondersteund door de nodes en de miners die aangesloten zijn bij het betreffende netwerk. Wordt er een verandering voorgesteld? Dan is het voor de nodes en de miners mogelijk om de update van het protocol te accepteren. Helaas kan het natuurlijk altijd voorkomen dat er een meningsverschil is tussen bepaalde miners. In dit geval is de kans aanwezig dat er één groep is die de nodes accepteert en daarnaast kan het ook zo zijn dat er een aantal mensen de nieuwe update niet accepteren. In dit geval ontstaat er een fork.

fork

De fork Bitcoin-Cash

Op 18 augustus van het jaar 2017 is de bekendste fork uitgekomen. Dit wordt ook wel de Bitcoin-Cash genoemd. Op die dag splitste de Bitcoin in twee verschillende blockchains. Deze developers waren namelijk van mening dat het vergroten van een block van 1MB naar 8MB een goed idee was. Dit deden zij om ervoor te zorgen dat er meer blocks in de transactie passen. Op deze manier kunnen er dus meer transacties tegelijkertijd plaats vinden. Na een fork kan het helaas zo zijn dat er één van de twee forks het niet overleeft. In het geval van de Bitcoin en de Bitcoin-Cash bleken beide crypto’s evenveel draagvlak te hebben om te kunnen overleven. 

fork

Gratis munten na een fork

Sommige mensen zien een fork als een mogelijkheid om gratis munten te genereren. Bij een hard fork is het zo dat alle verschillende private keys en andere munten gekopieerd worden naar de nieuwe blockchain. Wanneer je dus in het bezit bent van jouw eigen private key, bezit je dezelfde munten op zowel de nieuwe als op de oude blockchain. Hierdoor zeggen erg veel mensen dat je dus gratis munten krijgt. Toch betekent dit natuurlijk niet dat de waarde van je portfolio verdubbeld. De kans is immers groot dat één van de twee forks een veel lagere waarde heeft. Dit is net zoals alle andere munten in de crypto markt gebaseerd op vraag en aanbod. Echter, er zijn natuurlijk ook een aantal beurzen die ervoor kiezen om hier op in te spelen, zoals Binance. 

LEREN BELEGGEN IN CRYPTO'S

Meld u hieronder aan en leer gratis hoe je zelf kunt leren beleggen met cryptocurrencies.

Check uw email om uw aanmelding te verifieren. Check ook uw spambox 😉

Er is iets foutgegaan. Probeer het opnieuw.