Wat is Ethereum en hoe werkt het investeren in Ethereum?

ethereum

De afgelopen jaren is Ethereum een van de grootste spelers geworden op het gebied van cryptocurrency. Dit heeft als gevolg dat steeds meer mensen willen investeren in Ethereum. Voordat je investeert in Ethereum is het belangrijk om te weten wat het precies inhoudt. Ethereum is een programmeerbare blockchain. Dat houdt in dat ontwikkelaars de mogelijkheid hebben om zelf applicaties toe te voegen aan het platform. Deze applicaties worden dApps genoemd. Dat is dan ook een van de voornaamste redenen dat de Ethereum blockchain zo krachtig is. Het is belangrijk om het verschil te weten tussen Ethereum en Ether. Ethereum is de naam van de programmeerbare blockchain terwijl Ether de naam is van de daaraan gekoppelde cryptomunt. De namen worden zo vaak door elkaar gehaald door gebruikers dat Ethereum in feite een synoniem is geworden van zijn eigen cryptomunt. 

Wat is het doel van Ethereum

Ethereum heeft een aantal doelstellingen. Eén van de belangrijkste doelstellingen van Ethereum is het vervangen van het online bankieren zoals we dat vandaag de dag kennen. De gedachte hierachter is het verbeteren en veiliger maken van ons betalingssysteem. Door gebruik te maken van gedecentraliseerde valuta zoals Ether is het mogelijk om veiligere online transacties te doen. Dat komt omdat Ether gebaseerd is op het blockchain principe. Fundamenteel is Ethereum de basis van een nieuw soort internet wat een hoop nieuwe mogelijkheden oplevert. Doordat alles al is ingebouwd in de server is het mogelijk om alles te doen wat wij nu ook op het internet doen. Uiteraard zijn er nog een heleboel nieuwe dApps nodig om alle activiteiten op het internet mogelijk te maken. Het belangrijkste is dat dit in basis mogelijk is. Andere doelen van Ethereum zijn het bieden van een ‘people-owned’ server. De blockchain technologie maakt het mogelijk om servers te runnen waar niemand de eigenaar van is. Hierdoor hebben gebruikers van het platform de garantie dat hun gegevens beschermd worden tegen allerlei vormen van internetcriminaliteit. 

ethereum

Welke technologie zit er achter Ethereum

De grootste inspiratiebron voor de Ethereum blockchain is de blockchain waarvan Bitcoin gebruik maakt. Het enige verschil met die blockchain is het feit dat ontwikkelaars zelf applicaties kunnen creëren. De ontwikkelaars hebben een hoop vrijheden als het gaat om het bouwen van apps. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een dApp te ontwikkelen die nieuwe transactie formaten mogelijk maakt. Hierdoor wordt het Ethereum netwerk steeds beter en completer gemaakt. Net als de Bitcoin blockchain is Ethereum een gedeelde database. Die database bevat de volledige transactiegeschiedenis van het netwerk. Elk knooppunt wat aangesloten is op het netwerk krijgt een digitale kopie van deze database. Hierdoor is het onmogelijk voor mensen met slechte bedoelingen om deze geschiedenis te veranderen. Als dit wel mogelijk zou zijn, zouden mensen meerdere keren dezelfde cryptomunt kunnen uitgeven. Door dit systeem is het bijna onmogelijk om Ethereum te hacken. Als je de Ether hebt gekocht kun je in een digitale wallet zien hoeveel Ether je bezit. Je kunt dan net als met regulier internetbankieren eenvoudig de cryptomunt overmaken naar andere gebruikers van het netwerk. Deze transactie wordt voltooid zonder centrale partij. Het gaat dus rechtstreeks van de ene gebruiker naar de andere. Dit is mogelijk omdat Ethereum gebruik maakt van smart contracts. Smart contracts zijn in codetaal geschreven overeenkomsten. Dit zijn een soort geautomatiseerde transacties. Dat houdt in dat wanneer er aan bepaalde voorwaarden voldaan is de transactie wordt uitgevoerd. Als je bijvoorbeeld iets wilt bestellen en je wilt betalen met Ether wordt er een smart contract gegenereerd. Hierbij kun je denken aan dit voorbeeld: de auto van Daan wordt automatisch overgeschreven naar Tom wanneer Tom vijfduizend euro overmaakt naar de rekening van Daan. Het voordeel hiervan is dat er geen centrale partij bij betrokken is die goedkeuring moet geven aan de transactie. Dit zorgt voor meer privacy voor gebruikers van het netwerk. 

Kun je betalen met de Ether?

Er zijn meer dan honderd retailers die Ether als betaalmiddel accepteren. Het is dus zeker mogelijk om te betalen met Ether. Dit is echter niet het hoofddoel van Ethereum. Ethereum is namelijk zoveel meer dan alleen een alternatieve betaalmethode. De ideologie van het platform is eigenlijk dat het internet niet geprivatiseerd zou moeten zijn. Door de blockchain technologie toe te passen op het normale internet is het in theorie mogelijk om het internet collectief eigendom te maken. Dat zou betekenen dat alle digitale diensten en gegevensopslag niet meer in handen zijn van grote bedrijven als Google en Facebook. Dit zou voor veel mensen een hoop zorgen over privacy wegnemen. Het wordt namelijk door veel mensen als eng ervaren dat niemand zeker weet wat die grote bedrijven met onze gegevens doen. Een fundamenteel verschil tussen het bekende Bitcoin en Ethereum is het feit dat Bitcoin een uniek alternatief is voor andere digitale valuta. Ether is daarentegen een token dat bestaat zodat de hulpprogramma’s van het netwerk van stroom worden voorzien. Zonder Ether zouden dingen als smart contract en dApps niet mogelijk zijn. 

Is het mogelijk om anoniem te blijven op Ethereum

Deze vraag wordt de laatste tijd steeds vaker gesteld, mede doordat de anonimiteit wordt genoemd als een van de grootste voordelen van een traditionele blockchain. Hier zit natuurlijk een kern van waarheid in, maar de laatste jaren is het steeds moeilijker geworden om anoniem gebruik te maken van Ethereum. Dit geldt niet alleen voor Ethereum, maar voor cryptovaluta in het algemeen. De reden daarvan is het feit dat je bij de meeste crypto handelsplatforms je identiteit moet verifiëren. Dat komt doordat cryptocurrency voor criminelen aantrekkelijk zijn voor het witwassen van geld. Bij de meeste bekende handelsplatforms voor cryptocurrency moet je dan ook een intensieve identiteitscontrole doorlopen voordat je kunt beginnen met traden. Toch is het voor de politie ook zonder deze informatie mogelijk om te achterhalen wie je bent via het netwerk. Dit is mogelijk omdat het onmogelijk is om gegevens die op de blockchain staan aan te passen. Er zijn daardoor allerlei metadata en andere contextuele informatie te achterhalen via de blockchain. Voor ‘gewone’ gebruikers is dit geen probleem omdat het veel moeite kost om die gegevens te achterhalen. Juist voor criminelen vormt dit een risico waardoor het niet verstandig is om Ethereum te gebruiken om geld wit te wassen. 

Is het handelen in Ethereum veilig?

Alle transacties die plaatsvinden op de blockchain worden op dezelfde manier beveiligd als andere blockchain concepten. Die beveiliging wordt mogelijk gemaakt door alle computers die aangesloten zijn op het netwerk. Voordat er veranderingen aangebracht kunnen worden op de blockchain moet elke computer ‘akkoord’ geven voor de transactie. Als er iets niet klopt aan een transactie gaat de computer niet akkoord. Pas als alle computers hebben bevestigd dat de transactie in orde is kan die worden uitgevoerd. Door dit principe wordt het systeem veiliger wanneer er meer computers op aangesloten zijn. Deze computers worden ook wel knooppunten genoemd. Het voordeel van Ethereum ten opzichte van de Bitcoin is het feit dat Ethereum ongeveer drie keer zo veel knooppunten heeft als Bitcoin. Het overgrote deel van de pogingen die zijn gedaan om Ethereum te hacken zijn niet gericht op de Blockchain zelf. De cyberaanvallen zijn meestal gericht op smart contracts die slecht zijn geschreven door ontwikkelaars. Het platform heeft aangegeven dat het gaat overstappen naar het Proof of Stake protocol waardoor het nog veiliger wordt. De veiligheid is niet de reden dat er afscheid wordt genomen van het oude protocol. Één van de voornaamste redenen om deze keuze te maken is het feit dat de oude methode ontzettend veel stroom verbruikt. Het is daardoor veel voordeliger om gebruik te maken van het Proof of Stake protocol. 

Is handelen in Ethereum voordelig?

Die vraag is lastig te beantwoorden. Cryptovaluta’s zijn over het algemeen gevoelig voor een hoge volatiliteit. Ethereum is daarop geen uitzondering. Dit betekent dat er sprake is van een veel hoger risico om je geld te verliezen dan bijvoorbeeld de aandelenmarkt. Het grote nadeel hiervan is het feit dat jouw cryptomunten binnen een paar uur met tientallen procenten kunnen dalen. Dit werkt andersom ook zo en dat is dan ook de reden dat zo veel mensen investeren in cryptovaluta. Door dit hoge risico is het aan te raden om alleen geld te investeren in Ethereum als je het je kan veroorloven om al dat geld te verliezen. Als je gaat investeren met geld wat je eigenlijk niet kunt missen kan dat hele vervelende gevolgen hebben als je uiteindelijk je geld verliest. Het is vaak moeilijk in te schatten of een cryptovaluta voor langere tijd blijft bestaan. Er is namelijk geen enkele garantie dat de dienst jarenlang blijft bestaan. Bij Ethereum is dit volgens experts weinig tot geen risico gezien de moeite die in Ethereum gestoken is. Veel experts vinden dat Ethereum ondergewaardeerd is bij het grote publiek. 

Handelen in Ethereum

Zoals eerder genoemd is het dus mogelijk om grote winsten te maken door te handelen in de Ether. De kans is ook altijd aanwezig dat je een groot deel van je geïnvesteerde geld kwijt raakt. Het is heel lastig om in te schatten op welk moment je moet investeren in de Ether. Zelfs traders met veel ervaring krijgen regelmatig grote verliezen te verwerken. Het is het slimst om te vermijden om Ether te kopen tegen een hoge prijs. Investeer daarom niet wanneer de waarde van de Ether heel hoog ligt. Je kunt dan beter wachten tot de prijzen weer lager worden. Als je koopt bij een lage prijs heb je ook geen garantie dat je winst zult maken, maar de kans op winst is stukken groter. Voor beginnende traders kan het lastig zijn om te wennen aan de volatiliteit. Er zijn verschillende platformen waarop je kunt oefenen met traden. Door te traden zonder echt geld te investeren kun je wennen aan de manier waarop je moet handelen in cryptocurrency. Op deze manier kun je zelf oefenen en bepalen wanneer het tijd is om echt te investeren in bijvoorbeeld Ethereum. 

Verschillende handelsstrategieën voor Ethereum

Er zijn een aantal veelgebruikte strategieën voor het verhandelen van Ethereum. Scalping is daar één van. Dat is een handelsvorm waarbij de trader zijn aangekochte Ether trading posities slechts een aantal minuten vasthoudt. Hierbij wordt ingezet op winsten door enkele korte bewegingen in de koers. Het is gebruikelijk bij traders die deze strategie gebruiken, om meerdere trades op hetzelfde moment te houden. Op deze manier is het mogelijk om degelijke resultaten te behalen waardoor je in staat bent om winst te maken. Deze techniek wordt maar zelden zonder technische hulpmiddelen toegepast. De reden daarvoor is het feit dat het bijna onmogelijk is om alle beslissingen zelf te maken. Er wordt gebruik gemaakt van verschillende hulpmiddelen die allemaal hun eigen functie hebben. Het verschilt per trader wat het doel is van deze hulpmiddelen. De hulpmiddelen hebben met elkaar gemeen dat het traden makkelijker wordt gemaakt voor de trader. Het is hierdoor mogelijk om meer winst te maken zonder dat je meer tijd kwijt bent. 

LEREN BELEGGEN IN CRYPTO'S

Meld u hieronder aan en leer gratis hoe je zelf kunt leren beleggen met cryptocurrencies.

Check uw email om uw aanmelding te verifieren. Check ook uw spambox 😉

Er is iets foutgegaan. Probeer het opnieuw.