Wat is een escrow en hoe werkt het?

escrow

De kans bestaat dat je nog nooit van escrow hebt gehoord. Als je iets koopt of verkoopt loop je altijd het risico dat er iets mis gaat. Het zou bijvoorbeeld kunnen voorkomen dat de andere partij besluit om niet te betalen voor het product dat je aanbiedt. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan oplichting via marktplaats. Dat komt namelijk regelmatig voor. Als je jouw cryptomunten wilt beschermen is daar gelukkig een handige manier voor gevonden. Je kunt namelijk jouw cryptomunten beschermen door het gebruik van een escrow. Veel mensen weten nog niet precies wat dat is. In deze tekst lees je alles over het gebruik van een escrow en hoe dat precies in zijn werk gaat. 

Wat is een escrow precies?

Het is handig om deze vraag te beantwoorden aan de hand van een voorbeeld. Stel je voor dat Piet één willekeurige cryptomunt wilt verkopen. Hij gaat dan op zoek naar een koper die geïnteresseerd is in deze cryptomunt. Uiteindelijk heeft hij iemand gevonden die interesse heeft. Diegene heet Jan. Piet verstuurd zijn cryptomunt naar Jan en verwacht dat Jan op zijn beurt weer geld overmaakt naar zijn rekening. Jan kiest er echter voor om niet te betalen waardoor Piet nu zijn cryptomunt kwijt is. Het account wat op de naam van Jan staat blijkt nep te zijn en nu is Piet dus opgelicht voor zijn cryptomunt. 

Dit soort oplichtingen komen erg vaak voor. Zo is er tussen 2011 en 2018 voor minimaal 1.7 miljard aan cryptomunten gestolen door gebruik te maken van scams en hacks. Dit soort oplichting gebeurt natuurlijk niet alleen op het gebied van cryptomunten. Het komt bijvoorbeeld dagelijks voor dat mensen worden opgelicht via marktplaats of andere webshops. 

Als Piet gebruik had gemaakt van een escrow was er nu niets aan de hand geweest. Een Escrow is eigenlijk een soort gesloten bankrekening. Beide partijen maken het afgesproken bedrag over naar deze bankrekening. De beheerder van deze rekening zorgt er voor dat het geld bij beide partijen terecht komt. Wanneer één partij besluit om niet te betalen zal deze ook geen geld ontvangen. Op deze manier wordt het makkelijker om mensen te vertrouwen als je cryptomunten verkoopt. 

Hoe werkt een escrow?

Voor een goed functionerende escrow heb je dus een derde partij nodig. Deze partij wordt meestal de escrow agent genoemd. Het is dus de taak van deze partij om er voor te zorgen dat de transactie pas wordt voltooid wanneer beide partijen het juiste bedrag hebben betaald. 

Stel je voor dat Piet besluit om opnieuw te proberen om een cryptomunt te verkopen. Hij heeft van zijn vorige ervaring geleerd en besluit om gebruik te maken van een escrow. Wanneer hij op zoek is naar een koper komt hij Tim tegen. Tim is geïnteresseerd in het kopen van zijn cryptomunt. Piet maakt dus eerst zijn geld over naar de escrow agent. Wanneer deze ziet dat Tim het geld heeft overgemaakt naar Piet zal hij het geld van Piet overmaken naar Tim. Op deze manier is er geen mogelijkheid om te frauderen met dit soort transacties. 

Is dat niet hetzelfde als een smart contract?

Dat is een vraag die door veel mensen gesteld wordt als ze voor het eerst kennis maken met een escrow. In principe lijken deze twee dingen behoorlijk veel op elkaar. Het doel dat de twee hebben is namelijk hetzelfde, een overeenkomst opstellen zonder dat dit risico oplevert voor beide partijen. 

De verschillen zitten hem vooral in het feit dat een smart contract gebruik maakt van een code. In die code staat vermeld dat wanneer beide partijen het geld hebben overgemaakt, al het geld naar die partijen kan worden overgemaakt door middel van het smart contract. Op die manier is het zeker dat geen van beide partijen de mogelijkheid heeft om te frauderen en daarmee de ander op te lichten. 

Zo’n smart contract wordt meestal alleen gebruikt om complexe overeenkomsten af te sluiten. Een escrow service wordt dan weer meer gebruikt om allerlei simpele overeenkomsten af te sluiten. Bij dit soort simpele overeenkomsten kun je bijvoorbeeld denken aan het verkopen van producten of diensten.

Hoe veilig is het om een escrow te gebruiken?

Escrows zijn zeer veilig als het gaat om een overeenkomst met een andere partij waarvan je niet zeker weet of deze te vertrouwen is. Dat komt mede doordat jouw inleg gelijk in een cold storage verdwijnt wanneer je het overmaakt naar de derde partij. Op die manier is het bijvoorbeeld niet mogelijk dat de escrow agent wordt gehackt en daardoor jouw geld kwijtraakt. 

Dat is namelijk een opslag die niet in verbinding staat met het internet of enig ander netwerk. Op die manier is het in principe niet mogelijk dat hackers jouw geld weten te stelen. Dat zorgt er voor dat je met alle vertrouwen je geld kunt overmaken. De escrow agents bewaren jouw geld dus altijd zeer goed. In het algoritme waar gebruik van wordt gemaakt staan bovendien de beginselen van cryptocurrencies en blockchain. Daardoor wordt het systeem alleen maar veiliger gemaakt. 

Multi-signature

Het is erg belangrijk dat er bij het afsluiten van zo’n overeenkomst gebruik wordt gemaakt van een multi-signature. Dat zorgt er namelijk voor dat de overeenkomst pas is afgesloten als beide partijen daarmee akkoord gaan. Op die manier ben je er ook zeker van dat de escrow agent goede bedoelingen heeft. Hij kan door de multi-signature dus geen geld naar zijn eigen rekening sluizen. Als hij dit wel zou willen doen heeft hij daarvoor eerst de handtekening van beide partijen nodig. Pas dan heeft hij de mogelijkheid om het geld naar zijn eigen rekening over te maken. 

Er zijn een heleboel onderzoeken gedaan naar de veiligheid van transacties waarbij gebruik wordt gemaakt van een escrow agent. Eigenlijk was de uitkomst van al deze onderzoeken ongeveer hetzelfde. Het kwam er namelijk op neer dat dit een uiterst veilige manier is om online transacties te voltooien. Dat komt omdat het vrij eenvoudig is om je geld terug te krijgen wanneer de andere partij zicht niet aan de afspraken houdt. Je krijgt dan gemakkelijk je geld terug waardoor je geen verlies maakt op de transactie. Daarbij gaat er in principe nooit iets fout doordat de systemen van een escrow zeer goed werken. 

ICO’s

Het is in het verleden relatief vaak voorgekomen dat mensen zijn opgelicht wanneer zij dachten te investeren in een ICO. Dat is de reden dat veel ICO’s er tegenwoordig voor kiezen om gebruik te maken van een escrow service. Op die manier winnen ze het vertrouwen van de potentiële investeerders. Die investeerders hebben namelijk de zekerheid dat ze hun geld niet verliezen door een scam. 

escrow

Verschillende soorten escrow overeenkomsten

Er zijn een aantal verschillende soorten escrow overeenkomsten die elk hun eigen functie hebben. De verschillen zitten hem vooral in de voorwaarden en de partijen die gebruik maken van de overeenkomst. 

Crypto escrow overeenkomst

Bij deze overeenkomst zijn er drie partijen die meedoen. Het gaat dan om één agent die toezicht houdt op de voorwaarden van de overeenkomst. Verder heb je nog iemand die een cryptomunt te koop aanbied, en iemand die deze cryptomunt wilt gaan kopen. Er zijn jammer genoeg nog maar weinig bedrijven die deze service aanbieden. 

Individuele escrow overeenkomst

Er wordt een overeenkomst gesloten tussen een escrow agent, partij a en partij b. Eén van deze twee partijen is de aanbieder, en de andere is de koper. De agent zorgt er voor dat de hele transactie volgens plan verloopt. Zo’n soort overeenkomst wordt ook wel een drie partijen overeenkomst genoemd. Dat is logisch aangezien er drie partijen in het spel zijn. De afnemer bij zo’n overeenkomst is altijd een individu. 

Collectieve escrow overeenkomst

In principe zit er weinig verschil tussen een collectieve en een individuele overeenkomst. Het enige verschil wat er tussen de twee is, is het feit dat de afnemer in dit geval geen individu is. Bij zo’n soort overeenkomst gaat het altijd om een groep van meerdere afnemers. Dit wordt ook wel de twee partijen overeenkomst genoemd. 

Distributie escrow overeenkomst

Dit is een wat meer ingewikkelde overeenkomst. Dat komt doordat er meerdere partijen betrokken zijn bij deze overeenkomst. Het gaat hierbij om de agent, de maker en eigenaar van de producten of diensten, de leverancier en de afnemer van deze producten of diensten. Er is ook een collectieve variant van deze overeenkomst. Het gaat daarbij niet om één afnemer, maar om een hele groep afnemers. 

Mantel escrow overeenkomst

Bij een mantel overeenkomst worden in principe de afspraken tussen de leverancier en de afnemer van bepaalde producten of diensten vastgelegd. Die overeenkomst wordt dan weer gebruikt om meerdere andere escrows vast te leggen. Er zijn nog een aantal andere soorten overeenkomsten, maar die worden een stuk minder vaak gebruikt dan deze soorten. In principe zijn nagenoeg alle soorten overeenkomsten opgezet door de IT-sector. 

Welke crypto escrow service kun je het best gebruiken om jouw transacties te beveiligen?

Er zijn jammer genoeg nog maar weinig escrow services die ontwikkelt zijn om transacties op het gebied van cryptomunten en dergelijke te beveiligen. Dat is natuurlijk erg jammer aangezien je er graag zeker van wilt zijn dat je niet wordt opgelicht en daardoor je cryptomunten verliest. 

Er is eigenlijk slechts één platform wat een belangrijke rol speelt in het beveiligen van verschillende crypto transacties. Daardoor gaan veel mensen noodgedwongen naar dat platform. Het platform heet Bitrated. Op het platform wordt uitsluitend gebruik gemaakt van multi signature transacties. Dat zorgt er dus voor dat ook een derde partij niet in staat is om jou je geld af te nemen. Het is dus zeker een goed idee om gebruik te maken van dit platform. Je kunt daardoor namelijk zeker weten dat je je cryptomunten behoudt wanneer iemand er op uit is om deze van jouw te stelen. 

escrow

Om de transactie uit te kunnen voeren is het nog wel nodig om een derde partij aan te stellen. Doordat er gebruik wordt gemaakt van multi signature contracts is het voor de derde partij niet mogelijk om volledige macht over het geld te hebben. Deze partij kan dus op geen enkele manier jouw cryptomunten afpakken. Het enige wat deze partij kan en moet doen is toezicht houden op de transactie en er voor zorgen dat beide partijen aan alle voorwaarden voldoen. Op die manier zorgt de derde partij er dus voor dat de transactie op een veilige manier plaatsvindt zodat er niemand zijn of haar geld kwijt kan raken. 

Op die manier zorgt Bitrated er voor dat je op een veilige manier en met duidelijke voorwaarden transacties kunt uitvoeren op het internet. Doordat dit platform zich specialiseert in de handel van cryptomunten is het een ideaal platform voor iedereen die handelt in cryptomunten. Het enige wat je moet doen als je gebruik maakt van deze escrow service is op zoek gaan naar een betrouwbare derde partij. Gelukkig is het ook mogelijk om een betrouwbare derde partij te vinden op het platform van Bitrated. Daardoor is het voor veel traders erg fijn dat dit platform bestaat. 

Ripple

Een cryptomunt die vaak in verband wordt gebracht met escrows is de Ripple. Dit heeft echter niet erg positief uitgepakt voor de waarde van de munt. Ripple maakt gebruik van de blockchain XRP Ledger. Het doel van de makers van de munt was het ondersteunen van financiële instellingen van over de hele wereld. Dat willen ze doen door een systeem te creëren wat deze financiële instellingen de mogelijkheid geeft om over de hele wereld zeer snel geld over te maken naar elkaar. Dit zou er namelijk voor moeten zorgen dat ons hele financiële systeem wordt verbeterd. Dat klinkt natuurlijk als een heel nobel doel, maar wat heeft dat nou met escrows te maken?

Ripple heeft ongeveer 55 procent van de gehele voorraad XRP in handen. Ze hebben er voor gekozen om deze op te slaan in een escrow wallet. Daardoor kunnen ze zelf in principe niet bij hun voorraad. Het bedrijf achter de cryptomunt heeft er voor gekozen om iedere maand een deel van hun voorraad vrij te laten komen.

Dat levert het bedrijf regelmatig een hoop kritiek op. De oorzaak van die kritiek is het feit dat de waarde van Ripple blijft dalen wanneer er constant nieuwe XRP op de markt wordt gebracht. Dat komt natuurlijk doordat de vraag ongeveer hetzelfde blijft, maar het aanbod dus elke maand groeit. Dit heeft er voor gezorgd dat de waarde van Ripple in 2019 met zo ongeveer 40 procent is gedaald. Even ter vergelijking: de waarde van Bitcoin is in 2019 met zo’n 90 procent gestegen. 

Ripple heeft op dit moment in principe geen invloed op de hoeveelheid die er elke maand wordt vrijgegeven. Door het escrow contract wat nog steeds van kracht is, word er elke maand een bepaalde hoeveelheid van de voorraad vrijgegeven. De enige reden waardoor dit niet zou kunnen gebeuren is wanneer er niet aan de voorwaarden van de escrow overeenkomst wordt voldaan. Als dat wel gebeurt zal er een bepaalde hoeveelheid vrijgegeven worden waardoor de waarde van Ripple waarschijnlijk zal blijven dalen. 

LEREN BELEGGEN IN CRYPTO'S

Meld u hieronder aan en leer gratis hoe je zelf kunt leren beleggen met cryptocurrencies.

Check uw email om uw aanmelding te verifieren. Check ook uw spambox 😉

Er is iets foutgegaan. Probeer het opnieuw.