Equity tokens: De meeste veilige crypto token?

Crypto Equity tokens

Met een equity token kun je een gedeelte van het eigenaarschap van een project kopen. Deze token valt onder de subcategorie van de security token. De equity tokens kun je zien als digitale aandelen van een bepaald cryptoproject.

Doordat Equity tokens onder de subcategorie van de security token vallen zijn ook op deze tokens de wet -en regelgeving van de Security and Exchange Commission (SEC) van toepassing.

Wordt er een ICO gehouden en worden hier equity tokens verkocht? Dan is het aan de investeerders om goed te kijken of het proces op de juiste manier wordt begeleid door een jurist. Deze jurist moet gespecialiseerd zijn in federaal effectenrecht. Dit zorgt ervoor dat het in de toekomst geen mogelijke problemen krijgt met de Amerikaanse SEC.

Verschillen tussen Equity, Utility en Security tokens

Deze video legt duidelijk de verschillen tussen de drie uit.

Voorbeelden van equity tokens

DAO-project van Ethereum

Dit voormalige project was de eerste equity token die wij kennen. De bedoeling was om een decentrale organisatie te creëren maar dan zonder personeel. Voor de realisatie hiervan was 150 miljoen dollar opgehaald en in ruil daarvoor kregen de investeerders DAO-tokens. Zij mochten vervolgens meebeslissen over de koers, net zoals dit gaat bij aandeelhouders. Echter bleek er een lek in de code te zitten waardoor ze er niet in geslaagd zijn de decentrale autonome organisatie op te zetten.

NEO

NEO is de afgelopen jaren heel erg gestegen en wordt gezien als de Chinese Ethereum. Dit project had eerder een andere naam, Antshares, waarbij ‘shares’ in dit geval doelt op aandelen. Bezit je NEO, dan heb je een bepaald aandeel in de blockchain. Dit betekent dat je het recht hebt om te stemmen op bijvoorbeeld aanpassingen in het protocol van de blockchain. daarnaast verdien je ook nog eens dividend, dit gebeurt in de vorm van GAS.

Wat is een Decentrale Autonome Organisatie (DAO)?

uitleg Decentrale Autonome Organisatie (DAO)

Decentrale Autonome Organisatie is een bedrijf dat zonder personeel, en dus volledig zelfstandig werkt. Door middel van smart contracts waarin de hele operatie is uitgeschreven in programmeercode, weet het bedrijf altijd exact wat het moet doen. Je kan dit het beste vergelijken met een computerprogramma dat ervoor zorgt dat je pc de juiste instructies krijgt.

Het idee bestaat al even, deze is namelijk direct bedacht na de komst van Bitcoin. Hun gedachte was dat, wanneer geld gedecentraliseerd kan worden, dat dit ook voor organisaties kan gaan werken. Door de komst van Ethereum en hun smart contracts is dat mogelijk. Maar wanneer er voor een bedrijf geen personeel nodig is, wat is er dan wel nodig?

Benodigdheden voor een DAO

Zoals je wellicht kan begrijpen zijn er een aantal dingen die een bedrijf nodig heeft om te kunnen functioneren. Zeker wanneer er geen personeel aan te pas komt, is het noodzaak dit goed in kaart te brengen. De benodigdheden voor een DAO zijn:

 • Tokens die door de organisatie uitgegeven kunnen worden en waarmee bepaalde activiteiten beloond kunnen worden
 • Een volledige lijst met geprogrammeerde regels zodat de organisatie weet hoe het moet werken. De codes hiervan worden in een smart contract opgenomen.
 • Wanneer er investeerders zijn die tokens willen kopen, krijgen ze daarmee automatisch zeggenschap over de organisatie. Op deze manier kan de manier van werken beïnvloed worden en de organisatie sturen, zodat het succesvol kan werken.

De voor- en nadelen van een DAO

Overal waar voordelen te vinden zijn, zijn er meestal ook nadelen. Dit is bij een DAO niet anders. Onderstaand vind je noemenswaardige voordelen maar ook een aantal nadelen die ervoor kunnen zorgen dat een DAO minder interessant is.

Voordelen:

 • Processen zijn efficiënter ingericht waardoor mensen zich kunnen focussen op echt belangrijke taken in plaats van routineklussen.
 • Er vindt geen hiërarchische structuur plaats binnen de organisatie. Innovatieve ideeën kunnen door iedereen benoemd worden zodat het bedrijf innovatief kan blijft en blijft groeien. Wel wordt er vaak ingesteld dat je een klein bedrag moet betalen om een idee te melden, om spam te voorkomen.
 • Een DAO is volledig transparant. Transacties zijn dan ook voor iedereen inzichtelijk, via de blockchain.

Nadelen:

 • Elke organisatie heeft zich aan bepaalde juridische regels te houden. Wel kan een DAO aan het begin nog wat belemmering verwachten omdat de wetten nog niet up-to-date zijn wat betreft de cryptocurrencies en de blockchain.
 • Een programmeercode kun je niet zomaar veranderen. Wanneer er een verandering plaats moet vinden moet iedereen hier mee instemmen, gebeurt dit niet, dan kan er ook niets veranderd worden. dit houdt in dat bijvoorbeeld een fout in de code ervoor kan zorgen dat het hele bedrijf failliet zal gaan wanneer dit niet snel wordt opgelost.

Dit was onder andere het probleem bij het DAO-project van Ethereum, zoals aan het begin van dit artikel verteld wordt. Hierbij was er iemand die een lek had gevonden en daardoor zijn kans zag zijn investering meerdere malen te laten uitbetalen. Uiteindelijk heeft hij hiermee miljoenen euro’s weg kunnen sluizen.

Zelf een DAO starten

Wil je zelf een DAO starten dan kan dat natuurlijk. Er zijn verschillende cryptoprojecten te vinden die het voor anderen gemakkelijk willen maken ook een decentrale autonome organisatie te starten. Een goed voorbeeld hiervan is Aragon. De projectleider hiervan maakt samen met de community en zijn teamleden een gebruiksvriendelijk platform. Hierop kan iedereen een DAO starten. Hun doel is vooral te vechten voor de vrijheid door unstoppable organizations te faciliteren.

Uitgebreide uitleg over NEO

Zoals hierboven al is uitgelegd, opereert NEO met de missie om de internethandel compleet te veranderen. Dit allemaal zodat het past in de ‘Smart Economy’ van de toekomst. Maar, wat is Smart Economy nou precies?

Smart Economy

 • Handel binnen een stam In de tijd dat mensen nog aan ruilhandel deden, ruilde ze een zak aardappelen voor een kip om zo aan hun etensbehoeften te komen. Dit gebeurde helemaal in het begin alleen binnen één bepaalde stam. Zo ruilde je met de buurman, die vervolgens weer met de buurvrouw drie plekken verderop ruilde en ga zo maar door. Dit was algemeen bekend en dus werd daar ook nooit moeilijk over gedaan.
 • Handel tussen verschillende stammen Later was het zo dat de handel werd uitgebreid. In plaats van enkel binnen een stam te ruilen, werd er ook tussen verschillende stammen geruild. Naast dat dit zorgde voor meer mogelijkheden, zorgde het ook voor meer regels.
 • Online handelen Tegenwoordig is dit eigenlijk niet anders, al doen we het niet meer met eten of andere fysieke spullen, maar met geld. Wetten en regels zijn er nog steeds, hou jij je daar niet aan dan wordt er tegen je opgetreden. Maar ook wanneer jij de gedupeerde bent, kun je geholpen worden. dit geeft vertrouwen in de economie maar toch zijn er een aantal onduidelijkheden te vinden. Tegenwoordig speelt vooral de onlinehandel een grote rol, de e-commerce. Door middel van het internet en alle daarbij behorende apparaten kun je met mensen over de hele wereld handelen. Je bent makkelijk te traceren en als je de wet overtreedt, gelden de regels van het land waar je woont. Toch is het zo dat je vaak de andere partij niet kent, en dat brengt vragen met zich mee. En dat is waar de Smart Economy bij komt kijken.
 • Online handelen met smart contracts Een smart contract is geprogrammeerd en wordt opgeslagen in een gedecentraliseerde blockchain. Op deze manier kan iedereen handelen met elkaar. Zijn de twee partijen het met elkaar eens, dan zal het contract altijd uitgevoerd worden zoals hij is geprogrammeerd zodat er nooit een regel overtreden kan worden. Dit houdt in dat elk fysiek product omgezet moet worden in een onlineproduct, die jij vervolgens op je eigen naam kunt zetten. Ook kun je dit onder meerdere mensen verdelen. Handel kan op deze manier direct gedaan worden en gaat vele malen sneller.

LEREN BELEGGEN IN CRYPTO'S

Meld u hieronder aan en leer gratis hoe je zelf kunt leren beleggen met cryptocurrencies.

Check uw email om uw aanmelding te verifieren. Check ook uw spambox 😉

Er is iets foutgegaan. Probeer het opnieuw.