DeFi, wat is het en hoe kun je het gebruiken in 2021?

defi

DeFi is de afkorting van decentralized finance. Je kunt waarschijnlijk uit de naam al wel opmaken wat dat ongeveer inhoudt. Het is namelijk de naam voor een beweging die gedecentraliseerde netwerken en blockchain gebruikt om bepaalde financiële diensten en producten worden uitgevoerd op een manier waarbij er geen tussenpersoon is. Dit klinkt voor mensen die niet zo veel verstand hebben van cryptomunten misschien een beetje lastig, maar na wat verdere uitleg is het niet zo moeilijk om te begrijpen wat dit precies inhoudt. 

Vertrouwen

Het is nodig om DeFi in te zetten voor bepaalde processen in ons betalingssysteem zodat er meer vertrouwen ontstaat in ons financiële systeem. Er zijn op dit moment namelijk veel mensen die het niet fijn vinden dat er bepaalde partijen zijn die erg veel macht hebben in ons huidige financiële systeem. Het gaat hierbij vooral om de grote banken. Zij hebben namelijk inzicht in alle transacties die worden gedaan en kunnen er voor zorgen dat bepaalde transacties niet worden gedaan. Daardoor is het voor veel mensen lastig om vertrouwen te krijgen in ons huidige financiële systeem. 

Meer vertrouwen creëren 

Het is de bedoeling dat er door DeFi meer vertrouwen onststaat in ons financiële systeem. De mensen die zich bezighouden met het ontwikkelen van DeFi doen dit namelijk zodat ze mogelijk bepaalde dingen kunnen veranderen in het financiële systeem zoals we dat vandaag de dag kennen. Het belangrijkste kenmerk van DeFi is het feit dat er geen centrale partij is. Dat is een grote gelijkenis met cryptomunten doordat deze ook altijd gedecentraliseerd zijn. Het is erg lastig om te begrijpen hoe het mogelijk is dat er geen centrale partij is binnen deze systemen. 

Verbeteren met technologie

De afgelopen jaren hebben computers voor veel veranderingen gezorgd in onze wereld. Bijna elke sector heeft namelijk een hoop zaken aangepast die zonder de komst van de computers nooit mogelijk zouden zijn. Daardoor vinden veel mensen het raar dat er binnen de financiële sector wel gebruik wordt gemaakt van computers, maar dat er nog zo veel ruimte is voor verbetering. Dat komt waarschijnlijk doordat de centrale banken niet echt zitten te springen om de komst van iets als DeFi. 

defi

Bedreiging

Dat komt doordat er veel banken zijn die DeFi en cryptovaluta als een bedreiging voor hun positie in de financiële wereld zien. Daardoor zijn de meeste banken geen voorstander van dit soort projecten. De komst van projecten zoals DeFi en andere ideeën om ons betalingssysteem te verbeteren hoeven niet te betekenen dat de banken aan de kant worden geschoven. Het kan er namelijk ook voor zorgen dat banken op een andere manier onderdeel uitmaken van ons financiële systeem. 

Verschil met cryptocurrency

Veel mensen denken dat DeFi een soort van cryptocurrency is doordat het belangrijk is dat alles gedecentraliseerd gaat. Daardoor krijgen mensen vaak een verkeerd beeld van wat decentralized finance precies inhoudt. Bitcoin en andere cryptocurrencies hebben een manier gevonden om decentraal geld te maken. Er is bij de bitcoin bijvoorbeeld geen centrale partij die bijhoudt of alles wel eerlijk gaat. Daardoor is er een heel slim algoritme nodig om er voor te zorgen dat alles in goede banen loopt. 

Cryptocurrency

Het is daardoor mogelijk om peer to peer cryptovaluta te verhandelen. Dat houdt in dat je een cryptomunt kunt verkopen aan een andere gebruiker van het netwerk zonder dat je daar bijvoorbeeld een bank voor nodig hebt. De makers van DeFi vonden alleen dat er nog wel één ding was wat anders moet aan cryptovaluta en de manier waarop deze verhandeld worden. Het is namelijk niet mogelijk om deze cryptovauta te verhandelen op een decentraal platform. Daardoor zijn er alsnog platforms nodig die door mensen beheert worden. 

Cryptobeurzen

Je kunt je cryptomunten namelijk niet verhandelen zonder dat je een beurs gebruikt waar je deze op kunt kopen en verkopen. Daardoor is het systeem van de cryptovaluta niet volledig decentraal. Dit is voor veel mensen een reden om geen bitcoins of andere cryptovaluta te kopen doordat ze dan alsnog afhankelijk zijn van centrale partijen. Het is voor deze mensen namelijk erg belangrijk dat ze van niemand afhankelijk zijn als ze hun geld ergens in investeren. 

Centrale partijen bij cryptomunten

Vrijwel alle cryptomunten op bitcoin na worden beheerd door een centrale partij. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om een partij die de richting van de cryptomunt bepaald. Veel mensen vinden het niet fijn dat er een centrale partij achter al deze cryptomunten zit. Dat komt voor een groot deel doordat de bedrijven die achter de cryptomunten zitten vaak niet erg transparant zijn. Daardoor is het moeilijk om in te schatten of er achter bepaalde cryptomunten wel een betrouwbaar bedrijf schuil gaat. 

DeFi

Het grootste verschil met DeFi en cryptocurrencies is het feit dat je bij DeFi uitsluitend gebruik maakt van decentrale diensten. Daardoor is het voor veel mensen erg betrouwbaar en vertrouwd om hier gebruik van te maken. Dat komt doordat er geen centrale partij is die er belang bij heeft als jij geld verliest of uitgeeft. Daardoor durven veel mensen wel te vertrouwen op het gebruik van decentralized finance in bepaalde situaties. Veel mensen zien hierdoor toekomst in deze nieuwe vorm van geld.

Wat is DeFi en voor wie is het precies bedoeld?

Om beter te begrijpen waarom DeFi handig is om ons financiële stelsel te verbeteren is het eerst belangrijk om te kijken hoe ons huidige systeem tot stand is gekomen. Aan de hand daarvan is het namelijk makkelijker om te begrijpen waar DeFi precies nuttig voor is. Het begint natuurlijk allemaal bij de schepping van het geld.

Vroeger ruilden mensen goederen voor diensten. Dat komt doordat zij geen andere manier hadden om voor iets te betalen. Er was op dat moment namelijk nog geen geld of iets dergelijks wat een vaste waarde had. Als er in die tijd iemand was die jouw een dienst had bewezen, kon je hem niet zomaar wat geld geven. Vaak werd er bijvoorbeeld iets te eten gebruikt om te betalen voor een dienst.

Ontwikkeling

Door de jaren heen heeft de samenleving zich natuurlijk steeds verder ontwikkeld. Daardoor is de manier van betalen ook veranderd. Het is namelijk al heel lang niet meer zo dat je goederen krijgt in ruil voor diensten. Door de jaren heen is er steeds meer veranderd in het financiële systeem. De uitvinding van het geld heeft het leven namelijk een stuk makkelijker gemaakt. Vanaf toen was er tenminste een manier om bepaalde diensten en goederen een waarde te geven. Daardoor is het minder lastig om er voor te zorgen dat iedereen een eerlijke beloning kreeg. 

defi

Nieuwe innovaties

 Na de komst van het geld werdt het steeds makkelijker om nieuwe innovaties door te voeren. Deze innovaties werden altijd bedacht om de productiviteit van het systeem te vergroten. Daardoor wordt het financiële systeem dus alleen maar beter. De centrale overheden en banken hebben valuta ingevoerd om ons systeem zo makkelijk mogelijk te maken. Er wordt dan natuurlijk wel van deze banken en overheden verwacht dat zij er voor zorgen dat het geld dat in omloop is zorgvuldig beheerd wordt. 

Vertrouwen is belangrijk

Het is voor de werking van dit systeem natuurlijk erg belangrijk dat er genoeg vertrouwen is in de partijen die ons geld beheren. Daardoor is het namelijk mogelijk om hun ons geld te laten beheren. Door de jaren heen werd het systeem rondom de economie zo complex dat deze partijen steeds meer macht kregen. Naarmate ze meer macht kregen, werd ook het vertrouwen van de mensen in de banken meer. Dat moet wel anders zou niemand zijn geld natuurlijk naar een bank brengen. 

Geld drukken

Wij moeten er als samenleving namelijk op kunnen vertrouwen dat de centrale banken bijvoorbeeld niet in een keer geld bij gaan drukken zonder dat daar een goede aanleiding voor is. Dat zou er namelijk voor kunnen zorgen dat de hele economie een grote klap krijgt. Het is voor ons als mensen erg belangrijk om te kunnen vertrouwen in de banken en de mensen die daar werken. Dat is niet alleen belangrijk voor ons spaargeld, maar ook voor het beleggen. Veel mensen laten namelijk een medewerker van de bank voor hen beleggen in de hoop dat diegene geld voor ze zal verdienen. 

Controle overdragen

Door de controle over het geld en alles wat daar mee te maken heeft over te dragen aan bepaalde partijen hopen wij als mensen dat we er beter uit komen. Het is alleen erg vervelend dat je nooit goed weet of je geld wel goed bewaard wordt door de bank. Daardoor zijn er veel mensen die het liefst zo min mogelijk te maken hebben met banken. Dat komt doordat het niet altijd even goed uitpakt wat de medewerkers van een bank met het geld doen.

Investeringen

Als je bijvoorbeeld iemand van de bank voor je laat investeren in aandelen, kan dat voor jou erg vervelend uitpakken. Het kan namelijk gebeuren dat degene die voor jou aan het beleggen is, een verkeerde keuze maakt en je daardoor erg veel geld kwijtraak. Dat heeft in principe geen gevolgen voor de belegger of de bank. Daardoor is het alleen voor jou echt een probleem aangezien jij je geld kwijt bent. Wanneer er een goede belegging wordt gedaan door iemand die bij een bank werkt, krijgt de bank een percentage van het rendement. 

Fractie van het rendement

Dit is natuurlijk niet fijn voor de mensen die anderen voor ze laten beleggen. Dat komt doordat ze dan een deel van het geld waarvoor ze risico hebben gelopen moeten inleveren. Het zou natuurlijk veel eerlijker zijn wanneer de bank ook een deel van de schade op zich zou nemen als de financieel adviseur een verkeerde belegging doet. Op deze manier krijg je dus niet al het geld wanneer er een groot risico is gelopen met jouw geld. Veel mensen zijn niet blij dat het systeem zo is ingericht. Voor hen kan DeFi erg handig zijn.

defi

Een nieuw systeem creëren door middel van DeFi

Het is volgens veel mensen dus tijd voor een nieuw financieel systeem. De meeste mensen zouden namelijk graag een financieel systeem zien waarbij de banken minder macht krijgen. Zij hebben in het huidige systeem namelijk zo veel macht dat dat best een tandje minder zou kunnen in de toekomst. Het is natuurlijk nog lang niet zo ver dat DeFi ver genoeg is om een heel nieuw systeem te bedenken en ook daadwerkelijk uit te voeren. Er is nog veel onderzoek en ontwikkeling nodig om het voor elkaar te krijgen dat er door middel van DeFi een heel nieuw betalingssysteem ontstaat.

Het doel van DeFi

Het doel van DeFi is het creëren van een betalingssysteem dat openstaat voor iedereen en waar de behoefte aan vertrouwen in een centrale partij zo laag mogelijk is. Er zijn al heel veel technieken die kunnen worden toegepast om dit voor elkaar te krijgen. Daardoor zijn er al een heleboel mensen bezig om er voor te zorgen dat het zo snel moelijk lukt om dit doel te bereiken. Middelen die vaak gebruikt worden om DeFi zo goed mogelijk te maken zijn onder andere blockchain, cryptografie en het internet. Door deze technieken op de goede manier te combineren kun je heel ver komen bij het behalen van het doel van DeFi. 

Don’t trust, verify

Dat is het motto van veel mensen die investeren in cryptovaluta. Het betekent dat je niet moet vertrouwen op een cryptomunt, maar dat je moet verifiëren of deze cryptomunt wel veilig genoeg is om in te investeren. Dat is erg belangrijk aangezien je niet kunt weten wie er achter de cryptomunt zit. Je kunt over de meeste cryptomunten genoeg informatie vinden op het internet om er achter te komen of de munt het waard is om in te investeren. 

Blockchain

Bijna alle toepassingen van DeFi zijn gebouwd op de blockchain van Ethereum. Die blockchain is vergelijkbaar met de blockchain van bitcoin aangezien de blockchain als een soort gedeeld grootboek werkt. Dat betekent dat iedere gebruiker van het netwerk kan zien wat er allemaal voor transacties worden uitgevoerd. Bepaalde persoonlijke informatie van de gebruikers van het netwerk is versleuteld met cryptografie. Daardoor blijft het gemakkelijk om anoniem gebruik te maken van de blockchain. 

Geen centrale partij

Eén van de belangrijkste kenmerken van een blockchain is het feit dat er geen centrale partij is. Bij de blockchain van Ethereum worden alle transacties gecontroleerd door de deelnemers aan het netwerk. Doordat dit alleemaal samen gebeurd is het niet mogelijk om hiermee te frauderen. Daardoor is het mogelijk om een decentrale cryptomunt op te richten. Zo wordt het namelijk mogelijk om zonder centrale partij toch alles te doen wat je zou willen doen met een cryptomunt. 

Applicaties creëren

Als ontwikkelaar kun je je eigen applicaties ontwikkelen op de blockchain van Ethereum. Daardoor kunnen ze met deze apps digitale middelen die ook wel tokens worden genoemd creëren. Deze tokens kunnen voor allerlei dingen gebruikt worden. Daardoor is het erg handig dat het mogelijk is om je eigen applicaties te maken. Zo wordt het voor iedereen mogelijk om zijn eigen ideeën uit te voeren.

Smart contracts

Om dit allemaal mogelijk te maken worden er smart contracts en Dapps gebruikt. Smart contracts zijn een soort digitale contracten die gebruikt kunnen worden om een overeenkomst te sluiten op een blockchain. Door de voorwaarden van dit contract kan het niet gebeuren dat er fraude wordt gepleegd. De afspraken die in het contract staan worden namelijk pas uitgevoerd als beide partijen aan de voorwaarden hebben voldaan. Op die manier wordt het onmogelijk om mensen op te lichten door niet aan de voorwaarden van een smart contract te voldoen. 

Afspraken maken zonder tussenpersoon

Door smart contracts wordt het dus mogelijk om zonder tussenpersoon een afspraak te maken. Dat werkt op deze manier: je kunt in een smart contract zetten dat je zoon geld in zijn wallet gestort krijgt als hij van de leraar een 7 of hoger krijgt. Dit wordt dan in de voorwaarden van een smart contract gezet. Wanneer hij een 7 of hoger krijgt zal het smart contract er voor zorgen dat de hoeveelheid geld of cryptomunten die jij hebt ingesteld overgemaakt wordt in zijn wallet. Op die manier kan er niets fout gaan bij deze overeenkomst.

defi

Transparant

Door al dit soort mogelijkheden wordt het door DeFi mogelijk om een financieel systeem te creëren waarbij iedereen zo veel mogelijk transparant is en je iedereen kunt vertrouwen. Je kunt pas iedereen vertrouwen wanneer je zeker weet dat er geen mogelijkheid is om fraude te plegen. Daardoor zijn smart contracts erg belangrijk voor DeFi. De bedenkers van DeFi willen dat er een systeem ontstaat dat open source is. Dat betekent dat iedereen die een computer heeft toegang kan krijgen tot DeFi. Op die manier is DeFi voor iedereen toegankelijk en kan iedereen daarop doen wat die zelf wil.

Zelf producten creëren

Als je het idee hebt dat er een bepaalde toepassing mist op DeFi, kun je zelf aan de slag gaan om die te ontwerpen. Je kunt door DeFi namelijk gewoon zelf een nieuwe applicatie ontwerpen die er voor zorgt dat DeFi beter wordt. Iedereen op het netwerk kan dan zelf kiezen of die gebruik wil maken van deze verbetering of niet. Daardoor zijn er veel mensen die toekomst zien in DeFi. Je hebt dan namelijk een systeem waarbij iedereen zelf dingen kan verbeteren. Daardoor wordt DeFi alleen maar beter in de toekomst.

Voorbeelden van DeFi toepassingen

Er zijn een heleboel voorbeelden te bedenken van dingen die je kunt doen door middel van DeFi. Veel van deze dingen zullen misschien lijken op bepaalde producten die je al kent, maar dan met een twist van DeFi eraan. Het belangrijkste verschil met de dingen die je normaal gesproken gebruikt is het feit dat door DeFi alles decentraal is. Daardoor kun je misschien wel op dezelfde manier gebruik maken van een dienst of product, maar is het toch een andere ervaring door DeFi. 

Geld lenen via DeFi

Er zijn dus veel verschillende dingen die je kunt doen door DeFi. De meest gebruikte toepassing van DeFi is waarschijnlijk de mogelijkheid om cryptomunten te lenen en uit te lenen. Dit gaat op een andere manier dan bij een bank. Het is namelijk zo dat je bij een bank geld krijgt wat de bank van anderen in bewaring heeft gekregen. Als je geld leent via DeFi, leen je rechtstreeks van iemand die het geld kan missen. Dit wordt ook wel peer to peer lending genoemd. Dat komt doordat je door DeFi rechtstreeks leent van degene die het geld niet nodig heeft.

Voordelen voor beide partijen

Het lenen van geld van een particulier is meestal voordeliger dan bij een bank. Dat komt doordat er op een peer to peer lending platform van DeFi marktwerking zal ontstaan onder de verschillende aanbieders van leningen. Daardoor zal de prijs steeds omlaag gaan. Degene die het geld uitleent heeft hier ook baat bij. Zonder DeFi had diegene het waarschijnlijk op de bank laten staan. Je krijgt er dan veel minder rente voor dan wanner je het via DeFi uitleent.

Passief inkomen

Er zijn dus veel mensen die graag hun geld uitlenen via DeFi. Dat komt doordat je daar zonder er moeite voor te hoeven doen een leuk passief inkomen mee kunt verdienen. Daardoor is het voor veel mensen interessant om te kijken naar DeFi. Door DeFi ontstaan namelijk een hoop kansen om geld te verdienen via het internet. Doordat er smart contracts gebruikt worden om via DeFi geld uit te lenen is het erg veilig om dit te doen. Je neemt de terugbetalingen namelijk in de voorwaarden van het contract op.

Verschillende maten van decentralisatie

Bij DeFi kan het verschillen hoe decentraal bepaalde toepassingen zijn. Dat komt doordat er ook binnen DeFi dingen zijn die je beter niet kunt decentraliseren. Bovendien zijn er bepaalde dingen die je niet kunt decentraliseren. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan stablecoins. Dat zijn cryptomunten die afhankelijk zijn van de koers van fiatvaluta zoals euro en dollar. Doordat ze afhankelijk zijn van deze fiatvaluta is het niet mogelijk dat ze volledig decentraal zijn. Ook al zijn ze onderdeel van DeFi, ze blijven slechts voor een deel gedecentraliseerd

defi

Contracten

Het is ook belangrijk om bepaalde contracten centraal te houden. Je kunt bijvoorbeeld je huis verkopen via DeFi. Wanneer je de eigendomsakte als token verkoopt aan iemand, is diegene de eigenaar van het huis. Het is juridisch alleen nog niet bevestigd. Daardoor kan degene die het huis gekocht heeft jou niet dwingen om het huis te verlaten. Dit soort transacties moeten dan op een andere manier gedaan worden dan normale transacties via DeFi. 

Risico’s van DeFi

Je kunt dus door DeFi te gebruiken een hoop dingen verbeteren aan ons huidige betalingssysteem. Dat is natuurlijk hartstikke mooi, maar er zitten natuurlijk ook risico’s aan verbonden. Het is namelijk zo dat het succes van een DeFi systeem afhankelijk is van de smart contracts die worden gebruikt. Daardoor is het mogelijk dat er gefraudeerd wordt als er fouten zijn gemaakt bij het maken van deze smart contracts. Dat is erg gevaarlijk aangezien je dan niet meer weet wie je moet vertrouwen en het hele doel van het systeem is verdwenen.

Informatie

Je moet om deel te nemen aan zo’n netwerk een hoop kennis hebben over allerlei zaken die met decentralized finance te maken hebben. Daardoor is het voor bepaalde mensen niet echt leuk om te beginnen deel te nemen aan het netwerk. Zij moeten zich dan verdiepen in allerlei zaken terwijl ze daar misschien wel helemaal geen tijd en zin in hebben. Bovendien werkt zo’n systeem pas echt goed als bijna iedereen er aan meedoet. Daardoor is het lastig om een succesvol begin van zo’n systeem te behalen. 

Conclusie

Er liggen zeker een hoop kansen op het gebied van DeFi. Het is alleen jammer dat het echt nog in de kinderschoenen staat. Daardoor zijn er namelijk nog een hoop dingen die anders kunnen en moeten. Het is niet erg dat dit zo is want over een tijdje zijn deze problemen waarschijnlijk allemaal opgelost. De technologie is misschien nog niet ver genoeg om een volledig decentraal betalingssysteem te maken en er zijn op dit moment nog geen wetten over. Daardoor zal het nog een poosje duren voordat je door middel van DeFi een huis kunt kopen. 

LEREN BELEGGEN IN CRYPTO'S

Meld u hieronder aan en leer gratis hoe je zelf kunt leren beleggen met cryptocurrencies.

Check uw email om uw aanmelding te verifieren. Check ook uw spambox 😉

Er is iets foutgegaan. Probeer het opnieuw.