Wat houdt DeFi in en hoe werkt DeFi in 2020?

defi

Veel experts zeggen dat door DeFi ons hele betalingssysteem kan veranderen. Je kunt je waarschijnlijk niet voorstellen dat je via een andere methode betaalt dan via de bank. Toch is de kans aanwezig dat DeFi op den duur ons huidige betalingssysteem kan veranderen. Alle banken die op dit moment actief zijn gaan hetzelfde te werk. 

Natuurlijk zijn de banken niet identiek, maar het verdienmodel is in basis hetzelfde. Als er geen banken zouden zijn zou er ook geen geld zijn en andersom. Er zijn voor-en-tegenstanders van ons huidige betalingssysteem. De voorstanders van het systeem vinden het goed dat er één centrale partij is die toezicht houdt op alle transacties die worden uitgevoerd. Tegenstanders van het systeem vinden daarentegen dat de banken veel te veel macht hebben. 

defi

Veel van deze tegenstanders zouden liever een systeem hebben waarbij er niet één partij is die de macht heeft. Zij zien liever een betalingssysteem waarbij alle gebruikers samen de macht hebben. Daardoor is er geen centrale partij die handelt vanuit commercieel belang. 

Wat is DeFi precies?

DeFi oftewel decentralized finance is de naam voor de beweging die zich richt op het decentraliseren van financiële producten. Dat kan gaan om allerlei verschillende zaken zoals sparen, leningen, verzekeringen, handel of het doen van betalingen. In principe is de gedachte achter DeFi vrij logisch. Als je de tegenpartij uit het systeem verwijderd zullen de betalingen sneller, makkelijker en goedkoper worden. 

Die tussenpartij is dus meestal een bank of een verzekeraar. Als heel de wereld zou overstappen naar DeFi zouden al deze bedrijven dus totaal overbodig zijn. Het is niet zozeer de bedoeling om de producten inhoudelijk te veranderen. De bedoeling is om het systeem te verbeteren. Het grote verschil zit hem zowel in het platform als in de visie. Bij DeFi gaat het niet om de tegenpartij, maar om de transactie zelf. 

Voor veel mensen zou het fijn zijn om bij een kleine lening niet afhankelijk te zijn van de bank zelf. De rente die je zult moeten betalen over zo’n lening zal dalen als er gebruik wordt gemaakt van decentralized finance. Dat komt doordat er geen centrale partij is die geld moet verdienen aan de lening. 

Over het algemeen werkt DeFi met een combinatie van Blockchain, smart contracts en cryptomunten. Vooral de smart contracts zijn belangrijk om het gedecentraliseerd te houden. Door die contracten wordt het namelijk mogelijk om overeenkomsten te sluiten zonder dat er een centrale partij toezicht houdt op de daarop volgende transactie. In principe werkt het smart contract als een soort ‘toezichthouder’ 

Regelgeving rondom decentralized finance

Het is tegenwoordig erg lastig om een bedrijf op te richten in de financiële dienstverlening. Vooral een bedrijf als een bank is nagenoeg onmogelijk op te richten voor iemand die niet de juiste contacten heeft. Je krijgt dan namelijk te maken met ontzettend veel regels en wetten waar je allemaal aan moet voldoen. 

Er zijn allerlei instanties die in de gaten houden of bedrijven zich hier aan houden. Bij DeFi is het ook belangrijk dat er aan bepaalde wetgeving wordt voldaan. Veel mensen zouden het geweldig vinden als DeFi volledig tegen de gevestigde orde zou zijn en daarom geen richtlijnen zou hanteren. In de praktijk zal dit er echter voor zorgen dat er allerlei mensen met slechte bedoelingen gebruik gaan maken van decentralized finance. 

defi

Dat is natuurlijk niet de bedoeling en daardoor is het belangrijk om een soort concessie te doen met de regionale regels en wetgeving. Van de andere kant is het voor een centrale instantie zoals bijvoorbeeld de Nederlandsche Bank beter om niet vol in de aanval te gaan tegen decentralized finance. Dat zou er namelijk alleen maar voor zorgen dat DeFi in de illegaliteit belandt waardoor het een uitermate geschikt platform voor criminele activiteiten zou worden. 

Het is daarom veel beter om naar een goede regulering en regelgeving te zoeken zodat het mogelijk is om enige vorm van toezicht te houden op het nieuwe systeem. Door goede en duidelijke landelijke wetgeving in te stellen is het mogelijk om een veilige haven te creëren voor bedrijven die actief zijn in deze branche. Bovendien is het dan voor de overheid mogelijk om enige vorm van toezicht te houden op waarvoor decentralized finance allemaal gebruikt wordt. 

Wat kun je allemaal doen met DeFi?

Het is voor nagenoeg alle mensen vrij duidelijk wat je met regulier geld kunt doen. Je kunt er mee betalen, sparen, leningen aanvragen en geld uitlenen. Er verandert weinig wanneer je over zou stappen naar decentralized finance. In principe kun je met DeFi al deze dingen. Het werkt wel op een hele andere manier. 

Over het algemeen werkt DeFi met cryptovaluta. Dat is al een groot verschil. Door gebruik te maken van DeFi kun je cryptomunten sparen. Dat wordt staking genoemd. Het principe van staking werkt vrij eenvoudig. Door cryptomunten gedurende een vaste periode in je wallet te laten staan. Je ontvangt dan een soort van rente over die coins. De beloning die je krijgt is afhankelijk van de tijd dat je de cryptomunten in je wallet laat staan. Uiteraard is dat ook afhankelijk van de hoeveelheid cryptomunten die je in de wallet hebt staan. 

Dit is vergelijkbaar met een vaste storting in ons traditionele banksysteem. Deze storting zou dan aan het einde van een vaste periode worden uitgekeerd. Er zijn allerlei verschillende partijen die Staking as a Service aanbieden. Daardoor kun je eenvoudig geld verdienen via DeFi door simpelweg je geld te stallen. Je kunt via DeFi ook aan lending doen. Lending is in principe het uitlenen van jouw eigen cryptomunten

Je leent deze munten uit aan een platform die het op zijn beurt weer uitleent aan particulieren of bedrijven. Daar komen geen tussen partijen bij kijken. Als je jouw eigen coins uitleent krijg je in ruil daarvoor een soort rente. Daardoor is het dus voor iedereen op de wereld mogelijk om via DeFi geld te verdienen met hun cryptomunten. Je kunt via DeFi ook handelen in cryptomunten. Dat doe je op exchanges. Veel mensen die al ervaring hebben met het handelen in cryptovaluta zullen al bekend zijn met exchanges. 

defi

Het enige probleem is dat de meeste grote en bekende exchanges een centraal orgaan hebben. Dat centrale orgaan is eindverantwoordelijk en belanghebbend. Daardoor is het niet geschikt voor DeFi. DeFi maakt namelijk geen gebruik van centrale partijen. Er zijn dus allerlei kleinere exchanges te vinden die gebouwd zijn volgens het DeFi concept. Daardoor werken deze exchanges zonder een centrale partij. Dat maakt ze uitermate geschikt voor mensen die het DeFi concept ideaal vinden. Via DeFi is het ook mogelijk om allerlei spullen en diensten aan te bieden. 

Dat kan via een aantal platformen die je het best zou kunnen vergelijken met Ebay of Marktplaats. Deze worden ook wel peer-to-peer marketplaces genoemd. Op deze platformen kun je jouw diensten of spullen aanbieden en iedereen die er behoefte aan heeft kan daar op reageren. Bij deze platformen is er wederom geen centrale partij. Anders zou het uiteraard niet binnen het principe van DeFi passen. 

Tokensets uitgelicht

Om beter te begrijpen hoe DeFi in zijn werk gaat is het nuttig om een DeFi-platform te bekijken. Tokensets is zo’n platform. Door goed te kijken naar dit soort platformen kun je meer leren over hoe DeFi in de praktijk werkt. Het concept waarmee Tokensets werkt is vrij eenvoudig. 

Je kunt door een ‘set’ van verschillende cryptomunten aan te schaffen met een vast portfolio de markt op gaan. Hierdoor kun je volgens een vooraf opgestelde handelsstrategie te werk gaan. Daardoor heb je geen last van emoties die je beïnvloeden in je keuze. Bij dit soort emoties kun je bijvoorbeeld denken aan FOMO(fear of missing out). 

Een ander voordeel is het feit dat je een stuk minder tijd kwijt bent met het managen van je portfolio. Er zijn natuurlijk altijd een aantal voor-en-nadelen te bedenken bij een nieuw concept. Je geeft natuurlijk de controle over jouw cryptomunten deels uit handen. Hierdoor doe je trades niet meer handmatig. 

Aan de andere kant ben je een stuk minder tijd kwijt aan je cryptomunten en kun je volgens een vaste strategie handelen. Veel mensen bedenken voordat ze gaan traden een strategie, maar passen die gaandeweg toch aan. Vaak leidt dat er toe dat ze minder winst maken dan met hun originele strategie. Dat probleem heb je niet doordat je van tevoren een strategie uitstippelt en daar bij blijft. 

Bovendien bespaar je een hoop tijd doordat je niet de hele dag door je portfolio in de gaten hoeft te houden. Je kunt op het platform kiezen uit robo sets en social trader sets. Een robot set is een automatische set die wordt bestuurd door een algoritme. Social trader sets zijn sets waarbij je de strategie van de meest succesvolle traders van het platform in principe nadoet. 

Sets kopen en verkopen

Als je een account hebt aangemaakt op Tokensets is het enige wat je nog moet doen coins toevoegen aan je portfolio. Vervolgens moet je een set gaan aanschaffen. Het kan voor veel mensen lastig zijn om de juiste set te vinden. Dat komt omdat er niet echt één juiste set is. Je zult een set moeten kiezen met een strategie waar je in gelooft. Je kunt zoals eerder genoemd uit twee verschillende soorten sets kiezen. 

Beide soorten sets worden vrij transparant weergegeven. Je kunt namelijk de resultaten van de set over een bepaald tijdsbestek zien. Dat kan erg helpen bij het kiezen van een goede set. De resultaten die in het verleden zijn behaald zeggen natuurlijk niet alles. Toch geeft het wel een indicatie van de kans van slagen van een bepaalde set. 

defi

Het lijkt er op dat meer dan de helft van de sets over een lange periode een positief rendement weten te halen. Dat geeft in ieder geval aan dat de kans zeker aanwezig is dat je geld kunt verdienen door te handelen via Tokensets. Je weet daardoor natuurlijk niet zeker of dat in de toekomst ook zal gebeuren, maar het geeft een goede indicatie van het succes in het verleden. 

Als je voor een social trader set kiest kun je door de resultaten in het verleden zien of het een goede en ervaren trader is. Als je nou helemaal gefascineerd bent door DeFi en Tokensets kun je ook je eigen set creëren. Dat is gunstig doordat je geen fee hoeft te betalen wanneer je een set aanschaft. Deze fee gaat niet naar Tokensets, maar naar de trader die de set heeft gecreëerd. 

Als je zelf een set ontwerpt ontvang je dus een fee wanneer iemand ervoor kiest om jouw set te gebruiken. Hoe meer succes jouw strategie behaalt hoe meer mensen er gebruik van zullen maken. Dat is natuurlijk logisch aangezien niemand wil investeren in een strategie waarmee in het verleden alleen maar negatief rendement is behaald. 

Het is dus belangrijk om een goede strategie te ontwikkelen zodat je een positief rendement kunt behalen. Zeker wanneer je een ervaren trader bent is het zeker de moeite waard om een eigen set te ontwikkelen. Als die succesvol is kun je daar aardig wat cryptomunten mee verdienen. 

Zal DeFi ons huidige systeem op den duur gaan vervangen?

Tegenwoordig wordt er steeds meer informatie opgeslagen. Dat wordt gebruikt voor allerlei dingen. Soms zijn deze zaken erg nuttig terwijl andere informatie totaal overbodig is. Vroeger kon je alleen achter een bepaald gerecht komen als je iemand kende die het kon maken. 

Tegenwoordig zoek je op het internet de naam van het gerecht en krijg je honderden zoniet duizenden recepten te zien. Doordat de informatievoorziening steeds meer toeneemt hebben steeds meer mensen de behoefte om zelf eindverantwoordelijke te zijn voor bepaalde dingen. Door DeFi te gebruiken wordt het mogelijk om zelf deze keuzes te maken. Wanneer je gebruik maakt van DeFi hoef je dus niet te vertrouwen op de gevestigde orde. Volgens vele ontwikkelt DeFi zich in zo’n rap tempo dat het niet meer te stoppen is. 

Je kunt van tevoren natuurlijk nooit inschatten of dit soort voorspellingen waar zijn. Of DeFi daadwerkelijk de gevestigde orde de das om zal doen is dus moeilijk te zeggen. Daar zullen we na verloop van tijd vanzelf achter komen. Tegelijkertijd kun je niet ontkennen dat er veel potentie zit in het principe van DeFi. Door de technologie en de bereidheid van een heleboel gebruikers zou het kunnen gebeuren dat DeFi de financiële wereld op zijn grondvesten zal laten trillen. 

Het zou kunnen dat we aan het begin van een nieuw tijdperk staan. Een tijdperk waarin er wordt gestreefd naar vrijheid en zelfstandigheid. Het is dus zeker interessant om de ontwikkelingen rondom DeFi op de voet te volgen. Op die manier blijf je op de hoogte van alle nieuwe innovaties die er mogelijk gemaakt worden door DeFi.

LEREN BELEGGEN IN CRYPTO'S

Meld u hieronder aan en leer gratis hoe je zelf kunt leren beleggen met cryptocurrencies.

Check uw email om uw aanmelding te verifieren. Check ook uw spambox 😉

Er is iets foutgegaan. Probeer het opnieuw.