De Paper Wallet, offline en dus ook veiliger?

paper wallet hoe werkt het

De paper wallet is een van de manieren om je cryptovaluta mee te beheren. De naam zegt het eigenlijk al, papier is de sleutel in dit verhaal.
En uiteraard is het hebben van een werkende printer ook wel handig.

De Paper Wallet en zijn cryptomunten

Je zal wel eens gehoord hebben van de Bitcoin. Dit is één van de populairste cryptomunten. Maar naast de Bitcoin zijn er nog vele andere soorten cryptomunten. Deze beheer je, en dien je ergens op te slaan. Hier zijn wallets voor bedacht.

Heb je cryptomunten, dan moet je een wallet aanmaken die deze muntsoort kan dragen, om je munt daar in te kunnen beheren en hier transacties mee uit te kunnen voeren. Je kan het als het ware vergelijken met wanneer je salaris ontvangt, je eerst een eigen bankrekening moet hebben. Een paper wallet is een manier om je cryptocurrencies te beheren.

De Paper Wallet en zijn cryptomunten

Verschil tussen Private key en Public key

Als je in het bezit bent van cryptomunten en je hebt een wallet waarin je deze hebt opgeslagen, kan je je munten verzenden en ontvangen, net als met echt geld wat je kan overmaken en ontvangen. Voor het verzenden van munten heb je een private key nodig.

Als je een transactie wilt uitvoeren ontvang je deze private key, wat is vormgegeven als een lange, unieke code. Een code bestaande uit letters en cijfers. Dit is te vergelijken met je pincode of de code die je invoert als je gaat internet bankieren. Het is daarom noodzakelijk dat je deze private key ten alle tijden voor jezelf houdt en met niemand deelt. Anders kunnen anderen die jouw private key hebben ontvangen met jouw cryptomunten rommelen.

Dan is er nog de public key. Deze hoeft niet geheim te blijven, en moet juist gedeeld worden met anderen die cryptomunten naar jou willen sturen.
Dit is dan weer te vergelijken met je IBAN. Let wel op, dat je alleen maar cryptomunten kan sturen naar personen die dezelfde soort cryptomunt hebben. Stuur je je cryptomunt naar iemand die in het bezit is van een ander soort cryptovaluta, ‘matcht’ dit als het ware niet en gaat je munt in rook op. Je private key is dus voor het verzenden van je munten en je public key voor het ontvangen van munten.

Hot wallets en cold storage wallets

Zoals hierboven al omschreven is, is het noodzakelijk om een wallet aan te maken voor je cryptomunten. Er zijn twee verschillende soorten wallets die je kunt gebruiken. Hot wallets en cold storage wallets.

Hot wallets zijn wallets die online werken. Je private key krijg je online en aan de hand daarvan kan je transacties uitvoeren. Je kan met een hot wallet dus op elk moment van de dag mits er internet verbinding is je cryptomunten beheren. Dit is handig, maar aangezien je private key online verstuurt wordt maakt dit het ook iets minder veilig. 

Dan heb je de cold storage wallets. Dit zijn wallets die offline werken. Dit wordt mogelijk gemaakt door dat je je private key offline ontvangt. Je hebt hiervoor dus geen internet verbinding nodig. En omdat je je private key offline kan inzien kunnen anderen er ook niet bijkomen. Een paper wallet is een voorbeeld van een cold storage wallet. 

Hoe werkt de paper wallet?

De naam zegt het eigenlijk al, een paper wallet is als het ware een papieren portemonnee. De paper wallet beheert echter zelf je munten niet, in tegenstelling tot een normale portemonnee. Dit kan ook niet omdat we spreken over een offline/cold storage wallet.

De paper wallet beheert wel je private key, wat de sleutel is tot het verzenden van cryptomunten. Je komt aan je private keys via bijvoorbeeld de website Bitaddress. Deze site ondersteunt het gebruiken van paper wallets.

De private key die je ontvangt wordt offline gemaakt, deze kan je printen of opschrijven. Jouw private key is daarna nergens meer te vinden, behalve op het papiertje. Wanneer je je private key op het papiertje in je bezit hebt, is het noodzakelijk dat niemand anders dit weet te bemachtigen. Het wordt ook wel geadviseerd om het papiertje in bijvoorbeeld een kluis op te bergen.

Het aanschaffen van een paper wallet

Wanneer je besluit gebruik te maken van een paper wallet voor je cryptomunten, dan zijn er een paar installatie stappen die je moet zetten. Enkel het hebben van een printer en papier is niet voldoende. Je moet ook een apparaat hebben zoals een laptop of een computer. Je gaat naar een website die jouw kan voorzien van een paper wallet, zoals bijvoorbeeld Bitaddress.

Als je op die site bent en je hebt aangegeven dat je een paper wallet wilt gebruiken voor jouw cryptomunten, moet je de muis van je laptop of computer bewegen tot er staat dat de website 100% geladen is. Op dat moment is het slim om je internet uit te schakelen, want de site genereert dan jouw private key en je public key. Deze draai je uit. Je bent dan in het bezit van je eigen gegevens.

Het is noodzakelijk om dan je internet geschiedenis en ook de geschiedenis van je printer te verwijderen. Op deze manier is het terughalen van deze informatie onmogelijk. En de kans op fraude nihil.

De piper wallet

Hoe print je je private key? Dat gaat heel makkelijk. Zoals hierboven al omschreven is kun je via de website van bijvoorbeeld Bitaddress je private key uitdraaien of opschrijven. Dan is er nog een andere manier om aan je private key te komen.

Met een speciaal ontworpen printer voor de paper wallet ga je dan aan de slag. Dat is namelijk met de piper wallet. Dit is een klein printertje welke je aansluit op je laptop of computer via de USB input of je HDMI input. Het voordeel hiervan is dat deze printer geheel offline te werk gaat en de gegevens van je private key daarmee nergens opgeslagen worden.

Wanneer je je private key aanvraagt maakt de piper wallet offline jouw keys aan. Deze worden afgedrukt op een stukje papier dat speciaal voor dit apparaat gemaakt is. Je private key en de public key zijn zichtbaar in een code bestaande uit letters en cijfers, en ze zijn omgezet in een QR code.
Je selecteert op je computer dat je cold storage aan de slag wilt gaan, en je kan dan offline je QR code inscannen. Dit begeleidt je naar de inhoud van je wallet en dan kunnen er transacties plaatsvinden.

De piper wallet

De voordelen

Bij het hebben van een paper wallet spreek je dus van een cold storage wallet, eentje die offline je private key genereert. Dit brengt het eerste voordeel met zich mee, namelijk dat het zeer veilig is. Alles wat op internet staat, is op een bepaalde wijze toch voor iedereen bereikbaar.

Misschien is de paper wallet wel de veiligste wallet binnen de cryptowereld. Mits je het papier met daarop je private key goed bewaart, op een plek waar niemand bij kan. Daarnaast, aangezien je niet ‘in de cloud’ je cryptocurrencies beheert, is je opslag voor je private keys groter dan wanneer je gebruik maakt van een hot wallet. Je paper wallet heeft tevens toegang tot een groot aantal soorten cryptomunten

Een ander voordeel is dat de paper wallet gratis is. Dat is niet bij elke wallet het geval. Tot slot is het, aangezien je wallet cold storage werkt, ongevoelig voor virussen of malware, en zoals al eerder genoemd, hackers. 

De nadelen van de paper wallet

De paper wallet is dus zeer veilig. En heeft een mogelijkheid tot een grote opslag. Echter zitten er ook nadelen aan de paper wallet.  De paper wallet werkt via papier. Dit zorgt ervoor dat je het risico loopt dit papier kwijt te raken. Als je niet in het bezit bent van een goede kluis waarin je het kan bewaren loop je deze kans of de kans dat het gestolen wordt.

Uiteraard is er een manier om een back up te maken van je cold storage wallet, maar hier komen we later op terug.  Een ander nadeel is dat papier vatbaar is voor vuur, in tegenstelling tot de hardware wallet, een andere cold storage wallet. Deze is namelijk vuur bestendig. Ook kan papier nat worden of verscheurd. Het is daarom belangrijk dat je je paper wallet in een mapje, een boekje of iets dergelijks doet. Dat je nog kan spreken van enige bescherming.

Dan is het gebruiken en installeren van een paper wallet en lastigere materie dan het installeren en gebruiken van een hot wallet. Voor beginners in de cryptowereld is het makkelijker om online aan je private key te komen. Tot slot is het werken met een paper wallet iets omslachtiger dan met een hot wallet. Aangezien je toch telkens moet printen, bij voorkeur een kluis moet hebben, et cetera. Eigenlijk is het hebben van een paper wallet dus pas interessant als je een ervaren cryptomunt eigenaar bent die echt zijn tijd hier in graag investeert.

Een back up van je paper wallet

Misschien lijkt het nu alsof er meer nadelen zitten aan de paper wallet dan voordelen. Dit is niet waar. De veiligheid die door de paper wallet gewaarborgd wordt is zeer groot. En aangezien we spreken van geldzaken is veiligheid in dit verhaal zeer belangrijk.

Want stel het papier waarop jij je private key hebt staan, raakt op de een of andere manier kwijt of wordt kapot gemaakt, of zelfs gestolen, dan kan je op een gemakkelijke wijze bij de back up komen van je wallet.

Op het moment dat je je paper wallet besluit te gaan gebruiken en je bijvoorbeeld op de website van Bitaddress jouw ‘account’ aanmaakt, maak je ook meteen toegang tot je back up aan. Dit is een code bestaande uit 12 tot 24 woorden en heet een Back up Seed of Recovery Seed. Dit zijn willekeurige woorden die uitgespuugd worden door de website na het aanmaken van jouw wallet. Deze kun je overschrijven op een papiertje, en mocht er een noodsituatie zich voordoen, kun je met deze woordencombinatie alsnog bij jouw wallet komen.

Cryptosteel

Papier is niet onverwoestbaar. Het is daarom dus slim om het papier waarop je je private key bewaart in een mapje doet of plastificeert. Maar wat echt heel belangrijk is om niet kwijt te raken, is je back up seed. Deze reeks aan worden zal namelijk ten alle tijd toegang zijn tot de inhoud van jouw paper wallet. Gelukkig zijn daar oplossingen voor bedacht. En dat is de cryptosteel.

Dit zijn roestvrij stalen plaatjes, bestendig tegen water en vuur. Op dit plaatje kun je zelf je back up seed zetten, en zal zo veel langer mee kunnen gaan dan wanneer je het op een briefje zet. Een zeer veilige en betrouwbare manier voor de back up van je paper wallet.

De blockchain

De wereld van cryptovaluta speelt zich af op een blockchain. Een blockchain is een technologie ontwikkeld voor een online opslag, zonder dat er een centrale beheerder bij aan te pas komt. Je moet het zien als een online database. In deze database staat informatie opgeslagen. Informatie toegevoegd door de deelnemers van de blockchain.

Deze informatie betreft meestal transacties tussen individuele partijen.
Je kan het zien als dat een groep van vier bedrijven met elkaar willen samenwerken. Door de jaren heen is deze samenwerken heel stevig en betrouwbaar geworden. De geldzaken die ze doen, dus de transacties die ze maken, willen alle bedrijven van elkaar kunnen inzien op elk moment van de dag. Je kan het zien als een soort grootboek, waar alle transacties in worden opgeslagen, gecategoriseerd in rubrieken.

Alle uitgaven en ontvangsten van alle bedrijven komen in een overzicht te staan, de blockchain. Omdat alle vier de bedrijven deelnemen aan deze blockchain, mag een bedrijf enkel geld ontvangen en uitgeven mits het toestemming heeft van de andere drie bedrijven. Is dit het geval, kan de transactie plaatsvinden. De nieuwe informatie van deze transactie komt in de blockchain te staan en is daarmee te zien door de andere drie bedrijven.
De paper wallet is een wallet voor cryptovaluta dat ook gebruik maakt van een blockchain.

Hoe bestaat een paper wallet op een blockchain?

Een blockchain kan je eigenlijk zien als een grootboek, een overzicht waar de bonnetjes van transacties in geplakt zijn. Stel jij bent in het bezit van cryptovaluta en je schaft daarom een wallet aan om daarin je cryptomunten te beheren. Jouw wallet is dan onderdeel van de blockchain. Elke transactie die jij uitvoert komt vanaf dan in het overzicht van de blockchain te staan.

Bijvoorbeeld: Jij bent eigenaar van Bitcoins en deze beheer je aan de hand van een paper wallet. Jouw zus is ook eigenaar van Bitcoins in een paper wallet en je bent haar nog geld verschuldigd. Jouw zus kan als buitenstaander jouw wallet inzien, dus hoeveel Bitcoins heb jij in je wallet en welke transacties heb jij gedaan. Andersom kan dit ook.

Echter kunnen jullie niets bij elkaar aanpassen. Jij belooft haar nu Bitcoins over te maken. Aan de hand van jouw geprinte private key, kan je dit uitvoeren. Je stuurt het naar het adres van je zus, haar public key.
Zij gaat akkoord met deze transactie. En zo wordt er een nieuwe regel aan informatie van de gemaakte transactie in de blockchain gezet. Zowel jij als je zus kunnen deze informatie ten alle tijden inzien.

Wel of geen paper wallet gebruiken

In de wereld van cryptovaluta bestaan er veel verschillende soorten wallets. De ene wallet heb je op je smartphone, de andere wallet installeer je op je computer, weer een andere wallet kun je zien als een externe opslag, namelijk de hardware wallet.  De paper wallet is een van de veiligste wallets die er zijn.

Je kunt toegang tot je cryptomunten fysiek bewaren en het is makkelijk op te bergen. Als je net nieuw bent in de wereld van cryptocurrencies en je weet ook niet of je hier lang en veel mee aan het werk zal gaan, is het hebben van een paper wallet niet de beste optie om deze wereld in te stappen.

Weet je van jezelf dat je hier veel zaken mee zal gaan doen, beschik je over een kluis of een andere plek waar je veilig je private key in kan opbergen, en bezit je veel cryptomunten? Dan is de paper wallet de beste keuze voor jou. En kan je veilig en betrouwbaar te werk gaan.

LEREN BELEGGEN IN CRYPTO'S

Meld u hieronder aan en leer gratis hoe je zelf kunt leren beleggen met cryptocurrencies.

Check uw email om uw aanmelding te verifieren. Check ook uw spambox 😉

Er is iets foutgegaan. Probeer het opnieuw.