Handelen in cryptomunten? Dit zijn 5 gouden tips om succesvol te traden

crypto 11

Geld beleggen betekent eigenlijk dat je risico’s neemt met je geld in de hoop daar later winst mee te behalen. Een goede belegger schat de risico’s van tevoren in en bepaald aan de hand daarvan of hij of zij gaat investeren. Bij de handel in cryptomunten is dat niet anders. Het is belangrijk om van tevoren een inschatting te maken van de risico’s van een investering. 

Veel mensen kiezen er liever voor om te investeren in cryptomunten doordat deze doorgaans een hoge volatiliteit hebben. Dat betekent dat de prijzen erg snel kunnen stijgen of dalen. Als je een goede investering doet kan dat betekenen dat je rendement in de tientallen procenten loopt. Helaas werkt dat andersom ook zo, een slechte investering kan binnen geringe tijd voor grote verliezen zorgen. 

Het is dus erg belangrijk om goed na te denken voordat je gaat handelen in cryptomunten. Wanneer je met een slechte voorbereiding de cryptomarkten betreed kan dat voor grote verliezen zorgen. Dit zijn 5 tips waarmee je het risico op een slechte investering kunt verkleinen.

Het orderboek, handig voor mensen die gaan investeren in cryptomunten 

Het orderboek neemt binnen de wereld van de crypto’s een belangrijke positie in. Er is alleen één ding wat verraderlijk kan zijn en dat is de snelheid. Wanneer je het goed wilt doen bepaal je bij het innemen van een positie ook gelijk het verkoopmoment. Op deze manier kun je je verlies beperken, of een bepaald winstbedrag behalen. Als je het juiste moment om te verkopen wilt bepalen zul je een aantal dingen moeten analyseren. 

Wanneer je zomaar een verkoopmoment bepaalt is de kans groot dat dat niet veel effect heeft. Analyseer bijvoorbeeld de weerstand-en-ondersteuningspunten. Vallen die ondersteuningspunten weg dan is het zaak om je verlies te beperken. Als je slim bent zoek je naar een mogelijkheid om zowel een take profit als een stop loss commando te plaatsen. 

Het enige probleem is het feit dat niet alle exchanges dit ondersteunen. Op het moment van schrijven zijn er slechts een klein aantal cryptoexchanges die dit wel ondersteunen. Dat maakt zorgt er voor dat je constant je investering in een cryptomunt in de gaten moet houden. 

Grafiekanalyse uitvoeren op een cryptomunt

Wanneer je onderzoek doet naar een cryptomunt waarin je mogelijk gaat investeren is het belangrijk om een goede grafiekanalyse uit te voeren. Daardoor kun je een betere inschatting maken van de mogelijke risico’s van deze investering. Het is belangrijk om je niet blind te staren op één cryptomunt. Doe onderzoek naar zo veel mogelijk verschillende munten zodat je geen goede investering misloopt. 

crypto

Altcoins hebben verreweg het grootste handelsvolume. Als je een grafiekanalyse gaat uitvoeren op altcoins is het belangrijk om rekening te houden met de BTC/USD verhouding. Dat komt doordat je een heleboel sterke koopsignalen van verschillende altcoins mist als je je bijvoorbeeld alleen focust op Bitcoin. Wanneer je dat doet is de kans groot dat je verkoopsignalen van bijvoorbeeld een altcoin als Ethereum zou missen. Het is dus belangrijk dat je weet waar je mee bezig bent. 

Handel niet vanuit je emoties

Het is erg belangrijk om niet vanuit je emoties te handelen wanneer je gaat handelen in cryptomunten. Om te voorkomen dat je dit toch gaat doen kun je er voor kiezen om van tevoren een punt te bepalen waarop je de munten gaat verkopen. Dat is zo nuttig aangezien je dan een punt hebt waarop je je winst pakt en klaar bent met traden. Wanneer je dit niet doet kan het zijn dat je denkt dat de koers verder zal stijgen. Doordat je bang bent om grotere winst mis te lopen verkoop je je munten niet. Wanneer de koers dan toch zakt in plaats van stijgt heb je een hoop winst misgelopen. 

De angst om winst mis te lopen wordt ook wel FOMO genoemd. Dat staat voor fear of missing out. Daarmee wordt bedoeld dat je bang bent om iets te missen. Dit is niet alleen een term die wordt toegepast in de wereld van de cryptomunten, FOMO is een begrip wat in veel situaties kan worden gebruikt. In de wereld van de cryptomunten betekent FOMO meestal het te laat verkopen door de angst dat anderen meer winst zullen maken dan jij. 

Om te voorkomen dat je hierdoor geld misloopt kun je het best een doel voor jezelf stellen. Als de crypto dit doel heeft bereikt is het tijd om te verkopen. Je had dan misschien meer winst kunnen maken, maar in elk geval heb je geen verlies gemaakt. Er zijn ook andere situaties waarin je moet zorgen dat je je emoties de baas blijft. Het is belangrijk om bij het traden alleen maar vanuit feiten te handelen en niet vanuit je gevoel. Op die manier vergroot je de kans dat je winst zult maken met het traden. 

Een koersdaling hoeft niet te betekenen dat de prijs weer gaat stijgen

Kennis is macht, een mooie uitspraak, maar bij het handelen in cryptomunten is dit zeker waar. Het is belangrijk dat je altijd handelt vanuit de kennis die je hebt en niet vanuit je gevoel. Een goed voorbeeld daarvan is het verschil tussen de handelingen van traders wanneer hun munten in waarde dalen. Wanneer een cryptomunt waar jij in hebt geïnvesteerd in waarde daalt, is het belangrijk om er achter te komen wat die daling heeft veroorzaakt. 

Er zijn ontzettend veel verschillende factoren die ervoor kunnen zorgen dat de waarde van een munt afneemt. Als je ontdekt wat de oorzaak van een waardedaling is, kun je aan de hand daarvan bepalen wat je moet doen. Wanneer je geen idee hebt wat de daling in waarde veroorzaakt kun je ook niet bepalen wat de meest verstandige keuze is. Als je dan actie wilt ondernemen is het eigenlijk een grote gok. Dat is dan ook de reden dat je goed moet analyseren welke oorzaak of oorzaken er achter deze waardedaling zitten. Aan de hand van die oorzaken kun je een inschatting maken van de toekomstige ontwikkelingen van de prijs. 

crypto 11

Als je denkt dat er binnenkort een stijging van de waarde aan zit te komen, kun je het best je cryptomunten bewaren. Wanneer je denkt dat dat niet gaat gebeuren is het verstandig om de munten te verkopen en je verlies te nemen. Daardoor voorkom je dat de prijs nog verder daalt en je daardoor nog meer verlies zult maken. 

Tijd is geld

Tijd is enorm belangrijk in de handel van cryptomunten. Dat komt door de volatiliteit waar deze munten zo bekend om staan. Die volatiliteit zorgt er voor dat de prijs binnen enkele seconden drastisch kan veranderen. Het is daardoor in sommige gevallen erg belangrijk om snel genoeg te handelen. Ervaren handelaren stellen niet voor niets dat één week op de crypto markt overeenkomt met drie maanden op de kapitaal beurs. 

Wanneer je gaat beginnen met het handelen in cryptovaluta is het belangrijk om daar genoeg tijd voor te nemen. Je kunt het je niet veroorloven om slechts één keer per dag in je portfolio te kijken. Het is belangrijk om in principe ieder uur jezelf te updaten. Die informatie kan er voor zorgen dat je een voorsprong hebt op anderen die minder vaak het nieuws volgen. De kennis die je op uurbasis opdoet kan het verschil maken tussen winst en verlies. Als je niet genoeg tijd hebt om dagelijks lang bezig te zijn met het traden, is dit misschien niet de manier voor jou. 

Er zijn ook een aantal manieren om geld te verdienen met cryptomunten waar je minder tijd in hoeft te steken. Het is misschien slim om je daarin te verdiepen. Houd er dan wel rekening mee dat het rendement bij deze investeringen doorgaans lager is dan bij het traden.

LEREN BELEGGEN IN CRYPTO'S

Meld u hieronder aan en leer gratis hoe je zelf kunt leren beleggen met cryptocurrencies.

Check uw email om uw aanmelding te verifieren. Check ook uw spambox 😉

Er is iets foutgegaan. Probeer het opnieuw.