Een hardware wallet gebruiken om je cryptovaluta op te slaan

hardware wallet

Er zijn steeds meer mensen die interesse hebben in cryptomunten. Sommige mensen bereiden zich erg goed voor wanneer zij willen investeren in cryptovaluta, terwijl anderen totaal onvoorbereid besluiten om cryptomunten te kopen. Het is niet slim om zonder goede voorbereiding te investeren in cryptomunten. Dat komt doordat de kans dan vele malen groter is dat je een investering doet die niet goed uit gaat pakken. Daarom is het van belang om er voor te zorgen dat je goed voorbereid bent wanneer je wilt gaan investeren in cryptovaluta.

Cryptomunten opslaan

Het is van belang dat je voordat je cryptomunten koopt al weet hoe je deze moet opslaan. Je wilt immers voorkomen dat jouw cryptomunten worden gestolen door criminelen. Daarom kan het slim zijn om een hardware wallet te gebruiken. Er zijn ook nog andere opties om je cryptomunten veilig op te slaan. Het is per persoon verschillend waar zij voor kiezen. Een hardware wallet is de veiligste optie, maar dit is daardoor ook vaak de duurste optie. Dat is voor sommige traders een reden om geen gebruik te maken van een hardware wallet. 

Veiligheid

Veiligheid is erg belangrijk voor mensen die in cryptomunten handelen. Dat is logisch aangezien niemand wil dat zijn of haar cryptomunten kunnen worden gestolen. Het is daarom van belang om alles zo veilig mogelijk op te slaan. Ook als je geen hardware wallet gebruikt, kun je je cryptomunten extra goed beveiligen. Het is van belang om dit van tevoren goed uit te zoeken aangezien je dan niet voor verrassingen komt te staan wanneer je hebt geïnvesteerd in cryptovaluta. Als je nadat je cryptomunten hebt gekocht nog moet zorgen dat deze veilig worden opgeslagen, levert dat veel gedoe op.

Voorbereiding

Je moet er voor zorgen dat je goed voorbereid bent wanneer je van plan bent om te gaan investeren in cryptovaluta. Dat is van belang om er voor te zorgen dat je geen slechte investeringen doet, maar ook om te zorgen dat je cryptomunten veilig opgeslagen zijn. Als je cryptomunten hebt, kun je die op verschillende manieren opslaan. De meeste beginnende traders zullen er voor kiezen om hun cryptomunten bij een exchange op te slaan. Een exchange is een platform waar je cryptovaluta kunt verhandelen.

Exchange

Veel mensen die beginnen met het handelen in cryptomunten, kiezen er niet voor om hun coins in een hardware wallet op te slaan. Zij gebruiken meestal een wallet van een exchange. De meeste mensen kiezen hier voor omdat dit veruit de makkelijkste manier is om jouw cryptomunten op te slaan. Dit is heel laagdrempelig en kost vaak niets. Daarom is het heel fijn voor mensen die net beginnen met investeren in cryptomunten. Zij weten nog niet hoe een hardware wallet werkt en kiezen er vaak voor om hun cryptomunten bij een exchange op te slaan.

Wallet

Als je jouw cryptomunten bij een exchange laat opslaan, heb je zelf geen controle over de cryptomunten. Dat komt doordat je deze als het ware aan de exchange geeft. Het wordt dan in de wallet van de exchange gedaan. Zij moeten er voor zorgen dat jouw cryptomunten veilig zijn. Je moet er dan maar op vertrouwen dat de exchange deze taak serieus neemt. Daarom is het voor sommige mensen die veel cryptomunten in hun bezit hebben fijner om een hardware wallet te gebruiken. Op die manier heb je zelf de volledige controle over jouw cryptomunten. 

Zelf de controle hebben

hardware wallet

Veel mensen vinden het fijn dat je bij cryptomunten zelf de controle over alles hebt. Het is uniek dat je door de blockchain technologie zonder centrale partij transacties kunt verrichten. Dat vinden veel mensen fijn aangezien zij geen vertrouwen hebben in de banken. Zij willen het liefst zo veel mogelijk zelf de controle hebben over hun geld. Cryptomunten zijn dan een goede investering aangezien je transacties kunt verrichten zonder dat daar een centrale partij zoals een bank voor nodig is. Dat is voor veel mensen één van de redenen om te gaan investeren in cryptovaluta.

Vertrouwen

Als je jouw cryptomunten in de wallet van een exchange hebt zitten, vertrouw je er op dat zij jouw cryptomunten goed beschermen. Dit past eigenlijk totaal niet bij het decentrale van cryptovaluta. Wanneer je wilt investeren in cryptovaluta omdat je dan van geen enkele andere partij afhankelijk bent, is het niet slim om je cryptomunten bij een exchange op te slaan. Je bent dan namelijk alsnog afhankelijk van de exchange. Daarom is het slimmer om een hardware wallet aan te schaffen omdat je dan zelf de volledige controle hebt over je cryptomunten.

Private key

Als je jouw cryptomunten bij een exchange hebt opgeslagen, krijg je een private key. Dat is een code waarmee je bij je cryptomunten kunt. Op die manier weet de exchange zeker dat jij degene bent die bijvoorbeeld een transactie wil doen. Daarom is het van belang om je private key goed te bewaren. Als je deze kwijt bent, is er geen manier om hem nog terug te krijgen. Alle cryptomunten die je in je wallet had staan zijn dan voor altijd weg. Je kunt er alleen bij wanneer je de private key hebt teruggevonden. 

Eigen wallet

Je kunt er ook voor kiezen om een eigen wallet te nemen. Daar kun je al je cryptomunten veilig opslaan zodat je zeker weet dat er niemand anders bij kan komen. Als je jouw cryptomunten bij een exchange hebt opgeslagen, loop je het risico dat de exchange word gehackt. Daarom is het fijner om je eigen wallet te hebben. Dit is helemaal fijn wanneer je er ook een hardware wallet bij hebt. Dat is namelijk de meest veilige manier om jouw cryptomunten op te slaan. 

Wat is een hardware wallet?

Als je een eigen wallet hebt, heb je daar ook een private key voor. Je moet er uiteraard voor zorgen dat je deze nooit verliest. Daarom is het handig om gebruik te maken van een hardware wallet. Dat is een apparaat wat speciaal is ontworpen om jouw private keys te bewaren. Op die manier kun je nooit de codes om bij jouw cryptomunten te komen kwijtraken. De meeste beginnende traders maken nog geen gebruik van een private key, maar ervaren traders met een groot portfolio doen dit meestal wel. 

Beveiliging

Het is van belang om je cryptomunten goed te beveiligen. Daarom is het fijn om gebruik te maken van een hardware wallet. Een hardware wallet is speciaal ontworpen om jouw private keys te bewaren. Dit apparaat kan geen verbinding maken met het internet. Dat zorgt er voor dat criminelen jouw private keys niet kunnen stelen door bijvoorbeeld malware te gebruiken. Het is logisch dat er altijd criminelen zijn die dit proberen. Wanneer het lukt om in iemands wallet te komen, kunnen de criminelen waarschijnlijk veel buit maken. Daarom zijn er constant mensen die proberen om op allerlei manieren aan jouw private key te komen.

Wallets

Er zijn ook andere soorten wallets dan alleen de hardware wallet. Je kunt er bijvoorbeeld ook voor kiezen om een desktop wallet of een smartphone wallet te gebruiken. Dat zijn ook goede manieren om je cryptomunten veilig op te slaan, maar deze worden wel als minder veilig dan een hardware wallet beschouwd. Dit komt vooral door het feit dat deze soorten wallets allebei verbinding kunnen maken met het internet. Het is fijn dat een hardware wallet geen verbinding kan maken met het internet. Op die manier kunnen hackers bijvoorbeeld niet bij jouw private key wanneer deze in een hardware wallet is opgeslagen.

Veilig

hardware wallet 2

Een hardware wallet is de meest veilige manier om je private key op te slaan. Dat komt vooral door het feit dat een hardware wallet geen verbinding kan maken met het internet. Je loopt daardoor niet het risico dat er op een of andere manier iemand bij jouw private key kan komen. Het is slim om een hardware wallet te gebruiken omdat de hardware wallet er voor moet zorgen dat de private keys het apparaat nooit verlaten. Dit is erg belangrijk om te voorkomen dat je private key toch in handen van anderen komt. 

Ander apparaat

De hardware wallet kan zelf dus geen verbinding maken met het internet. Daarom is het van belang dat je een ander apparaat gebruikt om bij de cryptomunten in je wallet te komen. Met alleen de hardware wallet gaat dit niet lukken. Als je een goede hardware wallet hebt, zorgt deze er voor dat de private keys de hardware wallet nooit verlaten. Dat betekent dat je een apparaat kunt gebruiken waar een virus of malware op zit. Wanneer je de hardware wallet hier op aan hebt gesloten, zorgt deze er voor dat de private key nog steeds niet in handen van anderen kan komen. 

Waarom is het slim om een hardware wallet te gebruiken?

Er zijn verschillende andere manieren om je cryptomunten op te slaan. Toch is het gebruik van een hardware wallet het meest veilig. Dat komt doordat alle andere soorten wallets verbonden zijn met het internet. Daardoor is dit niet volledig veilig aangezien er voor criminelen allerlei dingen mogelijk zijn via het internet. Zij kunnen bijvoorbeeld proberen om de wallet te hacken. Als dit geprobeerd wordt, is het meestal niet succesvol. Toch is het vooral voor mensen die veel cryptomunten bezitten van belang om geen risico’s te nemen met het beveiligen van deze cryptomunten. 

Pincode

Het is van belang dat je er voor zorgt dat niemand anders de hardware wallet in handen kan krijgen. Dat zou er namelijk voor kunnen zorgen dat diegene toegang krijgt tot jouw cryptomunten. Daarom moet je deze op een veilige plek in je huis leggen. Het is niet zo dat iemand die jouw hardware wallet heeft direct in jouw wallet kan. Om de hardware wallet te gebruiken, moet je eerst een pincode invoeren. Wanneer de pincode meerdere keren verkeerd wordt ingevoerd, zullen de meeste hardware wallets automatisch resetten.

LEREN BELEGGEN IN CRYPTO'S

Meld u hieronder aan en leer gratis hoe je zelf kunt leren beleggen met cryptocurrencies.

Check uw email om uw aanmelding te verifieren. Check ook uw spambox 😉

Er is iets foutgegaan. Probeer het opnieuw.