Cryptovaluta, dit zijn de 7 grootste nadelen

cryptovaluta

Er zijn veel mensen die een deel van hun geld hebben geïnvesteerd in cryptovaluta. Dat komt doordat er algemeen bekend is dat je daar een hoop geld mee kunt verdienen. Daardoor is het voor veel mensen erg logisch om een deel van hun spaargeld te investeren in cryptovaluta. De cryptomunten hebben vooral bekendheid gekregen door het grote succes van de bitcoin. Dat komt doordat er veel mensen zijn die ontzettend veel geld hebben verdiend met een investering in bitcoin.

Nadelen

cryptovaluta

Je kunt dus een hoop geld verdienen met een goede investering in één of meerdere cryptovaluta. Daardoor zijn er veel mensen die investeren in verschillende cryptomunten. Daar kun je geld mee verdienen, maar er zitten ook een aantal nadelen aan de aankoop van cryptovaluta. Het kan door deze nadelen voor sommige mensen geen goed idee zijn om cryptovaluta te kopen. Daardoor is het erg slim om je voordat je cryptomunten gaat kopen te verdiepen in de voor-en-nadelen van het hebben van cryptomunten. Dit zijn de zeven grootste nadelen van het bezitten van cryptovaluta.

Betalen met cryptovaluta

Het is voor veel mensen een droom om een winkel in te kunnen lopen en daar de producten die je nodig hebt te kunnen afrekenen met cryptovaluta. Daardoor is het voor deze mensen erg jammer dat je op dit moment nog maar op erg weinig plekken met cryptovaluta kunt betalen. Dat is natuurlijk erg jammer aangezien er veel mensen zijn die het liefst helemaal geen regulier geld nodig hebben. Daardoor zouden deze mensen het geweldig vinden om in alle winkels te kunnen betalen met cryptomunten. 

Redenen dat je op weinig plekken kunt betalen met cryptovaluta

cryptovaluta2

Er zijn verschillende redenen waardoor er maar weinig winkels zijn waar je je aankoop in cryptomunten kunt betalen. Dat komt bijvoorbeeld doordat de prijs van cryptovaluta erg snel kan veranderen. Dit levert voor de verkoper een hoop risico’s op. Zo kan het bijvoorbeeld zo zijn dat de prijs al veranderd is wanneer de betaling is verwerkt. Dat is voor de meeste winkeliers een reden om bijvoorbeeld geen betalingen in bitcoin te accepteren. Het is logisch dat ze dit risico niet willen nemen doordat er niet veel mensen zijn die in cryptomunten willen betalen.

Weinig klanten

Je zult als winkelier waarschijnlijk niet zo veel nieuwe klanten binnenhalen door betalingen in bitcoin of andere cryptovaluta te accepteren. Daardoor is het voor veel winkeliers niet winstgevend om deze betalingen te accepteren. Waarschijnlijk zou het voor veel mensen die geïnteresseerd zijn in cryptovaluta geweldig zijn om bijvoorbeeld met bitcoin te kunnen betalen. Daardoor zou het voor sommige winkels ook weer een kans kunnen zijn om de eerste te zijn die betalingen in bitcoin accepteert. 

Moeilijk uit te leggen

Veel mensen vinden het erg vervelend om aan bekenden uit te moeten leggen hoe cryptovaluta precies werken. Dat komt doordat het erg lastig is om dit goed uit te leggen. Het is namelijk ontzettend ingewikkeld om goed en duidelijk aan iemand die er nog niet bekend mee is uit te leggen wat cryptomunten precies zijn en wat je er mee kunt. Veel mensen vinden het vooral erg lastig om aan een ouder familielid uit te leggen wat cryptomunten zijn en waar ze nuttig voor zijn. 

Blockchain

Veel jongere mensen weten wel wat bitcoin bijvoorbeeld is. Daardoor denken zij dat ze ook wel kunnen begrijpen hoe een blockchain precies werkt. Wanneer jij degene bent die aan zo iemand moet uitleggen wat een blockchain is en hoe het allemaal werkt, kan dat ontzettend lastig zijn. Dat komt doordat een blockchain ontzettend ingewikkeld is. Wanneer iemand geen verstand heeft van cryptovaluta of dingen die daar mee te maken hebben, is de kans groot dat het erg lastig is om aan diegene uit te leggen hoe dit werkt. 

Negatieve berichten

Op dit moment is er nog relatief veel negatieve berichtgeving over cryptovaluta in de media. Dat komt waarschijnlijk doordat er veel mensen zijn die niet goed begrijpen hoe de wereld rondom cryptomunten werkt. Daardoor kan het erg lastig zijn voor deze mensen om te begrijpen wat andere mensen in een bepaalde cryptomunt zien. Dat heeft als gevolg dat er in de media vaak berichten zijn waarin cryptomunten in een slechter daglicht worden gezet. Wanneer je dit soort berichten leest als kenner van cryptocurrencies, zie je in dat deze berichten niet helemaal de waarheid laten zien. 

Volatiliteit

De reden dat er vaak negatieve berichten over cryptomunten zijn in de media, is waarschijnlijk de hoge volatiliteit van de cryptomunten. Daardoor is de kans namelijk aanwezig dat je je geld snel kwijtraakt na aankoop van een bepaalde cryptomunt. Het is dan niet gek dat veel mensen denken dat je hierdoor beter niet kunt investeren in cryptovaluta. Er wordt dan vaak niet bij verteld dat de kans net zo groot is dat je grote winst maakt door deze cryptomunten weer te verkopen. 

Geen goede investering in tijden van crisis

Het is voor de mensen die investeren in cryptovaluta erg belangrijk dat cryptomunten decentraal zijn. Daardoor is het namelijk mogelijk dat je zonder centrale partij een betalingssysteem hebt waar iedereen die het maar wil deel aan kan nemen. Er zijn dus geen tussenpersonen. Dat is natuurlijk hartstikke fijn voor bepaalde dingen, maar er zitten ook nadelen aan. Zo is er bijvoorbeeld geen overheid die in tijden van crisis bepaalde maatregelen kan nemen om er voor te zorgen dat alles goed blijft gaan. 

Crisis

Bij een normaal betalingssysteem springt de overheid bij in tijden van crisis. Daardoor kunnen zij hulp geven aan de partijen die het meest getroffen zijn door de crisis. Op die manier kunnen ze voorkomen dat er een grotere crisis ontstaat. De overheid kan dat bijvoorbeeld doen door geld bij te drukken of door subsidie te verlenen aan bedrijven. Doordat er geen centrale partij is binnen het betalingssysteem van de cryptovaluta, is er niemand die er bijvoorbeeld voor kan zorgen dat er meer cryptomunten worden aangemaakt. 

Arme landen hebben minder kansen

Veel mensen hopen dat het binnen niet al te lange tijd mogelijk is om op veel plekken met cryptovaluta te kunnen betalen. Daarvoor zou het erg belangrijk zijn dat iedereen op de wereld de mogelijkheid heeft om mee te doen. Er zijn veel landen waar het niet zo normaal is om toegang te hebben tot het internet als in de westerse wereld. Daardoor hebben de meeste mensen in die landen geen kans om mee te doen aan het systeem waarin cryptovaluta gebruikt worden. Dat is erg vervelend voor het bereiken van een systeem waaraan iedereen mee zou kunnen doen.

Monetair systeem vervangen

Wanneer wij als samenleving ons monetaire systeem willen vervangen door een systeem waarin je kunt betalen met cryptovaluta. Om dat te bereiken zou er nog een hoop moeten veranderen in de wereld. Het is voor het slagen van zo’n systeem namelijk erg belangrijk dat iedereen de mogelijkheid heeft om mee te doen aan het systeem. Er zijn namelijk nog veel arme landen waarin het overgrote deel van de bevolking geen toegang heeft tot goed genoeg internet om toegang te krijgen tot een blockchain. 

Hoog energieverbruik 

Eén van de grootste nadelen aan het gebruik van cryptovaluta is het feit dat het erg veel energie kost om een blockchain draaiende te houden. Daardoor is het erg vervuilend voor het milieu om de hele wereld gebruik te laten maken van cryptovaluta. Dat komt doordat er miners nodig zijn om het netwerk te beveiligen. Het minen van cryptomunten kost erg veel stroom. Het is daardoor op dit moment waarschijnlijk niet mogelijk om de hele wereld gebruik te laten maken van cryptovaluta doordat er daarvoor heel veel extra energie nodig zou zijn. 

Minen

cryptovaluta3

Het minen verbruikt een hoop energie doordat er een heleboel verschillende mensen zijn die zich bezighouden met het minen van cryptovaluta. Er kan voor elk blok slechts één iemand zijn die de beloning krijgt. Daardoor zijn er bijvoorbeeld op de blockchain van bitcoin duizenden computers die voor niets aan het werk zijn. Dat kost natuurlijk een heleboel stroom en daardoor zijn veel mensen tegen het gebruik van cryptovaluta als primair betalingssysteem. 

Het is lastig om internationale regelgeving te vormen

Het is voor ieder land op zich prima mogelijk om wetgeving over cryptovaluta te formuleren. Daardoor lijkt het voor de meeste mensen best mogelijk om deze cryptomunten internationaal te gebruiken als betalingsmethode. Dit is in principe best mogelijk, maar dat vraagt ook om internationale wetgeving. Het is op dit moment bijna niet mogelijk om internationale wetgeving te formuleren over het betalen met cryptovaluta. Daardoor is het op dit moment ook niet mogelijk om één betalingssysteem te maken voor heel de wereld. 

Verschillen per land

Per land kan het heel erg verschillen hoe ze tegenover het gebruik van cryptomunten staan. Zo zijn er bijvoorbeeld landen die het gebruik van cryptomunten verbieden. Wanneer er een aantal landen zijn waar je niet met cryptomunten kunt betalen, is het erg lastig om een internationale wetgeving te maken. Je kunt door de verschillende meningen van landen namelijk nooit een wet maken waar iedereen het mee eens is.

LEREN BELEGGEN IN CRYPTO'S

Meld u hieronder aan en leer gratis hoe je zelf kunt leren beleggen met cryptocurrencies.

Check uw email om uw aanmelding te verifieren. Check ook uw spambox 😉

Er is iets foutgegaan. Probeer het opnieuw.