Betalen met cryptomunten, wordt het in de toekomst heel normaal?

cryptomunten

Er zijn overal ter wereld mensen die geïnvesteerd hebben in cryptomunten. De gedachte achter de investering kan per persoon erg verschillend zijn. Zo kan het bijvoorbeeld zo zijn dat je cryptomunten koopt doordat je er in gelooft dat deze munten in de toekomst het financiële stelsel zullen veranderen. Er zijn daardoor veel mensen die er voor kiezen om te investeren in cryptomunten. Dat komt doordat zij het belangrijk vinden om goed te weten hoe de wereld rondom cryptomunten werkt.

De toekomst

Doordat er veel mensen zijn die geloven dat cryptomunten zoals bitcoin op den duur ons betalingssysteem gaan veranderen, zijn er veel mensen die investeren in cryptomunten. Dat komt namelijk doordat zij het liefst zo snel mogelijk willen begrijpen hoe je cryptomunten kunt verhandelen. Zo willen zij er voor zorgen dat ze zo goed mogelijk op de hoogte zijn van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van geld. Het is op zich best slim om te investeren in cryptomunten zodat je daar alvast mee leert omgaan, maar het zal waarschijnlijk nog lang duren voordat we alleen nog maar gebruik maken van cryptomunten.

Cryptocurrency

cryptocurrency 3085139 1920 1

Er zijn de laatste jaren steeds meer mensen die geloven dat het niet lang meer zal duren voordat cryptomunten ons huidige geld gaan vervangen. Zij geloven dit door allerlei verschillende redenen. Zo vinden veel van deze mensen het bijvoorbeeld een erg goed idee om gebruik te maken van een decentraal betalingssysteem. Daardoor kun je zonder tussenkomst van een centrale partij transacties maken. Zo heb je bijvoorbeeld geen bank nodig.

Geen centrale partij

Deze mensen willen graag dat er geen bank is die als het ware inzicht heeft in alle transacties. Dat komt vaak doordat je als bank erg veel macht hebt. Veel mensen vinden dit geen fijn idee aangezien de bank bijna al je geld in bezit heeft. Wanneer de bank bepaalde keuzes maakt, kan zomaar een deel van je spaargeld verdwenen zijn. Daardoor is het voor veel mensen lastig om de bank te vertrouwen. Het zou voor deze mensen ideaal zijn als we bijvoorbeeld allemaal met bitcoin zouden kunnen betalen. 

Veilig

Bij het systeem van bitcoin is namelijk geen centrale partij betrokken. Daardoor is er dus niemand die je hoeft te vertrouwen wanneer je je geld in bitcoin hebt geïnvesteerd. Dit is voor veel mensen erg fijn aangezien ze nu volledig zelf verantwoordelijk zijn voor alles wat er met hun geld gebeurd. Daardoor kiezen op dit moment veel mensen er voor om hun spaargeld te investeren in bitcoin. Als je dat in het verleden hebt gedaan, ben je daar nu zeer blij mee. Op het moment van schrijven is de koers van de bitcoin namelijk hoger dan ooit. 

Geld opslaan

Doordat in ons huidige financiële systeem de banken zo veel macht hebben is het lastig om een geschikte plek te vinden om je geld op te slaan. Dat komt doordat de meeste mensen eigenlijk maar twee opties zien. Je kunt je geld namelijk naar de bank brengen of je kunt het allemaal opnemen en contant in je eigen huis bewaren. De bank valt af doordat sommige mensen hun geld daar liever niet opslaan. Dan kun je alleen nog maar contant geld in je eigen huis verstoppen. Dat is voor de meeste mensen ook niet echt ideaal.

Risico

Wanneer je grote sommen contant geld in je huis neerlegt, neem je een groot risico. Het is namelijk erg onverstandig om grote sommen geld in je huis te laten liggen in verband met mogelijke inbraken of overvallen. Vooral wanneer mensen weten dat je contant geld hebt is het erg gevaarlijk. De kans is dan namelijk aanwezig dat iemand wil proberen om dat geld van je af te pakken. Er zijn daardoor veel mensen die liever het risico niet nemen om veel geld thuis te bewaren. Dan blijft de bank als enige optie over.

Cryptomunten

Voor mensen die het echt niet zien zitten om hun geld op de bank op te slaan, is er nog een andere optie. Je kunt er namelijk ook voor kiezen om je spaargeld te investeren in cryptomunten. Dat zorgt er namelijk voor dat niemand bij jouw spaargeld kan komen terwijl het niet op de bank staat. Je bent er daardoor zeker van dat jouw spaargeld veilig is. Het is wel belangrijk om een geschikte cryptomunt te vinden. 

Geld verliezen

Wanneer je een groot deel van je spaargeld in cryptomunten hebt geïnvesteerd, loop je natuurlijk wel het risico dat de koersen dalen en je daardoor een hoop geld verliest. Om te voorkomen dat dit gebeurt, is het erg belangrijk om een geschikte cryptomunt uit te kiezen. Daardoor kun je namelijk de kans dat je verlies maakt met de cryptomunt beperken. Het is bijvoorbeeld verstandig om een cryptomunt te kiezen die relatief stabiel is. Je wilt namelijk liever dat de kans op het verliezen van veel geld zo klein mogelijk is. 

Verstandige keuze

Veel mensen die hun spaargeld investeren in cryptomunten doen dat in bitcoin. Dat komt doordat zij het fijn vinden om hun geld te investeren in een munt die ze al kennen. Het is begrijpelijk dat veel mensen deze keuzen maken aangezien je je spaargeld niet zomaar in de eerste de beste cryptomunt investeert. Toch is het erg belangrijk om te blijven letten op andere cryptomunten. Dat komt doordat je zo je ogen open houdt voor mogelijk veelbelovende andere munten. Je moet je namelijk niet blindstaren op bitcoin.

Volatiliteit

Het is voor veel mensen erg spannend om hun spaargeld in bitcoin of een andere cryptomunt te investeren. Dat is logisch, vooral wanneer ze nog geen ervaring hebben met het investeren in bitcoin. Je moet er van tevoren natuurlijk wel voor zorgen dat je goed op de hoogte bent van alle risico’s die het investeren met zich meebrengt. Daardoor kun je namelijk voorkomen dat je een risico niet goed inschat en daardoor een hoop geld verliest. Dit is natuurlijk iets wat je altijd wilt voorkomen. De volatiliteit van cryptomunten is voor veel mensen een probleem.

Snelle verandering van prijs

Door de volatiliteit van cryptomunten kan de prijs van een munt erg snel stijgen of dalen. Dat kan natuurlijk goed uitpakken wanneer je hebt geïnvesteerd, maar je kunt hier ook geld door verliezen. Daardoor is het in ieder geval belangrijk dat je je verdiept in de risico’s die er komen kijken bij het investeren in cryptomunten. Op die manier kun je namelijk voorkomen dat je de risico’s verkeerd inschat en daardoor een hoop geld verliest. Je kunt dit eigenlijk alleen maar voorkomen door jezelf goed in te lezen in de gevaren. 

Twijfel

Veel mensen twijfelen door allerlei verschillende redenen of het wel een goed idee is om hun spaargeld te investeren in bitcoins. Dat komt doordat zij bang zijn dat de prijs in eens zal gaan dalen. De kans dat dit gebeurt is natuurlijk altijd aanwezig, maar bij bitcoin is die kans doorgaans het minst groot van alle cryptomunten. Dat komt doordat de bitcoin zo ontzettend bekend is dat er waarschijnlijk altijd wel mensen in blijven investeren. Bovendien zijn er een heleboel bedrijven die afhankelijk zijn van bitcoin. Het feit dat zo veel mensen toekomst zien in de cryptomunt is ook een indicatie van de betrouwbaarheid van de munt. 

Toekomst

Er zijn op dit moment dus al mensen die hun spaargeld in cryptomunten investeren. Daardoor zien veel mensen wel toekomst in cryptomunten als betaalmiddel. Je kunt er dan namelijk voor zorgen dat de rol van banken heel anders wordt. De banken hebben dan namelijk vele malen minder macht dan voorheen. Voor ons als gewone mensen is dat natuurlijk erg fijn. Zo zou er door het gebruik van cryptomunten een wereld kunnen ontstaan waarin je niet per se naar de bank hoeft te gaan voor een lening voor de aanschaf van je huis. 

Hypotheek

Wanneer wij gebruik zouden maken van een betalingssysteem dat gebouwd is op een blockchain, zou dat een hoop kansen bieden. Het zou namelijk mogelijk worden om een peer-to-peer lending platform te gebruiken voor het afsluiten van een hypotheek. Op die manier kun je door smart contracts te gebruiken geld lenen van andere particulieren. Daardoor ontstaat er een markt voor de beste leningen en hypotheken. Voor de consumenten is dit een zeer fijne ontwikkeling.

Goedkoop lenen

Je weet dan namelijk zeker dat je altijd de lening kunt vinden die het goedkoopst is. Er ontstaat namelijk een soort marktwerking. De verschillende partijen die bijvoorbeeld genoeg geld hebben om een hypothecaire lening te verlenen gaan met elkaar concurreren. Daardoor zul je als consument uiteindelijk de laagst mogelijke prijs moeten betalen voor de lening. Wanneer de ene partij nog lager kan gaan dan de andere zal deze dat zeker doen. Op die manier zullen ze als het ware tegen elkaar op gaan bieden waardoor de prijzen steeds lager worden. 

Banken

Je kunt dan als bank natuurlijk alsnog leningen aanbieden. Het verschil met nu is alleen relatief groot. De bank kan dan namelijk niet meer bepalen wat een goede prijs is voor een lening. Doordat zij zelf de rente niet kunnen bepalen zijn zij afhankelijk van de vrije markt voor het bepalen van de prijs. Zo kunnen zij zelf niet bepalen hoe hoog de kosten van een lening zijn doordat ze anders geen klanten krijgen. Op die manier ben je als consument uiteindelijk een stuk voordeliger uit. 

Blockchain

cryptomunten

Zo’n systeem waarin dit soort dingen mogelijk zijn, kan alleen maar gebouwd worden met een blockchain. Dat komt doordat dat op dit moment de enige manier is om een decentraal platform te bouwen waarop iedereen elkaar kan vertrouwen. Het is lastig om uit te leggen hoe het kan dat je niet kunt worden opgelicht op een blockchain. Dat heeft er namelijk mee te maken dat het systeem op een bepaalde manier werkt. 

Vertrouwen

Het is op een decentraal netwerk erg belangrijk dat iedereen elkaar kan vertrouwen. Dat vertrouwen kun je natuurlijk niet hebben in iemand die je helemaal niet kent. Het is daardoor belangrijk om het systeem op zo’n manier te laten werken dat het niet mogelijk is om anderen op te lichten. Je wilt namelijk voorkomen dat er criminelen zijn die gebruik gaan maken van cryptomunten om mensen op te lichten. Daardoor is de blockchain op een bepaalde manier ingericht waardoor je alleen dingen kunt verhandelen met gebruik van een smart contract.

Smart contract

Een smart contract werkt eigenlijk als de digitale versie van een normaal contract. Je kunt een smart contract gebruiken om bijvoorbeeld de voorwaarden voor een bepaalde transactie vast te leggen. Het computersysteem zorgt er voor dat de transactie alleen plaatsvindt wanneer er aan alle voorwaarden is voldaan. Op die manier is het dus niet mogelijk om iemand op te lichten door een smart contract te gebruiken. 

Hoe werkt het?

Het gebruik van een smart contract werkt eigenlijk relatief eenvoudig. Je neemt natuurlijk bepaalde voorwaarden op in het contract. Zo kan het bijvoorbeeld zo zijn dat Piet zijn auto aan Jan wil verkopen. Ze gebruiken een smart contract doordat Jan graag met cryptomunten wil betalen. In het smart contract wordt als voorwaarde gesteld dat de auto op naam van Jan moet staan. Pas wanneer Piet de auto op Jan zijn naam heeft gezet mogen de cryptomunten van de rekening van Jan naar de rekening van Piet overgezet worden. 

Automatisch

Het algoritme zorgt er voor dat de transactie automatisch wordt voltooid. Daardoor wordt voorkomen dat je de mogelijkheid hebt om iemand anders op te lichten. Wanneer Jan bijvoorbeeld van plan is om de auto te stelen zal dit niet lukken. Dat komt doordat de computer er voor zorgt dat de cryptomunten van Jan automatisch worden overgezet naar Piet als de auto op naam van Jan is gezet. Daardoor is het voor beide partijen niet mogelijk om de andere partij op te lichten. Dit zorgt er voor dat het heel veilig is om op deze manier spullen te verkopen.

Marktplaats

Doordat een platform als deze relatief makkelijk te bouwen is op een blockchain, is het voor iedereen mogelijk om zelf zo’n soort platform te maken. Je kunt hierdoor als het ware jouw ideale marktplaats vormgeven en publiceren. Daardoor is het voor veel mensen erg leuk als wij als samenleving zouden overstappen op het gebruik van cryptomunten voor allerlei dagelijkse betalingen. Op die manier krijgen mensen zelf meer vrijheid om het financiële systeem te verbeteren. 

Hoe werkt blockchain?

Veel mensen begrijpen niet goed hoe een blockchain werkt. Dat is ook niet gek aangezien dit behoorlijk ingewikkeld is. Het is wel belangrijk om hier goed van op de hoogte te zijn voordat je kunt zeggen of je wilt investeren in cryptomunten of niet. Je wilt natuurlijk eerst meer weten over de manier waarop deze cryptomunten werken voordat je weet of het een veilige investering is. Daardoor kun je je maar beter goed verdiepen in de wereld van de cryptomunten. 

Belangrijkste eigenschap

Zonder blockchain zouden er waarschijnlijk niet eens cryptomunten bestaan. Blockchain is namelijk het systeem wat er voor zorgt dat bitcoin en andere cryptomunten werken zoals ze werken. Dat komt doordat het door blockchain mogelijk wordt om decentrale cryptomunten te maken. Blockchain werkt namelijk op zo’n manier dat het mogelijk is om een financieel stelsel te bouwen zonder dat daar één centrale partij is. Binnen dit financiële stelsel is namelijk iedereen gelijk.

Digitaal grootboek

Een blockchain kun je het best vergelijken met een digitaal grootboek. Daarin worden alle transacties opgeslagen die op de blockchain plaatsvinden. Alle cryptomunten hebben een eigen blockchain. Daardoor staat in het grootboek van bitcoin bijvoorbeeld andere informatie dan in het grootboek van andere cryptomunten zoals Ripple. Iedereen die op het netwerk is aangesloten krijgt een eigen kopie van dit grootboek. Deze kopie is natuurlijk wel digitaal/ Iedere kopie is precies hetzelfde en daardoor is het niet mogelijk om te frauderen met een blockchain.

Frauderen

De enige manier waarop je zou kunnen frauderen op een blockchain waar de meeste cryptomunten gebruik van maken is door veranderingen aan te brengen in de blockchain. Dit is echter niet mogelijk doordat iedereen op het netwerk een kopie heeft van de blockchain. Doordat meer dan de helft van de computers op dit netwerk zullen aangeven dat de aangepaste blockchain niet goed is, is het niet mogelijk om een verandering aan te brengen op de blockchain. Daardoor is het niet mogelijk om te frauderen met een blockchain. 

Meer rekenkracht

Het is alleen mogelijk om aanpassingen te doen aan een blockchain als meer dan de helft van de rekenkracht op het netwerk het eens is met jouw kopie van de blockchain. Om er voor te zorgen dat jij met een frauduleuze versie van de blockchain gelijk krijgt van de meeste computers moet jij er voor zorgen dat je meer dan de helft van de rekenkracht op het netwerk in bezit hebt. Daardoor is het bij de meeste cryptomunten zo ontzettend duur om zo’n soort fraude te plegen dat het niet slim is om dit te doen. Je moet dan waarschijnlijk meer investeren in computers en andere apparatuur dan de waarde van de cryptomunten is die je dan buitmaakt. 

51 procent aanval

Wanneer het criminelen lukt om meer dan de helft van de rekenkracht in handen te krijgen, wordt dit ook wel een 51 procent aanval genoemd. Dat komt doordat ze minimaal 51 procent van de rekenkracht in hun bezit moeten hebben voor het slagen van zo’n aanval. Op die manier kunnen zij cryptomunten die in hun wallet zitten meerdere keren uitgeven. Dat komt doordat zij kunnen bepalen wat er in het grootboek komt te staan. Wanneer zij er in zetten dat ze bijvoorbeeld allerlei cryptomunten bezitten zal dit ook echt gebeuren. 

Voorkomen

Je kunt op verschillende manier proberen te voorkomen dat je het slachtoffer wordt van een 51 procent aanval. Dat kun je vooral voorkomen door goed te onderzoeken wat de verschillen tussen bepaalde cryptomunten zijn. Je kunt namelijk het best een cryptomunt kiezen die door veel mensen gebruikt wordt. Daardoor zijn er namelijk meer computers aangesloten op het netwerk wat betekent dat er meer rekenkracht op het netwerk is. 

Meer rekenkracht

Het is bij zo’n cryptomunt moeilijker om een geslaagde 51 procent aanval uit te voeren. Dat komt doordat er simpelweg meer rekenkracht nodig is om meer dan de helft van de rekenkracht te bezitten. Daardoor wordt het voor criminelen die dit willen doen een stuk moeilijker en duurder om voldoende rekenkracht te hebben om aanpassingen te doen aan de blockchain van de wat grotere cryptomunten. Het is natuurlijk erg handig om dit als consument te weten. Op die manier kies je namelijk alleen voor de cryptomunten waar veel mensen gebruik van maken. 

Veilige cryptomunten

De grootste cryptomunten zijn dus de veiligste. Dat komt doordat er op het netwerk van bitcoin bijvoorbeeld zo veel mensen zitten dat het voor criminelen niet mogelijk is om meer dan de helft van de rekenkracht te bezitten. Daardoor is het voor jou als investeerder verstandig om te investeren in bitcoin of één van de andere grote cryptomunten. Op die manier kun je namelijk voorkomen dat je het slachtoffer wordt van een 51 procent aanval. Lees je dus eerst goed in in de verschillende cryptomunten die je kunt kopen voordat je gaat investeren. 

Minen

Wanneer je geld wilt verdienen met cryptomunten kun je overwegen om cryptomunten te gaan minen. Op die manier kun je namelijk een passief inkomen genereren door je computer voor je te laten werken. Je moet hierbij wederom goed onderzoek doen naar de verschillende cryptomunten. Het is namelijk belangrijk om er voor te zorgen dat je er achter komt welke cryptomunten het meest geschikt zijn om te minen. Dat komt doordat er bepaalde cryptomunten zijn die moeilijk te minen zijn. Daardoor is het belangrijk om er voor te zorgen dat jij de juiste cryptomunt uitzoekt. 

Wat is minen?

Veel mensen denken dat cryptomunten minen betekent dat je nieuwe cryptomunten aanmaakt. Dat is logisch gezien de naam, maar het is een veelgemaakte fout. Daardoor is het belangrijk om erachter te komen wat het minen van cryptomunten precies inhoudt. Allereerst is het belangrijk om te begrijpen wat een blockchain precies is. Het is dus een soort grootboek waarin allerlei transacties in kunnen worden opgeslagen. Dit wordt gedaan in de vorm van een soort van blokkenketting. Vandaar ook de naam blockchain.

Ketting

Een blockchain is dus als het ware een ketting van blokken. Deze blokken zijn allemaal stukjes informatie over de blockchain. Het zijn normaal gesproken een aantal transacties die worden samengevoegd. Dit wordt dan samen één blok. Het is de bedoeling dat er iedere tien seconden één nieuw blok wordt aangemaakt. Op die manier blijft de blockchain in een constant tempo groeien. Het is erg belangrijk dat alle blokken worden versleuteld. Dit gebeurd door middel van cryptografie. Daar komt dan ook de naam ‘cryptomunten’ vandaan. 

Versleutelen

Het is dus voor de veiligheid van de blockchain erg belangrijk dat alle blokken goed worden versleuteld. Doordat het algoritme dit zelf niet kan, moeten daar computers voor aan het werk. Alle computers proberen ieder om de nieuwe blokken te versleutelen. Je kunt het blok versleutelen wanneer jouw computer een ontzettend moeilijke som oplost. Daardoor heeft een computer die veel rekenkracht heeft een veel grotere kans om het blok te versleutelen dan een computer met weinig rekenkracht. 

Mining

Dit proces wordt ook wel mining genoemd. Doordat alle computers tegelijk proberen om de oplossing te vinden, is er altijd wel één die op tijd tot de oplossing is gekomen. Het is voor de blockchain erg belangrijk dat er iedere tien seconden een nieuw blok bijkomt. Daardoor wordt de moeilijkheid van de som steeds aangepast. Op die manier kan het algoritme er voor zorgen dat er niet te vaak en niet te weinig een nieuw blok wordt aangemaakt. Het is erg handig dat dit allemaal zo vanzelf gaat. Daardoor is het namelijk mogelijk om een volledig werkend online betalingssysteem in te richten waarbij geen centrale partij nodig is. 

Beloning voor het minen

cryptomunten minen

Je krijgt bij alle cryptomunten die je kunt minen een beloning voor je diensten voor de blockchain. Het is natuurlijk wel belangrijk dat jij degene bent die de som als eerste heeft kunnen oplossen. Op die manier kun je namelijk je beloning verdienen. Je krijgt natuurlijk cryptomunten als beloning voor het minen. Hoeveel cryptomunten je als beloning krijgt is erg verschillend per cryptomunt. Daardoor is het slim om voordat je begint met minen de verschillen in beloningen per cryptomunt te bekijken. Op die manier weet je zeker dat je een voordelige cryptomunt uitkiest. 

Hoge beloning

Van alle cryptomunten krijg je voor het minen van bitcoin de hoogste beloning. Dat is vrij logisch aangezien je bij bitcoin de minste kans hebt om succesvol een blok toe te voegen. Er zijn bij bitcoin namelijk ontzettend veel verschillende partijen die zich bezighouden met het minen. Daardoor is de kans kleiner dat het jou lukt om de som op te lossen. Dat wordt alleen maar moeilijker doordat er erg veel verschillende partijen zijn die veel geld in het minen van bitcoin hebben geïnvesteerd. 

Veel rekenkracht

Er zijn namelijk bedrijven die veel geld investeren in apparatuur om zo goed mogelijk te kunnen minen. Dat komt doordat je erg veel geld kunt verdienen wanneer je succesvol wordt in het minen van cryptomunten zoals bitcoin. Daardoor is het voor bedrijven erg winstgevend om te investeren in de juiste apparatuur. Dit zijn natuurlijk computers met extreem veel rekenkracht waardoor je er met jouw eigen computer natuurlijk niet tegenop kan. Daardoor is het voor jou als particulier eigenlijk zinloos om bitcoin te gaan minen.

Kleinere cryptomunt

Als je toch wilt proberen om cryptomunten te minen, kun je het best niet met bitcoin beginnen. Ga eens op zoek naar andere cryptomunten die je misschien wat makkelijker kunt minen. Het is daarvoor belangrijk dat er zo min mogelijk mensen op het netwerk zitten. De kans is dan namelijk het minst groot dat er veel andere miners zijn. Hoe minder miners er op het netwerk zijn, hoe groter de kans is dat jij succesvol kunt minen. Het is wel belangrijk om deze cryptomunten zorgvuldig uit te kiezen.

Zorgvuldig kiezen

Het is namelijk erg belangrijk dat je een cryptomunt kiest waarbij je een goede beloning krijgt voor het minen. Je wilt natuurlijk niet hebben dat je een cryptomunt kiest die je makkelijk kunt minen, maar die bijna niets oplevert. Dat is namelijk zonde van de moeite en het geld. Daardoor is het belangrijk dat je goed oplet welke cryptomunten het meest geschikt zijn om te minen. Alleen op die manier is het slim om cryptomunten te gaan minen. Zo kun je namelijk de kans zo groot mogelijk maken dat je hier geld aan verdient. 

De toekomst

Er zijn dus erg veel voordelen en nieuwe mogelijkheden die het gebruik van cryptomunten met zich meebrengt. Toch zijn er nog veel mensen die niet geloven dat we in de nabije toekomst allemaal met cryptomunten gaan betalen. Er zijn namelijk veel argumenten die vaak gebruikt worden tegen het gebruik van cryptomunten als enig betaalmiddel. Het is ook logisch dat er veel mensen zijn die het niet zien zitten om in de toekomst allemaal met cryptomunten te betalen. Daardoor is het moeilijk in te schatten wiens voorspellingen over ons toekomstige betaalmiddel uit zullen komen.

Banken worden overbodig

Wanneer iedereen gebruik zou gaan maken van cryptomunten als betaalmiddel, zou dat er voor zorgen dat bepaalde beroepen zoals bankier of notaris totaal overbodig worden. Hun werkzaamheden worden namelijk overgenomen door een algoritme. Dat komt doordat je hun werk als het ware totaal kunt vervangen door gebruik te maken van smart contracts. Daardoor zou het voor veel mensen erg handig zijn om cryptomunten als standaard betaalmiddel te gebruiken. Tegelijkertijd voelen de banken zich daardoor weer erg bedreigd. 

Bedreigd

Het is logisch dat de meeste banken cryptomunten als een bedreiging zien. Dit is namelijk een nieuwe ontwikkeling op het gebied van geld die helemaal om de banken heen is gebeurd. Het is in het verleden nog nooit voorgekomen dat er zo’n grote ontwikkelingen op het gebied van geld plaatsvinden zonder dat de banken er iets mee te maken hebben. Natuurlijk zijn er wel banken die geïnvesteerd hebben in bepaalde projecten over blockchain of iets anders wat met cryptomunten te maken heeft, maar het blijft een bedreiging voor de banken. 

Toekomst voor banken

Er zijn dus veel banken die bang zijn dat ze in de toekomst overbodig zullen worden doordat steeds meer mensen cryptomunten gaan gebruiken. Dat zorgt er voor dat veel banken waarschijnlijk hun best zullen gaan doen om er voor te zorgen dat het zo lang mogelijk duurt voordat iedereen cryptomunten gaat gebruiken. Het is logisch dat ze dit doen, maar voor de consumenten is het erg vervelend. Daardoor is het erg belangrijk om als consumenten je best te blijven doen om cryptomunten zo groot mogelijk te maken.

Overheid

Voor de overheid zitten er ook een hoop risico’s aan het gebruik van cryptomunten als primair betaalmiddel. Dat komt doordat in nagenoeg alle landen de overheid volledig de baas is over de centrale bank van dat land. Daardoor kan de overheid bijvoorbeeld bepalen wanneer het een goed moment is om nieuw geld bij te drukken. Dat is handig voor consumenten aangezien daardoor je koopkracht niet te veel daalt. In deze situatie kan dat in sommige landen voor problemen zorgen doordat de overheid het gebruik van cryptomunten zal gaan tegenwerken. 

Illegaal 

Wanneer de overheid niet wil dat mensen cryptomunten gaan gebruiken, kunnen ze dit op verschillende manieren dwarsbomen. Zo kun je als overheid bijvoorbeeld besluiten om het gebruik van cryptomunten simpelweg te verbieden. Op die manier kun je nooit cryptomunten gebruiken om iets legaal te betalen in dat land. De overheid kan natuurlijk niet achterhalen of jij nog cryptomunten in je bezit hebt, maar ze kunnen er wel voor zorgen dat je niet zo veel meer hebt aan je cryptomunten. 

Nederland

De kans dat dit soort situaties in Nederland zullen voorkomen is erg klein. Dat komt doordat de Nederlandse overheid normaal gesproken niet zo streng is op dit gebied. Daardoor is het niet zo realistisch om te denken dat de Nederlandse overheid cryptomunten zal gaan verbieden of iets dergelijks. De kans dat dit gebeurt is natuurlijk altijd aanwezig, maar je kunt er maar beter vanuit gaan dat dit soort situaties niet voor zullen komen. 

Kansen 

Naast het feit dat het voor overheden en banken niet zo gunstig is om de euro in te ruilen voor cryptomunten, zijn er ook een hoop redenen waardoor het wel fijn zo zijn om met cryptomunten te betalen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om op een goed werkende blockchain zelf nieuwe applicaties te ontwerpen en te publiceren. Op die manier kan iedereen heel eenvoudig dingen verbeteren aan het netwerk. Daardoor zal het netwerk steeds een stukje beter worden om te gebruiken voor gewone mensen. 

Apps maken

Het verschilt per blockchain erg hoe veel moeite het kost om een nieuwe applicatie te maken. Je kunt dit op sommige blockchains erg eenvoudig doen wanneer je een beetje ervaring hebt met het ontwerpen van apps. Daardoor is het voor de toekomst erg leuk als iedereen op zijn eigen manier toevoegingen kan doen aan het gezamenlijke netwerk. Dat zorgt er namelijk voor dat het netwerk steeds idealer wordt voor de normale mens. Als iedereen er zelf voor kan zorgen dat het systeem naar zijn of haar wensen wordt aangepast, wordt het netwerk steeds beter. 

Ideaal netwerk

Wanneer iedereen in staat is om zelf applicaties en extensies aan het netwerk toe te voegen, heb je uiteindelijk een ideaal netwerk voor iedereen. Het is alleen lastig om er voor te zorgen dat al deze apps op de juiste manier samen kunnen werken. Wanneer je bijvoorbeeld een eigen platform hebt waarop tweedehands spullen verkocht worden, is het natuurlijk belangrijk om er voor te zorgen dat dit allemaal automatisch gaat. Je moet er dus voor zorgen dat je eenvoudig een smart contract kunt opstellen zodat alles eenvoudig gaat. 

Gevaren

Dat iedereen zijn eigen applicaties kan toevoegen is natuurlijk hartstikke fijn, maar het is wel belangrijk om er voor te zorgen dat het niet mogelijk is om mensen op te lichten via zo’n zelfgemaakte app. Daardoor zijn er op een blockchain bepaalde regels en richtlijnen. Het is wel belangrijk dat er ontzettend scherpe en duidelijke regels zijn op de blockchain die door iedereen gebruikt wordt. Verder moeten deze regels niet te breken zijn. Daardoor wordt het onmogelijk om mensen op te lichten op een blockchain. Op die manier is de blockchain veilig voor iedereen. 

Gevaren van het gebruik van cryptomunten

Er zijn dus een hoop kansen die je creëert door als samenleving cryptomunten te gaan gebruiken. Daardoor is het voor veel mensen erg logisch om zo snel mogelijk over te stappen op het gebruik van cryptomunten. Het is belangrijk dat deze mensen ook eens nadenken over de verschillende redenen die er zijn waardoor veel mensen juist niet willen overstappen op het gebruik van cryptomunten. Er zijn namelijk een hoop dingen die er voor zorgen dat het op dit moment misschien wel verstandiger is om niet over te stappen op cryptomunten. 

Overheid en banken

Zoals eerder gezegd is het een groot nadeel dat de overheden en banken van overal ter wereld geen fans zijn van het gebruik van cryptomunten als primair betalingsmiddel. Daardoor zullen deze twee grote partijen zeker hun best doen om er voor te zorgen dat ons huidige betalingssysteem intact blijft. Het kan daardoor behoorlijk lastig worden om er voor te zorgen dat we toch met zijn allen cryptomunten gaan gebruiken als betaalmiddel. Er zijn ook nog een aantal andere factoren die er voor zorgen dat het op dit moment nog niet mogelijk is dat iedereen cryptomunten gebruikt. 

Mensen zonder computer

Doordat er op dit moment nog maar weinig mensen zijn die geen computer hebben, wordt soms vergeten dat nog steeds niet iedereen een computer heeft. Daardoor is het op dit moment nog niet mogelijk om als samenleving uitsluitend gebruik te maken van cryptomunten. Je kunt natuurlijk moeilijk een systeem invoeren wat een hoop mensen buitensluit. Dat is dan ook één van de hoofdredenen dat het op dit moment nog niet mogelijk is om uitsluitend cryptomunten te gebruiken om dingen te betalen. 

Minen kost veel stroom

Wanneer je een blockchain-netwerk wilt creëren waar de hele wereld gebruik van kan maken, zul je automatisch een hoop mensen krijgen die willen minen. Zonder dat er miners zijn is het netwerk niet veilig en daarom is het ook erg belangrijk dat er genoeg miners zijn. Daardoor zullen er dus een heleboel computers bezig zijn met het maken van een nieuw blok. Doordat er slechts één blok per keer kan worden aangemaakt, zijn bijna alle computers hard aan het werk voor niets. Dat kost een hoop stroom.

Minen

Het minen van cryptomunten zoals bitcoin kost op dit moment al een hoop stroom. Dat komt doordat je allerlei grote computers nodig hebt die constant op volle kracht aan het werk zijn. Daarbij komt ook een hoop warmte vrij. Dit is allemaal verspilde energie aangezien je al dit werk voor niets doet als  een andere miner uiteindelijk het blok aanmaakt. Wanneer er zo veel computers tegelijk aan het werk zijn, is dat erg slecht voor het milieu. Er wordt namelijk een hoop stroom verspild. Dit is voor veel mensen een reden om nog niet over te stappen op cryptomunten. 

Verschillen tussen landen

Wanneer het in Nederland gelukt is om iedereen gebruik te laten maken van cryptomunten, zijn we er nog niet. Het is namelijk ook belangrijk dat andere landen dezelfde stap maken. Op die manier kun je onderling handel drijven. Wanneer Nederland het enige land is dat cryptomunten gebruikt, zal dat erg slecht zijn voor de handel. Je hebt dan namelijk iedere keer te maken met de wisselkoersen wanneer je wilt handelen met het buitenland. Dit geldt andersom ook en daardoor zal het voor andere landen een stuk minder aantrekkelijk zijn om met Nederland te handelen dan op dit moment. 

Conclusie

Wanneer je het objectief bekijkt, zie je dat er op dit moment nog maar weinig kans is dat we allemaal gebruik gaan maken van cryptomunten. Het is natuurlijk mogelijk dat we dit in de toekomst wel gaan doen. Dat komt doordat er een hoop kansen zijn die je kunt creëren door over te stappen naar het gebruik van cryptomunten. Daardoor is het zeker denkbaar dat we hier in de toekomst gebruik van gaan maken, maar op dit moment is de kans dat dit gebeurt erg klein.

Nadelen

Dat komt doordat er op dit moment nog te veel nadelen zijn aan het gebruik van cryptomunten voor alledaagse betalingen. Er zijn namelijk naast de nadelen die al genoemd zijn nog een aantal andere redenen waardoor het niet handig is om over te stappen op cryptomunten. In de toekomst zijn misschien de meeste van deze nadelen al verholpen en is het wel mogelijk om cryptomunten te gebruiken voor allerlei alledaagse betalingen, maar op dit moment is het beter om er vanuit te gaan dat het nog een tijdje zal duren voordat dit de realiteit is.

LEREN BELEGGEN IN CRYPTO'S

Meld u hieronder aan en leer gratis hoe je zelf kunt leren beleggen met cryptocurrencies.

Check uw email om uw aanmelding te verifieren. Check ook uw spambox 😉

Er is iets foutgegaan. Probeer het opnieuw.