Zullen cryptomunten in de toekomst nog net zo populair zijn als in 2020?

cryptomunten

2020 was een goed jaar voor cryptomunten in het algemeen. Vooral aan het einde van het jaar begon de prijs van bitcoin te stijgen en daarom kwam er ook meer aandacht voor andere cryptomunten. Dit is een goede ontwikkeling voor fans van crypto. De toenemende aandacht zorgt er voor dat steeds meer mensen besluiten om te investeren in cryptovaluta. Dat kun je mooi terugzien aan de waarde van bitcoin over de afgelopen tijd. Iedere keer wanneer de cryptomunt groot in het nieuws kwam kun je een piek zien in de waarde van bitcoin. Deze piek wordt veroorzaakt door veel mensen die investeren. 

Bitcoin

cryptomunten

Bitcoin is met afstand de meest populaire cryptomunt. Dat is ook logisch aangezien bitcoin de allereerste cryptomunt was. Het is inmiddels al ruim tien jaar geleden dat deze cryptomunt werd gelanceerd. In de tussentijd is er erg veel veranderd op het gebied van cryptomunten. Toen de bitcoin net nieuw was, was één bitcoin nog niets waard. Op dat moment waren er nog maar weinig mensen die geloofden dat cryptovaluta een plan waren waar toekomst in zat. In de jaren die daar op volgden begon bitcoin steeds bekender te worden en waren er steeds meer mensen die hierin besloten te investeren. 

Criminelen

Er waren in de begindagen van cryptomunten relatief veel criminelen die hier gebruik van maken. Dat komt uiteraard door de grote mate van anonimiteit die je hebt door de manier waarop een blockchain werkt. Daarom waren er in het begin van het ontstaan van cryptovaluta veel mensen op tegen dat dit door veel mensen gebruikt zou worden. Zij wilden zich niet verdiepen in de nieuwe vorm van geld omdat zij niet met criminelen geassocieerd wilden worden. Inmiddels is het beeld wat veel mensen van bitcoin en andere cryptovaluta sterk veranderd. 

Investering

Waar veel mensen vroeger dachten dat cryptomunten vooral handig waren om geld wit te wassen, zien steeds meer mensen de nieuwe vorm van geld tegenwoordig als een goede investering of als het betaalmiddel van de toekomst. Of we in de toekomst allemaal met cryptomunten betalen kunnen we op dit moment nog niet zeggen. Toch begint het er steeds meer op te lijken dat je in de toekomst meer aankopen kunt doen met je bitcoin. Als crypto fan is het leuk om te zien dat er steeds meer bedrijven zijn die toekomst zien in cryptovaluta. De grote investering van Tesla is hier een goed voorbeeld van. 

Tesla

Het was afgelopen week groot in het nieuws dat de topman van Tesla, Elon Musk bekend had gemaakt dat het bedrijf voor zo’n 1,5 miljard dollar aan bitcoin had gekocht. Dit heeft waarschijnlijk verschillende redenen. Zo hoeft het bedrijf zich geen zorgen te maken over de inflatie die hoogstwaarschijnlijk zal ontstaan als gevolg van de coronacrisis. Dat is fijn, maar Tesla wil het in de toekomst ook mogelijk maken om in bitcoin te betalen voor een auto die je koopt. Als je dit als bedrijf mogelijk wilt maken, moet je er voor zorgen dat je al een rekening hebt waar voldoende cryptomunten op staan. 

Betalen met bitcoin

Naast Tesla zijn er meer bedrijven die toekomst zien in het betalen met cryptomunten zoals bitcoin. Laatst heeft PayPal bekend gemaakt dat het in de toekomst mogelijk wil maken dat mensen met bitcoin betalen voor alledaagse dingen. Ook Mastercard heeft aangegeven dat ze toekomst zien in betalingen met cryptomunten. Beide bedrijven hebben hier nog geen concrete plannen voor gepresenteerd, maar dit zijn signalen dat deze plannen niet lang op zich zullen laten wachten. Daarom beginnen steeds meer mensen zich af te vragen wat de toekomst voor cryptomunten in petto heeft. 

Blockchain

De basis van alle cryptomunten is de blockchain. Dit is het systeem waardoor het mogelijk is om een volledig decentraal netwerk te creëren. De blockchain is bedacht door mensen die niet tevreden waren over het systeem wat vandaag de dag in Nederland en in de rest van de wereld wordt gebruikt. Zij wilden een betalingssysteem waarbij iedere partij die deelneemt aan dit systeem evenveel rechten en macht heeft. Binnen ons huidige betalingssysteem is dat niet mogelijk en daarom was het nodig om een nieuw systeem te bedenken. De werking van een blockchain is erg complex.

Centrale partij

Binnen ons huidige betalingssysteem is de bank de centrale partij. Deze partij heeft veel meer macht dan de andere partijen. Dat komt doordat de bank inzage heeft in de gegevens van iedereen die een rekening heeft lopen bij de bank. Bovendien moet de bank er voor zorgen dat alle transacties op een goede manier verlopen en dat er bijvoorbeeld niet wordt gefraudeerd. Het is van belang dat alle transacties binnen een betalingsnetwerk op een eerlijke manier gaan, maar het is toch van belang dat er een zekere mate van decentralisatie is. Zo blijven alle gegevens van de personen binnen het netwerk goed beschermt.

Ideologie

De ideologie achter de blockchain is eigenlijk het creëren van een wereld waarin alles decentraal is. Het gaat hierbij niet alleen om het betalingsnetwerk, maar eigenlijk om het hele internet. Als je denkt aan een bedrijf als Facebook of Google, denk je misschien niet direct aan de gegevens die zo’n bedrijf van jou heeft. Dit soort bedrijven verzamelen de gegevens van alle gebruikers en verkopen dit door aan bedrijven die deze informatie gebruiken om jou reclames te laten zien. Wanneer er een blockchain gebruikt zou worden, zou er geen centrale partij zijn die jouw gegevens doorverkoopt aan anderen. 

Toekomst van de financiële markt

Wanneer blockchain technologie gebruikt zou worden als vervanging van ons huidige financiële systeem, kan dat grote gevolgen hebben voor de huidige financiële markt. Deze technologie biedt mogelijkheden die er voor zouden kunnen zorgen dat banken minder macht krijgen. Cryptomunten zijn niet afhankelijk van een centrale bank waardoor er niemand is die bijvoorbeeld kan bepalen dat er geld bijgedrukt moet worden. Daarom zijn veel mensen bang dat cryptomunten in tijden van crisis zullen zorgen dat de crisis langer duurt dan wanneer er fiatgeld gebruikt wordt. 

Afhankelijk

Op dit moment ben je bij nagenoeg iedere financiële handeling afhankelijk van andere partijen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan het kopen van een huis. Normale mensen kunnen niet zomaar een huis kopen. Zij moeten dan naar de bank voor een hypotheek waardoor zij afhankelijk zijn van de bank voor het verstrekken van de lening. Als alle banken zeggen dat je geen lening krijgt, kun je geen huis kopen. Wanneer je wel een huis kunt kopen, ben je voor het officieel maken van de koop ook afhankelijk van een notaris. Hierdoor maak je extra kosten nadat je het huis hebt gekocht. 

Openheid

Binnen ons huidige financiële systeem heerst er weinig openheid. Er wordt een hele sector draaiende gehouden door mensen die geld in andermans handen leggen. Deze mensen vertrouwen er dan op dat degene die hun geld voor ze mag investeren of uitgeven een goede keuze maakt. Cryptomunten werken op een hele andere manier. Daarom zou blockchain er voor kunnen zorgen dat het financiële systeem van een land compleet veranderd. Dat is tegelijkertijd ook weer een reden voor veel landen om het gebruik van cryptomunten zo veel mogelijk te willen ontmoedigen. 

Vertrouwen

cryptomunten 13

Ons huidige financiële systeem is gebaseerd op vertrouwen. Iedereen vertrouwt er maar op dat een bank het juiste doet met zijn of haar geld. Eerst werd de waarde van geld bepaald door de hoeveelheid goud die er in de munt was verwerkt. Tegenwoordig is dat al lang niet meer zo. Dat komt doordat we op een bepaald punt zijn overgestapt op het gebruik van briefgeld. Dit is veel handiger aangezien je daardoor niet zo veel muntjes meer nodig hebt. We hebben met zijn allen afgesproken dat een bepaald briefje een bepaalde waarde heeft. Daarom is ons systeem op niets anders dan vertrouwen gebaseerd. 

Waarde van cryptomunten

Veel mensen zeggen dat de waarde van cryptomunten nergens op is gebaseerd terwijl cryptomunten hun waarde krijgen door een combinatie van een aantal verschillende factoren. De waarde van cryptomunten kan uiteraard erg snel fluctueren, maar deze is wel ergens op gebaseerd. Deze waarde wordt bepaald door dingen als de hoeveelheid tokens die er op de markt zijn. Er is niemand die deze hoeveelheid kan aanpassen waardoor de waarde van cryptomunten zal dalen. Bij fiatgeld is er altijd de Centrale Bank die kan beslissen om meer geld bij te drukken. 

Snellere transacties

Het kan in sommige gevallen erg lang duren voordat het geld wat jij naar iemand anders zijn rekening overmaakt ook daadwerkelijk op deze rekening staat. Dat komt doordat het doen van transacties bij banken onderling relatief lang duurt. Vooral wanneer je geld overmaakt naar iemand die in het buitenland woont kan het in sommige gevallen ontzettend lang duren voordat dit binnen is. Je kunt dan dagen moeten wachten op het geld. Dit is erg vervelend voor veel mensen, maar cryptomunten kunnen een oplossing bieden voor dit probleem. Een transactie in cryptomunten staat vaak binnen enkele seconden op je account.

Gevolgen voor de arbeidsmarkt

Het lijkt er op dit moment op dat steeds meer bedrijven een sectoren gebruik gaan maken van cryptomunten. Als dit gebeurt, zal dit niet alleen gevolgen hebben voor de waarde van veel cryptomunten, maar ook voor de arbeidsmarkt. Wanneer cryptomunten populairder worden zal er steeds meer vraag komen naar bepaalde beroepen. Dat komt doordat sommige beroepen nou eenmaal nodig zijn om cryptomunten te ontwikkelen. Op dit moment is er al veel vraag naar beroepen als ingenieurs en webdevelopers. 

Banen overbodig

Er zijn ook banen die overbodig zullen worden wanneer we als samenleving steeds meer overstappen op het gebruik van cryptomunten. Dat is in principe niet erg aangezien dat nou eenmaal is hoe dingen gaan, maar het is wel van belang dat de mensen die hun baan verliezen worden geholpen. Blockchain technologie zorgt er voor dat bepaalde beroepen overbodig worden. Dit kunnen erg veel beroepen zijn aangezien de blockchain er voor kan zorgen dat allerlei processen worden geautomatiseerd. Als er steeds meer cryptomunten gebruikt zullen worden in de toekomst, is het van belang dat er genoeg aandacht is voor mensen die hierdoor hun baan mogelijk verliezen.

LEREN BELEGGEN IN CRYPTO'S

Meld u hieronder aan en leer gratis hoe je zelf kunt leren beleggen met cryptocurrencies.

Check uw email om uw aanmelding te verifieren. Check ook uw spambox 😉

Er is iets foutgegaan. Probeer het opnieuw.