Cryptomunten reguleren, is het in de komende 10 jaar mogelijk voor een overheid?

cryptomunten

De prijs van bitcoin is de laatste tijd erg hard aan het stijgen. Daardoor zijn er veel mensen die overwegen om te investeren in bitcoin of andere cryptomunten. Dat is logisch aangezien er op dit moment erg veel mensen zijn die veel geld hebben verdiend met een investering in bitcoin en andere cryptomunten. Bitcoin is nu al meer dan tien jaar oud en er zijn in de tussentijd ontzettend veel andere cryptovaluta bij gekomen. Dat komt doordat het mogelijk is om je eigen cryptomunt te maken wanneer je genoeg geld hebt om te investeren. 

Nieuwe cryptomunten

cryptomunten 1

Er zijn erg veel mensen die hun eigen cryptomunten zijn gaan ontwikkelen. Daar kunnen verschillende redenen voor zijn. Sommigen doen het alleen voor het geld, maar er zijn ook veel mensen die een eigen cryptomunt willen ontwikkelen om de wereld te verbeteren. Vaak ontwikkelen mensen cryptomunten omdat ze hopen dat deze het betalingssysteem ooit kan vervangen. Dat is logisch aangezien veel mensen verwachten dat er in de toekomst voor nog veel meer dingen computers gebruikt gaan worden dan vandaag de dag. 

Digitaal geld

Veel mensen denken dat het in de toekomst erg handig gaat zijn om uitsluitend gebruik te maken van cryptomunten. Dat komt doordat je met digitaal geld veel meer mogelijkheden hebt dan met ons huidige betalingssysteem. Natuurlijk zijn er ook tegenstanders van dit plan. Daardoor is er veel discussie over de toekomst van cryptomunten. Sommige mensen denken dat cryptogeld ons betalingssysteem kan veranderen terwijl anderen denken dat het een hype is die wel weer over gaat. 

Cryptomunten reguleren

Om echt gebruik te maken van cryptomunten wanneer je alledaagse dingen doet, moet het eerst volledig gereguleerd worden. Natuurlijk zijn er op dit moment al plekken waar je bijvoorbeeld bepaalde producten kunt kopen met cryptomunten, maar dit is nog veel gedoe. Voordat je bijvoorbeeld een grote aankoop als een huis kunt betalen met bitcoin of een andere cryptomunt moet dit volledig gereguleerd worden. Daardoor is het leuk om eens te kijken naar de mogelijkheden van het reguleren van cryptomunten. 

Is het mogelijk om cryptomunten te reguleren?

Er is in het verleden in veel landen discussie geweest over het reguleren van cryptomunten. Dat komt natuurlijk doordat er veel mensen zijn die hier veel kansen in zien. Toch lijkt het erg lastig om een cryptomunt als bitcoin te gaan gebruiken als nationale munt. Daar zijn verschillende redenen voor. Het is misschien niet zo dat dit niet mogelijk is in de toekomst, maar de kans dat dit in de nabije toekomst gaat gebeuren lijkt niet zo groot. Dat komt doordat het voor veel landen lastig is om cryptomunten te gebruiken als nationale munt. 

Decentraal

Het is voor veel landen lastig om cryptomunten te reguleren doordat het principe van cryptocurrency is dat ze decentraal zijn. Dat lijkt voor veel mensen juist ideaal doordat er geen controlerende autoriteit is, maar het is daardoor voor de regering van een land niet zo aantrekkelijk. Cryptomunten worden namelijk allemaal beheert door ontzettend veel verschillende onafhankelijke partijen. Daardoor is het niet mogelijk om hier controle over te krijgen wanneer je als land cryptomunten als nationale munt wilt gebruiken. 

Ander principe

Natuurlijk is het voor landen wel mogelijk om een soort eigen cryptomunt te maken voor het land. Het enige probleem is dat dit dan op een hele andere manier moet worden vormgegeven dan de cryptomunten die we op dit moment gebruiken. Dat komt doordat dit netwerken zijn die nodes hebben die verdeeld zijn over de hele wereld. Er zijn natuurlijk geen landen die een nationale munt willen hebben waar zij geen controle over hebben. Het is daardoor niet mogelijk om met een zelfde principe als bitcoin een nationale munt te beginnen. Dit is simpelweg niet aantrekkelijk voor de regering van een land. 

Database

Een ding wat het gebruik van cryptomunten als nationaal geld aantrekkelijk maakt voor de overheid van een land is het feit dat je als overheid op die manier gemakkelijk crimineel geld kunt ontdekken. Dat komt doordat de blockchain als het ware een grote database is met alle transacties die worden gedaan van een bepaalde cryptomunt. Als je bijvoorbeeld bitcoin als nationale munt zou willen gebruiken, kun je als overheid erg makkelijk traceren wie veel geld uitgeeft. Op die manier is het voor de overheid en de politie makkelijker om te achterhalen wie er meer geld uitgeeft dan hij op papier verdient. 

Criminelen vinden

Veel mensen denken dat je bij bitcoin en andere cryptovaluta ontraceerbaar bent. Dat is echter niet zo. Op de blockchain worden namelijk alle transacties opgeslagen. Er staat natuurlijk meer informatie op de blockchain dan alleen de hoogte van het bedrag. Daardoor is het mogelijk om te achterhalen wie de transactie heeft gedaan. Wanneer je als land alleen nog maar gebruikt maakt van bitcoin of een andere cryptomunt is het uiteindelijk niet meer mogelijk om met een andere valuta te betalen. Daardoor worden criminelen als het ware gedwongen om ook met cryptocurrency te betalen. 

Criminelen vinden

Doordat de criminelen op een gegeven moment met cryptovaluta moeten gaan betalen is het voor de politie veel makkelijker om hen te vinden. Dat komt doordat zij dan bij elke uitgave die ze doen digitale sporen achterlaten. Daardoor is het voor de politie mogelijk om met voldoende kennis en mankracht te achterhalen wie er meer geld uitgeeft dan hij zou kunnen hebben. Op dit moment kun je natuurlijk als crimineel het grootste deel van je aankopen met contant geld doen. Daardoor kan het erg lang duren voordat een crimineel wordt gevonden door de politie. 

Wetgeving veranderen

Om een cryptomunt te gebruiken als nationale munt is moeten allerlei regels worden veranderd. Ook moet het mogelijk zijn om internationaal handel te drijven en te betalen met de nationale cryptomunt. Dat komt doordat de economie van een land zonder internationale handel natuurlijk niet zal overleven. Het zou dus mogelijk moeten zijn om handel te drijven met andere landen en te betalen met cryptomunten. Op dit moment is dat niet mogelijk aangezien er geen enkele nationale bank is die cryptovaluta accepteert. 

cryptomunten

Niet mogelijk

Het lijkt er op dat het op dit moment niet mogelijk is om een cryptomunt als nationale munt te gebruiken. Dat komt door verschillende redenen. Het is bijvoorbeeld zo dat er erg veel dingen in de wet veranderd zouden moeten worden voordat dit mogelijk wordt. Ook is het zo dat alle banken in een land failliet zouden gaan wanneer een land cryptomunten zou gaan gebruiken als nationale munt. Daardoor is het op dit moment nog geen goed idee om dit te doen als land aangezien het hele betalingssysteem dan zou moet worden veranderd. 

Conclusie

Er zijn veel mogelijkheden wanneer een land cryptomunten zou gebruiken als nationale munt, maar op dit moment lijkt het niet waarschijnlijk dat dit in de komende tien jaar gaat gebeuren. Dat komt doordat er simpelweg te veel obstakels zijn voor het invoeren van een nationale cryptomunt. Er zouden dan natuurlijk erg veel regels veranderd moeten worden aangezien het volgens de huidige wetgeving in geen enkel land mogelijk is om cryptomunten als nationale munt te gebruiken. Daardoor zou het pas realistisch zijn dat dit gebeurt wanneer er andere wetgeving komt in meerdere landen. Het moet namelijk ook mogelijk zijn om internationaal handel te drijven met de nationale munt.

LEREN BELEGGEN IN CRYPTO'S

Meld u hieronder aan en leer gratis hoe je zelf kunt leren beleggen met cryptocurrencies.

Check uw email om uw aanmelding te verifieren. Check ook uw spambox 😉

Er is iets foutgegaan. Probeer het opnieuw.