Je cryptomunten beveiligen, hoe kun je dat het best doen?

cryptomunten

Er zijn erg veel mensen die een deel van hun geld hebben geïnvesteerd in cryptomunten. Daar zijn allerlei verschillende redenen voor. Zo zijn er bijvoorbeeld mensen die er voor kiezen om cryptomunten te kopen doordat ze vinden dat de spaarrente te laag is. Daardoor hopen zij meer rendement te behalen door hun geld in cryptovaluta zoals bitcoin te investeren. Dat is een slimme zet aangezien de kans aanwezig is dat je hier veel geld mee gaat verdienen. Het is natuurlijk vervelend als jouw cryptomunten ineens een stuk minder waard zijn. 

Gestolen

Er is alleen één ding wat nog vervelender is dan het dalen van de koersen. Het is namelijk nog veel erger als al jouw cryptomunten gestolen worden door criminelen. De kans dat dit gebeurt is niet zo heel groot, maar die kans is toch altijd aanwezig. Daardoor is het belangrijk om er voor te zorgen dat jij jouw cryptovaluta goed beveiligd. Als je dat niet doet, is de kans namelijk groter dat het criminelen lukt om jouw online te beroven. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om de kans zo klein mogelijk te maken dat dit gebeurt. 

Sterke en unieke wachtwoorden gebruiken

Het is belangrijk dat je zo goed mogelijke wachtwoorden uitkiest om te gebruiken voor de beveiliging van je cryptomunten. Dat klinkt als een vanzelfsprekende eerste stap richting het beveiligen van jouw cryptovaluta, maar er zijn toch erg veel mensen die dit niet doen. Ten eerste is het erg belangrijk om er voor te zorgen dat je wachtwoord lang genoeg is. Je kunt het best een wachtwoord kiezen dat bestaat uit minimaal twaalf tekens. Daardoor is het voor criminelen moeilijker om het wachtwoord goed te raden.

cryptomunten

Willekeurige tekens

Je kunt ten tweede het best een wachtwoord kiezen dat bestaat uit allerlei willekeurige tekens. Daardoor kunnen criminelen gokken wat ze willen, maar zullen ze het nooit raden. Het is erg belangrijk dat je nooit een wachtwoord kiest wat voor de hand ligt. Er zijn in het verleden namelijk al meerdere keren mensen geweest waarvan criminelen simpelweg het wachtwoord hebben geraden. Wanneer dat gebeurt kun je er niets meer aan doen en ben je je cryptomunten kwijt. 

Password generator

Er zijn veel mensen die het lastig vinden om zelf een goed wachtwoord te bedenken. Dat komt doordat de meeste mensen alleen maar op wachtwoorden komen die voorspelbaar zijn. Als jij hier ook last van hebt, is het aan te raden om een password generator op te zoeken op het internet. Dat is een programma wat een wachtwoord voor jou bedenkt. Zorg er voor dat je voor iedere site een ander uniek wachtwoord hebt. Daardoor kun je namelijk voorkomen dat criminelen die één wachtwoord hebben meteen bij al je cryptomunten en andere belangrijke zaken kunnen.

Gebruik een apart e-mail adres voor cryptogerelateerde zaken

Op de meeste brokers en andere sites waar criminelen graag op jouw account zouden willen inloggen moet je inloggen door middel van een wachtwoord en een e-mailadres. Daardoor is het voor de criminelen wel zo makkelijk als ze jouw e-mailadres al hebben. Het is dus slim om een ander e-mailadres te gebruiken om in te loggen op dit soort sites. Zelfs als de criminelen dan het goede wachtwoord hebben gevonden kunnen ze nog niet inloggen. 

Beveiliging

Het is wel belangrijk dat je er voor zorgt dat het e-mailadres wat je gebruikt voor alle cryptomunten en dergelijke goed beveiligd is. Dat is zo belangrijk doordat het wel eens voorkomt dat criminelen proberen in te breken op het e-mailadres van een trader. Op die manier proberen ze aan informatie te komen die ze kunnen gebruiken om jou of andere traders cryptomunten afhandig te maken. 

Anti-virussoftware

Het is zeer verstandig om goede anti-virussoftware te installeren op de computer die je gebruikt voor alle zaken rondom je cryptomunten en dergelijke. Dat komt doordat er allerlei slimme trucjes zijn waarmee criminelen door middel van malware en virussen cryptomunten van jou kunnen stelen. Er zijn bijvoorbeeld manieren waarop een crimineel kan zien wat jij intypt in het wachtwoord balkje. Als je een goede virusscanner hebt, kan die er voor zorgen dat het programma wat dit doet wordt geblokkeerd.

cryptomunten

Betaalde software

Voor een normale computer is het voldoende om gebruik te maken van de gratis anti-virussoftware die standaard op de computer staat. Voor een computer die je gebruikt voor alle zaken die gerelateerd zijn aan jouw cryptomunten kun je beter investeren in een betaalde virusscanner. Dat zorgt namelijk voor veel betere bescherming dan de gratis variant. Het is misschien vervelend om hiervoor te betalen, maar als je bedenkt hoe veel geld het je kost om je cryptomunten kwijt te raken is dat het zeker waard. 

Aparte computer voor cryptomunten

Het is slim om een aparte computer aan te schaffen om alle zaken rondom jouw cryptomunten op te regelen. Deze computer kun je dan erg goed beveiligen waardoor criminelen er niet zomaar op kunnen inbreken. Bovendien is het erg handig om een aparte computer te gebruiken voor je cryptomunten zodat je niet het risico loopt dat je per ongeluk een virus of malware installeert op de computer die je voor je cryptomunten gebruikt. Op die manier kun je voorkomen dat er vervelende situaties ontstaan waarbij je een deel van of al je cryptomunten kwijtraakt.

Alleen voor crypto

Het is belangrijk om er voor te zorgen dat je de computer die bedoeld is voor jouw cryptomunten ook echt alleen maar voor cryptogerelateerde zaken gebruikt. Het is niet verstandig om deze computer te gebruiken om allerlei dubieuze websites te bezoeken aangezien dit alleen maar risico’s oplevert. Je kunt de computer best gebruiken voor andere belangrijke zaken zoals online bankieren, maar de rest kun je beter op een andere computer doen. Zo zorg je er voor dat de computer voor jouw cryptomunten maximaal beveiligd is. 

Harde schijf encrypten

Het is erg slim om je cryptomunten op te slaan op een harde schijf. Daardoor is het voor criminelen alleen mogelijk om bij jouw cryptovaluta te komen wanneer ze de computer hacken waarop deze harde schijf is aangesloten of wanneer ze de harde schijf in handen krijgen. Je kunt een harde schijf daardoor het best zo min mogelijk aansluiten op je computer. Op die manier verklein je de kans dat het criminelen lukt om de computer te hacken en daardoor toegang te krijgen tot de harde schijf met jouw cryptocurrency.

cryptomunten

Cryptografie

Je kunt er ook voor kiezen om de harde schijf te versleutelen door middel van cryptografie. Daardoor moeten de criminelen als het ware een extreem moeilijke puzzel oplossen om toegang te krijgen tot de harde schijf. Dat is dezelfde manier waarop cryptovaluta beveiligd zijn. Daar komt de naam cryptovaluta ook vandaan. Als je er voor zorgt dat jouw harde schijf op de juiste manier is versleuteld is de kans dat het criminelen lukt om toegang te krijgen tot die harde schijf erg klein.

Laat geen cryptomunten op exchanges staan

Het is erg onverstandig om je cryptomunten op te slaan op een exchange. Dat komt doordat je dan afhankelijk bent van de beveiliging van de exchange waar jouw cryptomunten op staan opgeslagen. Je zult vast denken dat zo’n exchange altijd erg goed beveiligd is, maar dat is in sommige gevallen een misvatting. Het is in het verleden namelijk al een aantal keren voorgekomen dat er een exchange van cryptomunten gehackt werd en daarbij werd veel buit gemaakt. De mensen die hun cryptocurrency op deze exchanges hadden laten staan zijn daar dan de dupe van. 

Kans om je cryptomunten te verliezen

Doordat je nooit zeker weet hoe goed een exchange beveiligd is, kun je er beter voor kiezen om je cryptovaluta niet daar op te slaan. Het is namelijk altijd veiliger om deze op te slaan op een externe harde schijf. Daardoor is de kans dat het criminelen lukt om deze cryptocurrency af te pakken het minst groot. Het kost namelijk erg veel tijd en moeite om de cryptocurrency van een harde schijf af te krijgen als dat al lukt. Daarom nemen criminelen dit risico meestal alleen wanneer ze weten dat iemand voor miljoenen aan cryptovaluta bezit. Gelukkig kun je de tips van de Nederlandse Overheid gebruiken om dit te voorkomen.

LEREN BELEGGEN IN CRYPTO'S

Meld u hieronder aan en leer gratis hoe je zelf kunt leren beleggen met cryptocurrencies.

Check uw email om uw aanmelding te verifieren. Check ook uw spambox 😉

Er is iets foutgegaan. Probeer het opnieuw.