Cryptomunten opslaan, het kan op deze 3 manieren

cryptomunten wallet

Toen bitcoin net nieuw was, waren er veel mensen die dachten dat het succes van cryptomunten van korte duur zou zijn. Dat komt doordat deze mensen weinig vertrouwen hadden in het gebruik van digitaal geld. Het is niet zo gek dat in de begindagen van cryptomunten weinig mensen waren die vertrouwen hadden in deze nieuwe vorm van geld. Op dat moment wisten de meeste mensen nog niet goed hoe de blockchain technologie werkte. Dit is de technologie die er voor zorgt dat het mogelijk om een decentraal netwerk draaiende te houden. 

De eerste cryptomunt

Bitcoin is de eerste cryptomunt. Toen deze cryptomunt werd gelanceerd waren er veel sceptici. Zij hadden allerlei verschillende redenen om te denken dat het geen goed idee was om in bitcoin te investeren. Achteraf hebben veel mensen spijt dat zij niet in de begindagen van bitcoin hebben besloten om de munt te kopen. Natuurlijk is het achteraf makkelijk om over dit soort dingen na te denken. In het begin waren mensen vooral sceptisch doordat zij dachten dat bitcoin een scam was waar je nooit geld voor terug zou kunnen krijgen. 

cryptomunten wallet

Bang om te investeren

Er zijn veel mensen die bang zijn om in cryptomunten te investeren. Dit kan verschillende redenen hebben. Zo zijn er bijvoorbeeld mensen die het lastig vinden om in te schatten of een cryptomunt in de toekomst in waarde zal gaan stijgen of juist gaat dalen. Je kunt dit van tevoren natuurlijk nooit zeker weten, maar er zijn wel een aantal zaken waardoor je kunt inschatten wat een cryptomunt in de toekomst gaat doen. Als je niet goed op de hoogte bent van deze zaken kan het lastig zijn om de toekomstige waarde van een cryptomunt zal worden. Daarom is het slim om je hier goed in te verdiepen voordat je geld gaat investeren in cryptomunten. 

Slechte investeringen voorkomen

Als je bang bent om een slechte investering te doen moet je je goed voorbereiden op het investeren in cryptomunten. De meeste mensen die angst hebben om in crypto te investeren hebben dat doordat zij niet goed begrijpen wat het precies is. Wanneer je nog niet helemaal begrijpt wat cryptomunten zijn en hoe ze precies werken, is het van belang om je hier eerst in te verdiepen voordat je begint met investeren. Dat komt doordat je zonder de juiste kennis een grotere kans hebt om een slechte investering te doen. Daarom moet je je eerst verdiepen in crypto voordat je besluit om te gaan investeren. 

Redenen om bang te zijn voor een investering

Er zijn veel mensen die hun geld graag willen beleggen. Je kunt je geld op veel verschillende manieren investeren, maar niet iedere manier is voor iedereen geschikt. Het is aan jou om te beslissen wat voor investering het best bij jou past. Sommige mensen vinden het een goed idee om in aandelen te investeren, maar als je in een korte tijd meer winst wilt behalen kunnen cryptomunten een goede optie zijn. Dat komt door de hoge volatiliteit van cryptomunten. Veel mensen zien dit als een kans, maar dit kan juist ook een risico vormen.

Hoge volatiliteit

Het is van belang om rekening te houden met de hoge volatiliteit van cryptomunten. Volatiliteit is de mate waarin de waarde van een cryptomunt kan fluctueren. Hoe hoger de volatiliteit van een product is, hoe erger de waarde van deze munt kan veranderen. Een investering met een lage volatiliteit brengt minder risico met zich mee, maar de kans op grote winsten is hiermee ook een stuk kleiner. Daarom vinden veel mensen cryptomunten juist door de hoge volatiliteit interessant. Dat betekent namelijk dat je door de juiste investering te doen kunt zorgen voor hoge winsten. 

High risk, high reward

Iedere investering die je kunt doen brengt risico met zich mee. Als je geld investeert zonder dat je het risico loopt om dit te verliezen, is dit de beste investering die je kunt doen. Er is geen enkele investering die helemaal zonder risico komt. Het is daarom van belang om goed na te denken over de risico’s die een investering met zich meebrengt. Op die manier kun jij nagaan of het voor jou slim is om je geld te investeren of niet. Over het algemeen geld voor alle investeringen de regel high risk, high reward. Dit houdt in dat een investering die veel risico met zich meebrengt meestal ook kans geeft op een hoge beloning. 

Risico’s van een investering in cryptomunten

De reden dat op dit moment nog steeds veel mensen bang zijn om te investeren in cryptomunten is het feit dat er nog steeds veel risico aan een investering in cryptomunten zit. Cryptovaluta hebben een hoge volatiliteit en daarom kun je veel geld verliezen door een investering op het verkeerde moment te doen. Sommige mensen willen daarom vermijden om te investeren in cryptovaluta. Toch zien anderen dit juist als een kans aangezien dit ook andersom werkt. Als je een investering doet op het juiste moment kan de investering in een korte tijd veel meer waard worden. 

Angst voor criminelen

Een andere reden waardoor mensen bang zijn om te investeren in crypto is de angst voor criminelen. Er zijn nog steeds mensen die denken dat cryptomunten een manier zijn om crimineel geld wit te wassen. Bovendien zijn zij bang dat ze de cryptovaluta die ze hebben aangeschaft kwijtraken aan criminelen. Dit zou bijvoorbeeld kunnen gebeuren doordat het criminelen lukt om in te breken in de wallet waar jij jouw cryptogeld opslaat. Als dit gebeurt kan het zijn dat jij al het geld wat je hebt geïnvesteerd kwijt bent. Voor sommige mensen is dit een reden om niet te investeren in crypto. 

Risico’s beperken

Het is voor mensen die investeren in cryptomunten van belang om de risico’s van een investering zo veel mogelijk te beperken. Er zijn verschillende manieren waarop jij kunt proberen om de risico’s van je investering beperkt te houden. Als je van plan bent om te gaan investeren in cryptovaluta moet je je dus eerst verdiepen in manieren om de risico’s van een investering te beperken. Het is niet slim om te investeren omdat je gevoel zegt dat je moet investeren in een cryptomunt. Voordat je gaat investeren moet je eerst op zoek gaan naar een project waar jij vertrouwen in hebt. 

Een manier zoeken om te investeren

Als je op zoek bent naar een manier om de risico’s van een investering in cryptovaluta te beperken, kan het handig zijn om de tips van ervaren investeerders te volgen. Het is wel van belang om het verschil tussen investeren en traden te weten. Als je investeert in cryptomunten, doe je dat om op de lange termijn winst te maken met de investering. Wanneer je een trader bent, koop je een cryptomunt met het idee om deze snel weer te verkopen. Dit zijn allebei manieren om geld te verdienen met crypto, maar je zult op zoek moeten naar de manie die het best bij jou past. 

Risico’s beperken bij het investeren

Mensen die willen investeren in cryptovaluta moeten van tevoren nadenken over hoe zij er voor willen zorgen dat er zo min mogelijk risico’s aan de investering vast zitten. Niet iedere investeerder doet dit op dezelfde manier, maar het is bijvoorbeeld altijd belangrijk om je te verdiepen in het project waarin je investeert. Je moet goed weten waar dit project voor staat en wat het doel van het project is. Bovendien is het ook van belang om te weten wie de ontwikkelaars van dit project zijn. Op basis van deze informatie kun je een betere inschatting maken van de waarde van een bepaalde cryptomunt. 

Een project vinden waar je vertrouwen in hebt

Het is dus van belang om een project te vinden waarin jij vertrouwen hebt. Dat kan lastig zijn voor mensen die nog geen ervaring hebben met het investeren in cryptovaluta, maar je zult hier toch echt mee moeten beginnen. Je kunt op het internet altijd veel informatie vinden over een cryptomunt. De meeste mensen kiezen er vooral in het begin voor om de meer bekende cryptovaluta aan te schaffen als eerste investering. Hierbij zijn de risico’s over het algemeen minder groot. Het is makkelijk om je in één van de bekendste cryptovaluta te verdiepen omdat daar veel informatie over te vinden is op het internet. 

Informatie op het internet

Als je op het internet op zoek gaat naar informatie over het project wat achter een cryptomunt zit waar je mogelijk in wilt investeren, is het van belang om goed na te denken over de informatie die je vindt. Je kunt op het internet veel informatie vinden over bepaalde cryptomunten, maar niet al deze informatie is even betrouwbaar. Het is voor beginnende investeerders soms lastig om het verschil te weten tussen de mening van de schrijver van een tekst en de feiten over een cryptomunt. Als je op het internet aan het zoeken bent naar informatie moet je er dus rekening mee houden dat niet al het advies goed is.

Adviezen van anderen aannemen

In principe is er niets mis mee om adviezen van andere investeerders aan te nemen. Het is dan alleen wel belangrijk dat je zelf goed nadenkt of deze adviezen wel echt zo goed zijn. Bovendien moet je er ook rekening mee houden wie degene is waarvan je het advies krijgt. Als dit bijvoorbeeld een vriend van je is die zelf weinig ervaring heeft met het investeren in crypto is de kans groot dat dit advies niet erg betrouwbaar is. Daarentegen is het als beginnende investeerder bijvoorbeeld wel fijn om advies te krijgen van iemand die al jarenlang bezig is met crypto aangezien diegene veel meer ervaring en kennis heeft. 

Veiligheid van je cryptomunten

cryptomunten

Het is logisch dat je de risico’s van een investering in cryptomunten zo veel mogelijk wilt beperken, maar het is ook van belang om de munten waarin je hebt geïnvesteerd zo veilig mogelijk op te slaan. Je kunt je cryptovaluta op verschillende manieren opslaan en vooral beginnende investeerders weten niet goed wat de veiligste manier is. Daarom is het voor hen erg handig om zich eens te verdiepen in de verschillende manieren waarop je crypto’s kunt opslaan. Daardoor krijg je namelijk een beter beeld van welke manier het meest geschikt is voor jou.

Verschillende manieren om je cryptomunten op te slaan

Er zijn dus een aantal verschillende manieren waarop jij jouw cryptovaluta kunt beveiligen. Sommige mensen denken dat alle manieren om je cryptovaluta op te slaan even goed zijn in termen van veiligheid, maar dit is een misvatting. Bepaalde manieren om cryptomunten te beveiligen zijn veiliger dan andere. Dit kan verschillende redenen hebben. Het is van belang om hier goed van op de hoogte te zijn als je cryptovaluta in je bezit hebt. De grootste angst van iedereen die heeft geïnvesteerd in cryptomunten is natuurlijk dat deze op de een of andere manier in handen komen van criminelen waardoor je je geld kwijt bent. 

Een wallet

Wanneer je cryptomunten hebt gekocht, kun je deze opslaan in een wallet. Een wallet kun je zien als een soort digitale portemonnee. Je koopt digitaal geld en dit kun je uiteraard niet in een fysieke portemonnee doen en in je zak steken. Daarom is het nodig om dit op de computer op te slaan in een wallet. In het begin van het crypto-tijdperk was er voor iedere cryptomunt een aparte wallet. Als je twee verschillende cryptomunten in je bezit had, moest je dus ook twee verschillende wallets hebben. Gelukkig is dat tegenwoordig wel anders en is het mogelijk om in één wallet al jouw cryptomunten te bewaren. 

Het juiste adres

Het is wel van belang dat je voorzichtig bent als je één wallet gebruikt voor al je cryptovaluta. Dat komt doordat je hier wel alle munten in kunt opslaan, maar deze munten niet allemaal naar hetzelfde adres kunnen worden gestuurd. Je adres voor Ethereum is bijvoorbeeld heel anders dan je adres voor Cardano. Daarom is het van belang dat je je hier niet in vergist want als je het verkeerde adres invoert ben je je cryptomunten onherroepelijk kwijt. Het is wel zo dat de meeste wallets tegenwoordig goed zijn uitgevoerd waardoor dit soort ongelukken zeer onwaarschijnlijk zijn. 

Jouw cryptomunten opslaan in een wallet

Een crypto-wallet kun je het best vergelijken met een traditionele bankrekening. Je kunt hier al je cryptomunten in opslaan. Als je je cryptomunten wilt opslaan in een wallet is het van belang om goed het verschil te kennen tussen een public address en een private key. Een public address kun je vergelijken met je Iban nummer. Dit is een soort adres waar de cryptomunten naartoe worden gestuurd wanneer je deze in je wallet wilt opslaan. De private key is daarentegen beter te vergelijken met je pincode. Dat is het wachtwoord waarmee je kunt inloggen op de wallet waar jouw cryptovaluta zijn opgeslagen. 

Openbaar adres

Het is van belang om goed te weten hoe een cryptowallet precies werkt als je van plan bent om te investeren. Je moet bijvoorbeeld wel weten waar jouw cryptomunten naartoe moeten worden gestuurd zodat jij ze veilig kunt stellen. Als je van plan bent om de munten in je eigen wallet op te slaan, hoef je alleen het publieke adres van de wallet op te geven waardoor iedereen weet waar de munten naartoe moeten worden gestuurd. Daarentegen is het van belang dat je er voor zorgt dat niemand toegang heeft tot je private key. Hiermee zouden anderen toegang kunnen krijgen tot jouw cryptomunten waardoor ze deze kunnen stelen.

Verschillende soorten wallets

Er zijn verschillende soorten wallets die jij kunt gebruiken voor het opslaan van je cryptomunten. Daarom is het van belang om goed na te denken over welke manier van het opslaan van cryptovaluta het best bij jou past. Het is niet voor iedereen noodzakelijk om de meest veilige wallet te kiezen. Dit is namelijk ook meteen de duurste wallet en daarom is het voor mensen die slechts kleine hoeveelheden crypto hebben vaak niet het geld waard om hierin te investeren. Zij lopen niet zo veel risico omdat ze geen grote bedragen kunnen verliezen.

3 soorten wallets

Je kunt de verschillende wallets waarin je je cryptomunten kunt opslaan onderverdelen in drie groepen. Zo zijn er de hot wallets die volledig online zijn. Hierbij zijn de platforms die jouw cryptomunten beheren in bezit van jouw private key. Dat betekent dat je het volle vertrouwen moet hebben in de imntegriteit van dit platform. Verder kun je ook kiezen voor een cold wallet en een desktop wallet. De meeste mensen die grote hoeveelheden cryptomunten in bezit hebben kiezen er voor om deze op te slaan in een cold wallet. Dat heeft verschillende redenen. 

De veiligste wallet kiezen

Het is voor mensen die veel cryptomunten bezitten natuurlijk erg belangrijk om deze zo veilig mogelijk op te slaan. Dat is logisch aangezien je koste wat kost wilt voorkomen dat je jouw geïnvesteerde geld kwijtraakt. Daarom is het van belang om goed na te denken over wat voor soort wallet jij het best kunt gebruiken. Hier zijn verschillende opvattingen over, maar uiteindelijk is het meestal het veiligst om je cryptomunten in een cold wallet oftewel een hardware wallet op te slaan. Over het algemeen is dit ook de duurste optie waardoor veel beginnende traders toch voor een ander soort wallet kiezen.

Een cold wallet gebruiken voor het opslaan van je cryptomunten

Zoals gezegd zijn er verschillende soorten wallets die allemaal gebruikt kunnen worden voor het opslaan van je cryptomunten. Daarom kunnen sommige beginnende investeerders moeite hebben met het vinden van de meest veilige manier om hun crypto’s op te slaan. Ook al heb je slechts voor enkele euro’s aan cryptomunten in bezit, je wilt dit natuurlijk niet kwijtraken. Voor mensen die van plan zijn om in de toekomst te investeren in cryptovaluta is het slim om nu alvast te zoeken naar de meest betrouwbare manier voor het opslaan van cryptomunten. 

Hardware wallet

Veel beginnende investeerders kiezen er voor om hun cryptomunten op te slaan in de wallet van de exchange waar zij hun munten kopen. Dit is voor veel mensen de meest gemakkelijke optie, maar dit is zeker niet de veiligste optie. Het is namelijk zo dat de wallet van een exchange een goed doelwit is voor criminelen. Hier worden gegarandeerd voor miljoenen aan cryptomunten opgeslagen waardoor de kans groot is dat criminelen zich richten op zo’n exchange. Daarom is het een stuk veiliger om een eigen hardware wallet aan te schaffen. Dit is een apparaat wat speciaal is ontworpen om je cryptomunten voor je te bewaren. 

Geen verbinding met het internet

De belangrijkste eigenschap van een hardware wallet of cold wallet is het feit dat deze niet in verbinding staat met het internet. Dat betekent dat het voor mensen die jouw wallet willen hacken niet mogelijk is om binnen te komen in de wallet. Deze staat immers niet in verbinding met het internet waardoor het voor mensen van buitenaf niet mogelijk is om via een of ander netwerk in te breken. Jouw private keys zijn dus op een goede manier opgeslagen als jij ze in een hardware wallet opslaat. Niemand van buitenaf heeft de mogelijkheid om hier toegang tot te krijgen. 

Opgeslagen in een chip

Als je jouw cryptomunten hebt opgeslagen in een hardware wallet, zitten de private keys als het ware in een chip. Dit zorgt er voor dat je cryptomunten zelfs veilig zijn als je bijvoorbeeld malware of een virus op je computer hebt staan. Daarom is het voor mensen die in het bezit zijn van een grote hoeveelheid cryptomunten van belang om te investeren in een goede cold wallet zodat hun investering veilig is. Als je een transactie wilt uitvoeren, is dat alleen mogelijk wanneer de fysieke hardware wallet aanwezig is. Om te verifiëren dat je gemachtigd bent om in te loggen moet je eerst een code intypen.

De hardware wallet veilig opslaan

De cryptomunten die jij in een hardware wallet hebt opgeslagen zijn dus goed beveiligd. Dan is het nog wel van belang dat je de fysieke wallet zelf ook op een veilig manier opslaat. Het is bijvoorbeeld niet slim om deze simpelweg in je woning neer te leggen. Veel ervaren investeerders kiezen er voor om hun wallet in een kluis of iets dergelijks te bewaren. Zo voorkom je dat anderen met slechte bedoelingen de mogelijkheid krijgen om jouw wallet af te pakken. De kans dat dit gebeurt is erg klein, maar je kunt op het gebied van het opslaan van je cryptomunten maar beter het zekere voor het onzekere nemen. 

Jouw cryptomunten zijn veilig

Het is dus erg handig om te investeren in een cold wallet als je van plan bent om cryptomunten te kopen om deze vervolgens een lange tijd in je bezit te houden. De cold wallet staat bekend als de meest veilige manier om je cryptomunten op te slaan. Het is namelijk zo dat je de cryptomunten die op een cold wallet staat hier alleen vanaf kunt halen als de wallet is aangesloten op een computer. Wanneer je deze dus opslaat in een kluis, is het voor niemand mogelijk om aan jouw crypto’s te komen. Daarom is het ook voor mensen die niet op de lange termijn investeren slim om een eigen cold wallet aan te schaffen. 

cryptomunten

De populairste cryptowallet

Er zijn veel verschillende soorten hardware wallets die jij kunt kopen als je er zeker van wilt zijn dat jouw cryptovaluta op een veilige manier worden opgeslagen. Veel beginnende investeerders willen wel een eigen hardware wallet, maar het is vaak lastig om te beslissen welke wallet het meest geschikt is. De meest populaire en bekende hardware wallet is de Nano Ledger. Er zijn verschillende redenen waarom deze zo populair is. De beveiliging is maximaal, maar het is vooral fijn dat er ontzettend veel cryptomunten worden ondersteund. Zo is de kans klein dat jij een cryptomunt hebt die je niet in deze wallet kunt opslaan. 

Nadelen van een hardware wallet

Het is natuurlijk niet zo dat er geen andere goede manieren zijn om je cryptomunten op te slaan. Daarom is het van belang om je niet blind te staren op het gebruik van een hardware wallet en ook te kijken naar andere opties. Dit is dan wel de meest veilige manier om je cryptomunten op te slaan, het is in veel situaties niet de handigste. Daarom moe je je voordat je begint met het investeren in cryptovaluta goed verdiepen in de verschillende soorten andere wallets en hun voor-en-nadelen. 

Geen snelle transacties

De meeste mensen die een hardware wallet gebruiken doen dit om hun investeringen op de lange termijn zo veilig mogelijk op te slaan. Als je van plan bent om cryptomunten te gaan traden, kan het fijner zijn om deze munten niet in je hardware wallet op te slaan. Het is namelijk niet mogelijk om even snel een transactie uit te voeren met een cold wallet. Als je jouw cryptomunten bijvoorbeeld wilt verkopen, zul je eerst de munten moeten overzetten naar een exchange. Pas daarna kun je beslissen wat je met de cryptovaluta wilt gaan doen. 

De wallet kwijtraken

Het is erg vervelend als je jouw cryptomunten kwijt bent doordat criminelen er in slagen om deze van je af te pakken. Daarom is het fijn om gebruik te maken van een hardware wallet waardoor je zeker weet dat het criminelen niet zomaar kan lukken om jouw cryptomunten te stelen. Het nadeel van een cold wallet is dan wel weer dat je deze makkelijk kwijt kunt raken. Een cold wallet is over het algemeen niet groot waardoor je er voor moet zorgen dat je altijd goed op je wallet let. 

Een veilige plek zoeken voor je cold wallet

Om te voorkomen dat jij jouw wallet kwijtraakt, is het van belang om één goede plek te vinden waar je deze kunt neerleggen. Zo zorg je er voor dat je niet hoeft na te denken wanneer je op zoek bent naar je wallet. Als je de wallet niet meer in je bezit hebt, ben je alles wat je hierop had opgeslagen ook kwijt. Het is dan op geen enkele manier mogelijk om de cryptovaluta die je in je bezit had terug te halen. Een kluis kan een goede plek zijn om je wallet te bewaren omdat je hier niet vaak in kijkt en niemand anders hier bij kan.

Een online wallet gebruiken voor je cryptomunten

Naast de mogelijkheid om je cryptovaluta op te slaan in een cold wallet, kun je er ook voor kiezen om deze te bewaren in een hot wallet. Dit wordt ook wel een online wallet genoemd. Er zijn een aantal grote verschillen tussen een hot wallet en een cold wallet. Een cold wallet staat bekend als veiliger, maar er zijn toch veel mensen die het fijner vinden om gebruik te maken van een hot wallet. Dit kan een aantal verschillende redenen hebben. Als beginnende investeerder is het in ieder geval van belang dat je het verschil tussen beide goed weet zodat je zelf kunt kiezen welke wallet het meest geschikt is. 

Wat is een online wallet?

Een online wallet is veel makkelijker in gebruik dan een hardware wallet. Als je jouw cryptomunten in een online wallet opslaat geef je ze eigenlijk in bewaring aan een dienstverlener die er voor moet zorgen dat deze op een veilige manier worden opgeslagen. Dit is handig aangezien je zelf niets hoeft te doen om de munten te beveiligen, maar het is wel een beetje in strijd met het decentrale imago van cryptomunten. Als je jouw cryptomunten aan een bedrijf geeft om te bewaren, ben je afhankelijk van dit bedrijf terwijl je dat juist niet wilt. 

Een veilige keuze?

Je wilt jouw cryptomunten uiteraard op een zo veilig mogelijke manier opslaan. Dat is logisch, maar toch maken veel investeerders andere keuzes als het gaat om het veilig opslaan van hun cryptovaluta. Sommigen kiezen er voor om gebruik te maken van een cold wallet omdat dit het meest veilig is, maar er zijn ook mensen die voor het gemak kiezen en hun munten opslaan in een online wallet. Deze keuze is volledig aan jezelf, maar het is wel van belang dat je voordat je deze keuze maakt een goed beeld hebt van de verschillende voor-en-nadelen van beide soorten wallets. 

Vertrouwen in de wallet

Als je er voor kiest om jouw cryptomunten op te slaan in een online wallet, is het van belang dat je een wallet kiest waar je het volste vertrouwen in hebt. Dat komt doordat je als het ware al jouw cryptovaluta uit handen geeft aan een bedrijf. Je wilt er zeker van zijn dat je dit allemaal terugkrijgt als je er om vraagt en daar is natuurlijk vertrouwen voor nodig. Voor sommige investeerders is dit al genoeg reden om gebruik te maken van een cold wallet omdat je dan meer zekerheid hebt van de veiligheid van de cryptomunten die jij in je bezit hebt. 

Je cryptomunten uit handen geven

Een online wallet is een makkelijke manier om je cryptovaluta op te slaan, maar het is wel van belang dat je er rekening mee houdt dat je hiermee jouw cryptomunten tijdelijk uit handen geeft. Officieel heeft het bedrijf van wie de wallet is waarin jij jouw cryptomunten opslaat eigenaar van de munten. Daarom moet jij jouw cryptovaluta alleen opslaan in een online wallet wanneer jij blind durft te vertrouwen op het bedrijf van wie de wallet is. Het is niet gek dat er veel investeerders zijn die hier moeite mee hebben. Je wilt immers het liefst voorkomen dat jij jouw cryptomunten kwijtraakt.

Exchanges

Er zijn verschillende bedrijven die een online wallet aanbieden, maar het grootste deel van deze bedrijven is tevens een crypto-exchange. Dat is vrij logisch aangezien het erg handig is om de cryptomunten op dezelfde plek op te slaan als waar je ze hebt gekocht. Daarom maken de meeste beginnende investeerders ook gebruik van een online wallet. Dit is voor hen verreweg de meest gemakkelijke optie om hun cryptovaluta op te slaan. Het kost namelijk weinig moeite om jouw munten op te slaan in een online wallet op de exchange die jij hebt gebruikt om de munten te kopen.

Toegang krijgen tot je online wallet

Als jouw cryptomunten zijn opgeslagen in een online wallet op een crypto-exchange is het van belang dat je goed weet hoe je toegang kunt krijgen tot je wallet. Dit werkt vrij simpel. Je moet er voor zorgen dat je inlogt op het beveiligde platform van de exchange. Als je bent ingelogd heb je direct toegang tot jouw wallet. Aangezien deze wallet altijd is aangesloten op het internet kun je vanuit je wallet heel gemakkelijk transacties doen. Dat is het grootste voordeel van het gebruik van een hot wallet. Wanneer je gebruik maakt van een cold wallet kost het veel meer moeite om een transactie uit te voeren. 

Snel investeren

Veel mensen zullen bij het lezen van de vorige alinea denken dat het niet zo belangrijk is hoe snel je een transactie kunt doen, maar dit kan juist in de cryptomarkt van groot belang zijn voor het behalen van winst. Cryptovaluta hebben een hoge volatiliteit. Daarom is het erg belangrijk dat je precies op het juiste moment koopt of verkoopt. Als je ziet dat de waarde van jouw cryptovaluta zo hoog is dat je deze wilt verkopen, is het vervelend als je deze eerst van je cold wallet moet halen. De kans is dan namelijk aanwezig dat de waarde van de munten alweer is gedaald als jij de transactie hebt voltooid. 

cryptomunten opslaan 3

Nadelen van een online wallet

Natuurlijk zitten er niet alleen maar voordelen aan het gebruik van een online wallet om jouw cryptomunten op te slaan. Het grootste nadeel hiervan is uiteraard het feit dat het altijd mogelijk is om je munten te verliezen als ze in een online wallet zijn opgeslagen. De kans dat dit gebeurt is niet groot, maar toch is het een risico wat je neemt. Als dit verkeerd uitpakt, loop je dus het risico dat je al het geld wat je hebt geïnvesteerd verliest. Daarom is het van belang om goed na te denken over de risico’s die er komen kijken bij het opslaan van cryptomunten in een online wallet. 

Veel gebruikers

Vooral mensen die nog niet zo veel cryptovaluta in hun bezit hebben kiezen er vaak voor om gebruik te maken van een hot wallet. Zij zijn bereid om het risico te lopen omdat zij toch niet zo veel geld hebben geïnvesteerd. Dat is een logische gedachte, maar je moet er dan wel rekening mee houden dat er ook duizenden andere investeerders zijn die gebruik maken van dezelfde hot wallet. Daarom is het voor criminelen die deze wallet zouden hacken mogelijk om miljoenen zo niet miljarden buit te maken. Dat is een reden waarom hackers het vaak voorzien hebben om hot wallets.

Goed doelwit voor hackers

Doordat er zo veel cryptomunten zijn opgeslagen in de wallets van gebruikers van bekende exchanges, zijn deze exchanges de ultieme doelwitten voor hackers. Dat heeft verschillende redenen. Zo is algemeen bekend dat een transactie in cryptomunten onomkeerbaar is. Dit is aantrekkelijk voor hackers. Bovendien is het de bedoeling dat je op een blockchain zo anoniem mogelijk bent. Dit is voor de gebruikers erg fijn, maar het is pas echt ideaal voor criminelen die niet getraceerd willen worden wanneer zij bijvoorbeeld een exchange zouden hacken.

Hacks in het verleden

De kans dat een exchange wordt gehackt is niet groot, maar in het verleden is het toch al een aantal keren voorgekomen. MtGox is een exchange die in 2013 te maken kreeg met een hack. Hierbij is het de criminelen gelukt om voor zo’n 750.000 dollar aan bitcoins te stelen. De waarde van deze bitcoins zou op dit moment in de miljarden lopen. Er zijn ook verhalen bekend van de eigenaren van een exchange die er met al het geld vandoor gingen. Door het gebrek aan regelgeving is het voor investeerders lastig om hier iets aan te doen. Hier moet je allemaal rekening mee houden als je jouw cryptomunten wilt opslaan in een hot wallet. 

Desktop wallet

Het is ook mogelijk om je cryptomunten op te slaan op een desktop wallet. Dat is een soort middenweg tussen een hot wallet en een cold wallet. Er zijn op het internet verschillende mogelijkheden om je wallet op deze manier te beveiligen. De private key van je wallet wordt dan op jouw computer opgeslagen waardoor je je nooit hoeft te identificeren. Hierdoor kun je volledig anoniem investeren en handelen. Dit klinkt misschien als de ideale manier om je cryptomunten op te slaan, maar er zijn ook een aantal nadelen.

Nadelen van een desktop wallet

In principe is het idee van een desktop wallet erg handig. Je kunt deze namelijk gebruiken om je cryptomunten op te slaan zonder dat je je hiervoor hoeft te identificeren. Toch moet je er rekening mee houden dat ook bij deze wallet jouw munten gewoon opgeslagen zijn op je computer. Deze staat in verbinding met het internet waardoor het voor hackers mogelijk is om jouw private key te achterhalen om daarmee toegang te krijgen tot jouw wallet. Dit zou er voor kunnen zorgen dat jij al jouw cryptomunten verliest en daarom is dit tevens niet de meest veilige optie om je cryptovaluta op te slaan. 

Ingewikkeld

Het is vooral voor mensen die nog niet zo veel ervaring hebben met het investeren in cryptomunten van belang om een simpele manier te hebben om hun munten op te slaan. Je kunt dan beter niet voor een desktop wallet kiezen aangezien deze het meest ingewikkeld is van alle soorten wallets. Dat komt vooral doordat de desktop wallet bij iedere nieuwe fork moet worden geüpdatet. Het komt zelfs wel eens voor dat je het hele blok van een cryptowallet moet downloaden om deze te kunnen gebruiken.

Welke wallet kun je het best gebruiken voor de opslag van jouw cryptomunten?

Niet iedere investeerder maakt gebruik van dezelfde soort wallet en dat zegt eigenlijk al genoeg. Dit betekent namelijk dat niet iedereen het best voor dezelfde wallet kan kiezen. Het is afhankelijk van jouw situatie en je plannen voor de toekomst welke wallet het best bij jou als investeerder past. Zo is het voor mensen die van plan zijn om te traden en daarom snel toegang moeten hebben tot hun cryptomunten handig om een online wallet te gebruiken op een exchange. Dat komt doordat je hierbij snel toegang hebt tot je munten wanneer je deze wilt verkopen. 

Veiligheid

Gebruiksgemak is natuurlijk erg belangrijk voor investeerders en hier moet je dan ook rekening mee houden bij het uitkiezen van een wallet. Het is daarnaast misschien nog wel belangrijker dat je goed nadenkt over welke wallet het meest veilig is. De veiligheid van jouw cryptomunten is namelijk erg belangrijk. Als je hier niet voldoende aandacht aan besteed, loop je het risico om gehackt te worden of om op een andere manier jouw cryptomunten te verliezen. Daarom is het voor mensen die veiligheid het allerbelangrijkst vinden aan te raden om een cold wallet aan te schaffen zodat hun cryptovaluta optimaal zijn beveiligd. 

Kans op diefstal verkleinen

Wanneer je vooral erg gesteld bent op de veiligheid van jouw cryptomunten kun je het best voor een hardware wallet gaan. Dat is namelijk de wallet waarmee jij het criminelen onmogelijk maakt om jouw cryptomunten af te pakken. Het nadeel hiervan is dan wel weer dat het meer moeite kost om een transactie te doen. Hierdoor is het voor mensen die willen daytraden in cryptomunten misschien slimmer om toch gebruik te maken van een online wallet. Dit scheelt hen een hoop moeite en kan bovendien zorgen voor grotere winsten of het beperken van verlies. 

Snel kunnen handelen

Voor mensen die niet van plan zijn om te investeren op de lange termijn, maar meer willen gaan traden is het misschien beter om hun cryptomunten op te slaan in een online wallet. Dit is wel minder veilig dan een offline wallet, maar dit zorgt er voor dat je veel sneller kunt handelen wanneer de koers van een munt goed is. Het is wel van belang dat je er rekening mee houdt dat dit minder veilig is dan een offline wallet en dat je wanneer je grote hoeveelheden cryptomunten bezit deze toch beter in een offline wallet kunt plaatsen om zo de veiligheid van de munten te kunnen garanderen. 

LEREN BELEGGEN IN CRYPTO'S

Meld u hieronder aan en leer gratis hoe je zelf kunt leren beleggen met cryptocurrencies.

Check uw email om uw aanmelding te verifieren. Check ook uw spambox 😉

Er is iets foutgegaan. Probeer het opnieuw.