Hoe erg speelt FOMO mee met het investeren in cryptomunten?

fomo

Ben je niet helemaal bekend met cryptomunten en de functie hiervan, maar hoor je er in je omgeving wel goede verhalen over? Dan kan het best interessant zijn om zonder enige informatie te gaan investeren. In sommige gevallen kan dit goed uitpakken, maar vaak is dit niet het geval. Het willen investeren in cryptomunten zonder enige informatie kan ook een vorm van FOMO zijn. 

fomo

Wat is FOMO precies?

Erg leuk om te weten dat investeren zonder informatie een gevolg van FOMO kan zijn, maar wat is FOMO precies? FOMO is een term die staat voor Fear Of Missing Out. Dit houdt in dat mensen vaak bang zijn om iets te missen als zij er geen onderdeel van zijn. Door FOMO kun je het idee krijgen dat jij een buitengewone goede kans dreigt mis te lopen en dat is natuurlijk geen fijn gevoel. Vooral niet als mensen om jou heen enthousiast zijn en jouw veel vertellen over de cryptomunten waar zij in investeren.

Hoe ontstaat FOMO?

FOMO kan door verschillende manieren ontstaan. Zo kan dat bijvoorbeeld komen door de waarde die bijvoorbeeld een cryptomunt heeft. Vandaag is deze €15.000 euro waard en de markt is positief wat kan betekenen dat de munt morgen nog meer waard is. Mensen met FOMO zijn dan bang dat ze dat hogere bedrag mis zullen lopen en zullen dus sneller investeren in de cryptomunt. Het gevolg kan hiervan zijn dat de markt in een keer daalt en dat de koper met een groot verlies zit. 

FOMO als veel voorkomend probleem ook in andere situaties

FOMO komt overigens niet alleen bij investeren en cryptomunten voor. FOMO komt ook voor in andere situaties. Zo kan FOMO ook ontstaan als jouw vrienden naar een feest gaan waar jij niet heen wilt. Door de angst om iets gaafs mis te lopen zul je toch mee gaan ook al wil je eigenlijk niet. Een ander voorbeeld kan bijvoorbeeld de TOTO zijn. Door niks in te vullen weet je zeker dat je niks wint, maar vul je het wel goed in dan kun je best een aardig bedrag winnen. Hierdoor zijn mensen ook geneigd om mee te doen.

Populariteit bij mensen in jouw nabije omgeving kan averechts werken

Waardoor FOMO ook erger kan worden is door jouw nabije omgeving. Wanneer jouw vrienden razend enthousiast zijn over een nieuwe cryptomunt die jij nog niet kent, is de kans aanwezig dat jij hier ook in gaat investeren. Dit doe je omdat je bang bent dat als je het niet doet een hoop geld misloopt. Het gevaar is hier alleen van is dat jij geen flauw idee hebt waar jij je geld in hebt geïnvesteerd en dat kan behoorlijke risico’s met zich meebrengen.

Schaarste kan FOMO erg stimuleren

Schaarste is ook iets wat FOMO erg kan stimuleren. Als een munt veel waard is maar exclusief of niet gemakkelijk te verkrijgen omdat het al bijna op is, dan is de munt vaak interessanter om in te investeren. Het probleem hiermee is dat mensen met FOMO hier in kunnen doorslaan en er te veel van kunnen kopen. Schaarste hoeft namelijk geen garantie te zijn dat de cryptomunten je ook daadwerkelijk wat gaat opleveren en dit vergeten mensen met FOMO. Ze zijn alleen maar druk met het niet mislopen van geld, maar hierdoor kun je ook veel geld verliezen.

Komt FOMO veel voor onder investeerders?

FOMO komt best wel voor onder investeerders. Het kan soms ook best gevaarlijk zijn als je last hebt van FOMO, het maakt je namelijk veel impulsiever. Omdat je bang bent dat je wat misloopt zul je eerder investeren in de cryptomunten. Ook als je er nog lang niet zoveel over weet. Dit neemt natuurlijk grote risico’s met zich mee. Vooral als je investeert met grote geld bedragen. Het is namelijk niet niks en het is ook belangrijk om dat altijd in je achterhoofd te houden. 

fomo

Hoe voorkom je FOMO?

Wil je FOMO voorkomen als je gaat investeren in cryptomunten? Dan is het vooral belangrijk om te weten wat FOMO precies inhoudt en wat het precies met je kan doen. Voor sommige mensen gebeurt dit onbewust, doordat dit onbewust gaat hebben zij niet door dat zij hier last van hebben en vaak een probleem hebben. Dat maakt het vaak nog veel gevaarlijker, vooral als jij investeert met grote geld bedragen. Het is daarom dus erg goed om te weten wat het betekent en wat je er aan kunt doen als je het bij jezelf of iemand om je heen ziet.

Rustig blijven is key

FOMO wordt getriggerd door een onderdeel van je brein. Als jij de symptomen bij jezelf herkent is het van belang om hier iets aan te doen. Een psycholoog zou jou hier heel goed bij kunnen helpen. Als je in de tussentijd al iets wilt doen is het vooral belangrijk dat je rustig blijft. Ook op momenten dat je het gevoel hebt dat je FOMO opspeelt. Zoek de cryptomunten voorlopig ook niet op.

Bekijk de beurs niet en ga niet met mensen in gesprek over cryptomunten en het investeren. Op die manier kun je stress voorkomen. Doe je dit wel dan zul je op de hoogte blijven en zul je dus steeds bezig blijven en stress opbouwen of je het allemaal wel goed doet. Dit moet je zoveel mogelijk zien te voorkomen.

Zoek gepaste afleiding

Een andere goede optie is om afleiding te zoeken. Wat dit is is voor iedereen natuurlijk anders. De een zal het misschien fijn vinden om een boek te lezen en de ander om een rondje te wandelen of te gaan sporten. Door je af te leiden zul je er minder over nadenken en dus minder stressmomenten krijgen. Hierdoor kun je zelf dus ook meer tot rust komen. Door tot rust te komen kun je de FOMO ook meer onder controle krijgen. Wil je dan een keer weer naar de cryptomunten kijken, dan zul je niet meteen weer last krijgen van je FOMO.

Ik ben tot rust gekomen en heb weer controle

Als je helemaal rustig bent dan kun je een kijkje kunnen nemen naar de investeringen, de cryptomunten en de markt, maar dit is zeker niet verplicht. Heb je geen behoefte zoek het dan ook zeker niet op. De kans dat je dan opnieuw een stress piekmoment krijgt en last van je FOMO krijgt is erg groot. Heb je er dus wel vertrouwen in? Bouw dit dan ook weer opnieuw beetje bij beetje op. Kijk bijvoorbeeld alleen naar je oude investeringen of alleen naar de huidige populaire cryptomunten. Hiermee voorkom je dat je FOMO opspeelt en je dus onvoorspelbare dingen doet.

Zijn er ook andere problemen die voor kunnen komen bij het investeren in cryptomunten?

Niet alleen FOMO is een veelvoorkomend probleem. Een andere bekende afkorting die op de emotie van een investeerder speelt is FUD. FUD staat voor Fear Uncertainty & Doubt ook wel angst, onzekerheid en twijfels. Dit wordt door concurrenten of de crypto bedrijven zelf toegepast om de markt in een munt te laten dalen. 

Hoe daalt de waarde van een munt?

De waarde van een munt daalt als er bijvoorbeeld slechte dingen over worden geschreven. Een voorbeeld hiervan kan zijn is dat deze niet betrouwbaar is en snel in waarde kan dalen. Investeerders zullen dan van deze munt af willen omdat ze bang zijn dat ze er verlies op draaien. De angst is dan een vorm van FUD. Mensen zullen hun munten dan verkopen en bij de concurrent andere inkopen. FUD wordt dus vaak gebruikt als concurrentiemiddel.

LEREN BELEGGEN IN CRYPTO'S

Meld u hieronder aan en leer gratis hoe je zelf kunt leren beleggen met cryptocurrencies.

Check uw email om uw aanmelding te verifieren. Check ook uw spambox 😉

Er is iets foutgegaan. Probeer het opnieuw.