Dalende koersen van cryptomunten, wat zijn de mogelijke oorzaken?

cryptomunten waarde

Als je van plan bent om te investeren in cryptomunten, hoop je uiteraard dat je met deze investering winst kunt maken. Dat is logisch aangezien je anders niet zou investeren. Er zijn veel zaken waar je rekening mee moet houden wanneer je van plan bent om een investering in cryptomunten te doen. Daarom vergt het investeren in crypto dan ook een goede voorbereiding. Als je je echt wilt verdiepen in dit onderwerp, is het slim om hier veel tijd voor te nemen. Cryptocurrency is zo’n groot en breed onderwerp dat je hier nooit over uitgelezen bent. 

cryptomunten waarde

De markt

Er zijn dus een aantal zaken waar je hoe dan ook rekening mee moet houden wanneer je wilt investeren. Zo is het bijvoorbeeld van belang om goed na te denken over jouw verwachtingen van de markt in de toekomst. Je moet namelijk alleen investeren in een cryptomunt wanneer je denkt dat deze in de toekomst meer waard zal zijn dan vandaag de dag. Dat is de enige manier om winst te maken met een cryptomunt. Daarom is het van belang om je voordat je een cryptomunt koopt eens te verdiepen in alles wat met deze cryptomunt te maken heeft. 

Onderzoek doen

Het is van belang om genoeg onderzoek te doen wanneer je van plan bent om te investeren in cryptovaluta. Je moet nooit zomaar investeren in een cryptomunt als je eigenlijk niet goed weet wat het project achter deze cryptomunt is. Dat is geen goede keuze aangezien je dan niet goed weet wat je koopt. Je hoopt dan dat de waarde van de munt zal gaan stijgen, maar je moet meer doen dan alleen hopen. Door goed onderzoek te doen krijg je een beeld van het project wat achter een cryptomunt zit. Als je denkt dat dit project iets toevoegt aan de wereld is het misschien slim om te investeren. 

De toekomstige waarde van een cryptomunt bepalen

Als je gaat investeren wil je een cryptomunt vinden die in de toekomst meer waarde zal genereren. Door een cryptomunt voor een bepaald bedrag te kopen en deze vervolgens voor meer te verkopen kun je winst maken op je investering. Daarom probeer je als investeerder altijd de toekomstige waarde van een cryptomunt in te schatten. Dat is erg lastig, maar er zijn bepaalde dingen waar je op kunt letten. Als je op de lange termijn wilt investeren is vooral het project achter een cryptomunt van belang. Dit is namelijk hetgeen wat invloed heeft op de toekomstige waarde van de munt.

Gokken

Er zijn mensen die zonder zich eerst eens goed te verdiepen in cryptomunten besluiten om te investeren. De meeste van deze mensen kopen bitcoin, maar zij investeren ook in altcoins. Het is zeer onverstandig om te investeren zonder dat je onderzoek hebt gedaan. Je weet dan eigenlijk niets over de munt waarin je investeert en daarom ben je eigenlijk aan het gokken met je geld. De kans is aanwezig dat dit goed uitpakt, maar de kans is groter dat je geld zult verliezen met deze investering. Daarom is het van belang om je altijd goed te verdiepen in een cryptomunt voordat je hierin investeert. 

Daling van de waarde van een cryptomunt

In een markt zoals die van cryptomunten is de kans groot dat een munt snel in waarde zal dalen of stijgen. Dat komt door de hoge volatiliteit van cryptomunten in het algemeen. Als iets een hoge volatiliteit heeft, betekent dat dat de waarde van dit product erg snel in waarde kan stijgen of dalen. De hoge volatiliteit van cryptomunten kun je zowel als een kans als als een gevaar zien. Als je een slechte investering doen kan deze snel in waarde dalen, maar dit werkt ook andersom. Door de hoge volatiliteit zijn er bijvoorbeeld mensen die binnen enkele dagen grote sommen geld hebben verdient met een investering. 

Waarom dalen de koersen van cryptomunten?

Iedere investering kan in waarde veranderen. Als dit niet zou kunnen, zou het geen investering zijn aangezien de waarde altijd hetzelfde blijft. Bij markten als de aandelenmarkt, maar ook zeker de cryptomarkt is het normaal dat de koersen soms dalen en soms stijgen. Dat heeft verschillende redenen. In principe is een daling of een stijging van de waarde van een cryptomunt of een aandeel eenvoudig te verklaren. Wanneer meer mensen iets willen kopen dan dat er mensen zijn die hetzelfde willen verkopen zal de waarde van dit product stijgen. Natuurlijk werkt dit andersom precies hetzelfde. 

Waarom kopen/verkopen mensen hun cryptomunten?

Het is voor de meeste mensen erg logisch dat de waarde van een cryptomunt zal stijgen wanneer de vraag naar deze munt stijgt. Natuurlijk is het ook zo dat de waarde van een munt zal dalen wanneer meer mensen verkopen dan dat er kopen. Toch is de vraag waarom de koersen van cryptomunten dalen nog niet volledig beantwoord. De echte vraag is eigenlijk: wat beweegt mensen ertoe om cryptomunten te kopen of te verkopen? Hier kunnen veel verschillende redenen voor zijn en het is erg interessant om hier eens naar te kijken. Dit kan erg nuttig zijn voor investeerders. 

Redenen om een cryptomunt te kopen of te verkopen

Er zijn erg veel verschillende redenen waarom mensen er voor kiezen om een cryptomunt te kopen of te verkopen. De mensen die serieus bezig zijn met het investeren in cryptomunten doen dit meestal op basis van een analyse. Er zijn verschillende soorten analyses die gebruikt kunnen worden om te kijken of een cryptomunt een goede investering is of niet. Niet alleen deze analyses zorgen er voor dat mensen kopen of verkopen. Er zijn ook mensen die op basis van het nieuws of vanuit hun gevoel investeren. 

Grote dalingen zijn gewoon

Als je nog geen ervaring hebt met het investeren in cryptomunten, is het van belang om er van op de hoogte te zijn dat grote dalingen van de koersen bij crypto normaal zijn. Geen enkele ervaren trader of investeerder kijkt er nog van op als de waarde van bitcoin of een andere cryptomunt ineens met 30 procent daalt. Dit hoort nu eenmaal bij een markt die hoog volatiel is. Het is voor sommige mensen moeilijk te begrijpen hoe het kan dat alle cryptomunten of de stablecoins na zo ontzettend volatiel zijn. 

cryptomunten waarde

Analyses

Ervaren investeerders bepalen op basis van een aantal verschillende analyses of het slim is om in bepaalde cryptomunten te investeren. Niet iedereen maakt gebruik van dezelfde analyses. Er zijn verschillende soorten analyses waaruit jij kunt kiezen als je van plan bent om te investeren in cryptomunten. In deze tekst kun je lezen over een aantal analyses die door investeerders worden gebruikt om te bepalen of een investering het risico waard is of niet. Deze analyses veroorzaken voor een groot deel de snelle stijgingen en dalingen van de waarde van cryptomunten. 

Technische analyse

Ten eerste heb je de technische analyse. Dit is een vorm van het analyseren van de prijsacties die in het verleden hebben plaatsgevonden. Het is dan vooral slim om te kijken naar de patronen die je kunt ontdekken in de waarde van een cryptomunt. Als je bijvoorbeeld ontdekt dat er een patroon is wat er op zou kunnen wijzen dat de waarde van de munt binnenkort hard zal gaan stijgen, is het misschien een goed idee om hierin te investeren. Naast de patronen die je kunt herkennen in een grafiek van de waarde van de cryptomunten zijn er nog een aantal andere dingen waar je op let bij een technische analyse.

Uitgebreid

Het doen van een technische analyse is erg ingewikkeld en is niet samen te vatten in een korte tekst. Dit is zo’n groot onderwerp dat het zelfs niet te behandelen is in één normale tekst. Als je van plan bent om voortaan een technische analyse te gebruiken om de toekomstige waarde van cryptomunten in te schatten, moet je voldoende tijd vrijmaken om je te verdiepen in het doen van een technische analyse. Het is gevaarlijk als je niet genoeg kennis hebt om dit te doen, maar het toch doet. De kans is dan aanwezig dat je verwachtingen stelt die niet uit zullen komen waardoor je veel geld verliest. 

Bullish of bearish?

Er zijn erg veel verschillende patronen die je door middel van een technische analyse kunt ontdekken. Het is allereerst slim om te kijken of je kunt zien of de markt op dit moment bullish of bearish is. Bullish betekent dat er een stijgende lijn zit in de waarde van een cryptomunt. Bearish betekent precies het tegenovergestelde. Als je ziet dat een markt bullish is, betekent dit niet dat je moet investeren. De waarde van de cryptomunten is dan aan het stijgen, maar je weet niet wanneer deze gaat dalen. Je moet je hierin niet laten leiden door FOMO en goed blijven nadenken. 

Fundamentele analyse

Je kunt dus een technische analyse doen om een inschatting te maken van de toekomstige waarde van cryptomunten, maar dit zorgt er uiteraard niet alleen voor dat de prijzen van cryptomunten kunnen dalen. Als je wilt investeren kun je ook gebruik maken van een fundamentele analyse. Hierbij kijk je vooral naar de nieuwste ontwikkelingen en nieuwtjes rondom cryptomunten. Deze gebeurtenissen hebben doorgaans veel invloed op de waarde van een cryptomunt. Hier kun je veel voorbeelden voor bedenken. 

Technologie achter cryptomunten

Het is voor investeerders erg interessant om te zien wat voor nieuwe technologie een cryptomunt op de markt wil brengen. Ethereum is bijvoorbeeld een platform wat als doel heeft om het mogelijk te maken om dApps en smart contracts te laten bouwen. Er zijn nog meer projecten die hetzelfde doel hebben. Cardano is een project wat steeds groter aan het worden is en wat eigenlijk hetzelfde doel heeft als Ethereum. Op dit moment is Ethereum een stuk groter, maar Cardano is fijner voor de gebruiker omdat de transactiekosten hierop veel lager liggen. 

Toekomstige updates

Veel cryptomunten maken bij hun ICO een soort routekaart bekend met wanneer de nieuwste updates gepland staan. Dit heeft vaak grote invloed op de waarde van de cryptomunt. Het is bijvoorbeeld zo dat Cardano in de week voor de nieuwste update van 1 maart veel in waarde is gestegen. De oorzaak voor deze stijging is het feit dat de update van tevoren bekend was waardoor investeerders hier op in proberen te spelen. Dit is dus het resultaat van een fundamentele analyse die is gedaan door investeerders en traders. 

Team van een cryptomunt

De waarde van cryptomunten wordt natuurlijk bepaalde door hoeveel mensen besluiten om in deze munt te investeren, maar er zijn veel factoren die invloed hebben op de investering. Veel investeerders kijken bijvoorbeeld naar het team wat achter een cryptomunt zit. Als de mensen die de munt aan het ontwikkelen zijn relevante werkervaring of een afgeronde studie hebben, zullen meer mensen in dit project investeren dan wanneer de ontwikkelaars van het project niet bekend zijn en geen werkervaring hebben.

Concurrentie

cryptomunten waarde

Het is voor investeerders ook van belang om rekening te houden met de concurrentie die bepaalde cryptomunten hebben. Ethereum is hier wederom een goed voorbeeld van. Dit is een project met veel potentie door het doel van het project en het professionele team, maar er zijn ook een aantal andere projecten zoals Cardano en Polkadot die hetzelfde doel hebben. Daarom is de kans dat de waarde van deze cryptomunten zal gaan stijgen minder groot dan bij een cryptomunt zonder concurrenten. 

Sentiment analyse

Naast het doen van een technische analyse en het doen van een fundamentele analyse is er een ander soort analyse die ook de oorzaak van een daling in de waarde van cryptomunten zou kunnen betekenen. Zo is het erg handig om een sentiment analyse te doen als je overweegt om te investeren in cryptomunten. Dit is een analyse van het sentiment van de mensen die op de markt actief zijn. Dat heeft namelijk grote invloed op de prijs. 

Marktsentiment

Het marktsentiment kan van grote invloed zijn op de cryptomarkt. Een goed voorbeeld hiervan is de stijging in waarde van bitcoin als er goed nieuws over de cryptomunt bekend wordt. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan de plotselinge stijging van de waarde van bitcoin toen bekend werd gemaakt dat Tesla hierin had geïnvesteerd. Het sentiment kan er ook voor zorgen dat de waarde van een cryptomunt daalt als investeerders en traders door een nieuwsbericht massaal besluiten om hun cryptomunten te verkopen. 

Whales

Naast de verschillende analyses die van invloed kunnen zijn op de koers van cryptomunten is er nog een andere factor die grote invloed kan hebben op de waarde van een cryptomunt. Het gaat hierbij om zogenaamde ‘whales’. Dit zijn bedrijven of personen die een ontzettend grote hoeveelheid cryptomunten in hun bezit hebben. Hierbij gaat het niet om mensen die voor tonnen aan bitcoin bezitten, maar eerder om bedrijven zoals Tesla die miljoenen/miljarden hebben geïnvesteerd in crypto. 

Grote hoeveelheden cryptomunten

Een whale hoeft niet altijd grote bedragen geïnvesteerd te hebben. Dit kunnen ook mensen zijn die bijvoorbeeld enkele honderden euro’s hebben geïnvesteerd toen bitcoin nog weinig waarde had. Als je dit bijvoorbeeld in 2012 hebt gedaan en niets hebt verkocht, heb je op dit moment waarschijnlijk genoeg munten om de prijs eigenhandig te beïnvloeden. Wanneer een whale besluit om al zijn of haar cryptomunten te verkopen kan dit voor een grote daling van de prijs van een cryptomunt zorgen. 

Conclusie

Voor mensen die gewend zijn om te investeren in aandelen kunnen de grote stijgingen en dalingen van de waarde van cryptomunten best even schrikken zijn. Toch is dit volkomen normaal en hoef je je geen zorgen te maken als jouw investering tijdelijk minder waard wordt. Zolang jij je goed hebt verdiept in de cryptomunt waarin je hebt geïnvesteerd en je hebt vertrouwen in het project en het team is dit geen probleem. Als de waarde van de cryptomunt ineens een stuk lager ligt, kan het in sommige gevallen slim zijn om bij te kopen. Dit moet je alleen doen als je hier zelf volledig achter staat. 

LEREN BELEGGEN IN CRYPTO'S

Meld u hieronder aan en leer gratis hoe je zelf kunt leren beleggen met cryptocurrencies.

Check uw email om uw aanmelding te verifieren. Check ook uw spambox 😉

Er is iets foutgegaan. Probeer het opnieuw.