Cryptomunten gebruiken als bedrijf, goed idee of niet?

cryptomunten

Cryptomunten bieden veel mogelijkheden voor bedrijven en landen. Toch zijn er op dit moment nog maar weinig bedrijven die ook daadwerkelijk gebruik maken van cryptocurrency. Daarom vragen sommige mensen zich af wat de reden is dat er op dit moment zo weinig bedrijven zijn die hun klanten de mogelijkheid geven om bijvoorbeeld met Bitcoin te betalen. Daar zijn verschillende redenen voor. Toch lijkt het er wel op dat het gebruik van cryptomunten steeds populairder wordt onder bedrijven. 

Investeringen van bedrijven

cryptomunten

Er zijn steeds meer bedrijven die investeren in Bitcoin of een andere vorm van cryptocurrency. Hier kunnen verschillende redenen voor zijn. Zo zijn er bedrijven die wel toekomst zien in cryptovaluta en er vroeg bij willen zijn. Zij willen andere bedrijven voor zijn waardoor zij winst kunnen maken met de investering. Dit is eigenlijk dezelfde reden als waardoor veel mensen besluiten om te starten met investeren. Toch kunnen bedrijven ook andere redenen hebben voor het doen van een investering. 

Er zijn bedrijven die Bitcoin kopen omdat zij het voor hun klanten mogelijk willen maken om hiermee te betalen. Bij dit soort bedrijven kun je bijvoorbeeld denken aan Tesla. Tesla heeft een ontzettend groot bedrag geïnvesteerd in Bitcoin. Dit heeft er voor gezorgd dat er nog meer aandacht kwam voor de cryptomunt waardoor meer mensen besloten om te investeren. Het is sinds kort mogelijk om met Bitcoin te betalen als je een auto van Tesla besteld. Dit is het eerste wereldwijd bekende bedrijf wat dit mogelijk maakt. 

Sommige bedrijven kiezen er voor om hun kapitaal te investeren in cryptomunten omdat zij geloven dat dit er voor kan zorgen dat de inflatie geen invloed heeft op hen. Zij gaan er dus vanuit dat de waarde van de cryptomunten in ieder geval harder zal stijgen dan dat de inflatie de waarde van geld naar beneden haalt. Steeds meer mensen geloven dat er een grote inflatie aan zit te komen aangezien centrale banken overal ter wereld geld aan het bijdrukken zijn om er zo snel mogelijk voor te zorgen dat de economie weer op gang komt. 

Toch zijn er nog steeds weinig bedrijven die hebben geïnvesteerd in cryptomunten en al helemaal weinig bedrijven die hun klanten de mogelijkheid bieden om met crypto te betalen. Daar zijn verschillende redenen voor. Om te kunnen bepalen hoe dichtbij het is dat we met cryptomunten voor onze dagelijkse boodschappen betalen, moet je kijken naar de redenen waarom bedrijven het op dit moment niet aantrekkelijk vinden om hun klanten met crypto te laten betalen. 

Redenen om geen cryptomunten te gebruiken

Er zijn voor bedrijven verschillende redenen waarom het niet aantrekkelijk is om geld van het bedrijf te investeren in cryptomunten om het voor klanten mogelijk te maken om hiermee te betalen. Dit zijn een aantal redenen waarom het voor veel bedrijven op dit moment niet slim lijkt om hun klanten met cryptomunten te laten betalen. 

Volatiliteit

Cryptomunten hebben een hoge volatiliteit. Dat wil zeggen dat de koersen erg kunnen fluctueren. Dit is aantrekkelijk voor mensen die in een korte tijd veel willen verdienen en bereid zijn om daarvoor risico te lopen, maar om te betalen is dit voor bedrijven niet erg handig. De prijs die je voor een product moet vragen veranderd iedere seconde een beetje. In sommige gevallen stijgt of daalt de waarde van een cryptomunt zo snel dat het bedrijf verlies kan maken tijdens het doen van de transactie. Dit kan voor veel bedrijven een reden zijn om hun klanten alleen met fiatgeld te laten betalen. 

Het is voor bedrijven simpelweg niet aantrekkelijk om zich te laten betalen in een hoog volatiel goed. Dat komt doordat zij hierdoor de waarde van het geld nooit kunnen garanderen. Het kan dan bijvoorbeeld gebeuren dat zij de ene dag voor 1.000 euro aan cryptogeld in bezit krijgen en ditzelfde geld de volgende dag nog maar de helft waard is. Daarom kiezen veel bedrijven er toch liever voor om hun klanten met ‘normaal’ geld te laten betalen. 

Transactietijd en transactiekosten

Bedrijven die hun klanten in Bitcoin willen laten betalen hebben het probleem dat de transactietijd op Bitcoin betalingen erg lang is. Het duurt ongeveer tien minuten voordat de betaling is verwerkt en de ontvanger het geld in zijn of haar wallet kan zien staan. Dit is voor bedrijven natuurlijk niet aantrekkelijk aangezien zij naast de lange transactietijd ook vrij hoge transactiekosten moeten betalen. Dit zou je natuurlijk op rekening van de klant kunnen zetten, maar dat maakt het voor klanten alleen maar minder aantrekkelijk om met crypto te betalen. 

Slechte naam van cryptomunten

Cryptomunten hebben onder sommige mensen een erg slechte naam. Zij hebben allerlei vooroordelen over het gebruik van het digitale geld of over blockchain en wat deze techniek als daadwerkelijk doel heeft. Dat kan voor veel mensen en bedrijven dus ook een reden zijn om geen gebruik te maken van crypto. Dit is erg jammer aangezien er veel mogelijkheden zijn voor bedrijven die wel besluiten om hierin in te stappen. Er zijn namelijk veel redenen waarom het voor bedrijven een goede zet kan zijn om cryptomunten te gebruiken. 

Redenen om cryptomunten te gebruiken als bedrijf

Het kan voor bedrijven ook een hoop kansen opleveren om crypto te gebruiken. Dit heeft een aantal redenen. Door deze redenen hebben veel mensen vertrouwen in de toekomst van blockchain en crypto. Het is namelijk zo dat dit allemaal nog volop in ontwikkeling is waardoor er in de toekomst waarschijnlijk nog veel meer mogelijkheden zullen ontstaan. Dit zijn een aantal mogelijke redenen waarom bedrijven er voor kunnen kiezen om betalingen met cryptovaluta mogelijk te maken. 

cryptomunten

Handel met het buitenland

Met blockchain kun je heel eenvoudig handelen met het buitenland. Waar de transactieduur van veel populaire cryptomunten voor binnenlandse transacties vrij lang is, is dit voor transacties met landen aan de andere kant van de wereld juist kort. Bovendien kost het relatief weinig geld om grote bedragen te versturen naar het buitenland. Dit kunnen goede redenen zijn waarom bedrijven er voor kiezen om toch cryptocurrency te gaan gebruiken. 

Geen bank nodig

Wanneer er gebruik wordt gemaakt van cryptomunten is hier geen centrale partij voor nodig. Binnen ons normale financiële systeem is het nodig om een bank te hebben die alle transacties controleert en zorgt dat alle processen op een goede manier verlopen. Bij crypto is er geen bank nodig en wordt het hele netwerk onderhouden door onafhankelijke gebruikers die los van elkaar hun steentje bijdragen aan het netwerk. Een algoritme zorgt er voor dat iedereen zich aan de regels van de Blockchain houdt. 

Op de lange termijn zal het ontbreken van een bank voor lagere transactiekosten zorgen. Dat komt doordat de salarissen van iedereen die bij een bank werkt toch ergens van moeten worden betaald. Uiteindelijk is dit van het geld van alle gebruikers van het financiële systeem. 

Privacy

Op een blockchain heb je als bedrijf over het algemeen veel meer privacy dan binnen het normale financiële systeem. Er is namelijk niemand die kan zien dat jouw bedrijf een bepaalde betaling doet als je deze anoniem wilt doen. Het is wel zichtbaar dat er een betaling wordt gedaan, maar niet dat jouw bedrijf dit doet. Dat is bij het huidige financiële systeem niet mogelijk. Daar is er altijd een bank die kan bekijken wat je allemaal met je geld doet. 

Vertrouwen in banken neemt af

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat het vertrouwen in banken aan het afnemen is. Dat heeft verschillende redenen, maar het is als ondernemer vooral belangrijk om op zoek te gaan naar manieren waarop jij hier slim op in kunt spelen. Dat kun je doen door betalingen met cryptomunten mogelijk te maken. Mensen die weinig vertrouwen hebben in banken zullen hun geld eerder investeren in crypto. Als het dan mogelijk is om bij jouw bedrijf te betalen met hun cryptovaluta kunnen zij hierdoor klant worden. Dit kan veel nieuwe klanten aantrekken waardoor het een slimme manier kan zijn om in te spelen op het afnemende vertrouwen in banken.

LEREN BELEGGEN IN CRYPTO'S

Meld u hieronder aan en leer gratis hoe je zelf kunt leren beleggen met cryptocurrencies.

Check uw email om uw aanmelding te verifieren. Check ook uw spambox 😉

Er is iets foutgegaan. Probeer het opnieuw.