Welke factoren hebben invloed op de koers van een cryptocurrency? En hoe wordt de koers van een currency bepaalt?

cryprocurrency

Iedereen die handelt in welke vorm van cryptocurrency dan ook wil natuurlijk graag dat de koers stijgt. Dat betekent namelijk dat de coins die je hebt gekocht meer waar worden. Daardoor wordt jouw investering meer geld waard en je kunt overwegen om je cryptocurrency te verkopen. De koers van een cryptomunt bepalen is erg lastig aangezien er ontzettend veel factoren zijn die meespelen in het bepalen van die koers. 

Inschatting 

Als je een inschatting maakt van de toekomstige koers van een cryptomunt, kun je beslissen of je deze gaat kopen of niet. Om een realistische inschatting te kunnen maken is het belangrijk dat je goed op de hoogte bent van welke factoren meespelen in het bepalen van de koers van een cryptomunt. Dat kan verschillen per munt maar een aantal factoren zijn bij elke munt hetzelfde. 

Verschillende factoren die meespelen in het bepalen van de prijs van een cryptocurrency

Er zijn ontzettend veel verschillende factoren die invloed hebben op de koers van een cryptomunt. Sommige factoren zijn belangrijker voor het bepalen van de prijs dan anderen. Hier zet ik er een aantal op een rijtje. De hoeveelheid beschikbare munten zijn erg belangrijk in het bepalen van de koers. Dat is logisch aangezien er bij schaarste altijd een stijging van de waarde van een bepaald product optreed. 

Factoren

Een andere factor die grote invloed heeft op de prijs is de vraag naar een cryptocurrency en het aanbod daarvan. Bij veel vraag en een klein aanbod zal de prijs automatisch hoger worden. Dit werkt andersom ook zo. De blockchain is ook van invloed op de prijs. Wanneer het heel veel energie kost om de blockchain te onderhouden zal de prijs van een cryptomunt hoger liggen dan wanneer dit niet het geval is. Het speelt ook mee wat je aan een cryptocurrency hebt. Als je er bijvoorbeeld mee kan betalen in allerlei winkels zullen meer mensen geïnteresseerd zijn dan wanneer je er niets mee kunt. Vraag en aanbod is exact waardoor de exchanges zoals Binance hun prijs op baseren. 

Publieke waardering

De waardering onder het grote publiek is een hele belangrijke factor in het bepalen van de koers van een bepaalde cryptomunt. Wanneer veel mensen geen vertrouwen hebben in een cryptocurrency zal de waarde daarvan vaak dalen. Dat komt omdat mensen erg beïnvloedbaar zijn door anderen. Als weinig mensen investeren in een munt neemt namelijk de vraag naar die cryptomunt af. Daardoor zal uiteindelijk de prijs dalen.

cryptocurrency

De publieke waardering kan erg worden beïnvloed door een recente gebeurtenis. Als er bijvoorbeeld een grote cryptocurrency te maken krijgt met een hack of cyberaanval zullen de koersen van andere cryptomunten dalen. Dat komt doordat het publieke vertrouwen in cryptocurrency in het algemeen dan afneemt. 

De invloed van investeerders op de koers van cryptocurrency

Investeerders kunnen van grote invloed zijn op de koers van een cryptomunt. Dat is vooral zo bij de nieuwere en kleinere cryptomunten. Daarvan zijn nog niet zo veel munten in omloop waardoor de koers makkelijker te beïnvloeden is voor investeerders. Investeerders die veel geld tot hun beschikking hebben kunnen een hoog percentage van een bepaalde coin kopen. Door vervolgens het nieuws positief te beïnvloeden zorgen ze er voor dat de waarde van deze munt stijgt.

cryptocurrency

Op die manier is het mogelijk om geld te verdienen. Voor kleinere investeerders is het niet fijn dat dit mogelijk is. Wanneer een grote investeerder de prijs heeft laten stijgen en vervolgens verkoopt daalt de prijs ineens heel sterk. Voor kleine investeerders kan dat betekenen dat ze ineens een hoop verlies maken. 

Cryptocurrency die zijn ontworpen als scam

Er bestaan cryptomunten die puur zijn ontworpen om mensen geld afhandig te maken. De ontwerpers van deze munten zijn er alleen op uit om de prijs van de munt zo hoog mogelijk te krijgen. Wanneer ze vinden dat de prijs hoog genoeg is verkopen ze al hun eigen coins. Hierdoor zal de prijs enorm dalen en die stijgt in de meeste gevallen nooit meer. Dat zorgt er voor dat iedereen die heeft geïnvesteerd in deze munt een hoop verlies maakt. 

De makers van zo’n munt komen meestal aan hun eigen cryptomunten door te pre-minen. Dat houdt in dat de makers van een cryptomunt hun eigen munt minen voordat deze beschikbaar is voor het grote publiek. Zo hebben de makers al munten in bezit voordat anderen deze kunnen kopen. Dat gebeurt bij veel cryptocurrency, dat hoeft niet te betekenen dat de desbetreffende cryptomunt een scam is. Meestal wijst dat erop dat de makers van de munt zelf geld willen verdienen. 

Gescamt

Als je bang bent om gescamt te worden moet je investeren in een munt waarbij niet is gepre-mined. De kans is dan veel kleiner dat het een scam is. Als er in het nieuws komt dat er veel mensen geld zijn verloren door een scam met cryptomunten heeft dat een slechte invloed op de koers van andere cryptocurrency. Dat komt doordat het vertrouwen in cryptovaluta bij het grote publiek afneemt door zo’n scam. 

De invloed van banken op de prijs van cryptocurrency

De overheid en de grote banken hebben invloed op de prijs van bepaalde cryptomunten. Dat kan op een aantal manieren. Als bijvoorbeeld een bank de rente op het spaargeld verlaagt naar een negatieve rente, zorgt dat er meestal voor dat mensen meer gaan investeren in cryptovaluta. Dat komt doordat het dan geld kost om je geld op een spaarrekening te zetten. De meeste mensen kiezen er dan liever voor om hun geld te investeren in cryptomunten. Daardoor heb je de kans dat je spaargeld meer waard wordt. Dan moet je wel een goede investering doen, anders gebeurt het tegenovergestelde. 

Landen

Wanneer een land de belasting gaat verhogen zorgt dit voor een soortgelijk effect. Daardoor zullen meestal de koersen van de cryptomunten stijgen. De wetgeving van een bepaald land rondom het bezit en verhandelen van cryptovaluta heeft ook grote invloed op de koers. Tussen verschillende landen zitten grote verschillen in hoe ze tegenover cryptomunten staan. Er zijn bijvoorbeeld landen waar cryptomunten dezelfde status hebben als geld, terwijl in andere landen het bezit van cryptocurrency verboden is. Het is natuurlijk niet gek dat dit van grote invloed kan zijn op de koers van een cryptomunt. 

LEREN BELEGGEN IN CRYPTO'S

Meld u hieronder aan en leer gratis hoe je zelf kunt leren beleggen met cryptocurrencies.

Check uw email om uw aanmelding te verifieren. Check ook uw spambox 😉

Er is iets foutgegaan. Probeer het opnieuw.