Hoe kan ik mijn crypto’s veilig opstaan? En welke 2 wallets kan ik gebruiken?

crypto

Sinds een aantal jaar maken steeds meer mensen gebruik van cryptocurrencies. Daarnaast heeft nagenoeg iedereen een rekening lopen bij de bank. Via die rekening kun je jouw geld beheren en bijvoorbeeld transacties uitvoeren. Wij als samenleving geven de banken het vertrouwen om ons geld in beheer te nemen. 

Decentraal

Wanneer je handelt in cryptomunten is er geen centrale partij die jouw geld beheert. Je zult je eigen cryptomunten moeten beheren. Deze munten sla je op in een wallet. Er zijn echter twee verschillende soorten wallets, namelijk de hot wallet en de cold wallet. Wat zijn de verschillen tussen deze twee?

Hot wallet

Een hot wallet is een wallet die is aangesloten op het internet. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan Coinbase of Bittrex. Dat zijn brokers waar je cryptomunten kunt in-en-verkopen, maar je kunt er ook je eigen cryptomunten opslaan. Via de website van de aanbieder kun je meestal redelijk eenvoudig inloggen. 

crypto

Er zijn de laatste jaren steeds meer stappen bijgekomen die je moet doorlopen om bij je cryptomunten te komen. Dat is vooral gedaan voor de veiligheid van de opgeslagen munten. Een hot wallet is voor veel hackers namelijk de ultieme prooi. De meeste mensen die handelen in cryptomunten maken gebruik van zo’n hot wallet. 

Dat komt vooral doordat deze vrij eenvoudig zijn om aan te maken. Je hoeft namelijk alleen maar een account aan te maken bij een aanbieder van hot wallets. Vaak is het aanmaken van een account gratis. Je betaalt wel altijd een kleine fee wanneer je een transactie uitvoert. Doordat een hot wallet is aangesloten op het internet is het een goed doelwit voor hackers. Dat is dan ook de reden waarom er cold wallets bestaan. 

Cold wallet

Het grootste verschil tussen de twee soorten wallets is het feit dat een cold wallet fysiek is en een hot wallet niet. Een cold wallet is meestal een harde schijf die je via een draadje kunt koppelen aan je computer. Als je deze hebt aangesloten kun je dan bij je cryptomunten. Dat is een veiligere optie dan een hot wallet aangezien deze wallets niet te hacken zijn. 

Veiliger

Om de cryptomunten uit een cold wallet te krijgen moet je beschikken over die wallet. Je zou deze dus moeten stelen van de eigenaar. Dat is dus een stuk veiliger, maar niet per definitie beter. Er zijn namelijk een hoop cryptomunten die je niet kunt bewaren in een cold wallet. Bovendien kost een cold wallet geld. Je kunt er vanuit gaan dat je zo’n honderd euro kwijt bent aan een goede cold wallet. 

Welke soort wallet is beter?

Er is niet echt één soort wallet aan te wijzen die beter is dan de andere. Het is maar net vanuit welk perspectief je het bekijkt. Dat is natuurlijk sterk afhankelijk van de hoeveelheid cryptomunten die je in je wallet wilt opslaan. Vooral de waarde van deze munten kan een doorslaggevende factor zijn. Als we gaan kijken naar de veiligheid is de cold wallet beter. 

crypto

Hackers kunnen immers niet bij deze wallet wanneer hij niet is aangesloten op een computer. Het is ook handig aan een cold wallet dat je je cryptomunten overal mee naartoe kunt nemen. Dat is erg makkelijk aangezien je alleen maar een harde schijf in je zak hoeft te doen. Op het gebied van gebruiksgemak is de hot wallet een betere optie. Houd er alleen rekening mee dat hackers deze wallet ook eenvoudiger kunnen bereiken. 

Wanneer kiezen mensen voor een cold wallet?

De meeste mensen die een groot bedrag aan cryptomunten bezitten kiezen er voor om deze op te slaan in een cold wallet. Dat komt uiteraard doordat ze er zeker van willen zijn dat er geen hackers bij hun munten kunnen. 

Totale vermogen

Als je slechts enkele tientallen euro’s aan cryptomunten in je bezit hebt is een cold wallet overbodig. Je bent dan meer geld kwijt aan de wallet dan dat je bezit. Bovendien is de kans vrij klein dat je gehackt zal worden voor een relatief klein bedrag. Je kunt een cold wallet het beste vergelijken met een kluis waar je je geld in stopt. Als je al je spaargeld contant hebt doe je dit liever in een kluis dan dat je ermee over straat gaat lopen. 

Is het mogelijk om een cold wallet te hacken?

Het lijkt er dus op dat het onmogelijk is om een cold wallet te hacken. Onderzoekers hebben in 2018 toch een kwetsbaarheid gevonden in de Nana S Ledger wallet. Het was Hackers gelukt om PIN-codes, recovery seeds, private keys en passphrases te stelen van het slachtoffer. De daaropvolgende update zorgde er voor dat dat niet meer mogelijk was. Dit is het bewijs dat geen enkele wallet honderd procent veilig is. Het is belangrijk om zo voorzichtig mogelijk te zijn. 

Wanneer gebruik je een hot wallet?

Als iemand een relatief klein bedrag aan cryptomunten in bezit heeft kiest diegene er meestal voor om deze op te slaan in een hot wallet. Dat komt omdat het dan de investering in een cold wallet vaak niet waard is. Bovendien leidt je maar een klein verlies wanneer je eventueel gehackt zou worden. 

crypto

Portfolio

Als er veel nieuwe cryptomunten in het portfolio van de gebruiker zitten is het vaak niet eens mogelijk om deze op te slaan in een cold wallet. In een hot wallet heb je dat probleem niet. Veel platforms die een hot wallet aanbieden geven de garantie dat wanneer de wallet gehackt zou worden het volledige bedrag vergoedt wordt. Dat zorgt voor een hoop extra zekerheid voor de gebruikers. Daardoor is het voor veel mensen aantrekkelijker om voor een hot wallet te kiezen.

Voor welke wallet kiezen brokers?

De meeste brokers kiezen er voor om hun cryptomunten te bewaren in een cold wallet. Dat wordt vooral gedaan uit veiligheidsoverwegingen. Cryptopia, een crypto broker in Nieuw-Zeeland werd een tijd geleden gehackt. 

Niet te achterhalen

Een groot gedeelte van de cryptomunten die zij in bezit hadden zijn daarbij gestolen. Doordat de blockchain gedecentraliseerd is lukt het niet om te achterhalen wie deze munten gestolen heeft. Veel brokers kiezen er voor om het grootste deel van hun munten in een cold wallet te bewaren. Daardoor kan er bij een eventuele hack maar een klein deel van de cryptomunten buitgemaakt worden. 

LEREN BELEGGEN IN CRYPTO'S

Meld u hieronder aan en leer gratis hoe je zelf kunt leren beleggen met cryptocurrencies.

Check uw email om uw aanmelding te verifieren. Check ook uw spambox 😉

Er is iets foutgegaan. Probeer het opnieuw.