Mining, hoe werkt het en is het nog winstgevend in 2021?

mining

Er zijn erg veel verschillende manieren waarop je geld kunt verdienen met cryptocurrency. Het is bijvoorbeeld een optie om te gaan traden of investeren, maar je kunt er ook voor kiezen om je te verdiepen in de wereld van mining. Je kunt erg veel geld verdienen met het minen van cryptomunten, maar hiervoor heb je wel een flinke investering nodig. Hoeveel geld je moet investeren in het minen van cryptomunten is sterk afhankelijk van de cryptomunt die je wilt gaan minen. 

Welke cryptomunt wil je gaan minen?

Het is voordat je begint met het inkopen van mining apparatuur, erg belangrijk om eerst te bepalen welke cryptomunt jij wilt gaan minen. Om een coin te vinden die je kunt minen is het allereerst van belang om je te verdiepen in welk consensus algoritme de blockchain van deze coin gebruikt. Het is namelijk niet bij iedere cryptomunt mogelijk om deze te minen. Als je niet weet wat een consensus algoritme precies is en welke verschillende algoritmes er zijn, is het van belang om je hier in te verdiepen alvorens je begint met het minen.

mining

Consensus algoritme

Niet ieder consensus algoritme maakt het mogelijk om cryptomunten te minen. Dit is enkel mogelijk bij cryptomunten die gebruik maken van een proof of work consensus algoritme. Het consensus algoritme zorgt er voor dat de nieuwe blokken die aan de blockchain worden toegevoegd worden gevalideerd. Zonder consensus algoritme zou een blockchain niet op een veilige manier kunnen bestaan. Bij proof of work zorgt iedereen die aan mining doet dus eigenlijk voor de veiligheid van de andere gebruikers van het netwerk. 

Het is dus eerst belangrijk om je te verdiepen in de verschillende consensus algoritmes die er zijn en op basis van de informatie die je hebt gevonden te beslissen welke coin jij het liefst zou minen. Je moet vooral het verschil weten tussen een cryptomunt die gebruik maakt van proof of work en een cryptomunt die gebruik maakt van proof of stake. Bij proof of stake is het namelijk niet mogelijk om door middel van mining nieuwe cryptomunten aan je wallet toe te voegen. Hierbij wordt dat gedaan door middel van staking. 

Veel mensen zijn er van overtuigd dat proof of stake een beter consensus algoritme is dan proof of work. Dat komt vooral door de grote hoeveelheid energie die gebruikt moet worden om te minen. Hier zul je later in de tekst meer over te weten komen. Het voordeel van proof of stake is het feit dat de blokken niet worden gevalideerd door middel van mining, maar door middel van staking. Hierbij wordt veel minder stroom gebruikt wat er voor zorgt dat dit een veel schaalbaardere manier is om een blockchain te beveiligen. 

De meeste mensen die beginnen met mining doen dat door Bitcoin of Ethereum te minen. Dat komt natuurlijk doordat dit met afstand de twee grootste cryptomunten zijn en ze bovendien allebei gebruik maken van het proof of work protocol. Het is wel van belang om er rekening mee te houden dat Ethereum op den duur over zal stappen op proof of stake omdat ook het team wat achter Ethereum zit denkt dat de cryptomunt op die manier veel schaalbaarder is waardoor het mogelijk wordt dat meer mensen hier gebruik van maken. 

Beveiliging van de blockchain

Mining zorgt er in essentie voor dat een blockchain veilig wordt gehouden. Door de naam mining denken veel mensen dat er op de een of andere manier op digitale wijze gegraven moet worden. Dit is natuurlijk een misvatting aangezien het op een hele andere manier werkt. Deze naam heeft het waarschijnlijk gekregen omdat Bitcoin ook wel het digitale goud wordt genoemd en je goud natuurlijk wel vindt door in een mijn te graven. Bij het beveiligen van een blockchain gaat dat echter heel anders in zijn werk. 

Een nieuw blok aanmaken

Een blockchain is, de naam zegt het al, een digitale ketting van blokken. In al deze blokken staat informatie over de transacties die op de blockchain hebben plaatsgevonden. De blockchain wordt met alle gebruikers gedeeld waardoor iedereen kan zien welke transacties er allemaal zijn gedaan. Het is niet mogelijk om de blokken achteraf nog aan te passen aangezien dit er voor zou zorgen dat mensen één cryptomunt meerdere keren kunnen uitgeven. Dat dit niet mogelijk is, is volledig te wijden aan mining.

Als er een nieuw blok wordt aangemaakt, is het van belang dat dit wordt versleuteld. Dit wordt gedaan door cryptografie, vandaar ook de naam ‘cryptocurrency’. In principe gaat het hierbij om een hele lastige som die er voor zorgt dat zelfs een zeer snelle computer dit niet kan oplossen voordat het volgende blok er weer aan vast is gemaakt waardoor er weer een som bij is gekomen. Het algoritme kan dit niet zelf, maar heeft hier de zogenaamde miners voor nodig.

Miners zijn in essentie mensen die hun computer beschikbaar stellen voor het netwerk. Zij proberen allemaal om een som op te lossen die door het algoritme wordt gegenereerd. Het is slechts voor één miner mogelijk om een blok te valideren en daarom probeert iedereen om zo snel mogelijk de som op te lossen. Dit moet dan gebeuren door een snelle computer te hebben die gebruik maakt van de beste videokaarten zodat de som zo snel mogelijk kan worden opgelost. 

mining 1 scaled

Verspilde stroom

Het grootste nadeel van mining is het feit dat hierdoor veel stroom verloren gaat. Er is slechts één miner die het blok valideerd en daar dus een beloning voor krijgt. Dat terwijl er overal ter wereld mensen zijn die hun computer op volle toeren laten draaien om te proberen de eerste te zijn die het block gaan valideren. Aangezien er slechts één miner is die het blok kan valideren heeft de rest van de miners pech en krijgen zij geen beloning. Tegelijkertijd is alle stroom die hun computer heeft gebruikt dus ook voor niets ingezet. 

Dit is dan ook de reden dat steeds meer mensen voorstander zijn van het proof of stake algoritme. Hierbij worden de blokken op een andere manier gevalideerd waardoor de nodes niet tegen elkaar strijden, maar juist samenwerken. Dat is natuurlijk een stuk efficiënter en beter voor het milieu. Dit zorgt er tegelijkertijd ook voor dat een cryptomunt schaalbaarder wordt aangezien de stroom op de wereld op een bepaald punt op kan zijn. Daarom verwachten veel experts dat Bitcoin niet over de hele wereld als valuta gebruikt kan worden door een gebrek aan stroom.

Is het in 2021 nog winstgevend om cryptomunten te minen?

Er zijn veel verschillende cryptomunten die geschikt zijn voor mining. De twee meest bekende cryptomunten kun je ook minen, maar dit is niet aan te raden voor mensen die dit hobbymatig willen doen. Dat komt doordat deze cryptomunten door zoveel mensen worden gemined dat de moeilijkheid van de mining steeds hoger wordt. Er is namelijk een bepaalde tijd waarin een blok ongeveer gemined moet zijn. Het algoritme past de moeilijkheid van de som die door de miner moet worden opgelost hierop aan. 

Doordat er bij Ethereum en Bitcoin zo veel miners zijn vergt het minen van deze cryptomunten een hoge investering. Het gaat op dit moment om miljoenen aangezien er veel bedrijven zijn die een zogeheten mining farm hebben opgezet. Dit zijn grote ruimtes die helemaal vol staan met apparatuur die gebruikt wordt om te minen. Het is vrij logisch dat jij hier met één enkele computer niet tegenop kunt. Daarom is het voor mensen die denken snel geld te kunnen verdienen met mining slimmer om bij een andere cryptomunt te beginnen. 

Er zijn veel cryptomunten die gebruik maken van het proof of work algoritme wat ze geschikt maakt voor mining. Daarom is het ook mogelijk om een andere cryptomunt te minen dan Bitcoin of Ethereum. Als je dit wilt doen, moet je op zoek gaan naar een cryptomunt die nog niet zo populair is. Daarnaast is het van belang dat dit een project is waar je in gelooft aangezien de beloning voor mining in cryptomunten wordt gegeven. Als deze cryptomunten niets waard zijn, is het niet winstgevend om te minen aangezien dit ook met één enkele computer veel stroom kost. 


Het project achter een cryptomunt kan een indicatie zijn van de kans van slagen van de cryptomunt. Als jij vanaf het begin van een bepaalde cryptomunt aan het minen bent en deze munten vasthoudt, is de kans aanwezig dat dit je veel geld oplevert. Het is dan alleen wel belangrijk dat je goed onderzoek doet naar de cryptomunt en dat je er rekening mee houdt dat je ook door middel van mining toch een risico neemt. Als je dit doet is het ook in 2021 zeker mogelijk om geld te verdienen met het minen van cryptomunten.

LEREN BELEGGEN IN CRYPTO'S

Meld u hieronder aan en leer gratis hoe je zelf kunt leren beleggen met cryptocurrencies.

Check uw email om uw aanmelding te verifieren. Check ook uw spambox 😉

Er is iets foutgegaan. Probeer het opnieuw.