Wat is Cardano en waarom kan het in 2021 een goede investering zijn?

cardano

Er zijn erg veel verschillende cryptomunten die je kunt kopen. Wanneer je een cryptomunt koopt, hoop je natuurlijk dat deze in de toekomst meer waarde zal krijgen. Dat is de manier om geld te verdienen met je investering in cryptomunten. De meest bekende cryptomunt is de bitcoin en dat zal waarschijnlijk nog lang zo blijven. Bitcoin was ook de eerste cryptomunt en is al meer dan tien jaar in beschikbaar. Waarschijnlijk is dat één van de reden waardoor bitcoin de meest bekende en meest verkochte cryptomunt is. Vandaag gaan we kijken naar een ander project wat bekend staat onder de naam Cardano.

Populair

Een andere reden dat bitcoin zo populair is, is het feit dat er mensen zijn die hier ontzettend veel geld mee hebben verdiend. Het is logisch dat er mensen zijn die veel hebben verdiend aan bitcoin aangezien de prijs ongekend hard is gestegen. Vooral de afgelopen tijd is de prijs van bitcoin hard aan het stijgen. Op dit moment is een bitcoin tienduizenden euro’s waard terwijl je helemaal in het begin duizenden bitcoins kreeg voor één euro. De eerste gedocumenteerde transactie van bitcoins is iemand die twee pizza’s kocht en deze betaalde met bitcoin. De twee pizza’s werden afgerekend met tienduizend bitcoins. 

Altcoins

cardano

Bitcoin is niet de enige cryptomunt die er bestaat. Mede door het succes van bitcoin zijn overal ter wereld mensen aan de slag gegaan om een eigen cryptomunt te ontwikkelen. Dat kan verschillende redenen hebben. Zo zijn er mensen die een cryptomunt willen ontwikkelen om geld te verdienen. Het is mogelijk om geld te verdienen met een eigen cryptomunt, maar meestal is dit niet het einddoel. De meeste altcoins worden gemaakt om de wereld te verbeteren. Het is erg verschillend op welk gebied een altcoin de wereld wil verbeteren. Vaak willen developers de financiële wereld veranderen. 

Financiële wereld veranderen

Veel altcoins zijn er op gericht om het huidige financiële stelsel aan te passen. Dat komt doordat er erg veel zaken zijn die veranderd kunnen worden met het gebruik van cryptomunten. Vooral de blockchain technologie zorgt er voor dat bepaalde financiële systemen veranderd kunnen worden. Het is dan natuurlijk wel belangrijk dat het betalen makkelijker wordt voor de consument. Er zijn allerlei verschillende opvattingen over de manier waarop ons huidige financiële systeem kan worden aangepast. 

Blockchain

De blockchain technologie biedt enorm veel kansen voor developers. Zij kunnen namelijk hun eigen cryptomunt maken om te proberen de wereld te veranderen. Doordat er veel verschillende opvattingen zijn over de manier waarop dit moet gebeuren, is het fijn dat iedereen zijn of haar eigen cryptomunt kan starten. Het mooie van crypto is het feit dat iedereen zelf kan proberen om de wereld te veranderen. Hoeveel succes een cryptoproject heeft, is deels afhankelijk van de mate waarin de coin wordt gekocht. Op die manier kun je namelijk geld verdienen voor het bereiken van je doel. 

Investeren in altcoins

Doordat de prijs van bitcoin de afgelopen maanden ontzettend hard is gestegen, is de algemene interesse in cryptomunten toegenomen. Wanneer de bitcoin het goed doet, hoor je dit vaak in het nieuws. Daarom zijn er steeds meer mensen die hier ook in willen investeren. Als je vaak in het nieuws hoort dat mensen veel geld verdienen door te investeren in bitcoin of altcoins, ga je hier toch over nadenken. Dat zorgt er dan weer voor dat steeds meer mensen gaan investeren. 

Niet alleen bitcoin

Veel mensen die niet zo veel ervaring hebben met cryptomunten willen gelijk beginnen met het kopen van bitcoin. Dit kan een goede investering zijn, maar het is belangrijk om je goed in te lezen voordat je investeert. Bovendien betekent het feit dat bitcoin de bekendste cryptomunt is niet per se dat dit ook de beste investering is. Over het algemeen is bitcoin voor crypto begrippen een veilige investering. De prijs van bitcoin lijkt soms net iets minder volatiel dan de prijs van veel altcoins. Bovendien stijgt en daalt de prijs van sommige altcoins mee met de prijs van bitcoin. 

Meer winst maken

Dat betekent niet dat je het meest winst kunt maken met een investering in bitcoin. Wanneer je de juiste altcoin vindt, kan dit je veel meer geld opleveren dan bitcoin. Dit kan onder andere komen doordat altcoins minder bekend zijn. Als er dan ineens aandacht komt voor een altcoin, kan dat er voor zorgen dat de prijs meerdere keren over de kop gaat in een korte tijd. Je hebt dan veel voordeel van de hoge volatiliteit van cryptovaluta. Voordat je in een altcoin gaat investeren, moet je er voor zorgen dat je eerst goed op de hoogte bent van alle ins en outs van deze altcoin. 

Verdiep je in een altcoin

Je moet nooit zomaar in iets investeren. Dat is erg belangrijk om te voorkomen dat je een investering doet waar je later spijt van krijgt. Van tevoren kun je natuurlijk nooit zeker weten of iets een goede investering is of niet. Je kunt de kans dat het een goede investering is beter inschatten wanneer je meer kennis krijgt van hetgeen waarin je investeert. Daarom is het belangrijk om je eerst goed te verdiepen in een altcoin voordat je hierin gaat investeren. Op die manier kom je er achter wat het uiteindelijke doel van de altcoin is. Zo kun je beter beoordelen of de waarde van de altcoin zal gaan stijgen of niet. 

Cardano

Er zijn erg veel verschillende altcoins. Voordat je in één van deze altcoins gaat investeren moet je eerst goed op de hoogte zijn van het doel van deze altcoin. Door bijvoorbeeld te kijken naar het doel van Cardano, kun je beter beoordelen of dit een goede investering is. Je moet namelijk kijken naar het doel van Cardano om te beoordelen hoeveel vraag er is naar deze dienst. Wanneer je denkt dat er in de toekomst steeds meer vraag gaat zijn naar de dienst die Cardano wil gaan leveren, is het slim om deze altcoin te kopen. Als je verwacht dat er vraag is naar het doel van Cardano, verwacht je ook dat de prijs zal gaan stijgen. 

Open source

Cardano is een open source project. Dat houdt in dat iedereen met een computer toegang kan krijgen tot de blockchain van Cardano. De meeste cryptomunten die je zult kennen zijn allemaal open source. Dit is de manier die voor de meeste mensen het meest toegankelijk is. Bovendien is het voor het behalen van het doel van Cardano belangrijk dat iedereen toegang kan krijgen tot de blockchain. Bovendien is dit het best voor de waarde van de cryptomunt die bij Cardano hoort. Deze staat ook wel bekend onder de afkorting ADA. 

Wat doet Cardano?

Cardano is een project wat erop gericht is om financiële applicaties uit te voeren. Deze applicaties kunnen gebruikt worden door bedrijven, overheden, maar ook voor particulieren. De applicaties die door Cardano worden ontworpen, kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden om digitaal geld te verzenden en te ontvangen. Dit zou er in de toekomst voor kunnen zorgen dat bepaalde diensten van banken niet meer nodig zijn. Het is op dit moment niet aan de orde om ons hele financiële systeem te veranderen, maar in de toekomst is het niet ondenkbaar dat dit wel gebeurt. 

Beveiligde transacties

De applicaties die Cardano ontwikkelt, moeten er voor zorgen dat bedrijven eenvoudig en veilig onderlinge transacties kunnen doen. In theorie zou dit ons huidige betalingssysteem een stuk makkelijker maken. Zo is het met bepaalde applicaties van Cardano bijvoorbeeld mogelijk snelle onderlinge transacties te doen zonder dat daar een partij tussenkomt. Bovendien worden deze transacties goed beveiligd door middel van cryptografie. Daarom zien sommige mensen veel toekomst in Cardano. Het is dan ook niet voor niets dat steeds meer mensen de ADA kopen. 

Gelaagde ontwikkeling

Cardano is met lagen ontwikkeld. Dat zorgt er voor dat de codeerders en ingenieurs die bij het team van Cardano horen de blockchain gemakkelijk kan onderhouden en kan upgraden met zachte forks. ADA is de valutatoken van Cardano. Dit is dus de cryptomunt die je kunt kopen en kunt opslaan in je wallet. De ADA wordt steeds bekender onder mensen met interesse in cryptomunten. Dat komt mede doordat de waarde van deze cryptomunt de laatste tijd aan het stijgen is. De interesse voor een cryptomunt neemt altijd toe wanneer de waarde van de munt gaat stijgen. 

Gedecentraliseerde applicaties

In de toekomst wil Cardano dApps kunnen uitvoeren op haar blockchain. DApps zijn gedecentraliseerde applicaties die kunnen draaien op een blockchain. Veel mensen vergelijken Cardano wel eens met Ethereum doordat Ethereum het ook mogelijk maakt om dApps te gebruiken op de blockchain. Deze beide crypto’s zijn er op gericht om ons huidige financiële systeem te verbeteren. Op dit moment ziet het er nog niet naar uit dat dit soort applicaties ons betalingssysteem gaan veranderen, maar het is zeker niet onmogelijk dat dit ooit gebeurt. 

Nieuwe laag

Wanneer de laag die het mogelijk maakt om gedecentraliseerde applicaties te laten draaien op de blockchain van Cardano klaar is, zal er worden gebouwd aan een nieuwe laag. Het team heeft als plan om een enkele verwerkingslaag voor smart contracts te bouwen. Deze smart contracts zullen waarschijnlijk betrekking hebben tot financiële voorschriften en juridische overeenkomsten. Dit zorgt er voor dat het voor bedrijven mogelijk is om een overeenkomst te sluiten via de blockchain. Op andere blockchains was dit al eerder mogelijk.

Onderzoek

cardano 2

Tot nog toe heeft Cardano vrij veel overeenkomsten met Ethereum. Dat komt doordat Ethereum ook een platform is wat er door middel van blockchain technologie voor zorgt dat allerlei financiële diensten mogelijk zijn. Hetgeen wat Cardano uniek maakt ten opzichte van andere blockchain projecten is de onderzoeksgerichte aanpak. Het team van Cardano kijkt naar de problemen die consumenten vandaag de dag hebben en zoekt naar een manier om deze problemen op te lossen. Dit is ook de voornaamste reden dat veel mensen potentie zien in dit project. 

Wat is het doel van Cardano en ADA?

Cardano is een project wat een wetenschappelijke benadering gebruikt om zijn eigen blockchain te verbeteren. Dit is uniek in de wereld van de cryptovaluta. Dat komt doordat er voor zover bekend geen andere cryptoprojecten zijn waar ingenieurs en academici aan meewerken. Het primaire doel wat het team voor ogen heeft, is het bieden van allerlei financiële diensten. Zij willen een technologie ontwikkelen die betouwbaar en schaalbaar genoeg is om dagelijks door miljoenen mensen gebruikt te worden. Het is erg slim dat zij dit in kleine stappen opbouwen zodat elke stap genoeg tijd en aandacht krijgt. 

Langetermijnvisie

Het doel is om de applicaties die worden gecreëerd vanaf het begin zo goed mogelijk te laten werken. Om dit voor elkaar te krijgen, wordt dezelfde aanpak gebruikt als voor veel ontzettend belangrijke banksystemen wordt gebruikt. Op de lange termijn zou het dus mogelijk moeten worden dat de ADA ons huidige betalingssysteem op zijn kop zet. Het is namelijk de bedoeling dat het voor gebruikers van dit platform mogelijk wordt om met elkaar te communiceren en transacties te voltooien via de blockchain van ADA. 

Financiële vrijheid

Veel mensen zouden er enorm veel profijt van kunnen hebben om ADA te gaan gebruiken. Bij ons in Nederland zullen de meeste mensen die ADA kopen dit doen met de hoop hier winst mee te maken. In sommige andere landen zou een systeem als dat van Cardano er voor kunnen zorgen dat mensen veel meer financiële vrijheid hebben. Dat is sowieso een goede eigenschap van cryptomunten. Er is niemand de baas over een cryptomunt waardoor het niet mogelijk is dat een centrale bank beslissingen maakt over cryptovaluta. 

Hoe werkt Cardano?

De blockchain van Cardano zit iets anders in elkaar dan de blockchain van de meeste crypto projecten. Dat komt doordat de blockchain van Cardano als het ware uit twee verschillende lagen bestaat. Je hebt een afwikkelingslaag en een computationele laag. De eerste van deze twee lagen is al klaar en volledig in gebruik. Deze laag maakt het voor gebruikers van de ADA token mogelijk om deze cryptomunt van de ene wallet naar de andere te verzenden. Dit zorgt er dus voor dat het mogelijk is om de ADA te verhandelen en daarom is deze steeds populairder. 

Computationele laag

De tweede laag van de blockchain van Cardano is op dit moment nog in ontwikkeling. Dat betekent dat je hier op dit moment nog geen gebruik van kunt maken. Het is al wel bekend wat het doel van deze tweede laag is. De tweede laag zou het mogelijk moeten maken dat gebruikers smart contracts met elkaar afsluiten. Oplettende lezers zullen nu zeggen dat dit wel heel erg veel op Ethereum begint te lijken. Dit klopt op zich ook wel, maar er zijn zeker een aantal verschillen tussen beide projecten. 

Smart contracts

Als je overweegt om te gaan investeren in Cardano, is het belangrijk om te weten wat smart contracts precies zijn. Eigenlijk kun je aan de naam al een beetje afleiden wat dit inhoudt. Een smart contract is een soort overeenkomst die kan worden gesloten op een blockchain. Het algoritme zorgt er dan voor dat het niet mogelijk is om de voorwaarden van het contract te verbreken. Dit klinkt misschien heel abstract, maar wanneer je hier gebruik van maakt zul je vanzelf merken hoe dit werkt.

Overeenkomst

Het is belangrijk dat beide partijen zich aan een overeenkomst houden. Dat is zo bij een normaal contract, maar ook zeker bij een smart contract. Je kunt namelijk smart contracts afsluiten met mensen van over de hele wereld. Wanneer je degene met wie je een contract afsluit niet kent, is het belangrijk om er op te kunnen vertrouwen dat degene met wie jij een overeenkomst hebt gesloten zich aan alle voorwaarden houdt. In de meeste gevallen kan het algoritme hier zelf voor zorgen. 

Voorwaarden

Het sluiten van een overeenkomst via een smart contract is heel betrouwbaar. Je begrijpt het best hoe dit werkt met een voorbeeld. Wanneer Piet een tweedehands shirt wil kopen van Jan, spreken zij samen een prijs af. Het enige probleem is dat ze allebei aan de andere kant van het land wonen. Daarom is het handiger om dit shirt op te sturen via de post. Zo hoeft niemand ver te rijden voor zo’n klein pakketje. Het is alleen lastig om tot een overeenkomst over de betaling te komen. Piet wil namelijk zeker weten dat Jan het shirt wel opstuurt. Jan wil op zijn beurt zeker weten dat Piet het geld overmaakt. 

Algoritme

cardano

Wanneer een overeenkomst als deze moet worden afgesloten, kan een smart contract erg goed van pas komen. In dit smart contract wordt opgenomen dat Piet alleen geld betaald wanneer het shirt is opgestuurd en dat Jan het shirt alleen opstuurt wanneer het geld is betaald. Het algoritme kan er voor zorgen dat de cryptomunten van Piet pas worden overgemaakt wanneer Jan het shirt heeft opgestuurd of wanneer het shirt binnen is. Na het afsluiten van een smart contract kun je hier niets meer aan veranderen. Dat maakt het uiterst veilig om op deze manier een overeenkomst te sluiten met iemand die je niet kent. 

Schaalbaarheid

Het is erg belangrijk dat de techniek die door Cardano gebruikt wordt schaalbaar is. Dat komt doordat Cardano er naar streeft om een techniek te ontwikkelen die door miljoenen mensen tegelijk gebruikt kan worden. Wanneer een techniek niet schaalbaar genoeg is, is het niet mogelijk om zo veel mensen hier gebruik van te laten maken. Dit kan verschillende redenen hebben. Zo kan het bijvoorbeeld zo zijn dat het teveel stroom kost om een techniek wereldwijd beschikbaar te maken. Ook kunnen politieke zaken de reden zijn dat een techniek niet schaalbaar genoeg is. 

Is Cardano schaalbaar genoeg?

De techniek die door Cardano gebruikt wordt lijkt schaalbaar genoeg om wereldwijd gebruikt te worden. Cardano heeft dit namelijk op zo’n manier vormgegeven dat het mogelijk is om het systeem aan te passen op de monetaire en financiële regels van een bepaald land. Daarom is Cardano in tegenstelling tot andere projecten ideaal om wereldwijd gebruikt te worden als betalingssysteem. Op dit moment is dat nog niet mogelijk, maar het lijkt er op dat het team van Cardano hard op weg is om dit te bereiken. 

Verschillende wetten

Wanneer je naar het hele project van Cardano kijkt, zie je dat dit een project is waar veel potentie in zit. De techniek van Cardano maakt het namelijk mogelijk dat gebruikers in verschillende landen met verschillende regels gebruik maken van de ADA. Dit is uniek in de wereld van de cryptomunten. Cardano gebruikt een systeem met lagen waardoor de ADA en de regels die er op dat moment gelden los staan van elkaar. Experts denken daarom dat er veel toekomst zit in het project Cardano en de ADA. Als dit waar is, zal Cardano in de komende jaren enorm gaan groeien. 

Is Cardano een wettig betaalmiddel?

Cardano biedt de mogelijkheid om goedkoop en eenvoudig transacties te doen met mensen over de hele wereld. De smart contract functie van Cardano is nog steeds in ontwikkeling waardoor de ADA nog lang geen echte valuta te noemen is. Het is daardoor op dit moment nog niet mogelijk om in een winkel te betalen met de cryptomunt van Cardano. Bovendien is het belangrijk om in je achterhoofd te houden dat Cardano meer is dan alleen een cryptomunt. Cardano wil namelijk een systeem worden wat het mogelijk maakt om smart contracts af te sluiten.

Hoelang duurt het voordat de tweede laag voltooid is?

Cardano wil er voor zorgen dat het overal ter wereld mogelijk is om de ADA te verhandelen. Dit moet dan niet in strijd zijn met de wetgeving van het land waar de gebruiker van het netwerk zich bevindt. Dat wordt mogelijk door de tweede laag. Deze laag moet er voor zorgen dat het netwerk zich aanpast aan de regels en wetten van het land waar de gebruiker van Cardano zich op dat moment bevindt. Doordat Cardano een wetenschappelijke benadering gebruikt, kan het naar verwachting nog enkele jaren duren voordat de tweede laag helemaal klaar is. 

Conclusie

Cardano wordt door veel mensen vergeleken met Ethereum. Het doel van Cardano is vergelijkbaar met dat van Ethereum, maar toch zijn er een aantal verschillen tussen beide projecten. Zo gebruikt Cardano een wetenschappelijke aanpak om te kijken naar de behoeftes van de hedendaagse consument. Door inzicht te krijgen in deze behoeftes kan Cardano er voor zorgen dat er aan deze behoeftes wordt voldaan. De ontwikkeling van het systeem kan daardoor langer duren dan bij andere projecten, maar het team van Cardano heeft er alle vertrouwen in dat hun harde werk uiteindelijk beloond zal worden. 

Potentie

Juist door de wetenschappelijke aanpak die het team van Cardano gebruikt heeft het project een grotere kans van slagen dan andere crypto projecten. Er wordt door het team van Cardano goed gekeken naar de behoeftes van consumenten en de manier waarop er aan deze behoeftes kan worden voldaan. Dat is de reden dat er steeds meer mensen zijn die investeren in ADA. Zij hopen dat Cardano de verwachtingen waar kan maken wat er voor zou zorgen dat de ADA in waarde zal stijgen. 

Onvoorspelbaar

Het is belangrijk om goed na te denken voordat je in Cardano investeert. Dit is zeker een project met veel potentie, maar toch weet je nooit zeker of het deze potentie ook waar kan maken. Je kunt het best eerst beginnen met onderzoek doen naar de verschillende andere mogelijkheden die je hebt. Wanneer je dan nog steeds gelooft dat Cardano de grootste kans van slagen heeft, kan het slim zijn om ADA te kopen. Toch blijft het een cryptomunt en cryptomunten zijn nou eenmaal erg onvoorspelbaar. Daarom weet je nooit zeker of een cryptomunt een goede investering is of niet. 

LEREN BELEGGEN IN CRYPTO'S

Meld u hieronder aan en leer gratis hoe je zelf kunt leren beleggen met cryptocurrencies.

Check uw email om uw aanmelding te verifieren. Check ook uw spambox 😉

Er is iets foutgegaan. Probeer het opnieuw.