3 verschillende soorten blockchains, hoe werken deze en welke is het beste?

blockchain

Er zijn veel verschillende soorten blockchains. De drie soorten die het meest populair zijn, zijn de private blockchain, de public blockchain en de hybrid blockchain. Onder de gebruikers van verschillende platformen is er veel discussie over dit onderwerp. Er zijn verschillende meningen over welk van de drie de beste is. Om de verschillen tussen deze drie soorten blockchains te begrijpen, is het belangrijk om goed te begrijpen hoe een blockchain werkt en wat het precies inhoudt. 

Wat is blockchain?

Blockchain is de techniek die er voor zorgt dat cryptomunten verhandeld kunnen worden zonder dat daar een centrale partij bij komt kijken. Veel experts denken dat er door deze techniek veel zal veranderen in de toekomst. Dat komt omdat blockchain enorme kansen voor zowel bedrijven als overheden met zich meebrengt.

Doordat zo veel mensen potentie zien in deze techniek, zijn er veel bedrijven die bang zijn voor blockchain. Zij zijn namelijk bang dat hun hele bedrijf overbodig zal worden door de revolutionaire techniek. Dat is niet gek, aangezien steeds meer mensen toekomst zien in het toepassen van de techniek buiten de crypto-wereld. Door deze techniek wordt het mogelijk om een internet te creëren waarop alle gebruikers elkaar kunnen vertrouwen, maar hoe gaat dat nou precies in zijn werk?

Vertrouwen door blockchain

Door blockchain wordt het dus mogelijk om een internet te creëren waarop iedereen te vertrouwen is. Veel mensen vragen zich af hoe dat precies werkt. Door de techniek van blockchain wordt het mogelijk om transacties te doen via het internet. Het bijzondere aan deze transacties is het feit dat er geen centrale partij is die toezicht houdt op deze transacties. In feite is het dus een soort decentrale database die functioneert als een grootboek. Alle transacties die worden uitgevoerd worden dus opgeslagen in de blockchain. 

Hoe werkt een blockchain?

Een blockchain is dus in feite een soort van transactieketen. Deze keten wordt gedeeld via het internet tussen allerlei verschillende gebruikers. Op deze manier heeft iedereen toegang tot het systeem en kan iedereen het grootboek bekijken. Iedere gebruiker heeft als het ware een kopie van dat grootboek op zijn computer. Wanneer een transactie is voltooid en deze is opgenomen in dat grootboek, is het onmogelijk om deze nog te veranderen. Dat zorgt er voor dat er geen centrale partij nodig is die toezicht houdt. Doordat beide partijen akkoord moeten gaan voordat een transactie kan worden gedaan, is het in principe onmogelijk om iemand zijn cryptomunten afhandig te maken via de blockchain. 

De traditionele database

We krijgen in ons leven allemaal wel eens te maken met een grootboek of een database. Dat komt omdat mensen het belangrijk vinden om informatie goed te bewaren. Doordat het niet gewenst is dat anderen deze informatie kunnen aanpassen wordt er tegenwoordig meestal gekozen om deze informatie op te slaan in een database. Normaal gesproken heeft zo’n database één beheerder die er voor zorgt dat niemand bij de informatie kan komen. Het is voor het succes van zo’n soort database van groot belang dat alle partijen de beheerder volledig vertrouwen.

Als dat niet zo is, wilt niemand zijn of haar informatie in deze database opslaan. Dat is logisch aangezien je wilt voorkomen dat anderen bij jouw informatie kunnen komen. Het vertrouwen is ook belangrijk doordat de centrale partij alle informatie kan inzien en zelfs wijzigen. Wanneer mensen geen vertrouwen hebben in deze centrale partij kiezen zij er liever niet voor om hun informatie aan deze partij toe te vertrouwen. 

blockchain

Een blockchain werkt op een andere manier dan een traditionele database. De grootste verschillen zitten hem vooral in het ontbreken van een centrale partij. Alle informatie die op het netwerk te vinden is, staat in een soort gezamenlijk grootboek. Deze informatie wordt dus eigenlijk beheert door alle gebruikers van het netwerk. Daardoor is er dus niemand eigenaar of beheerder van die informatie. De blockchain wordt beheerd door heel veel mensen samen, dat wordt ook wel peer-to-peer genoemd. Dat komt doordat alle gebruikers van het netwerk met elkaar in contact staan. 

Het voordeel van een blockchain is het feit dat je niet afhankelijk bent van één centrale partij. Wanneer dat wel het geval is, en de centrale partij valt weg kan dat voor een hoop ongemak zorgen. Stel je voor dat je net iets wilt gaan kopen en precies op dat moment liggen de servers van jouw bank eruit. Je kunt dan tijdelijk niets meer kopen. Als er geen centrale partij is, kan het hoogstens gebeuren dat er een aantal gebruikers van het netwerk wegvallen. Dat is geen probleem, aangezien de andere gebruikers hier niet door gehinderd worden. Er is dus geen centrale partij waarvan de andere partijen afhankelijk zijn. 

Transacties

Bij een traditionele database is het vrij eenvoudig om informatie toe te voegen. Dit soort informatie kan bijvoorbeeld een transactie zijn die moet worden verwerkt in de database van je bank. Wanneer de beheerder van de database beslist dat deze transactie legitiem is, wordt de transactie toegevoegd aan de database. Dat zorgt er voor dat deze centrale partij veel macht heeft. Bij een blockchain werkt dat anders.

Door het ontbreken van een centrale partij moet er op een andere manier beslist worden of een transactie legitiem is of niet. Dit wordt beslist door het meeste stemmen gelden principe. Het is niet zo dat iedere gebruiker individueel moet stemmen over elke transactie. De rekenkracht die is aangesloten op het netwerk bepaalt of een transactie legitiem is. 

Wanneer meer dan de helft van de rekenkracht op de blockchain vindt dat een transactie legitiem is, wordt deze transactie toegevoegd aan de database. Door dit principe is een blockchain veiliger naarmate er meer gebruikers bijkomen. Je hebt dan namelijk meer rekenkracht nodig om een aanpassing te doen in de blockchain. Deze manier van transacties maken is erg veilig. Het enige nadeel is het feit dat er ontzettend veel rekenkracht nodig is om het systeem veilig te houden. Dat zorgt er voor dat er enorm veel stroom wordt gebruikt. Daardoor zijn er altijd mensen op zoek naar manieren om deze techniek te verbeteren. 

Is het mogelijk om een blockchain te hacken?

Veel mensen zijn bang om hun cryptomunten kwijt te raken. Dat is logisch aangezien de techniek die daarbij komt kijken relatief nieuw is en veel mensen het daardoor niet helemaal begrijpen. Doordat de database beveiligd wordt door het meeste stemmen gelden principe, is het mogelijk om wijzigingen in deze database aan te brengen. Om dat te doen heb je dus meer dan de helft van de rekenkracht op het netwerk nodig. Het verschilt per cryptomunt om hoeveel rekenkracht dat precies gaat. 

Bij bekendere cryptomunten zoals Bitcoin is het bijna niet mogelijk om veranderingen aan te brengen op de blockchain. Dat komt doordat er ontzettend veel mensen gebruik maken van het netwerk. Daardoor heb je extreem veel rekenkracht nodig om de gegevens aan te passen. Het is praktisch onmogelijk om zo veel rekenkracht in je bezit te hebben. Als je bang bent om je cryptomunten te verliezen aan criminelen, is het slim om een grote en bekende cryptomunt uit te kiezen om in te investeren. Daardoor wordt het voor criminelen een stuk lastiger om jouw cryptomunten af te pakken. 

Waar komt de naam blockchain vandaan?

Blockchain betekent letterlijk vertaald blokkenketting of keten van blokken. Die naam heeft de technologie te danken aan de manier waarop de informatie wordt verwerkt. Het is namelijk letterlijk een keten van blokken. Elk blok is een lijst met gemaakte transacties. Het kan per blockchain verschillen hoeveel transacties er in één blok staan. Ieder blok wordt als het ware gekoppeld aan het vorige blok. Daardoor ontstaat dus een virtuele ketting van blokken. 

Er wordt niet bijgehouden hoeveel cryptomunten iemand in zijn bezit heeft, het enige wat wordt bijgehouden zijn de transacties die worden uitgevoerd. Aan de hand van deze transacties is het eenvoudig om te berekenen hoeveel cryptomunten iemand in zijn bezit heeft. Je trekt dan de uitgaande transacties af van de inkomende transacties. Op die manier kom je er achter hoeveel cryptomunten je hebt. Elk blok op de keten wordt apart versleuteld door middel van een hash algoritme. Dat zorgt er voor dat het niet mogelijk is om transacties aan te passen. Op deze manier is het bijna onmogelijk om fraude te plegen.

Verschillende soorten blockchains

Nu je helemaal begrijpt hoe een blockchain werkt, is het tijd om te kijken naar de verschillende soorten blockchains die er zijn. Er zijn drie soorten die het meest gebruikt worden. Dat zijn de private blockchain, de public blockchain en de hybrid blockchain. Vooral die laatste is de laatste tijd erg aan het groeien op het gebied van gebruikers. Het is lastig om één soort blokkenketting aan te wijzen die beter is dan de andere twee. Ze hebben namelijk alle drie bepaalde voordelen en nadelen. Door op de hoogte te zijn van de onderlinge verschillen kun je zelf een mening vormen over welk van de drie het best is. 

De public blockchain

Je kunt een publieke blokkenketting het best vergelijken met een openbaar park. Het is namelijk voor iedereen mogelijk om toegang te krijgen tot de keten. Er zijn in principe geen voorwaarden voor mensen die willen meedoen aan dit netwerk. Natuurlijk zijn er wel bepaalde regels die gelden op het netwerk. Wanneer je je aan deze regels houdt, kun je in principe doen wat je wilt. Als je je in een park niet aan de regels houdt, wordt je daar waarschijnlijk op aangesproken door een handhaver. 

Op een blockchain is er geen centrale partij die er voor zorgt dat iedereen zich aan de regels houdt. Veel mensen denken daardoor dat je op zo’n netwerk vrij bent om te doen wat je wilt. Er is wel een partij die er voor zorgt dat iedereen zich aan de regels houdt. Dat wordt namelijk gedaan door een consensus algoritme. Dit algoritme zorgt er voor dat alle gebruikers zich aan de regels van het netwerk houden. De gebruikers van het netwerk letten ook op of anderen zich wel aan de regels houden. Daardoor kunnen gebruikers er door middel van het consensus algoritme voor zorgen dat iedereen zich aan de regels houdt. 

blockchain

Ethereum is een voorbeeld van een public blockchain. Iedereen die dat wil kan toegang krijgen tot het netwerk. Dat kan zonder enige problemen, mits je je aan de regels van het netwerk houdt. Als je dat doet zul je nooit problemen ondervinden op de blokkenketting van Ethereum. Wanneer je er voor kiest om dit niet te doen zullen de andere deelnemers er voor zorgen dat je sancties krijgt opgelegd van het consensus algoritme.

Deze sancties kunnen bijvoorbeeld betekenen dat je een bepaalde tijd niet actief kunt zijn op de blokkenketting. Het kan in sommige gevallen zelfs betekenen dat je niet meer toegelaten wordt tot deze blokkenketting. Veel andere bekende cryptomunten maken ook gebruik van een publieke blokkenketting. Je kunt daarbij bijvoorbeeld denken aan Bitcoin en Neo. 

Voordelen van een public blockchain

Er zitten veel voordelen aan het gebruik van een publieke blokkenketting. In bepaalde situaties is dat dus een veel betere optie dan de andere twee soorten. Dit zijn de belangrijkste voordelen van een publieke blokkenketting. Het grootste voordeel is het feit dat de blokkenketting voor iedereen toegankelijk is. Je hoeft relatief weinig moeite te doen om er voor te zorgen dat je wordt toegelaten tot het netwerk. Het is dus niet nodig om allerlei aanvragen te doen om toegelaten te worden tot de keten. Dat zorgt er voor dat deze soort blokkenketting het meest toegankelijk is voor het grote publiek. 

Eén ander voordeel is het feit dat je een publieke blokkenketting overal ter wereld kunt gebruiken. Er zitten namelijk geen voorwaarden aan. Dat zorgt er voor dat mensen van overal op de wereld samen kunnen werken via zo’n soort keten. Het is ook fijn dat zo’n keten erg open en duidelijk is. Dat zorgt er voor dat alle gebruikers op de hoogte zijn van de regels en daardoor ook anderen in de gaten houden. Daardoor wordt het principe van de keten alleen maar veiliger naarmate er meer mensen deelnemen aan het netwerk. Dit zorgt er voor dat het consensus algoritme zijn werk goed kan doen. 

Veel mensen vinden het fijn dat het netwerk zo veilig is. Doordat iedere gebruiker een kopie heeft van de database, is het onmogelijk om daar wijzigingen in aan te brengen. Dat zorgt er voor dat het netwerk nog veiliger wordt dan het al was.

Nadelen van een public blockchain

Een publieke blokkenketting heeft natuurlijk niet alleen maar voordelen. Er zijn ook een aantal nadelen aan het gebruik van een netwerk waar iedereen bij kan. Veel mensen vinden namelijk dat je te veel privacy hebt. Doordat er in principe geen voorwaarden zijn om deelnemer te worden, kunnen criminelen eenvoudig toegang krijgen tot de keten. Het is daardoor voor criminelen mogelijk om anoniem te handelen op de keten. Veel mensen zien de anonimiteit als een groot voordeel, maar dit kan ook de andere kant op werken. 

Eén ander nadeel aan het gebruik van een publieke keten is het feit dat het ontzettend veel stroom kost. Dat komt doordat heel veel mensen op het netwerk bezig zijn met het minen van nieuwe blokken. Er zijn altijd een heleboel mensen die daar tegelijk mee bezig zijn. Er is altijd maar één iemand die kan ‘winnen’. Diegene krijgt dan een beloning voor het toevoegen van een blok aan de keten.

Alle deelnemers die het niet gelukt is, hebben dan voor niets gewerkt. Deze deelnemers hebben dus een heleboel stroom verbruikt terwijl dat totaal geen nut heeft gehad. Daardoor gebruikt een publieke blokkenketting dus ontzettend veel stroom wat er weer voor zorgt dat veel mensen niet instappen in de wereld van de cryptomunten. 

Private blockchain

De tegenhanger van de public blockchain is de private blockchain. Door de naam kun je waarschijnlijk al wel raden wat het verschil is tussen deze twee. Als je de publieke blokkenketting ziet als een openbaar park, kun je een private blockchain het best vergelijken met het gebouw van een bedrijf. Daar wordt namelijk niet iedereen zomaar binnen gelaten. Je moet aan bepaalde voorwaarden voldoen als je naar binnen wilt. Het is bijvoorbeeld noodzakelijk dat je bij het bedrijf werkt en in sommige gevallen is er een dress-code van kracht. Het is belangrijk om er voor te zorgen dat je aan deze voorwaarden voldoet, anders loop je het risico om ontslagen te worden. 

Een private blockchain werkt op een soortgelijke manier. Het netwerk is namelijk niet openbaar en daardoor kan niet iedereen toegang krijgen tot het netwerk. Dat zorgt er voor dat bijvoorbeeld bedrijven of overheidsinstellingen een eigen blokkenketting kunnen maken. Zo kunnen ze er voor zorgen dat er uitsluitend werknemers actief zijn op de blockchain. 

Een voorbeeld van een bedrijf wat gebruik kan maken van een private blockchain is een ziekenhuis. Het kan voor een ziekenhuis erg nuttig zijn om gebruik te maken van dit systeem. Zo kunnen ze namelijk alle belangrijke gegevens van patiënten opslaan op hun eigen keten. Door deze keten privé te maken zorgen ze ervoor dat niemand toegang heeft tot deze gegevens. Dat is erg belangrijk aangezien er een hoop gevoelige informatie te vinden is tussen deze gegevens. Veel mensen zijn er niet van gediend als deze gegevens uit zouden lekken. Op deze manier zijn de gegevens beter beveiligd dan op de manier waar nu veel gebruik van wordt gemaakt. 

Voordelen van een private blockchain

Een private blockchain heeft verschillende voordelen die een public blockchain niet heeft. Dit zijn een aantal van die voordelen. Het grootste voordeel is natuurlijk de grote mate van privacy die je hebt op je eigen blokkenketting. Buitenstaanders hebben namelijk geen idee wat voor informatie er te vinden is op de keten. Daardoor is dit systeem zeer geschikt voor het opslaan van gevoelige informatie. 

Een ander voordeel is het feit dat het een erg veilige manier is om informatie op te slaan. Dat komt doordat je in principe zelf kunt bepalen wie je toelaat op jouw eigen blokkenketting. Daardoor kun je er voor zorgen dat er alleen mensen die je echt vertrouwd aangesloten zijn op de blockchain. Op deze manier ben je er zeker van dat er niemand met slechte bedoelingen actief is op het netwerk. 

Het is bovendien erg efficiënt om gebruik te maken van een private blockchain. Je kunt deze namelijk eenvoudig gebruiken voor alledaagse situaties zoals het opslaan van de gegevens van patiënten in het ziekenhuis. Wanneer er behoefte is aan een nieuwe functie op het netwerk is deze vrij eenvoudig toe te voegen. Dat is vele malen lastiger wanneer je gebruik maakt van een ander soort keten. Voor bedrijven is dit dus de ideale manier om in de toekomst allerlei soorten informatie op te slaan. 

Nadelen van een private blockchain

Er zitten natuurlijk ook een aantal nadelen aan het gebruik van een private blockchain. Eigenlijk is het grootste nadeel het feit dat het systeem stopt met werken wanneer er één ding mis is met de blockchain. Dat komt vooral doordat er zo weinig mensen deelnemen aan het systeem. Daardoor is de kans dat dit gebeurt dus vele malen groter dan bij de twee andere soorten. Het is ook een nadeel dat er vaak slechts een aantal miners actief zijn op de keten. Daardoor is het voor iemand die slechte bedoelingen heeft makkelijker om wijzigingen aan te brengen op de keten. Het is daardoor belangrijk om er voor te zorgen dat je de toegang tot de blockchain goed beveiligd hebt. 

Hybrid blockchain

Een hybride blokchain is eigenlijk een soort combinatie van de andere twee soorten. Daardoor heeft het systeem een hoop van de voordelen van de anderen overgenomen. De nadelen zijn juist minder geworden doordat veel voordelen van de andere systemen er voor zorgen dat deze nadelen worden verholpen. Daardoor is deze hybride keten voor veel mensen en bedrijven ideaal.

Om de hybrid blockchain te begrijpen kun je het best teruggaan naar het voorbeeld met het ziekenhuis. Als ieder ziekenhuis de gegevens van patiënten opslaat in hun eigen blokkenketting zorgt dat er voor dat de andere ziekhuizen niet bij deze gegevens kunnen. Het is in veel situaties erg belangrijk om de volledige medische geschiedenis van een patiënt te kennen. Daardoor is het voor ziekenhuizen onderling zeer belangrijk om dit soort gegevens te kunnen delen. Via een private blockchain is dat niet mogelijk en daardoor is deze blokkenketting bedacht. 

Als de ziekhuizen hun blokkenkettingen aan elkaar koppelen, zorgt dat er voor dat ze allemaal toegang krijgen tot de gegevens van de patiënten. Dat is zeer nuttig aangezien niet iedereen altijd naar hetzelfde ziekenhuis gaat. Het zou in de toekomst erg nuttig kunnen zijn om niet alleen ziekhuizen toegang te geven tot dit systeem. Als ook andere mensen uit de medische wereld toegang krijgen tot het systeem, kunnen zij zeer snel zien wat de medische geschiedenis van een patiënt is.

Dit kan voor een huisarts bijvoorbeeld erg nuttig zijn bij het stellen van een diagnose. Door de veiligheid van de blockchain is het bijna onmogelijk dat er een lek ontstaat in het systeem. Dat maakt een hybrid blockchain ideaal voor onder andere de medische wereld. 

Voordelen van een hybrid blockchain

De voordelen van deze blokkenketting bestaan voornamelijk uit een combinatie van de voordelen van andere twee. Het is bijvoorbeeld een groot voordeel dat deze blockchain niet publiekelijk is, maar wel over op de wereld gebruikt kan worden. Dat zorgt er namelijk voor dat deze keten een stuk veiliger is dan de publieke variant.

Het is ook fijn dat je ontzettend veel privacy hebt op de blockchain. De keten is namelijk afgeschermd en er kunnen daardoor geen buitenstaanders toegang krijgen tot deze blokkenketting. Een ander voordeel is het feit dat je deze keten zo groot kunt maken als je wilt. Je wordt dus niet beperkt door een maximum grootte van de keten. 

Nadelen van een hybrid blockchain

Natuurlijk heeft zelfs de hybrid blockchain ook een aantal nadelen. Doordat het systeem is gemaakt door de andere twee systemen te combineren, is de kans groot dat er maar weinig nadelen aan zitten. Eigenlijk is het enige grote nadeel het feit dat het lastig is om een hybrid blockchain te maken. Het kost namelijk een hoop tijd en moeite om je eigen blockchain te installeren. Dat zorgt er voor dat niet iedereen in staat is om gebruik te maken van dit soort blokkenkettingen. Daardoor is een hybrid blockchain dus vooral zeer geschikt voor grote bedrijven. 

Welke blockchain is het beste?

Dan komen we terug bij de vraag van het begin van de tekst. Het is nog steeds erg lastig om te zeggen welk van de drie soorten nou het beste is. Veel mensen zijn van mening dat de hybrid blockchain de beste is aangezien dit een combinatie is van de andere twee. Daar valt zeker wat voor te zeggen, maar veel mensen zijn zelf niet in staat om een eigen hybrid blockchain te installeren. 

In principe is het afhankelijk van het doeleinde waar de keten voor gebruikt wordt. Wanneer je een database wilt om informatie over je bedrijf op te slaan kan het een goede keuze zijn om een private blockchain te hebben. Op die manier zorg je er namelijk voor dat alle gevoelige informatie op een veilige manier wordt opgeslagen zodat niemand er bij kan. Zolang de informatie op de keten binnen het bedrijf moet blijven is dit de ideale manier om informatie op te slaan. Het is voor veel bedrijven namelijk veel eenvoudiger om een eigen blokkenketting te beginnen dan één van de twee andere opties. 

Je zou denken dat een publieke keten ook handig kan zijn voor veel organisaties. Daar wordt echter weinig gebruik van gemaakt doordat zo’n systeem vaak veel te groot is voor een organisatie. Het is dan meestal een veel betere optie om een eigen keten te starten. 

Een hybrid blockchain is dan weer veel gemakkelijker te gebruiken voor dit soort organisaties. Dat komt doordat je als organisatie zelf kunt bepalen hoe groot het netwerk moet zijn. Hierdoor is deze keten zeer bruikbaar in allerlei verschillende situaties. Bovendien is het relatief eenvoudig om er voor te zorgen dat zo’n keten goed beveiligd is. Dat komt doordat deze wel afgeschermd is, daardoor kan een organisatie zelf bepalen wie er toegang heeft tot het netwerk. Dit is voor veel organisaties een stuk veiliger en efficiënter. 

Conclusie

Het belangrijkste verschil tussen de verschillende soorten blockchains zit hem dus vooral is de toegankelijkheid van het netwerk. Bij een publieke keten heeft in principe iedereen toegang tot het netwerk. Dat is ideaal wanneer je een cryptomunt zoals Bitcoin hebt opgezet. Daardoor zorg je er namelijk voor dat iedereen kan deelnemen aan het netwerk. Voor bedrijven kan dit minder handig zijn. Zij willen namelijk liever niet dat iedereen bij de gegevens kan die zij hebben opgeslagen.

Daardoor kiezen bedrijven er in dit soort situaties liever voor om gebruik te maken van een private blockchain. Op die manier zijn de gegevens alleen toegankelijk voor mensen die toegang hebben gekregen tot de private blockchain. In andere gevallen zoals het voorbeeld van de ziekenhuizen, is het bijvoorbeeld weer een stuk slimmer om voor een hybrid blockchain te kiezen. Op die manier kun je er dus voor zorgen dat de gegevens beveiligd zijn, maar toch toegankelijk voor andere partijen. De ideale soort blockchain is dus sterk afhankelijk van het doel dat je wilt bereiken met de blockchain.

LEREN BELEGGEN IN CRYPTO'S

Meld u hieronder aan en leer gratis hoe je zelf kunt leren beleggen met cryptocurrencies.

Check uw email om uw aanmelding te verifieren. Check ook uw spambox 😉

Er is iets foutgegaan. Probeer het opnieuw.