Waarom de blockchain in 2020 erg veilig is

blockchain

De blockchain wordt met het jaar bekender en steeds meer mensen zien er het nut van in. Toch is er ook nog een erg grote groep die hier nog niet van op de hoogte is en überhaupt niet weet wat blockchain is. Om deze mensen ook de voordelen in te laten zien van de blockchain,  wordt er in dit artikel uitgelegd waarom de blockchain een erg veilig alternatief is.

Wat maakt het dat de blockchain veilig is?

De blockchain staat wereldwijd bekend om de grote veiligheid, maar hoe komt dit? Hetgeen dat de blockchain veilig maakt is de manier hoe bepaalde gegevens worden bewaard en hoe er veilig transacties gedaan kunnen worden. Om te begrijpen waarom blockchain zo veilig is, is het allereerst van belang dat je weet hoe het systeem werkt. De letterlijke vertaling van blockchain is ketting aan blokken. Dit is ook precies hoe het omschreven kan worden. Zo wordt er bij de blockchain gebruik gemaakt van blokken met hierin informatie verwerkt. Dit kan gaan om transacties, maar ook andere soorten data. 

Hoe werkt het?

Een blok bestaat dus uit informatie die ergens opgeslagen dienen te worden. Wanneer er een blok klaar is, wordt deze gehasht. Dit houdt in dat de informatie wordt omgebouwd naar een bepaalde code die beveiligd is. De code die wordt aangemaakt is afgestemd op de informatie die erin verwerkt staat. Als deze inhoud wordt aangepast, verandert de code mee.

blockchain

Echter, hetgeen waar de block chain zich voornamelijk mee onderscheidt, is dat deze informatie ook wordt gekoppeld aan de ‘ketting van blokken’. Doordat dit bij elke transactie gebeurt, ontstaat er als het waren een sterke ketting van blokken. Deze ketting aan blokken wordt de blockchain genoemd. Juist doordat elke blok aan een ander blok linkt, zijn oudere transacties niet te wijzigingen. Dit betekent dus dat wanneer er iets aan de blockchain wordt toegevoegd, dit blijvend is. Mocht er wel door bijvoorbeeld hackers wat aan de ketting gedaan worden, merkt iedereen dit direct op. Fraude en dergelijke is hierdoor zo goed als onmogelijk. 

Wat zijn de gevolgen van het aanpassen van de blockchain?

Juist doordat de blockchain bekend staat om haar veiligheid, zijn er mensen die deze veiligheid op de proef willen stellen. Als dit plaatsvindt, treedt er automatisch een algoritme in werking. Dit algoritme merkt de fraude direct op en zal degene die hiervoor verantwoordelijk is, straffen. Binnen de blockchain zijn er een aantal verschillende consensus algrotimes waarbij de Proof of Work een erg belangrijke is.

Wordt een te veel aan blokken een chaos?

Binnen de cryptocurrency zijn er een aantal extra beveiligingen. Een van deze beveiligingen is erop gericht dat er niet te veel blokken ontstaan. Zo heeft de Bitcoin eens in de zoveel jaar een halving die hier een grote invloed op heeft. Wel is het belangrijk dat er regelmatig blokken bijkomen om de blockchain veilig te houden.

Op dit moment wordt er elke 10 minuten deen nieuw blok aangemaakt. Dit houdt in dat wanneer je een blok van een weg geleden wilt aanpassen, je de 1000 blokken die hierna zijn gekomen ook zal moeten aanpassen. Dit is zo goed als onmogelijk.

Een digitale handtekening maakt het nog veiliger

Elke blok binnen de cryptocurrency wordt dus beveiligd doordat er gebruik wordt gemaakt van een hash. Toch blijft het hier niet bij en wordt er ookv gewerkt met een private key waarmee er wordt gesigneerd als er een transactie plaatsvindt. Iedereen die gebruik maakt van het blockchain netwerkt heeft een eigen sleutel. Hierbij kan er onderscheidt worden tussen een private key en een public key.

Het verschil dat hem hierin voornamelijk in zit, is dat je vanaf de private key een bepaalde betaling/transactie doet en degene die deze ontvangt, hem ontvang in zijn public key. Wanneer je iets overmaakt onderteken je dit corona dus met je private key. Doordat er iets wordt ondertekend, wordt er gesproken van een digitale handtekening. 

Er komt geen centrale partij kijken bij de blockchain

Veel applicaties zijn gebaseerd op een gecentraliseerd systeem. Een website is hier het ideale voorbeeld van. Toch is een website al snel prooi van een hackaanval. Dit komt doordat alles op 1 server staat opgeslagen en iedereen dit op kan vragen. In deze situatie hoeft alleen deze ene server gehackt te worden en de hacker heeft toegang tot meerdere apparaten.

Bij de blockchain is dit niet het geval. Zo wordt er bij de blockchain niet gewerkt met een gecentraliseerd systeem. De blockchain staat in plaats van op één server, op meerdere servers opgeslagen. Zo wordt er geschat dat de gegevens op dit moment op zo’n 10.000 nodes staan opgeslagen. Om dus een aanpassing te doen, zal het merendeel van deze nodes gehackt moeten worden. Dit omdat het systeem werkt met dat minimaal 51% het eens moet zijn met een bepaalde verandering. 

Wat zijn de kwetsbaarheden van de blochchain?

Er bestaat geen systeem waarbij er geen kwetsbaarheden aanwezig zijn. Ook bij de blockhchain zijn er dan ook kwetsbaarheden. Hierbij wordt er voornamelijk gedacht aan situaties waarbij een groep 51% van de nodes in handen krijgt. Zo’n aanval is al meerdere keren uitgevoerd, maar tot op nog toe zonder succes. Toch blijft deze dreiging altijd en kan het zijn dat er systemen worden ontwikkeld waardoor dit stukken sneller kan en er dus wel dreiging zou kunnen ontstaan. 

Een 51% aanval

De 51% aanval is een erg gevreesde aanval binnen de blockchain. Zoals hierboven benoemd gaat het erom dat het merendeel van de nodes in handen is van één partij. Hierdoor stemt als het ware altijd 51% of meer in op transacties en is het netwerk niet veilig meer. Zo kan oudere data gewijzigd worden kunnen er ook nieuwe onveilige blokken worden geaccepteerd. Theoretisch gezien is zo’n aanval mogelijk, maar tot op heden is dit nog niemand gelukt. Naast de 51% aanval, is er ook nog een andere soort aanval die kan plaatsvinden. Deze aanval wordt ook wel Finney attack genoemd.

Wat is een Finney Attack?

Wanneer er sprake is vcan een Finney Attack, houdt dit in dat een miner een aanval uitvoert. Zo wordt er bij een Finney Attack een eigen transactie aan een bestaande transactie toegevoegd voordat deze naar het netwerk wordt gestuurd. Dezelfde transactie kan de miner hierdoor aan meerdere blokken toevoegen. Een Finney Attack wordt in veel gevallen niet direct opgemerkt. Wanneer deze wel wordt opgemerkt, volgen er sancties tegen de desbetreffende miner.

De blockchain heeft zich wel tegen dergelijke aanvallen beveiligd

Ondanks dat het in de theorie mogelijk is om zulke aanvallen uit te voeren, is het in de praktijk een ander verhaal. Zo is de blockchain op de hoogte van deze risico’s en worden hier passende beveiligingsmaatregelen tegen genomen. Hierdoor is en blijft de blockchain een erg veilig en betrouwbaar netwerk. 

LEREN BELEGGEN IN CRYPTO'S

Meld u hieronder aan en leer gratis hoe je zelf kunt leren beleggen met cryptocurrencies.

Check uw email om uw aanmelding te verifieren. Check ook uw spambox 😉

Er is iets foutgegaan. Probeer het opnieuw.