Blockchain gebruiken voor de vastgoedmarkt, goed idee?

blockchain

Er zijn veel mogelijkheden die zijn ontstaan door blockchain. Het is namelijk door middel van deze technologie mogelijk om een decentraal netwerk op te zetten. Dat betekent dat het een netwerk is waar geen centrale partij is. Het is dus zo dat er niemand is die de macht heeft over een blockchain. Dit is ideaal voor veel mensen aangezien er bijvoorbeeld geen bank is die kan bepalen of jij bepaalde dingen wel of niet kan doen. Daarnaast kunnen transacties ook vele malen sneller en goedkoper worden gedaan met een blockchain. 

Blockchain technologie is natuurlijk vooral bekend door Bitcoin en andere cryptomunten. Hierdoor wordt de technologie door de meeste mensen vooral geassocieerd met geld. Dat komt natuurlijk doordat Bitcoin een project is wat zich richt op het creëren van een decentraal betalingsnetwerk. Dit is in principe goed gelukt, maar het is jammer dat de meeste mensen hierdoor niet zien wat voor mogelijkheden er nog meer zijn ontstaan door de opmars van blockchain technologie. 

Energieverbruik verminderen door blockchain

Het is mogelijk om door blockchain te gebruiken het wereldwijde energieverbruik mogelijk te verminderen. Er zijn al een aantal projecten die zich hier op richten. Dit kan ervoor zorgen dat groene stroom die mensen zelf opwekken door middel van zonnepanelen op een efficiëntere manier worden gebruikt. Het is namelijk zo dat de stroom die door mensen opgewekt wordt met hun eigen zonnepanelen, maar die zij zelf niet nodig hebben eerst helemaal naar de energieleverancier moet worden gestuurd.

Doordat de stroom helemaal naar de energieleverancier moet komen gaat een deel van de stroom verloren. Dit is nu eenmaal zo en daar is op dit moment nog niet aan te doen. Waar wel iets aan te doen is, is het feit dat de stroom helemaal naar de energieleverancier moet worden gestuurd. Dat komt doordat het ook mogelijk is om de stroom te delen met de mensen die naast je wonen of mensen die bij je in de straat wonen. Daar zijn waarschijnlijk genoeg mensen zonder zonnepanelen die net zo goed jouw stroom kunnen gebruiken.

Op deze manier gaat er een stuk minder stroom verloren. Een systeem waarmee het mogelijk is om stroom te delen met de mensen die om je heen wonen is te realiseren met blockchain. Dit is namelijk een ideale technologie om dit mee te realiseren. Je kunt dan een peer-to-peer netwerk maken waarmee je ervoor zorgt dat mensen in staat zijn om energie met elkaar te delen. Op deze manier is het mogelijk om met blockchain het energieverbruik te verminderen en de stroom die op een groene manier is opgewekt efficiënter te gebruiken. 

Naast het feit dat het mogelijk is om door middel van blockchain technologie het energienetwerk te verbeteren zijn er nog veel meer mogelijkheden. Het is bijvoorbeeld ook mogelijk om betalingen te doen met cryptomunten. Dit wisten de meeste mensen natuurlijk al, maar er zijn specifieke zaken waarbij het erg handig kan zijn om cryptovaluta te gebruiken. Je kunt dit bijvoorbeeld doen bij sectoren waarbij het gebruikelijk is om transacties ter waarde van grote bedragen te doen.

blockchain 5 scaled

Blockchain toepassen in de vastgoedsector

Als je een huis gaat kopen kan dit veel gedoe opleveren. Het is bijvoorbeeld vaak zo dat je eerst lange tijd op zoek bent naar een huis, maar dat je als je het huis gevonden hebt moet zorgen dat je meer biedt dan anderen. Dit kan gepaard gaan met veel stress. Het is daarom slim om ervoor te zorgen dat je een goede makelaar hebt. Toch is het ook met een goede makelaar een vervelend karwei om de koop rond te krijgen. Bovendien moet je waarschijnlijk geld lenen van de bank waardoor dit eerst ook nog rond moet zijn. 

Er zijn veel vervelende kanten aan het kopen van een huis, maar het is mogelijk om een deel van deze zaken weg te nemen door middel van blockchain. Daarom is het van belang dat mensen open staan voor het gebruik van blockchain. Hiermee kunnen veel zaken een stuk makkelijker worden gemaakt, maar er zijn nog niet genoeg mensen die dit inzien. De technologie achter een blockchain maakt het mogelijk om transacties uit te voeren die allemaal worden geregistreerd. Deze kunnen vervolgens niet meer veranderd worden. 

Geld lenen

Doordat de blokken in een blockchain niet meer kunnen veranderen nadat ze in de ketting zijn opgenomen, is het systeem erg veilig. Het is dan natuurlijk wel van belang dat de blockchain op een goede manier werkt, maar mits het systeem goed werkt is de blockchain veilig. Deze technologie kan voor veel nieuwe mogelijkheden binnen de vastgoedsector zorgen. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat mensen in de toekomst geen hypotheek afsluiten bij de bank, maar dat zij via de blockchain geld lenen door middel van peer-to-peer lending.

Het is mogelijk om via de blockchain geld te lenen van anderen. Dit is natuurlijk niet bij iedere cryptomunt mogelijk, maar er zijn projecten die dit zeker mogelijk maken. Dat kan in de toekomst erg handig zijn aangezien dit bewijst dat blockchain uitermate geschikt is voor het uitvoeren van dit soort plannen. Daarom is het van belang dat er genoeg nieuwe projecten komen die zich richten op de vastgoedsector. Er zijn naast het lenen van geld nog een aantal manieren waarop blockchain erg handig kan zijn als je in vastgoed handelt. 

Tokenizen

Er zijn naast het lenen van geld via de blockchain nog een hoop andere mogelijkheden die erg handig kunnen zijn voor mensen die handelen in vastgoed. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een gebouw te tokenizen. Dat betekent dat je het gebouw als het ware in tokens verdeeld. Deze tokens vertegenwoordigen dan het gebouw en deze kun je op een blockchain verhandelen. Het is erg handig om dit op deze manier te doen aangezien de blockchain ervoor zorgt dat het niet mogelijk is te frauderen met de betalingen. 

Aangezien een blockchain die op een goede manier werkt ervoor zorgt dat de blokken die er al in staan niet meer kunnen worden aangepast is dit een zeer veilige manier van het verhandelen van vastgoed. Je kunt door middel van het tokenizen van je bezittingen gebruik maken van de blockchain om deze te verhandelen. Dat is erg handig aangezien dit een veilige en gemakkelijke manier is om deze grote bedragen naar elkaar over te maken. De transactiekosten zijn vaak niet hoog bij cryptomunten. 

Naast het feit dat het voor de veiligheid van de betalingen goed is om gebruik te maken van een blockchain, is het ook erg fijn dat mensen meer vertrouwen hebben in transacties op een blockchain. Het is namelijk zo dat je een blockchain ook kunt zien als een manier om zeker te weten dat er geen probleem zal ontstaan met de betalingen. Bovendien is het voor beide partijen fijner om het op deze manier te doen. Je kunt door middel van smart contracts helemaal zeker weten dat de andere partij aan alle eisen voldoet. 

Dit kun je zeker weten door gebruik te maken van een escrow. Dat is een onafhankelijke en onbekende partij aan wie jullie beiden je bezitting in bewaring geven. Hier zitten natuurlijk veel voorwaarden aan verbonden waardoor de escrow hier niet zomaar bij kan. De escrow zorgt er dan voor dat jullie de deal pas sluiten als je allebei aan de eisen voldoet. Dat betekent dus dat iemand die een huis koopt de sleutel pas krijgt wanneer diegene aan de eisen heeft voldaan. Diegene zal dus eerst moeten betalen. 

blockchain

Vastgoed kopen wordt toegankelijker

Het is op dit moment niet voor iedereen mogelijk om vastgoed te kopen. Dat komt doordat dit over het algemeen een vrij hoge eerste investering eist. Daarom is het lang niet voor iedereen mogelijk om hier geld mee te verdienen. Dit zou iedereen natuurlijk graag doen en daarom kan het een goed idee zijn om blockchain te gebruiken. Wanneer er gebruik wordt gemaakt van een blockchain om vastgoed te tokenizen kan dit erg positief uitpakken voor kleine investeerders.

Er zijn veel mensen die graag in vastgoed zouden willen investeren, maar niet genoeg geld hebben om zelf ineens een huis te kopen of een hypotheek af te sluiten. Het komt ook vaak voor dat mensen wel een groot deel van het geld voor een huis hebt, maar niet genoeg om in één keer een huis te kopen. Als de woning is getokenized kan het ook zo zijn dat je een deel van de woning van iemand anders koopt. Diegene moet dan uiteraard wel de opbrengsten van de verhuur met jou delen. 

Als een woning is opgedeeld in tokens is het vele malen makkelijker om te investeren in vastgoed. Je hoeft namelijk niet genoeg geld te hebben om een heel huis te kopen, maar het rendement wat je hiermee behaalt is in dezelfde verhouding tot je investering. Hierdoor kan blockchain voor serieuze verbeteringen op de vastgoedmarkten zorgen.

LEREN BELEGGEN IN CRYPTO'S

Meld u hieronder aan en leer gratis hoe je zelf kunt leren beleggen met cryptocurrencies.

Check uw email om uw aanmelding te verifieren. Check ook uw spambox 😉

Er is iets foutgegaan. Probeer het opnieuw.