Betalen wij in de toekomst via blockchain? Een hoe gaat de blockchain er vanaf 2020 uit zien?

blockchain

De laatste jaren is het principe van blockchain steeds bekender geworden. Voorstanders van blockchain denken dat we in de toekomst al onze betalingen via blockchain zullen doen. Anderen denken weer dat er weinig toekomst is voor blockchain. Het is moeilijk in te schatten welke van deze groepen daadwerkelijk gelijk heeft. De enige manier om daarachter te komen is veel geduld hebben. Het is belangrijk om goed te begrijpen wat blockchain precies inhoudt. Als je niet weet wat blockchain is kun je er ook geen verwachting over vormen. 

Wat is blockchain?

In 2008 publiceerde Satoshi Nakamoto een plan voor een nieuw soort valuta. De echte naam van de persoon achter blockchain kennen we niet, veel experts denken dat het meerdere programmeurs zijn. Het plan voor het eerste blockchain principe zag er veelbelovend uit. De kracht van dit principe is het feit dat er geen centrale partij is die inzicht heeft in alle gegevens van de gebruikers. Dat is bijvoorbeeld wel het geval met het betalingssysteem dat we nu gebruiken. Daarin is namelijk de bank de centrale partij die al het geld beheert. Wanneer er gebruik wordt gemaakt van blockchain technologie zorgt dit er voor dat niemand de gegevens van gebruikers kan zien. Alleen de personen die betrokken zijn bij de transactie kunnen zien om hoeveel geld het bijvoorbeeld gaat. Dit principe is niet alleen bruikbaar voor transacties van geld, je kunt bijvoorbeeld ook belangrijke documenten verzenden door gebruik te maken van blockchain. Voorstanders van blockchain zien het liefst dat blockchain ons huidige betalingssysteem volledig vervangt. Dat is in theorie mogelijk en zou de gebruikers van het systeem meer privacy geven. Toch is het in de praktijk nog niet mogelijk om blockchain in te zetten over de hele wereld. Daar is namelijk een ongelooflijk grote hoeveelheid rekenkracht voor nodig. Er zouden dan ontzettend veel computers aangesloten moeten zijn op het netwerk. Dit zou dan zo veel stroom verbruiken dat er op aarde een groot tekort aan energie ontstaat. Wanneer er nieuwe computers worden uitgevonden met meer rekenkracht zou het mogelijk worden om blockchain tot ons primaire betalingssysteem te promoveren. 

blockchain

Waar komt de naam vandaan? 

Blockchain heeft zijn naam te danken aan de manier waarop het systeem werkt. Het is namelijk letterlijk een ketting van blokken. Blockchain is bedacht om veilig online transacties te doen. Elke transactie die wordt gedaan via blockchain komt in een database te staan. In die database worden alle stukjes informatie omgezet tot blokjes. Deze blokken worden automatisch versleuteld. Dat gebeurt door middel van cryptografie, daar komt de naam cryptovaluta dan ook vandaan. Al deze blokken worden aan elkaar vast gemaakt. Een nieuw blok wordt vastgemaakt aan het vorige blok. Op deze manier ontstaat een virtuele ketting van blokken. Doordat alle informatie is versleuteld is het praktisch onmogelijk om deze ketting te kraken. Blockchain is veilig doordat alle computers die aangesloten zijn op het netwerk zorgen voor de beveiliging. Dat komt omdat je een unieke code moet hebben om een transactie uit te voeren. Als een computer die niet over die code beschikt toch een transactie wil uitvoeren moeten alle andere computers een soort goedkeuring geven. Die goedkeuring wordt alleen gegeven aan een computer die beschikt over de juiste code. Als dat niet het geval is is het onmogelijk om een transactie uit te voeren. Dit zorgt er voor dat het voor criminelen niet mogelijk is om bijvoorbeeld jouw Bitcoins te stelen. Dat is dan ook de reden dat voorstanders van blockchain willen dat iedereen via blockchain gaat betalen. 

De toekomst

Aan het gebruik van de technologie achter de Bitcoin zitten een hoop voordelen ten opzichte van ons huidige betalingssysteem. Zo kan de technologie er voor zorgen dat we veel minder gebruik maken van papier om contracten en afspraken te maken. Doordat alle informatie die in een het systeem achter Bitcoin te vinden is versleuteld wordt, kan niemand de digitale contracten achteraf aanpassen. Zo blijft het veilig om een contract te ondertekenen en is daar geen papier meer voor nodig. Ook wordt het mogelijk om contracten op afstand te ondertekenen. Zo is het niet meer nodig om elkaar in levenden lijve te ontmoeten om duidelijke afspraken te maken. Het is best mogelijk dat dit in de toekomst op deze manier gaat. Of dat daadwerkelijk gaat gebeuren door middel van blockchain is moeilijk te zeggen. De meningen onder experts zijn hier ook over verdeeld. Het blijft natuurlijk een beetje kijken in een glazen bol. 

blockchain

De potentie

Eén ding wat zeker is, is het feit dat het systeem achter Bitcoin veel potentie heeft. Het systeem achter Bitcoin heeft al een hoop dingen veranderd in de wereld. Zonder de bijzondere technologie zouden er helemaal geen cryptomunten bestaan. Het is dus zeker zo dat we in de toekomst nog veel zullen horen van de technologie. Dat we in de nabije toekomst al onze betalingen en andere transacties via het systeem achter Bitcoin gaan goed is onwaarschijnlijk. Er zijn namelijk een hoop nieuwe innovaties nodig voordat dit mogelijk wordt. Dat cryptomunten steeds belangrijker worden in de toekomst is een feit. Het feit dat steeds meer landen aan het werk zijn om een eigen cryptomunt te ontwikkelen zegt in principe al genoeg. Dat betekent namelijk dat er veel mensen zijn die inzien dat cryptovaluta in de toekomst een oplossing kan zijn voor veel verschillende problemen. Het is daarvoor alleen belangrijk dat er genoeg tijd en aandacht wordt gestoken in het verbeteren van de technologie. 

LEREN BELEGGEN IN CRYPTO'S

Meld u hieronder aan en leer gratis hoe je zelf kunt leren beleggen met cryptocurrencies.

Check uw email om uw aanmelding te verifieren. Check ook uw spambox 😉

Er is iets foutgegaan. Probeer het opnieuw.