Is de blockchain goed voor het milieu en hoe werkt de blockchain?

blockchain

Voor mensen die willen beginnen met het traden van cryptocurrency is het belangrijk om te weten waar ze precies in investeren, de Blockchain. Om te begrijpen wat cryptocurrency precies inhoudt is het belangrijk om eerst het principe van blockchain technologie te begrijpen. Blockchain is namelijk hetgeen wat aan de basis staat van de bekendste cryptomunten. Er zijn veel verschillende cryptomunten die mogelijk gemaakt worden door de blockchain technologie. Toch blijft het lastig om te begrijpen hoe techniek precies werkt.

Het blockchain principe

Blockchain is in principe een grote database. In deze database kunnen transacties worden opgeslagen. Meestal zijn deze transacties betalingen in cryptomunten, maar dit principe kan ook worden toegepast op het uitwisselen van gegevens. Op deze manier kun je eenvoudig belangrijke contracten of eigendomsbewijzen uitwisselen. Deze gegevens worden blokjes informatie die als een lange ketting aan elkaar worden vastgemaakt. De informatie die in die blokjes staat kan achteraf nooit worden aangepast. Dat betekent dat je een transactie nooit kunt terugdraaien. Het voordeel daarvan is de veiligheid voor betalingen en andere transacties. De informatie die in de keten wordt opgeslagen wordt onleesbaar gemaakt. Dit gebeurt door middel van cryptografie. Daar komt de naam cryptovaluta vandaan. Alle informatie die in de ketting staat is met elkaar verbonden. Een nieuw ‘blok’ bevat altijd informatie over het vorige blok. Dat blok bevat dan weer informatie over het blok daarvoor. Op deze manier wordt er letterlijk een ketting van blokken gevormd. Vandaar ook de naam Blockchain. Dit betekent letterlijk vertaald blokkenketting. 

blockchain

Geen centrale partij

Het voordeel van deze technologie is het ontbreken van een centrale partij. Doordat die er niet is heeft niemand de macht over een blockchain netwerk. Het netwerk bestaat uit allemaal verschillende computers die met elkaar verbonden zijn. Al deze computers zorgen ervoor dat niemand de informatie in de databank kan wijzigen. Om informatie toe te voegen in de databank moeten alle computers die zijn aangesloten op het netwerk het met elkaar ‘eens’ zijn dat de toevoeging legitiem is. De partij die informatie wil toevoegen aan de blockchain moet door middel van een code aantonen dat hij daar het recht toe heeft. Alle computers op het netwerk moeten dan bevestigen dat deze code klopt. Als deze code correct is kan er informatie worden toegevoegd aan de blockchain. 

Is blockchain veilig?

Doordat alle wijzigingen in de database moeten worden goedgekeurd door alle computers is het bijna onmogelijk om een keten te hacken. Als er wel sprake is van één centrale partij is het mogelijk dat de centrale partij wordt gehackt. De hackers hebben dan onmiddellijk toegang tot alle gegevens die zijn opgeslagen in de centrale database. Door het ontbreken van een centrale partij is dit niet mogelijk bij een de verschillende blocks. Als het hackers lukt om in te breken in één van de computers die aangesloten is op de blockchain is dit geen probleem. Doordat alle andere computers niet gehackt zijn is het voor de hacker niet mogelijk om informatie toe te voegen aan de keten van blocks. Dit betekent dat de hacker niet in staat is om transacties te doen via een andere computer. Deze technologie is daarom veiliger dan een systeem met één centrale partij die alle informatie beheert.

blockchain

De toekomst van blockchain

Doordat blockchain een open technologie is, is het mogelijk voor externe partijen om hun eigen onafhankelijke database te bouwen. Je kunt er dan mee doen wat je zelf wilt. Het is dan mogelijk om je eigen protocol te bepalen. Daardoor ben je in staat om zelf de regels van jouw blockchain te bepalen. Doordat dit mogelijk is zijn er al vele verschillende blockchains ontstaan die allerlei nieuwe innovaties mogelijk maken. De technologie biedt een hoop mogelijkheden voor de toekomst. Het wordt door deze technologie mogelijk om een groot deel van de papieren contracten te vervangen door digitale overeenkomsten. Door deze innovatie is het mogelijk om bijvoorbeeld via internet een overeenkomst te sluiten met je zorgverzekeraar. Dat kan zonder papierwerk of fysieke contracten. Doordat de informatie opgeslagen is in de blockchain is het zeker dat het contract niet veranderd kan worden. Het wordt hierdoor mogelijk om via een blockchain te kijken of je recht hebt op een vergoeding van je zorgverzekeraar. Dit zorgt er voor dat bijna al het papierwerk wat daar vandaag de dag bij komt kijken overbodig wordt. Ook voor auteurs kan dit heel handig zijn. Het wordt door blockchain mogelijk om automatisch een vergoeding te ontvangen als iemand gebruik maakt van jouw tekst. 

Energieverbruik

Doordat het systeem van de blockchain ontzettend veel rekenkracht nodig heeft om te functioneren verbruikt het enorme hoeveelheden stroom. Dat komt omdat een computer veel stroom nodig heeft om de vereiste rekenkracht voor het netwerk te genereren. Doordat één blockchain netwerk uit duizenden computers bestaat kost dit ontzettend veel stroom. Als je er dan bij stilstaat dat veruit het grootste deel van de wereldbevolking geen gebruik maakt van blockchain zie je dat het lastig is om globaal gebruik te maken van een decentrale databank. Dat is dan ook de reden dat er altijd wordt gezocht naar nieuwe, energiezuinige manieren om een decentrale databank mogelijk te maken. Dit is dus ook beter voor het milieu, op dit moment kost de keten nog erg veel energie. Wil je daarentegen toch ook zelf minen? Dan is het verstandig om de verschillende energieleveranciers te vergelijken.

LEREN BELEGGEN IN CRYPTO'S

Meld u hieronder aan en leer gratis hoe je zelf kunt leren beleggen met cryptocurrencies.

Check uw email om uw aanmelding te verifieren. Check ook uw spambox 😉

Er is iets foutgegaan. Probeer het opnieuw.