Blockchain en bedrijven, hoe gaat dit samen na 2020?

Bitcoins minen

Blockchain wordt steeds vaker gebruikt door allerlei verschillende bedrijven. Wat houdt blockchain precies in? Waarom wordt blockchain ook wel de grootste uitvinding sinds het internet genoemd? Blockchain is het best te vergelijken met een excelsheet. Die excelsheet wordt gedeeld met iedereen die mee wilt doen. Elke regel in het excel document staat voor één transactie. Het enige dat je kunt doen als gebruiker is een transactie doen. Dit houd in dat je alleen geld kunt overmaken naar een andere gebruiker. De reden dat dat zo is, is het feit dat alle informatie wordt versleuteld. Alle transacties die reeds voltooid zijn worden door middel van cryptografie versleuteld. Vandaar ook de naam cryptovaluta. Er zijn verschillende Nederlandse blockchain projecten. De meeste bedrijven die investeren in blockchain doen dat om een online administratie te kunnen bijhouden. Voor grote bedrijven kan dit bergen aan papierwerk schelen ten opzichte van de ‘ouderwetse’ manier.

Veilige betaalmethode

Door blockchain kan een belangrijk gat in het internet worden opgevuld. Blockchain zou er namelijk voor kunnen zorgen dat er een internet ontstaat waar iedereen elkaar kan vertrouwen. Dit komt omdat blockchain decentraal is. Dat houdt in dat er niet één centrale partij is, maar dat elke partij met elkaar verbonden is. Doordat alle transacties versleuteld zijn is het niet mogelijk voor criminelen om in de database te komen. Doordat er geen centrale database is, is het ook niet mogelijk dat in een klap het hele netwerk instort. Voor grote bedrijven is het door een blockchain mogelijk, om vrij simpel een eigen cryptocurrency op te starten. Doordat blockchain zo betrouwbaar is, word het ook door bedrijven gebruikt om veilig onderlinge transacties te doen. Dit is veel makkelijker dan alle transacties via derden partijen laten uitvoeren. Blockchain kan ook voor andere dingen worden gebruikt dan transacties van geld. Het kan ook worden gebruikt om bijvoorbeeld contracten en andere belangrijke documenten digitaal op te slaan.

Is een blockchain te hacken?

In een blockchain wordt alles bepaald door middel van het principe ‘meeste stemmen gelden’. Hiermee wordt bedoeld dat minimaal de helft van de rekenkracht op het netwerk de verandering of transactie als legitiem moet zien. Daardoor geldt de regel hoe meer mensen er aangesloten zijn op het netwerk hoe veiliger het is. Dat betekent dus dat wanneer een eventuele crimineel wijzigingen wil aanbrengen op het netwerk, hij eerst minimaal 50 procent van de rekenkracht moet zien te bemachtigen. Doordat er met dit principe gewerkt wordt is het bijna onmogelijk voor criminelen om bijvoorbeeld jouw cryptovaluta af te pakken. Op een blockchain staat nooit per persoon hoeveel cryptovaluta diegene in bezit heeft. In plaats daarvan staan er alleen maar transacties die in het verleden gedaan zijn. Aan de hand van deze transacties kan men eenvoudig uitrekenen hoeveel cryptocurrency diegene bezit. Eigenlijk is een blockchain simpelweg een database van transacties die met elkaar verbonden zijn.

Blockchain-bedrijven

Betekenis ‘blockchain’

De letterlijke vertaling van het begrip blockchain is ‘keten van blokken’ of ‘blokken ketting’. Die naam is afgeleid van de manier waarop een blockchain werkt. Elk blok in de keten staat voor een aantal transacties. Elk blok wordt gekoppeld aan een voorgaand blok. Op deze manier ontstaat letterlijk een ketting van transacties. Elk blok in de keten wordt apart versleuteld door middel van een algoritme. Wanneer dat gebeurt is, krijgt iedere deelnemer een volledige kopie van de blockchain. Doordat elk blok versleuteld is, is het voor fraudeurs bijna onmogelijk om fraude te plegen in de blockchain. Het is mogelijk om in een blockchain te minen. Maar hoe werkt dit? Als blockchain-miner is het je taak om transacties te bundelen. Dit kun je zien als een soort puzzel waarbij alle transacties precies in elkaar moeten passen. Wanneer dat is gelukt worden deze transacties toegevoegd aan de keten. Er is dan als het ware een nieuw blok ontstaan wat achteraan aansluit in de blockchain. Als beloning voor het bundelen van deze transacties krijgt de blockchain-miner een bepaalde hoeveelheid van de desbetreffende cryptovaluta. 

Bedrijven & blockchain

Voor bedrijven kan blockchain op veel verschillende manieren handig zijn. Albert Heijn gebruikt bijvoorbeeld blockchain zodat er één gedeelde administratie is, samen met de leveranciers. Vroeger zouden alle bedrijven waar Albert Heijn mee samenwerkt hun boekhouding apart bijhouden. Door middel van blockchain kan alles nu op één plek worden bijgehouden zonder mogelijkheid op het plegen van fraude. Er zijn naar schatting in Nederland zo’n 300 bedrijven bezig met blockchain. Shell is bijvoorbeeld betrokken bij een platform om ruwe olie te verhandelen via blockchain. Voor startups en kleine bedrijven is het vooralsnog heel lastig om echt mee te doen op het gebied van blockchain. De oorzaak hiervan is moeilijk aan te wijzen, maar het lijkt erop dat het voor kleinere bedrijven simpelweg te duur is om een eigen blockchain technologie te ontwikkelen. Wel zijn er een hoop bedrijven die cryptovaluta aanbieden in ruil voor regulier geld. De blockchain-technologie zal ons in de toekomst veel gemak opleveren. Vooral bij internationale betalingen is het ontzettend handig dat er geen partij tussen verzender en ontvanger zit. In de nabije toekomst zullen we niet heel veel van blockchain gaan merken. Daarentegen zullen grote bedrijven binnen enkele jaren waarschijnlijk sterk afhankelijk zijn van deze technologie.

LEREN BELEGGEN IN CRYPTO'S

Meld u hieronder aan en leer gratis hoe je zelf kunt leren beleggen met cryptocurrencies.

Check uw email om uw aanmelding te verifieren. Check ook uw spambox 😉

Er is iets foutgegaan. Probeer het opnieuw.