Blockchain gebruiken om het energieverbruik te verminderen?

blockchain

De meeste mensen die investeren in cryptomunten doen dit omdat zij hier geld mee willen verdienen. Zij hebben vaak ook interesse in de blockchain, maar het voornaamste doel wat zij willen bereiken met hun investering is geld verdienen. Toch zorgen deze investeerders er samen voor dat het mogelijk is om vele blockchains draaiende te houden.

Daarom is het ook mogelijk dat projecten die zich hiermee bezig houden de kans krijgen om zich verder te ontwikkelen. Dat is natuurlijk erg mooi aangezien dit voor veel nieuwe mogelijkheden kan zorgen. 

Het is mogelijk om geld te verdienen door gebruik te maken van de blockchain. Dit kan door te investeren, maar het is ook mogelijk om op andere manieren geld te verdienen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om te minen waardoor je actief bijdraagt aan de blockchain van een bepaalde cryptomunt. Het is ook mogelijk om geld te verdienen door middel van staking. Dit kan echter alleen bij cryptomunten die gebruik maken van een proof of stake consensus algoritme. Het is hierbij dan weer niet mogelijk om cryptomunten te minen. 

Er zijn veel mogelijkheden voor mensen die geld willen verdienen met cryptomunten, maar het is van belang om hierdoor de mogelijkheden die blockchain technologie met zich meebrengt niet uit het oog te verliezen. In de toekomst kunnen er namelijk veel meer dingen mogelijk zijn door middel van deze technologie. Het is bijvoorbeeld mogelijk om door middel van blockchain het wereldwijde energieverbruik te verminderen. Veel mensen kunnen zich dit niet voorstellen en dat is niet gek. 

Energieverbruik van Bitcoin

Het is algemeen bekend dat het netwerk van Bitcoin ontzettend veel energie verbruikt. Dat komt door de manier waarop dit netwerk werkt. Bitcoin maakt gebruik van een proof of work consensus algoritme. Dit zorgt ervoor dat het mogelijk is om te minen. Dat is namelijk de manier waarop de blockchain van Bitcoin wordt onderhouden en beveiligd. Door de manier waarop de blokken worden gevalideerd gebruikt dit netwerk ontzettend veel energie. 

blockchain2 scaled

Minen

Bij het netwerk van Bitcoin worden blokken gevalideerd door middel van het minen. Als iemand zijn computer gebruikt om te minen, betekent dat dat diegene zijn computer laat proberen om blokken te valideren. Dit zorgt ervoor dat het niet mogelijk is om aanpassingen te doen aan de blockchain. Dat betekent dus dat niemand kan frauderen of de Bitcoins van iemand anders afpakken. Het is alleen niet zo dat iedere miner de hele tijd blokken valideert. Er moet namelijk eerst een zeer moeilijke rekensom worden opgelost. 

De computer die aan het minen is moet een hele moeilijke rekensom oplossen om een blok te valideren. Als jouw computer de eerste is die de oplossing voor deze som heeft, valideer jij het blok en krijg je hiervoor een reward. Het is dus belangrijk om een zo snel mogelijke computer te hebben omdat je hierdoor meer kans maakt om het blok te valideren. Daarom zijn er grote mining farms die ontzettend veel stroom verbruiken. Daarnaast wordt de stroom van deze miners niet efficiënt gebruikt. 

Aangezien er slechts één miner is die het blok kan valideren, is het zo dat alle andere miners op het netwerk voor niets aan het werk zijn. Dat betekent dat alle stroom die zij gebruiken voor niets is geweest. Doordat het minen van Bitcoin zo winstgevend is als het je lukt, zijn er ontzettend grote mining farms die ontzettend veel rekenkracht hebben. Zij gebruiken ook erg veel stroom en veel van deze stroom voegt niets van waarde toe aan het netwerk. Op die manier gebruikt het netwerk van Bitcoin erg veel stroom.

Het is wel zo dat de stroom die verbruikt wordt door miners relatief niet veel bijdraagt aan de vervuiling. Natuurlijk wordt een deel van de stroom die nodig is voor het onderhouden van het netwerk ook niet op een groene manier opgewekt, maar er is ook een vrij groot deel waarvoor dat wel geldt. Het is daarnaast zo dat veel stroom die wordt verbruikt door miners stroom is die anders voor een groot deel verloren zou gaan. De mining farms staan namelijk vaak in gebieden waar een overschot aan stroom is. 

De miners vestigen zich vaak op plekken waar een overschot aan stroom is doordat er bijvoorbeeld veel stroom wordt opgewekt met waterkracht. Dat doen zij niet omdat zij zo begaan zijn met het milieu, maar het is voor hen simpelweg goedkoper om zich hier te vestigen. Doordat er op die plekken een overschot aan stroom is, is de stroom erg goedkoop. Een mining farm gebruikt ontzettend veel stroom en daarom is het erg handig om hier zo min mogelijk geld voor te betalen. 

Blockchain gebruiken om minder stroom te verbruiken

Binnen de huidige energiemarkt vindt er veel centralisatie plaats. Het is namelijk zo dat er een klein aantal bedrijven is wat de totale macht over de energiemarkt heeft. Dat komt doordat de centrale netwerken allemaal één beheerder hebben. Er is een select aantal bedrijven wat de macht heeft over dit soort netwerken. Hierdoor is iedereen die aan het netwerk deelneemt verplicht om vertrouwen te hebben in deze partijen. Zij hebben namelijk geen andere keuze.

Groene stroom

In principe vinden veel mensen dit nog niet zo’n probleem. Dat is begrijpelijk aangezien de meeste mensen weinig te klagen hebben over hun energieleverancier. Toch zijn er ook veel dingen die zeker aan verbetering toe zijn. Het is bijvoorbeeld steeds gebruikelijker om zonnepanelen op je dak te hebben.

Dat is een slimme keuze aangezien je hierdoor zelf groene stroom opwekt en daarmee ook nog eens geld bespaart. Het duurt vaak wel een tijdje voordat de investering is terugverdiend, maar het is erg fijn om maandelijks minder kosten te maken.

Er zijn veel mensen die een groot deel van het jaar meer stroom opwekken met hun zonnepanelen dan dat ze nodig hebben. Als dit het geval is, kunnen zij deze stroom als het ware verkopen aan de energieleverancier. De stroom wordt dan opgestuurd naar de energieleverancier en deze verdeelt het dan weer over het netwerk. Dit is zeer inefficiënt. Dat komt doordat er altijd stroom verloren gaat wanneer dit een afstand aflegt. Daarom is het van belang om te proberen dit zo min mogelijk te laten gebeuren. 

blockchain

Stroom delen met blockchain technologie

Doordat er veel mensen zijn die meer stroom opwekken dan ze gebruiken gaat er dus veel groene stroom verloren. Dit is natuurlijk ontzettend zonde en daarom kan het een goed idee zijn om blockchain toe te passen om dit op een efficiëntere manier te regelen. Het is namelijk op dit moment niet mogelijk om stroom afstanden te laten overbruggen zonder dat het minder wordt. Daarom is het van belang om te proberen te voorkomen dat het gebeurt dat stroom een lange afstand moet afleggen. 

Het is door middel van blockchain technologie mogelijk om een netwerk te maken waarbij deelnemers stroom met elkaar kunnen delen als zij dit over hebben. Dat is erg handig aangezien dit ervoor zorgt dat de stroom op een veel efficiëntere manier wordt gebruikt. Er zijn al projecten die het door middel van blockchain mogelijk maken om stroom met anderen te delen. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan bij het Brooklyn Microgrid-netwerk. Het is hierdoor voor mensen die in Brooklyn wonen mogelijk om stroom met elkaar te delen. 

Je kunt door middel van een blockchain dus een netwerk opzetten waardoor stroom efficiënter wordt gebruikt. Het is hierbij niet nodig om iets te regelen met het energiebedrijf, maar je kunt peer-to-peer stroom delen. Hierdoor is het mogelijk om de stroom direct naar degene die het nodig heeft te sturen. Dit zorgt ervoor dat de stroom zo efficiënt mogelijk wordt gebruikt. Daarom kunnen dit soort projecten er in de toekomst voor zorgen dat de groene stroom die mensen zelf opwekken op een efficiëntere manier wordt gebruikt. 

Potentie van blockchain

Het is dus duidelijk dat blockchain in de toekomst voor veel nieuwe mogelijkheden kan zorgen in de energiesector. Toch is het wel zo dat er slechts weinig projecten zijn die zich richten op het verminderen van het energieverbruik. De meeste projecten zijn namelijk gericht op het ontwikkelen van een decentraal betalingsnetwerk of NFT’s. Het is natuurlijk mooi dat er zo veel van dit soort projecten zijn, maar het zou ook mooi zijn als er meer projecten zouden zijn die zich richten op het verbeteren van de energiesector. 

Naast de potentie om de energiesector te verbeteren zijn er nog veel meer zaken die door blockchain te gebruiken op een betere of efficiëntere manier kunnen worden uitgevoerd. Het is bijvoorbeeld zo dat de zorgsector op verschillende manieren goed gebruik zou kunnen maken van deze technologie. Om dit soort verbeteringen echt te laten worden moeten er projecten komen die zich hierop richten. Er zijn wel een aantal crypto projecten die zich richten op het verbeteren van de energiesector.

Een aantal van de projecten die proberen de energiesector te verbeteren zijn zeer succesvol. Toch is er nog een hoop nodig om serieuze veranderingen in werking te zetten. Om dit soort zaken realiteit te laten worden is het natuurlijk van belang dat het bedrijf achter de blockchain gesteund wordt door investeerders. Het is dus ook belangrijk dat er mensen zijn die investeren in projecten die zich richten op de energiesector. Op die manier kan blockchain worden toegepast om dit soort zaken te verbeteren. 


Het grootste crypto project wat zich richt op het verbeteren van de energiesector door middel van blockchain is Energy Web. Dit kun je ook kennen van hun eigen cryptomunt, de Energy Web Token. Er zijn veel nieuwe mogelijkheden die zijn ontstaan door dit project. Naast Energy Web zijn er ook nog een aantal andere projecten die zich richten op de energiesector, maar eigenlijk zijn dit er niet veel. Daarom is het van belang dat er in de toekomst meer projecten komen die door middel van blockchain de energiesector willen verbeteren.

LEREN BELEGGEN IN CRYPTO'S

Meld u hieronder aan en leer gratis hoe je zelf kunt leren beleggen met cryptocurrencies.

Check uw email om uw aanmelding te verifieren. Check ook uw spambox 😉

Er is iets foutgegaan. Probeer het opnieuw.