De Bitcoin is in 2020 een algemeen bekend begrip, hoe Bitcoins minen werkt is daarentegen minder bekend

bitcoins minen

De populariteit rondom de Bitcoin is in de afgelopen jaren flink toegenomen. Veel mensen hebben interesse in de digitale munteenheid. Dit kan zowel komen doordat de markt volatiel is, maar komt ook vaak doordat men het concept interresant vindt. De hoeveelheid geïnteresseerden is hard gegroeid, maar toch weten velen van hen niet hoe de Bitcoin tot stand komt. Bitcoins minen is een voorbeeld van een onderwerp waar weinig mensen vanaf weten. 

Bitcoins minen vergelijkbaar met goud mijnen

Bitcoins minen is enigszins vergelijkbaar met het minen van goud in een mijn. Zo wordt er in de mijn gewerkt met machines om het goud uit de gesteentes te krijgen. Wanneer je kijkt naar het minen van Bitcoins is dit niet heel erg anders. Het grote verschil zit hem voornamelijk in het feit dat er bij Bitcoins minen nauwelijks fysiek gewerkt hoeft te worden. Hierbij worden er namelijk rekensommen opgelost die nodig zijn voor verschillende processen binnen de Bitcoinindustrie.

Bitcoins minen

Bitcoins minen is belangrijk om ervoor te zorgen dat transacties op de juiste manier van plek a naar b gaan. Naast dat de transactie goed moet verlopen, zullen deze gegevens ook opgeslagen moeten worden in de blockchain. De blockchain is bedacht om ervoor te zorgen dat de hoeveelheid Bitcoins voorafgaand aan een transactie bepaald kunnen worden. Hierdoor kunnen er geen uitgaves gedaan worden waar geen vermogen voor is. Wanneer je bitcoins wilt gaan minen zal je moeten beschikken over goede materialen en omstandigheden.

Het minen kun je niet overal doen

Net als bij goud is het bij Bitcoins ook niet overal mogelijk om te minen. Voor Bitcoins minen heb je goed materiaal nodig, maar moet je ook beschikken over voldoende strooom. Mede doordat het zoveel stroom kost krijgen miners betaald. Het bedrag dat men betaald krijgt om te minen, wordt uitgekeerd in Bitcoins. Wanneer je kijkt naar het protocol van Bitcoins minen is het opvallend dat de moeilijkheidsgraad wordt bepaald door de hoeveelheid gebruikers. Doordat dit aantal is gegroeid, wordt het steeds minder interessant om Bitcoins te minen. Bovendien is de beloning voor het oplossen van de ‘rekensommen’ afgelopen jaar ook gehalveerd. Hierdoor krijg je nu nog maar 6,25 Bitcoins per opgeloste som.

De Bitcoin halving

De Bitcoin halving is iets dat ongeveer eens in de 4 jaar terugkomt. De tijdsduur die ervoor zorgt dat er een halving plaatsvindt is afhankelijk van de snelheid waarmee er nieuwe blokken worden gemaakt. Wanneer er een Bitcoin halving plaatsvindt, wordt de hoeveelheid beloning die je krijgt voor het minen van Bitcoins gehalveerd. Door dit proces komen er steeds minder Bitcoins op de markt. De Bitcoin is zo ingesteld dat er een limiet op zit. Zo komt het totaal aantal Bitcoins op maximaal 21 miljoen stuks uit. 

Het kost veel stroom 

Er is een reden dat niet iedereen kiest voor het minen van Bitcoins. Een van de redenen waarom velen er niet voor kiezen is omdat Bitcoins minen erg veel energie kost. Zo is het in veel situaties al niet rendabel door alleen de energiekosten. Doordat het netwerk van de Bitcoin steeds groter wordt, nemen de hoeveelheid stroomkosten ook toe. Bovendien zul je ook moeten beschikken over erg goed apparatuur. Om aan dit apparatuur te komen, zal je duizenden euro’s moeten investeren. Er zijn 

De hoeveelheid stroomverbruik houdt veel hackers buiten de Bitcoin

Het vele stroomgebruik dat komt kijken bij de Bitcoin levert niet alleen nadelen op. Zo zorgt deze grote hoeveelheid benodigde stroom er ook voor dat het voor hackers minder aantrekkelijk wordt om in de software van de Bitcoins te komen.

bitcoins minen

Zou ik zelf kunnen minen?

Het minen van Bitcoins is voor iedereen mogelijk. Toch is het in de meeste gevallen niet versrtandig om hiermee te beginnen. Zo heb je een computer nodig met erg veel rekenkracht en red je dit met een gewone computer niet. De meeste Bitcoins worden dan ook gemined in hiervoor gestemde farms. Deze farms beschikken over de beste apparatuur en kunnen daardoor snel minen. Het is mede hierdoor in de meeste gevallen interessanter om te investeren in de Bitcoins.

Investeren in de Bitcoin

Wanneer je geld wilt verdienen met de Bitcoins, kun je er het beste voor kiezen om via een exchange Bitcoins aan te schaffen. Hierbij kun je op verschillende manieren te werk gaan waarbij elke methode andere voordelen opleveren. Een methode waarmee erg veel investeerders geld verdienen, is met daytraden. Met daytraden is het mogelijk om dagelijks hoge rendementen te behalen. Echter, dit wil natuurlijk niet altijd lukken en er zitten ook risico’s aan verbonden. Zo is het ook mogelijk dat je veel geld in korte termijn verliest door de volatiele markt.

LEREN BELEGGEN IN CRYPTO'S

Meld u hieronder aan en leer gratis hoe je zelf kunt leren beleggen met cryptocurrencies.

Check uw email om uw aanmelding te verifieren. Check ook uw spambox 😉

Er is iets foutgegaan. Probeer het opnieuw.