Bitcoin accepteren als betaalmiddel in jouw winkel of webshop, zo ga je goed voorbereidt 2021 in

bitcoin

Bitcoin is natuurlijk de meest bekende en meest populaire cryptomunt. Daardoor is het voor veel mensen die eigenaar zijn van een winkel of een webshop een goed moment om te kijken naar de mogelijkheden van het accepteren van bitcoins als betaalmiddel. Er zullen bij het lezen van de vorige zin vast een hoop ondernemers zijn die zich afvragen waarom je bitcoin zou willen accepteren. De meeste mensen hebben namelijk geen bitcoin in hun bezit. Bovendien hebben de mensen die wel bitcoins bezitten ook gewoon euro’s om mee te betalen. Daardoor zijn er maar weinig ondernemers die oog hebben voor de kansen voor hun onderneming. 

Voordelen van het accepteren van bitcoin betalingen

Er zitten voor ondernemers een hoop voordelen aan het accepteren van betalingen in bitcoin. Dat heeft er onder andere mee te maken dat je je door het accepteren van bitcoin betalingen onderscheid van je concurrentie. Het is namelijk zo dat er in Nederland maar heel weinig winkels zijn die betalingen in cryptomunten accepteren. Daardoor zullen er veel mensen die met bitcoin willen betalen naar jouw winkel of site komen. Dat kan er voor zorgen dat je veel meer verkoopt dan toen je alleen euro’s accepteerde. Er zijn nog een aantal andere voordelen aan verbonden. 

  1. Geen fraude mogelijk

Het is nagenoeg onmogelijk om te frauderen met een betaling in bitcoin. Daardoor is het voor ondernemers uiterst veilig om ook betalingen in de cryptomunt te accepteren. Veel ondernemers doen dit juist niet doordat ze bang zijn dat dit met fraude gepaard zal gaan. Het is daardoor een goede kans om jouw onderneming een boost te geven qua omzet. 

  1. Geen mogelijkheid om geld terug te geven

Als iemand een bepaald bedrag aan bitcoin aan jouw heeft betaald, is het niet meer mogelijk om het geld terug te geven. Dat is vooral voor sommige webshops ideaal. Als je bijvoorbeeld een webshop hebt die kleding verkoopt, is de kans groot dat er veel producten retour worden gestuurd. Daardoor maak jij minder winst. Als het niet mogelijk is om producten te retouren is dat voor jou erg fijn. Mensen zullen daardoor beter nadenken voordat ze bepaalde kleding bestellen met het idee om het te gaan passen. 

  1. Geen valutarisico’s

Het is als ondernemer erg veilig om betalingen in cryptomunten te accepteren. Je kunt er namelijk voor kiezen om de bitcoins meteen om te laten zetten naar euro’s. Op die manier weet je zeker dat je net zo veel winst maakt bij een betaling in de vorm van een cryptomunt. 

  1. Trendsetter

Het is voor bedrijven altijd belangrijk om origineel te blijven. Je zult één van de eersten zijn die betalingen in cryptomunten accepteert. Als je het op de goede manier aanpakt kun je daar een hoop publiciteit door krijgen. Er zijn namelijk ongetwijfeld een hoop mediakanalen die wel een artikel of filmpje willen maken over dit fenomeen. Dat levert jouw bedrijf gratis reclame op.

bitcoin

Een betalingsprovider inschakelen of alles zelf regelen?

Als je op het punt staat om er voor te zorgen dat jouw onderneming betaling in cryptomunten accepteert, is het belangrijk om rekening te houden met een aantal zaken. Eén van die zaken is het inschakelen van een betalingsprovider of niet. Er valt wat te zeggen voor beide opties. Daarom is het handig om je te verdiepen in de voor en nadelen van beide.

Een betalingsprovider inschakelen

Het is voor jou als ondernemer erg makkelijk om een betalingsprovider in te schakelen. Dat is namelijk een bedrijf wat er voor zorgt dat de betalingen op jouw rekening verschijnen. Het is voor jou als ondernemer fijn dat je je niet hoeft bezig te houden met de koers van de bitcoin en de stijgingen en dalingen van die koers. De betalingsprovider zorgt er namelijk voor dat dat allemaal wordt geregeld. Daardoor is het erg fijn om gebruik te maken van zo’n provider. 

Alles op één rekening

Veel mensen willen liever geen betalingen in cryptomunten accepteren doordat ze bang zijn dat ze dan verschillende rekeningen voor hun bedrijf moeten starten. Het zou dan gaan om één rekening bij de normale bank voor alle betalingen in euro’s en om een wallet om alle bitcoins in op te slaan. Dat is iets waar je als winkelier niet op zit te wachten en daardoor is het fijn om gebruik te maken van een betalingsprovider. 

Een betalingsprovider kan er namelijk voor zorgen dat je nooit een wallet hoeft te beginnen voor de cryptomunten. Je kunt er namelijk voor kiezen dat de provider er voor zorgt dat de cryptomunten worden ingewisseld. Jij zult hier als ondernemer niets van merken doordat je het bedrag in euro’s op je rekening gestort krijgt. Dat is natuurlijk ideaal aangezien je dan alle financiën op dezelfde rekening kunt beheren.

 

bitcoin

Administratie

De betalingsprovider kan jou ook helpen door je te ondersteunen met de administratie. Het is namelijk zo dat sommige betalingsproviders de administratie van alle betalingen in bitcoin bijhouden. Dat scheelt jou een hoop werk. Daardoor is het ideaal om gebruik te maken van een betalingsprovider. Als je daar gebruik van maakt, scheelt dat jou waarschijnlijk een hoop werk. Bovendien levert het jou alleen maar meer omzet op. 

Wat zijn de kosten van het inschakelen van een betalingsprovider?

Het is natuurlijk logisch dat een betalingsprovider al dit werk niet voor niets doet. Je moet er dus wel rekening mee houden dat je aan het einde van de maand een rekening krijgt. Het kan ook zo zijn dat het bedrijf een klein deel van iedere bitcoin betaling voor zichzelf houdt. Als je benieuwd bent naar de concrete kosten van het inschakelen van een betalingsprovider zul je contact op moeten nemen met een bedrijf die deze dienst aanbiedt. 

Tussen de verschillende providers kan er een behoorlijk verschil in de kosten zitten. Dat komt mede doordat er grote verschillen zijn tussen de diensten die zo’n bedrijf levert. Als je er bijvoorbeeld ook een administratie bij krijgt is de kans groot dat de prijs hoger ligt dan bij een bedrijf wat dat niet heeft. Houdt daar dus rekening mee tijdens het beslissen van de provider die je kiest. 

Alle betalingen zelf afhandelen

Als je liever al het geld voor jezelf houdt, kun je er beter voor kiezen om alle betalingen zelf te regelen. Daardoor hoef je namelijk geen deel van het geld wat je binnenkrijgt af te staan aan de betalingsprovider. Het is wel belangrijk dat je er rekening mee houdt dat dit een hoop tijd in beslag neemt. Je zult dus moeten nadenken wat de prioriteit heeft binnen jouw onderneming. Er komt namelijk een hoop kijken bij het zelf afhandelen van bitcoin betalingen. 

Een eigen bitcoin adres

Om betalingen in de vorm van bitcoins te accepteren heb je als eerste stap natuurlijk een bitcoin adres nodig. Dat is een vrij logische eerste stap aangezien er anders geen adres is waar de betalingen naartoe worden gestuurd. Je kunt op verschillende manieren een eigen bitcoin adres regelen. Zo kun je een wallet app installeren op je telefoon of laptop. Daardoor is het mogelijk om vanaf dat apparaat je bitcoins te beheren. 

Je kunt er ook voor kiezen om gebruik te maken van een online wallet. Daarvoor moet je op het internet zoeken naar een aanbieder van een wallet. Het is slimmer om een eigen wallet te hebben. Als je zo’n online wallet opent is de kans namelijk groter dat je wordt gehackt dan bij een zogenaamde private wallet. Je wilt natuurlijk niet het risico lopen dat je al je bitcoins kwijtraakt door een hack of iets dergelijks. 

Deel je bitcoin adres

Het is de volgende stap om er voor te zorgen dat je klanten jouw bitcoinadres kunnen vinden. Zonder dat adres kunnen zij namelijk niet betalen voor hun producten. Je kunt er dan het best voor kiezen om een qr-code op te hangen in de winkel. De klanten kunnen deze dan eenvoudig scannen waardoor het overmaken van cryptomunten nog makkelijker is dan betalen met je pinpas. 

De meeste wallets laten standaard een qr-code zien om bitcoin te kunnen overmaken naar die wallet. Het is ook mogelijk dat je een wallet hebt waarbij dit er niet bij staat. Als dat het geval is, zul je op het internet een eigen qr-code moeten aanmaken. Dit is niet zo lastig aangezien er bepaalde programma’s zijn die dit voor je doen. 

De prijs omrekenen naar euro

Het is natuurlijk belangrijk dat bepaalde producten even veel kosten als je ze in euro’s afrekent als dat je ze in bitcoins afrekent. Als dit niet zo is komt dat buitengewoon onprofessioneel over. Bovendien loop je daardoor waarschijnlijk een hoop winst mis. Je moet er dus voor zorgen dat alle prijzen altijd kloppen. 

Het is nog best een karwei om er voor te zorgen dat de prijzen elke dag weer kloppen. Dat komt door de hoge volatiliteit van de bitcoin. De waarde van een bitcoin kan namelijk binnen een uur erg veel veranderen. Daardoor zul jij de prijzen in jouw winkel daar op aan moeten passen. Als je dit zelf allemaal moet doen, kan dat een grote klus zijn. 

Er zijn ook hulpmiddelen die dit een stuk makkelijker maken. Zo heb je bijvoorbeeld een digitaal prijskaartje waar je zelf kunt instellen wat er met de prijs moet gebeuren. Dit kun je koppelen aan de koers van de bitcoin waardoor de prijzen automatisch mee veranderen met de prijs van de cryptomunt. Dat zorgt er voor dat jij veel minder tijd en moeite moet investeren in het berekenen van de prijzen. 

bitcoin

Bitcoins ontvangen

De volgende stap in het verkopen van producten in ruil voor bitcoins is zonder twijfel de leukste. Je bent nu namelijk op het punt gekomen dat je de cryptomunten in ontvangst mag nemen. Daar komt voor jou eigenlijk weinig werk bij kijken. Alles hoort namelijk automatisch te gaan waardoor je alleen maar hoeft te wachten tot je de coins in je wallet ziet binnenkomen. 

Een betaling in bitcoins is vrijwel altijd direct. Daardoor hoef je dus niet langer dan een seconde te wachten voordat de cryptomunten in jouw wallet staan. Alleen wanneer er een groot bedrag moet worden overgemaakt moeten er een aantal dingen worden bevestigd zodat de transactie kan doorgaan. In dat geval kan het wat langer duren voordat je alle coins in je wallet hebt staan. 

Bitcoins bewaren, uitgeven of sparen

Als je na een tijdje veel bitcoins in je wallet hebt staan, kun je gaan bedenken wat je er mee wilt gaan doen. Dat is een lastige keuze. Het is namelijk zo dat de prijs van die bitcoins niet vast staat. De kans is dus aanwezig dat je ze nu verkoopt, terwijl ze over een paar weken weer meer waarde hebben. Het is dus een gok op welk moment je ze verkoopt. 

Doordat je nooit weet of de waarde van de cryptomunten gaat stijgen, zijn er veel mensen die hun cryptomunten bewaren totdat de waarde erg hoog ligt. Het is dan alleen nog hopen dat de waarde van de munten hetzelfde blijft of stijgt. Als de waarde ernstig daalt, zul je spijt hebben dat je ze nog niet hebt verkocht. De meeste ondernemers kiezen er voor om de bitcoins zo snel mogelijk te verkopen, bijvoorbeeld via Binance. Dat biedt namelijk de meeste zekerheid. 

LEREN BELEGGEN IN CRYPTO'S

Meld u hieronder aan en leer gratis hoe je zelf kunt leren beleggen met cryptocurrencies.

Check uw email om uw aanmelding te verifieren. Check ook uw spambox 😉

Er is iets foutgegaan. Probeer het opnieuw.