Bitcoin veilig opslaan, let op deze 5 risico’s!

bitcoin

De bitcoin is de afgelopen maanden hard in waarde gestegen. Er zijn momenten waarop de prijs een kleine daling doormaakt, maar over het algemeen wordt de waarde van een bitcoin steeds meer. Doordat de waarde van bitcoin de afgelopen tijd zo sterk is toegenomen, zijn er mensen die veel geld hebben verdiend. Zij die op het juiste moment in bitcoin hebben geïnvesteerd, plukken daar nu de vruchten van. Hun investering kan in een relatief korte tijd meer dan verdubbeld zijn. 

Nieuws

Als de bitcoin meer waard wordt, komt daar af en toe een bericht over in het nieuws. Wanneer de prijs van bitcoin zo hard stijgt als de afgelopen tijd het geval was, kun je dit bijna niet missen. In het nieuws zie je regelmatig berichten over de bitcoin. Door deze berichten zijn er steeds meer mensen die weten wat bitcoin is en hoe je hier geld mee kunt  verdienen. Dat komt doordat zij zien dat anderen grote winsten behalen door te investeren in bitcoin of in andere cryptomunten. Als je ziet dat iemand anders dit kan, wil je natuurlijk het liefst zelf ook op deze manier geld verdienen. 

Meer interesse voor cryptomunten

Wanneer de bitcoin het goed doet, komt dat dus regelmatig in het nieuws. Daarom zien steeds meer mensen hoeveel geld je kunt verdienen met cryptomunten. Zij willen het liefst zelf ook zo veel geld verdienen en raken daarom geïnteresseerd in cryptomunten. Uiteraard krijgt de bitcoin altijd het meest aandacht, maar ook andere cryptomunten worden populairder wanneer de bitcoin het goed doet.

Hoe beter het gaat met cryptomunten in het algemeen, hoe meer mensen in deze cryptomunten willen investeren. Eigenlijk is dat best raar aangezien je cryptomunten het liefst koopt wanneer de prijs zo laag mogelijk is. 

Investeren in cryptomunten

Op dit moment zijn er steeds meer mensen die interesse hebben in cryptomunten. Dat komt uiteraard doordat de prijs van bitcoin de afgelopen tijd weer aan het stijgen was. Ook al heeft deze tussendoor af en toe een kleine dip, op de lange termijn wordt de cryptomunt steeds meer waard. Daarom zijn er steeds meer mensen die willen investeren in cryptomunten. Dit kan verschillende redenen hebben.

Vaak willen mensen investeren in cryptomunten om meer rendement te behalen op hun spaargeld. De spaarrente levert je op dit moment niets op waardoor je je geld beter kunt beleggen. 

Denk goed na

Als je wilt investeren in bitcoin of een andere cryptomunt, moet je hier eerst goed over nadenken. Dat is vooral erg belangrijk voor mensen die weinig verstand hebben van cryptomunten. Wanneer je niet veel verstand hebt van cryptovaluta, kun je de risico’s van een investering in cryptomunten niet goed inschatten. Daarom is het verstandig om je eerst goed te verdiepen in de cryptomunt die jij overweegt om te kopen. Zo maak je alvast kennis met de munt waar je mogelijk in gaat investeren. Pas wanneer je alles weet over deze cryptomunt, kun je gaan nadenken over het kopen van deze munt. 

Risico’s

Als je bitcoin of een andere cryptomunt wilt kopen, moet je er voor zorgen dat je de risico’s van deze investering goed inschat. Bij het kopen van crypto’s komen bepaalde risico’s kijken die je als beginnende trader vaak minder goed kunt inschatten dan iemand die wel ervaring heeft. Wanneer je risico’s niet goed inschat, kun je daardoor investeringen doen die je eigenlijk liever niet had gedaan. Daarom is het van belang om niet te overhaast te investeren in cryptocurrency. Zoek eerst goed uit wat de risico’s zijn die komen kijken bij je investering. Als je goed weet wat voor risico’s er komen kijken bij je investering kun je beslissen of je dit wilt doen of niet. 

Geld investeren

Wanneer je overweegt om je spaargeld te investeren in bitcoin, moet je goed nadenken over hoeveel geld je hierin investeert. Het geld op een spaarrekening laten staan is vrij zinloos aangezien de spaarrente zo laag is dat dit niets oplevert. Daarom kan het slim zijn om je geld in bitcoin of een andere cryptomunt te investeren.

De waarde van de munten die je koopt kan in de toekomst veel hoger zijn dan nu waardoor je geld verdient met je spaargeld. Het risico van deze investering is het feit dat de cryptomunten ook minder waard kunnen worden. Als dat gebeurt, verlies je een deel van het geld dat je hebt geïnvesteerd. Je kunt ook wachten met verkopen totdat de munten in waarde zijn gestegen. 

Volatiliteit

Cryptomunten staan bekend om hun hoge volatiliteit. Dat betekent dat de prijs van een cryptomunt zoals bitcoin verre van stabiel is. De prijs kan binnen enkele seconden zeer snel dalen of stijgen. Daarom is het mogelijk om binnen enkele seconden veel geld te verdienen. Het nadeel van de hoge volatiliteit is dat het tegendeel ook mogelijk is. Wanneer je op het verkeerde moment investeert, kun je veel geld verliezen in een korte tijd. De meeste ervaren traders verkopen hun cryptomunten niet wanneer deze in waarde zijn gedaald. Zij wachten dan totdat de prijs weer gaat stijgen en verkopen de munten dan alsnog met winst. 

Risico

De volatiliteit van cryptomunten zorgt er voor dat het risico om je geld te verliezen relatief groot is. Wanneer je dit vergelijkt met een traditionele manier van beleggen zoals de aandelenmarkt, zie je dat aandelen een investering zijn met veel minder risico op de korte termijn. Daarom durven sommige mensen het toch niet aan om te investeren in bitcoin. Toch brengt de volatiliteit ook voordelen met zich mee. Als jij op het goede moment hebt geïnvesteerd in een cryptomunt als bitcoin, kun je daardoor nu miljonair zijn. De kans dat dit gebeurt is niet groot en er komt een hoop geluk bij kijken, maar het is mogelijk. 

Korte termijn

bitcoin

Wanneer je je spaargeld belegd in aandelen, loop je dus minder risico op de korte termijn. Dit geeft dus meer zekerheid, maar de kans op grote winsten is klein. Je kunt zonder twijfel veel geld verdienen door je geld te beleggen in aandelen, maar dit is veelal een investering voor de lange termijn. Het is met cryptomunten mogelijk om binnen veel kortere tijd dezelfde winsten te maken als met aandelen. Je moet dan wel bereid zijn om meer risico te nemen dan wanneer je in aandelen investeert. De kans dat je je geld verliest is groter bij cryptomunten. 

Spaargeld investeren in crypto

Wanneer je je hebt verdiept in cryptomunten en je wilt gaan investeren, is het lastig om te bepalen hoeveel geld je wilt investeren. Het is niet verstandig om direct al je spaargeld te investeren in bitcoin. De regel die de meeste succesvolle traders gebruiken is ‘nooit investeren met geld wat je niet kunt missen’. Als je cryptomunten wilt kopen van je spaargeld, kun je dit dus alleen doen met het deel van je spaargeld wat je in de komende jaren niet nodig hebt. Zo zorg je er voor dat je kwaliteit van leven niet minder wordt door je investering in bitcoin of een andere crypto. 

Maandelijks investeren

Er zijn mensen die niet zo veel spaargeld hebben, maar toch willen investeren in bitcoin. Het is dan niet slim om al je spaargeld te investeren.

Je kunt er dan beter voor kiezen om maandelijks een bepaald bedrag te investeren. Het maakt niet uit hoe hoog dit bedrag is, op de lange termijn stapelt het zich snel op. Wanneer je bijvoorbeeld maandelijks 100 euro investeert in bitcoin, heb je na een jaar al 1200 euro geïnvesteerd. Als je geluk hebt is de koers van bitcoin gestegen waardoor je bitcoin meer dan 1200 euro waard zijn. Je moet een bedrag kiezen wat jij gegarandeerd iedere maand kunt missen. Als je bijvoorbeeld twijfelt of je maandelijks 100 euro kunt missen, is het verstandig om voor 50 euro te gaan. 

Consequent

Door consequent te blijven investeren in bitcoin kun je op een slimme manier sparen. Wanneer je enkele jaren iedere maand een bepaald bedrag hebt geïnvesteerd, kan dit je veel geld opleveren. Je moet dan wel bereid zijn om het risico te nemen omdat de waarde van bitcoin ook zou kunnen dalen. Het is van belang om goed na te denken over het moment waarop je investeert in een cryptomunt. Je probeert de munt dan op een zo laag mogelijke koers te kopen. Op die manier maak je het meest winst wanneer je deze munt verkoopt als de waarde van de munt weer is gestegen. 

Veiligheid

Cryptomunten staan bekend om hun decentrale karakter. Decentraal betekent dat er geen centrale partij is die meer macht heeft dan andere partijen die aangesloten zijn op het netwerk. Binnen ons huidige betalingssysteem is de bank de centrale partij. Wanneer iemand geld wil overmaken naar iemand anders, moet de bank dit eerst goedkeuren. Vervolgens zorgt de bank er voor dat het geld van de ene naar de andere rekening wordt overgemaakt. De bank heeft in dit geval veel meer macht dan de mensen die een transactie willen uitvoeren. Aan de ene kant werkt dit systeem goed, maar er zitten ook nadelen aan. 

Vertrouwen

Wanneer je je geld naar een bank brengt, geef je dit geld in vertrouwen. Vanaf dat moment kun jij eigenlijk niet meer bepalen wat er met jouw geld gebeurt. Je weet niet wat de bank met het geld gaat doen. Daarom weet je ook niet of dit geld er nog wel is wanneer jij besluit om het op te nemen. Er zijn steeds meer mensen die het niet fijn vinden om de bank blind te vertrouwen. Zij willen liever zelf op hun geld passen. Vroeger stopte je jouw spaargeld in een oude sok wanneer je dit niet met de bank wilde delen, maar tegenwoordig kopen mensen dan cryptomunten. 

Decentraal

Er is dus geen centrale partij op een blockchain. Een blockchain is het netwerk waar een cryptomunt op draait. Bitcoin heeft bijvoorbeeld een andere blockchain dan Ethereum. Op een blockchain heeft iedereen dezelfde rechten. Als jij een transactie wilt doen met iemand anders is er niemand die daar goedkeuring voor hoeft te geven. Zo’n transactie gaat peer-to-peer. Dat betekent dat de cryptomunten van de ene gebruiker naar de andere worden overgezet zonder tussenkomst van een centrale partij. Op een blockchain gelden wel bepaalde regels waar iedereen zich aan moet houden. 

Blockchain

Blockchain is de techniek die het mogelijk maakt om een netwerk te maken wat volledig decentraal is. De blockchain is als het ware een soort ketting van blokken. Ieder blok in de ketting bevat informatie over transacties die op de blockchain worden uitgevoerd. Deze blokken worden versleuteld door middel van cryptografie. Daarom is het niet mogelijk om bij deze informatie te komen. Een blockchain kun je het best vergelijken met een grootboek of een database. Alle transacties die op de blockchain worden uitgevoerd staan in de blockchain. 

Database

Een blockchain is dus een soort database met alle transacties die van één cryptomunt worden gedaan. Iedere gebruiker van het netwerk heeft zijn eigen kopie van deze database. Daarom is het niet mogelijk dat één gebruiker dingen aanpast op de blockchain. Als dit wel mogelijk zou zijn, konden criminelen gemakkelijk bitcoin en andere cryptomunten stelen. Dat is niet mogelijk door een consensus algoritme. Een consensus algoritme moet alle transacties die worden gedaan goedkeuren. Zonder consensus algoritme zou een blockchain totaal niet veilig zijn. 

Proof of work

Het consensus algoritme wat door bitcoin wordt gebruikt heet proof of work. De computer met de meeste rekenkracht versleuteld als het ware het volgende blok in de blockchain. Als beloning daarvoor krijgt de eigenaar van deze computer een aantal bitcoins. Dit is in basis hoe het minen van bitcoin werkt. Het algoritme heeft nog meer functie. Zo is het door dit algoritme niet mogelijk om aanpassingen te doen aan de blockchain. Wanneer er een aanpassing wordt gedaan aan de blockchain van bitcoin, moet dat gedaan worden door een partij met meer dan de helft van de rekenkracht die op het netwerk is aangesloten. 

Beveiliging

bitcoin 2 2

Wanneer iemand een wijziging wil doen op de blockchain, moet dat eerst worden goedgekeurd door alle nodes van het netwerk. Als de transactie niet valide is, zullen zij deze niet goedkeuren. Als meer dan de helft van de nodes deze transactie wel goedkeurt, wordt er een aanpassing gedaan aan de blockchain. Je moet dus meer dan de helft van de rekenkracht op het netwerk in je bezit hebben om andermans bitcoins te stelen. Bij het netwerk van bitcoin is dit nagenoeg onmogelijk aangezien er ontzettend veel computers zijn aangesloten op het netwerk.

Betrouwbaar

Hoe meer mensen er op een netwerk wat een proof of work consensus algoritme gebruikt zitten, hoe veiliger dit netwerk is. Dat komt doordat criminelen dan meer rekenkracht nodig hebben om de macht te krijgen. In het geval van bitcoin lijkt het in de nabije toekomst onmogelijk dat zo’n situatie voorkomt. Het zou criminelen dan meer geld kosten op de juiste apparatuur aan te schaffen dan wat ze kunnen verdienen door een 51% aanval uit te voeren. Dit wordt een 51% aanval genoemd doordat je meer dan de helft van de rekenkracht op het netwerk in je bezit moet hebben om zo’n aanval uit te voeren. 

Gevaren

Het netwerk van Bitcoin is dus erg goed beveiligd tegen criminelen. Dat betekent niet dat je niet alert moet zijn voor de gevaren die er komen kijken bij het bezitten van bitcoin. Dit geldt natuurlijk ook voor het bezitten van andere cryptomunten. Er zijn altijd mensen die het op jouw bitcoin voorzien hebben. Dat komt uiteraard doordat dit voor criminelen zeer lucratieve handel is. Zij kunnen door de anonimiteit die je hebt wanneer je handelt in cryptomunten makkelijker wegkomen met dit soort criminaliteit dan wanneer je op een andere manier mensen probeert op te lichten. 

Tips om jouw bitcoin veilig op te slaan

Je hoeft je geen zorgen te maken over de veiligheid van het netwerk van bitcoin. De kans dat het criminelen lukt om op de een of andere manier in te breken op dit netwerk is miniem.

Er zijn andere gevaren die een stuk realistischer zijn wanneer je gaat investeren in bitcoin of andere cryptomunten. Zo hoor je zo nu en dan verhalen van mensen die hun seed phrase od private key kwijtraken. Wanneer je deze kwijtraakt kun je niet meer in de wallet waar jouw bitcoins zijn opgeslagen. Bij zo’n wallet kun je niet op wachtwoord vergeten klikken om je wachtwoord te herstellen, je bent je bitcoin voorgoed kwijt als je de seed phrase vergeet. 

Geld verliezen

Wanneer je je seed phrase kwijt bent, is er geen andere manier toegang te krijgen tot je bitcoin wallet. Daarom is het van belang om deze toegangscode nooit kwijt te raken. Het is al vaker voorgekomen dat mensen veel geld hebben verloren doordat zij hun seed phrase waren kwijtgeraakt.

Als je de seed phrase van een wallet waar voor miljoenen aan bitcoins in zitten kwijtraakt is dat erg vervelend. Je kunt dan nooit meer bij deze cryptomunten waardoor je niets terugziet van het geld wat je hebt geïnvesteerd. Volgens Chainalyse, een cryptocurrency databedrijf, is er op dit moment voor zo’n 140 miljard dollar aan bitcoin verloren doordat mensen hun wachtwoord kwijt zijn. 

Criminelen

Naast het feit dat je moet voorkomen dat je je private key kwijtraakt, is het ook van belang om deze op een veilige plek op te slaan. Je wilt voorkomen dat andere mensen bij jouw cryptomunten kunnen komen en daarom moet je er voor zorgen dat je private key alleen voor jou is. Wanneer iemand anders jouw private key weet te achterhalen, is het voor die persoon mogelijk om al jouw cryptomunten te stelen. Er zijn criminelen die er alles aan doen om achter de private key van mensen die bitcoin bezitten te komen. Dit kan op allerlei verschillende manieren gebeuren. 

Beveilig jouw seed phrase

Het is van belang om jouw seed phrase goed te bewaren. Zo voorkom je dat je voor veel geld aan cryptomunten verliest doordat je hier niet meer bij kunt. Daarom moet je goed nadenken over hoe je een seed phrase op een veilige manier kunt bewaren. Je wilt voorkomen dat je het kwijtraakt doordat je cryptomunten dan weg zijn, maar je moet er ook voor zorgen dat niemand anders er bij kan. Op die manier zijn jouw cryptomunten het meest veilig. Er zijn verschillende risico’s waar je rekening mee moet houden bij het beveiligen van je seed phrase. 

Onveilige telefoon

Veel mensen gebruiken een wallet app op hun mobiele telefoon. Dat is ontzettend handig wanneer je regelmatig wilt kijken hoe het met de koers van je bitcoin gaat. Bovendien kun je dan heel gemakkelijk transacties doen met je cryptomunten. Daarom is het van belang dat de telefoon die jij gebruikt goed beveiligd is. Wanneer jouw telefoon niet goed beveiligd is, loop je het risico dat deze gehackt wordt. Het zou dan voor criminelen mogelijk zijn om toegang te krijgen tot jouw wallet app. Op die manier kunnen zij jouw cryptomunten afpakken waardoor jij geld verliest. 

Goed beveiligd

Het is dus van belang dat jouw smartphone goed beveiligd is wanneer je een wallet app gebruikt. Een telefoon die goed beveiligd is, zorgt er voor dat de informatie die op de telefoon staat niet bij anderen terecht kan komen. Dat zorgt er voor dat de privacygevoelige informatie op deze telefoon niet zomaar te vinden is voor criminelen. Het hoeft hierbij niet per se te gaan om een seed phrase, het is uiteraard ook van belang dat jouw persoonlijke gegevens privé blijven. Gelukkig zijn de moderne telefoons relatief goed beveiligd. 

Wallet app

Een normale telefoon van Apple of Samsung is standaard vrij goed beveiligd. Mobiele telefoons zijn doorgaans beter beveiligd dan laptops en pc’s. Dat is zeer goed nieuws voor de mensen die een wallet app gebruiken op hun telefoon. Je wilt dan uiteraard dat jouw bitcoins veilig zijn in deze wallet. Een wallet app slaat jouw seed phrase op op jouw telefoon. Daarom zou het voor criminelen die jouw telefoon weten te hacken mogelijk zijn om ook direct bij jouw wallet te komen. Meestal is een wallet app nog meer beveiligd dan de telefoon zelf waardoor dit normaal gesproken erg lastig is. 

Rooten

Een smartphone is normaal gesproken bijna de hele dag verbonden met het internet. Toch zorgen de beveiliging van jouw smartphone en de beveiliging van jouw wallet app er voor dat criminelen niet zomaar bij jouw bitcoins kunnen. Het is mogelijk om deze beveiliging van de smartphone uit te zetten. Bij Android wordt dit rooten genoemd. Mensen die Apple gebruiken kunnen hun telefoon jailbreaken. Na het rooten is het voor apps op de telefoon mogelijk om tussen de gegevens van andere apps te kijken. Dat zou er dus voor zorgen dat het mogelijk is dat jouw seed phrase beschikbaar is voor kwaadwillenden. 

Waarom zou je je telefoon rooten?

Als je hoort dat de beveiliging van je telefoon weg is wanneer je deze laat rooten, zul je je vast afvragen waarom mensen dit doen. Je zou immers denken dat iedereen wil voorkomen dat zijn gegevens slecht beveiligd zijn. Wanneer je je telefoon laat rooten, krijg je meer macht over je telefoon. Je kunt dan allerlei dingen doen die je normaal gesproken niet kunt doen doordat het systeem dat niet toelaat. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om foto’s en video’s terug te halen wanneer je deze hebt verwijderd. Normaal gesproken heb je geen toegang tot deze functies. 

Adblock

Je telefoon laten rooten heeft nog meer voordelen. Zo is het bijvoorbeeld zo dat je door je telefoon te laten rooten de mogelijkheid hebt om een adblock te downloaden. Dat is een applicatie die er voor zorgt dat alle reclames die jij te zien krijgt worden geblokkeerd. Op die manier krijg je voor het kijken van een video op YouTube geen advertentie te zien. Er zijn nog veel meer dingen die je kunt doen door je telefoon te rooten, maar dit gaat ten koste van de beveiliging van je telefoon. Daarom kun je dit beter niet doen wanneer je een wallet app gebruikt. 

Onveilige computer

Er zijn dus veel mensen die een wallet app op hun mobiele telefoon gebruiken om hun bitcoins te beheren. Dat komt doordat het heel gemakkelijk is om dit op je telefoon te kunnen doen. Toch zijn er nog veel meer mensen die hier een computer voor gebruiken. Zij vinden het veel fijner om hun cryptomunten via een computer te beheren. Wanneer je je seed phrase wilt gaan opslaan op je computer, kun je hier beter nog eens goed over nadenken. Een computer is over het algemeen geen veilige plek voor een belangrijke code zoals de seed phrase.

Virus

Wanneer je de toegangscode voor jouw bitcoin wallet op je computer bewaart, loop je het risico om een virus te krijgen. Er zijn allerlei verschillende soorten virussen die je op je computer kunt krijgen. Sommige virussen kunnen informatie die op de computer staat doorgeven aan de maker. Dat zorgt er voor dat het mogelijk is om een seed phrase die op een computer staat te achterhalen door middel van een virus. Als dit bij jou gebeurt, kan de maker van het virus bij al jouw bitcoins. Op die manier is het voor hem mogelijk om jou al je cryptomunten afhandig te maken. 

Virusscanner

Er zijn manieren om je computer beter te beveiligen tegen virussen. Wanneer je een computer koopt, zit er meestal een standaard virusscanner op geïnstalleerd. Dat is een programma wat detecteert of er virussen zijn. Wanneer er virussen op de computer staan, probeert de virusscanner deze te verwijderen. De virusscanner die standaard op je computer staat is meestal niet zo goed. Daarom is het van belang om te investeren in een goede virusscanner wanneer je belangrijke gegevens op je computer hebt staan. Zo voorkom je dat het criminelen lukt om jouw bitcoins af te pakken. 

Key logger

Je moet dus voorkomen dat je een virus op je computer krijgt. Een virus is niet de enige manier waarop het criminelen kan lukken om jouw seed phrase te achterhalen wanneer deze is opgeslagen op een computer. Zo kunnen criminelen door middel van kwaadaardige software zoals key loggers proberen om jouw wachtwoorden te achterhalen. Een key logger is een programma wat ongezien alles wat jij intypt doorstuurt naar de maker van het programma. Hierdoor kan diegene proberen in te loggen in de wallet waar jouw bitcoins opgeslagen zijn. 

Beveiliging

Wanneer je een key logger op jouw computer hebt, is de kans groot dat jouw wachtwoorden in handen komen van iemand met kwade bedoelingen. Daarom is het van belang om de computer waar je crypto zaken mee doet zo goed mogelijk te beveiligen. Het is verstandig om deze computer ook niet voor andere dingen te gebruiken. Zo is de kans het kleinst dat je een virus oploopt of bijvoorbeeld per ongeluk een key logger installeert. Op die manier weet je zeker dat jouw bitcoins veilig zijn en dat jij de enige bent die bij de cryptomunten kan komen. 

Gebruik geen computer

Hoe goed je een computer ook beveiligd, het is nooit zeker dat deze helemaal veilig is. Je kunt dit nooit met honderd procent zekerheid garanderen. Daarom is het advies van veel experts om bijvoorbeeld nooit je bitcoin seed phrase in te typen op een computer. Zo weet je zeker dat je niet het slachtoffer kunt worden van een key logger. Er zijn veel andere manieren om je seed phrase op te slaan. Daarom kun je er beter voor kiezen om een andere manier te gebruiken waarbij de veiligheid van je bitcoins meer gegarandeerd is. 

Onveilige wallet app

bitcoin 2947949 1920

Het is voor veel mensen erg handig om een wallet app te gebruiken. Daardoor kun je heel eenvoudig op je telefoon jouw bitcoins beheren. Er zijn allerlei verschillende wallet apps in de Google play store en de app store van Apple. Dat kan er voor zorgen dat het lastig is om een goede wallet app te kiezen. Vooral beginnende traders weten niet goed waar ze op moeten letten wanneer ze een wallet app willen downloaden. Er zijn verschillende dingen waar je goed over na moet denken wanneer je de verschillende wallet apps aan het vergelijken bent. 

Seed phrase

Er zijn verschillende soorten wallet apps. Dat verschil zit hem in wie de controle heeft over jouw bitcoins wanneer je deze in de wallet app opslaat. Bij sommige bitcoin wallet apps krijg je direct een seed phrase wanneer je je aanmeldt. Dat is de meest veilige manier om je bitcoins op te slaan. Je moet er dan alleen wel voor zorgen dat je een goede plek hebt om je seed phrase te bewaren. Zo voorkom je dat je je seed phrase kwijt raakt waardoor je niet meer bij je bitcoins kan. Wanneer een seed phrase kwijt is, kun je deze niet meer achterhalen. Je bent je bitcoins dan voor altijd kwijt. 

Zelf je bitcoins beheren

Als je direct een seed phrase krijgt wanneer je je aanmeldt bij een bitcoin wallet app, zit je goed. Dat betekent namelijk dat je zelf de controle hebt over jouw bitcoins. Jij bent dan de enige die de seed phrase heeft en dus ook de enige die toegang heeft tot de wallet waar jouw bitcoins in zijn opgeslagen. Op die manier zijn jouw bitcoins het best beveiligd. Zelfs het bedrijf achter de bitcoin wallet app heeft geen toegang tot jouw wallet. Er zijn ook wallet apps die wel bij jouw cryptomunten kunnen wanneer je deze in een wallet doet via hun app. 

Je bitcoins uit handen geven

Wanneer je jouw bitcoins in een wallet wilt opslaan, kun je een wallet app downloaden. Als je nadat je je hebt aangemeld bij de bitcoin wallet app geen seed phrase krijgt, betekent dat dat je de controle over jouw bitcoins uit handen geeft. Het bedrijf wat de bitcoin wallet app heeft gemaakt heeft jouw bitcoins dan in de wallet van het bedrijf. Hier zitten alle cryptomunten die mensen aan het bedrijf uit handen hebben gegeven in. Je vertrouwt hierbij dus jouw bitcoins toe aan een bedrijf. Daarom vinden veel traders dit geen goed idee en slaan zij hun bitcoins liever ergens anders op. 

Een goede wallet app uitzoeken

Het is dus slim om op zoek te gaan naar een wallet app waarbij je jouw eigen persoonlijke seed phrase krijgt. Op die manier heb jij zelf de controle over je bitcoins. Het kan alleen best lastig zijn om een goede bitcoin wallet app te vinden. Veel mensen weten niet goed waar ze op moeten letten bij het uitkiezen van een wallet app. Daarom is het slim om naar de reviews van andere gebruikers te kijken. Dit zegt uiteraard niet alles over een app, maar toch krijg je een beter beeld van de ervaringen van anderen met deze wallet app. 

Vraag om hulp

Je kunt dus naar de reviews van anderen kijken wanneer je een beter beeld wilt krijgen van welke wallet apps goed zijn en welke niet. Daardoor krijg je direct een betere indruk van de kwaliteit van bepaalde apps. Wanneer je daarna nog niet weet welke app je het best kunt gebruiken, is het slim om hulp te vragen aan iemand die er meer verstand van heeft dan jij. Op die manier krijg je de mening van iemand die ervaring heeft met wallet apps. Door te vragen welke bitcoin wallet app diegene het fijnst vindt, weet je in ieder geval zeker dat je een betrouwbare wallet app kunt vinden in de app store. 

Seed phrase in de cloud

Wanneer je een geschikte bitcoin wallet app gevonden hebt, kun je beginnen met het aanmelden en het maken van een account. Je krijgt dan uiteindelijk de seed phrase van jouw persoonlijke bitcoin wallet te zien. Als je deze te zien krijgt, moet je de code direct opschrijven op papier. Dat is de meest veilige plek om je seed phrase te bewaren. Sommige mensen hebben de neiging om een screenshot te maken van de seed phrase wanneer deze in beeld verschijnt. Dit is een manier die minder moeite kost, maar die er ook voor zorgt dat je bitcoins een stuk minder veilig zijn. 

Papier

Als je de seed phrase van jouw bitcoin wallet op papier opschrijft, weet je zeker dat hackers of andere criminelen er niet zomaar bij kunnen komen. Een papiertje is niet gevoelig voor virussen en hackers. Daarom is dit de ideale manier om je seed phrase te bewaren. Op die manier is de kans het minst groot dat het criminelen lukt om de seed phrase te achterhalen. Je moet het papiertje waar de seed phrase van je bitcoin wallet op staat uiteraard wel op een goede plek opbergen. Zo voorkom je dat je dit papiertje kwijtraakt waardoor je niet meer bij je bitcoins kunt. 

Foto

Het is voor veel mensen verleidelijk om gewoon een screenshot te maken van de seed phrase wanneer deze in beeld komt. Zo kunnen zij hem niet vergeten en hoeven zij niet helemaal de moeite te nemen om de seed phrase over te schrijven. Toch is deze moeite niet voor niets aangezien je seed phrase niet veilig is wanneer je hier een screenshot van maakt. Dat heeft verschillende redenen. Zo is het uiteraard altijd veiliger om je seed phrase te bewaren op een plek die niet in verbinding staat met het internet. Dat zorgt er voor dat er geen risico is dat je gehackt wordt. 

De cloud

Veel mobiele telefoons uploaden een foto die wordt gemaakt direct naar de cloud. Dat geldt ook voor screenshots. Dat betekent dat je seed phrase direct op het internet staat wanneer je hier een screenshot van maakt. Daardoor is het niet slim om dit te doen.

Wanneer een hacker jouw account bij de cloudservice weet te hacken, heeft diegene direct toegang tot de wallet waar al jouw bitcoins in zitten. Op die manier kun je door een relatief eenvoudige hack voor sommige hackers binnen zeer korte tijd een hoop bitcoins verliezen. Maak daarom nooit een foto of een screenshot van de seed phrase van jouw bitcoin wallet. 

Seed phrase die rondslingert

Je moet dus je seed phrase op een papiertje schrijven zodat deze niet achterhaalt kan worden door hackers. Dat is de manier waarop jouw bitcoins het best beveiligd zijn. Wanneer de seed phrase van jouw bitcoin wallet ooit kwijtraakt is dat zonde van je geld. Alle bitcoins die er in jouw wallet zitten zullen dan nooit meer gebruikt kunnen worden. Daarom moet je er voor zorgen dat je deze op een goede plek bewaart. Een seed phrase die altijd door het huis slingert is bovendien niet veilig. Wanneer er iemand op bezoek is zou diegene de seed phrase zomaar mee kunnen nemen en vervolgens jouw bitcoins kunnen pakken.

Een veilige opslagplaats

Wanneer je seed phrase los door het huis slingert, is de kans groot dat deze vroeg of laat een keer kwijt gaat raken. Daarom is het van belang om een veilige plek te zoeken om de seed phrase van je bitcoin wallet te bewaren. Sommige mensen schaffen special een kluis aan zodat ze zeker weten dat er niemand bij hun bitcoins kan komen. Bovendien kan het papiertje met de seed phrase ook kwijt raken wanneer deze niet goed opgeborgen is. Daarom is het verstandig om één goede plek te bedenken om deze op te slaan. Zo voorkom je dat je de seed phrase kwijtraakt. 

Hardware wallet

Een smartphone is niet de meest veilige plek om je bitcoins op te slaan. Dat heeft verschillende redenen. Zo is de software die een mobiele telefoon gebruikt erg complex. Juist daardoor is de kans dat er ergens in deze software een lek in de beveiliging zit relatief groot. Je wilt natuurlijk niet dat je jouw bitcoins kwijt bent door een lek in de beveiliging van je telefoon. Daarom kun je er ook voor kiezen om je bitcoins op een andere plek op te slaan. Dit is een manier die veiliger is dan het gebruiken van een bitcoin wallet app op je telefoon. 

Bitcoin wallet

Als je bitcoins in je bezit hebt, wil je zeker weten dat deze veilig zijn opgeslagen. Daarom kun je overwegen om een hardware wallet aan te schaffen. Een hardware wallet is een apparaat dat zo simpel mogelijk is ontworpen. Dit is speciaal gemaakt voor het opslaan bitcoins. Doordat de software zo minimaal mogelijk is, is de kans op een lek in de beveiliging zeer klein. Daarom is het voor iedereen die bitcoin in zijn of haar bezit heeft aan te raden om gebruik te maken van een hardware wallet. Zo zijn jouw bitcoins beter beveiligd dan wanneer je een bitcoin wallet app gebruikt op je smartphone. 

Conclusie

Wanneer je bitcoins hebt, wil je dat deze zo goed mogelijk beveiligd zijn tegen mogelijke criminelen. Daarom is het van belang om goed na te denken over de manier waarop je ze gaat beveiligen. Een hardware wallet is de veiligste optie, maar daardoor ook meteen de duurste.

Je kunt het best bepalen op wat voor manier jij je cryptomunten beveiligd aan de hand van de hoeveelheid cryptomunten die je hebt. Als je vindt dat je niet zo veel bitcoins in je bezit hebt, kun je dit gewoon opslaan in een wallet app op je smartphone. Uiteraard moet deze telefoon niet geroot zijn zodat de beveiliging nog goed werkt. 

Grote bedragen

Eigenlijk moet je vooral nadenken over hoe groot het risico is dat iemand het op jouw bitcoins voorzien heeft. Dit geldt uiteraard ook voor andere cryptomunten. Wanneer je veel cryptomunten bezit, is de kans groter dat mensen het op jouw wallet voorzien hebben. Daarom is het van belang om je wallet goed te beveiligen als je voor grote bedragen aan cryptomunten in deze wallet hebt staan. Het aanschaffen van een hardware wallet is dan zeker geen overbodige luxe.

LEREN BELEGGEN IN CRYPTO'S

Meld u hieronder aan en leer gratis hoe je zelf kunt leren beleggen met cryptocurrencies.

Check uw email om uw aanmelding te verifieren. Check ook uw spambox 😉

Er is iets foutgegaan. Probeer het opnieuw.