Wat zijn de verwachtingen voor de Bitcoin, hoe gaat het jaar 2021 eruit zien voor Bitcoin?

bitcoin

Veel mensen die willen investeren in de Bitcoin zijn benieuwd naar de verwachtingen voor de cryptomunt in 2021. Dat komt doordat de cryptomarkt erg onvoorspelbaar is. Daardoor is het moeilijk om in te schatten wat het goede moment is om te investeren in de BTC. Er zijn wereldwijd duizenden zoniet miljoenen mensen die zich dagelijks bezighouden met de BTC. Onder deze mensen zijn de verwachtingen voor 2021 erg verschillend. Natuurlijk is het erg moeilijk om een inschatting te maken van de koers van de BTC voor volgend jaar. Toch zijn de experts alweer volop bezig met speculeren over de koers van de BTC.

Interessante ontwikkelingen die van invloed kunnen zijn op de BTC

Er zijn in het jaar 2019 een aantal grote ontwikkelingen geweest die invloed hebben gehad op de koers van de Bitcoin. Zo heeft de prijs van de Bitcoin er enorm onder geleden dat veel initial coin offerings in 2019 een scam bleken te zijn. Een initial coin offering is een manier om nieuwe cryptomunten aan te bieden aan het publiek. Het publiek kan dan beslissen of deze munt het waard is om er in te investeren. In 2019 bleek zo’n tachtig procent van de initial coin offerings uiteindelijk een scam te zijn. Dat heeft een ontzettend slecht invloed gehad op de koers van de Bitcoin. Het is voor veel mensen moeilijk te begrijpen waarom deze scams invloed hebben op de koers van de Bitcoin. Dat komt doordat het vertrouwen in cryptocurrency in het algemeen afneemt door dit soort gebeurtenissen. Daardoor neemt het vertrouwen in de Bitcoin dus ook af. Dat zorgt er dan weer voor dat mensen liever niet investeren in de Bitcoin. In 2020 zijn er ook weer een aantal ontwikkelingen die invloed kunnen hebben op de koers van de BTC. 

bitcoin

De invloed van de Libra op de koers van de BTC

Er is dit jaar veel te doen geweest om de Libra. De Libra is een cryptomunt die is bedacht door Facebook. Althans Facebook claimt zelf dat de Libra een cryptomunt is. Veel experts vinden dat dat een misvatting is. De Libra wordt namelijk centraal beheert, in tegenstelling tot andere cryptovaluta die gebouwd zijn op het blockchain concept. Er is nog een verschil tussen de Libra en een cryptomunt zoals Bitcoin. De koers van de Libra is namelijk gebaseerd op de koers van reguliere valuta. Daardoor heeft de Libra geen last van de volatiliteit die cryptomunten wel hebben. Dat kan een aantal voordelen hebben voor gebruikers, maar er zitten ook nadelen aan verbonden. Doordat de Libra niet gedecentraliseerd is weet je niet wat Facebook met jouw gegevens doet. Bij cryptomunten zoals de Bitcoin kan niemand bij jouw gegevens. De Libra heeft invloed op de koers van de Bitcoin doordat er zo veel commotie was over deze munt. Dat heeft ertoe geleid dat de Amerikaanse politiek naar de Bitcoin heeft verwezen als een veilig alternatief voor de Libra. Daardoor is het imago van Bitcoin als decentrale en onafhankelijke cryptomunt alleen maar sterker geworden. Het is daardoor waarschijnlijk dat mensen meer vertrouwen hebben gekregen in de Bitcoin.

CBDC

Steeds meer landen houden zich bezig met het ontwikkelen van een central bank digital currency. Dat is in principe een soort nationale cryptomunt. De reden dat dit steeds meer in het nieuws is, is de Libra. Als reactie op de aankondiging van Facebooks eigen munt zijn een aantal landen begonnen met het ontwikkelen van een CBDC. Deze ontwikkelingen hebben er voor gezorgd dat er wereldwijd steeds meer aandacht is voor blockchain en cryptomunten. Meestal hebben dit soort gebeurtenissen veel invloed op de koers van de Bitcoin. China is bezig met een eigen cryptomunt en toen de Chinese president verklaarde dat hij potentie ziet in blockchain steeg de koers van de Bitcoin met zo’n veertig procent. Veel experts verwachten dan ook dat de Bitcoin zal stijgen door de ontwikkelingen op het gebied van CBDC. Het is natuurlijk nooit mogelijk om zeker te zijn van de toekomstige ontwikkelingen van de Bitcoin. Zie deze tekst dan ook niet als een koopadvies. Het is altijd belangrijk om zelf na te denken over de keuze om Bitcoin wel of niet te kopen. 

Houdt het financiële nieuws goed in de gaten

Om een goede inschatting te kunnen maken van de toekomstige koers van de BTC is het belangrijk om het financiële nieuws goed in de gaten te houden. Je zult misschien denken dat dit niets te maken heeft met de koers van de BTC, maar dat is een misvatting. Alles hangt namelijk samen in de financiële wereld. Door onder andere de obligatiemarkt en de huizenmarkt goed in de gaten te houden kun je bepalen of je moet investeren in de BTC. Als de overige markten minder aantrekkelijk worden is het vaak een goed alternatief om te investeren in cryptomunten. Aangezien de meest betrouwbare cryptomunt de BTC is, kun je er het best voor kiezen om te gaan handelen in de BTC. 

De halvering van de Bitcoin

Er vindt elke vier jaar een halvering plaats bij de BTC. Die halvering houdt in dat de beloning voor miners van de Bitcoin gehalveerd wordt. Deze halvering heeft waarschijnlijk grote gevolgen voor de toekomstige koers van de BTC. Er heeft twee keer eerder zo’n halvering plaats gevonden. De afgelopen twee keer zorgde dit voor een stijging van de koers. In de anderhalf jaar die na de halvering kwamen bleef de Bitcoin stijgen. Je kunt natuurlijk nooit met zekerheid zeggen of dat deze keer weer gebeurt. De anderhalf jaar na deze halvering zijn voorbij in mei 2021. Dat betekent dat de halvering al heeft plaatsgevonden. Het is moeilijk te zeggen of deze keer de Bitcoin zich op dezelfde manier gaat gedragen. De eerste halvering van de Bitcoin had een stijging van 5180 procent als gevolg. Dat is natuurlijk een enorme stijging waarbij één BTC meer dan vijftig keer zo veel waard werd als voor de halvering. Bij de tweede halvering bereikte de Bitcoin zijn all time high door een stijging van 2977 procent. Inmiddels is de prijs al weer gedaald maar de gevolgen van de recente halvering voor de Bitcoin in 2021 zijn moeilijk in te schatten. 

bitcoin

Het stock to flow model

Het stock to flow model is een model wat speciaal is ontworpen voor het inschatten van de koers van de Bitcoin in de toekomst. Dit model is ontworpen door een anonieme Nederlander die zich op Twitter Plan B noemt. Hij heeft dit model bedacht door gebruik te maken van een SF score. SF is de afkorting van stock to flow. Deze score is een indicatie van hoeveel jaar het duurt om de totale voorraad te produceren. Zo heeft goud bijvoorbeeld een score van 62. Je hebt dus 62 jaar nodig om de totale voorraad goud te produceren. Veel mensen die handelen in Bitcoin geloven heilig in dit model. Dat is niet gek aangezien de grafiek die Plan B in het verleden heeft gedeeld erg veel overeenkomt met de echte koers van de Bitcoin. Er zijn heel weinig verschillen tussen de lijn die hij heeft getekend en de echte koers van de BTC. Door naar het verleden te kijken is het Plan B dus gelukt om een zeer realistische inschatting van de koers van de Bitcoin te maken. Dat de verwachtingen van Plan B in het verleden zijn uitgekomen hoeft niet te betekenen dat dat in de toekomst ook zo gaat zijn. 

Wordt Bitcoin toegankelijker in 2021?

Veel experts verwachten dat het in de nabije toekomst steeds eenvoudiger te verhandelen wordt. Dit maakt de ervaren traders niets uit aangezien zij al bekend zijn met de BTC en alles wat daar bij komt kijken. Het is vooral voor mensen die nog geen ervaring hebben met het verhandelen van de Bitcoin een voordeel. Voor deze groep mensen wordt het volgens de voorspellingen van experts makkelijker om te handelen in BTC. Als deze voorspellingen uitkomen is de kans groot dat er meer mensen gaan investeren in Bitcoin. Voor veel mensen is de voornaamste reden om niet in te stappen in de Bitcoin nog steeds het feit dat het ingewikkeld is. Als dat veranderd is het logische gevolg waarschijnlijk dat meer mensen Bitcoins gaan kopen. Wanneer de vraag naar een product stijgt terwijl het aanbod hetzelfde blijft zorgt dit normaal gesproken voor een stijging in de prijs. Het lightning netwerk heeft er voor gezorgd dat het Bitcoin systeem veel sneller functioneert. Doordat dit systeem nog steeds in verdere ontwikkeling is wordt het netwerk alleen maar sneller. Dit netwerk heeft als bijkomend voordeel het feit dat de transactiekosten lager worden. Al deze factoren maken samen dat de kans groot is dat er volgend jaar een hoop nieuwe mensen zullen investeren in de Bitcoin. Wat dat voor invloed gaat hebben op de koers van de bitcoin is moeilijk in te schatten. Het is jammer genoeg niet mogelijk om in de toekomst te kijken. 

Veel verschillende verwachtingen

Onder experts van cryptomunten is er veel discussie over de toekomstige koers van de Bitcoin. Dat komt onder andere doordat er veel verschillende modellen zijn waar traders hun verwachtingen op baseren. De uitkomst van deze modellen is meestal erg verschillend. Het is dan ook niet gek dat er veel verschillende verwachtingen zijn over de BTC in het nieuwe jaar. De enige conclusie die je kunt trekken door naar de meningen van verschillende experts te luisteren is dat we het simpelweg niet weten. Er zijn zo veel factoren die meespelen in de prijs van de BTC. Daardoor is het onvoorspelbaar wat de prijs gaat doen in de toekomst. Op dit moment wijzen veel dingen er op dat de koers zal stijgen, maar dit is natuurlijk nooit zeker. Het is daardoor dan ook belangrijk om je eigen mening te vormen. Als je je verdiept in de factoren die meespelen kun je zelf een verwachting vormen over de toekomstige prijs van de Bitcoin. Je kunt dan zelf kiezen of je gaat investeren in de Bitcoin. Voordat je deze keuze maakt is het belangrijk dat je zeker weet of je het echt wil doen. 

LEREN BELEGGEN IN CRYPTO'S

Meld u hieronder aan en leer gratis hoe je zelf kunt leren beleggen met cryptocurrencies.

Check uw email om uw aanmelding te verifieren. Check ook uw spambox 😉

Er is iets foutgegaan. Probeer het opnieuw.