Bitcoin veilig opslaan, dit zijn de beste manieren om dat te doen in 2020!

bitcoin

De laatste jaren zijn er in het nieuws steeds meer berichten over mensen die hun Bitcoin kwijtraken door internetcriminelen. Dat is natuurlijk erg triest en daardoor is het erg belangrijk om er voor te zorgen dat jij jouw cryptomunten veilig opslaat. Wanneer je dit op de juiste manier doet, is het voor criminelen niet mogelijk om bij de Bitcoin te komen. Dat is natuurlijk hetgeen wat je wilt bereiken. 

Doordat er steeds meer berichten in het nieuws komen over allerlei scams waarmee mensen hun cryptomunten verliezen, neemt het vertrouwen bij veel consumenten af.

Dat kan op de lange termijn slechte gevolgen hebben voor de koers van Bitcoin en andere cryptomunten. Het is belangrijk om goed te kijken naar de manier waarop het criminelen gelukt is om mensen hun cryptomunten afhandig te maken. Als je er voor zorgt dat je jouw cryptomunten op de juiste manier opslaat kun je het criminelen namelijk ontzettend moeilijk maken. 

In bijna alle gevallen waar het criminelen gelukt is om cryptomunten te stelen van mensen, hadden deze mensen zelf kunnen voorkomen dat dit was gebeurd. Dat komt vaak doordat deze mensen hun Bitcoin niet op de goede manier hadden opgeslagen. Als je jouw cryptomunten niet op de juiste manier opslaat zorgt dat er namelijk voor dat het voor criminelen relatief eenvoudig is om deze van jou af te pakken.

Veel experts zeggen dan ook dat het belangrijk is dat meer mensen zich bewust worden van de gevaren van het niet goed opslaan van je cryptovaluta. Dat zou er in de toekomst namelijk voor kunnen zorgen dat het voor criminelen een stuk minder makkelijk is om cryptomunten van iemand af te pakken. 

Criminelen gebruiken allerlei verschillende manieren om mensen op te lichten voor hun cryptomunten. Er zijn bijvoorbeeld mensen die advertenties plaatsen op het internet, in die advertenties wordt verteld dat een bekende Nederlander een nieuwe manier heeft ontdekt om rijk te worden. Voor de duidelijkheid, die bekende Nederlander heeft geen idee dat zijn of haar naam wordt gebruikt voor dit soort oplichting. 

Wanneer iemand op de reclame klikt wordt diegene doorgestuurd naar een site waar je cryptomunten kunt kopen. Doordat de criminelen jou op dat moment valse informatie geven over de koersen van de cryptomunten lijkt het een hele goede investering. Na een tijdje zul je merken dat je het overgrote deel van je geld bent kwijtgeraakt. Van de criminelen waar je contact mee had, zul je nooit meer iets horen.

Er zijn nog een heleboel andere manieren waarop criminelen misbruik maken van de groeiende populariteit van cryptomunten. Het is belangrijk om altijd goed na te denken of er toch niet een addertje onder het gras zou kunnen zitten. 

Om er voor te zorgen dat jouw cryptomunten zoals bijvoorbeeld Bitcoin op een veilige manier worden opgeslagen, moet je op een aantal zaken letten. Dit zijn een aantal belangrijke dingen die er voor kunnen zorgen dat het voor criminelen bijna niet meer mogelijk is om jouw cryptomunten van je af te nemen. 

bitcoin

Waar is jouw Bitcoin?

Voordat je op zoek gaat naar manieren om je Bitcoin veilig op te slaan, is het belangrijk om eerst eens na te denken over de plaats waar je deze cryptomunt eigenlijk bewaart. Veel mensen gaan er namelijk vanuit dat al hun cryptomunten worden opgeslagen in hun eigen crypto-wallet. Dat is in veel gevallen jammer genoeg niet de waarheid. In principe wordt een cryptomunt namelijk altijd opgeslagen op de blockchain.

Dit is niet honderd procent waar, maar het komt al een stuk dichter in de buurt bij de waarheid. Het is namelijk zo dat alle transacties die worden gedaan op het netwerk van cryptomunten zoals de Bitcoin, worden opgeslagen in een soort grootboek. 

Dat is in principe een soort van grote administratie waar dus alle transacties worden opgeslagen. Deze administratie heet de blockchain. Dat is namelijk de naam van de technologie die ervoor heeft gezorgd dat het mogelijk is om dit te doen. Zonder de blockchain technologie zou het onmogelijk zijn om te handelen in cryptovaluta op de manier zoals wij dat vandaag de dag doen. Door deze technologie wordt het voor criminelen erg lastig om cryptomunten van mensen te stelen. Dat geldt alleen voor mensen die hun cryptomunten op de juiste manier opslaan. 

Om beter te begrijpen hoe een blockchain precies werkt, kunnen we deze beter vergelijken met een lange rij post kluisjes. Iedereen die een eigen kluisje bezit, heeft daar een unieke code voor. Het is natuurlijk de bedoeling dat niemand anders deze code weet. Als de eigenaar van het kluisje de code kwijt is, kan het kluisje nooit meer open. Het is nog wel mogelijk om geld in het kluisje te doen, maar je kunt het er nooit meer uit halen. 

Door dit principe is het belangrijk om er voor te zorgen dat je de code van jouw persoonlijke kluis nooit kwijtraakt. Doe je dat wel, kun je namelijk niet meer bij jouw Bitcoins. Het is mogelijk om een kopie te maken van deze code. Als je dat doet loop je wel het gevaar dat iemand anders deze kopie in handen krijgt. Daardoor zou het dus kunnen dat iemand anders toegang krijgt tot jouw kluis. Als dat zo is, kunnen de twee mensen met de code elkaar niet verhinderen om het kluisje te openen.

Je hebt dan beide toegang tot de cryptomunten. Daardoor is het voor beide partijen die in het bezit zijn van de sleutel mogelijk om cryptomunten over te maken naar andere accounts. 

De ‘sleutel’ van zo’n kluis noemen we de private key. Dat is in de meeste gevallen een combinatie van cijfers en letters die meer dan honderd tekens lang kan zijn. Daardoor is het niet mogelijk om de code goed te raden. Dat is belangrijk, aangezien er veel mensen zijn die door middel van een extreem snelle computer proberen om toegang te krijgen tot de cryptomunten van iemand anders.

Het is natuurlijk erg lastig om deze code helemaal foutloos over te schrijven. Er zijn natuurlijk maar weinig mensen die zo’n lange code uit hun hoofd kunnen onthouden. Gelukkig is er een makkelijkere manier om je Bitcoin veilig te bewaren. 

Die makkelijkere manier wordt door verreweg de meeste traders gebruikt. Dat is namelijk het gebruik van een wallet. Je hebt daar waarschijnlijk al vaker over gehoord als je je een beetje hebt verdiept in de wereld van de cryptomunten. Het is voor de meeste mensen namelijk de makkelijkste oplossing om gebruik te maken van een wallet voor het beveiligen van hun Bitcoin.

Die wallet zorgt er namelijk voor dat je niet iedere keer dat je inlogt je private key hoeft in te voeren. Je kunt er namelijk op inloggen via een andere manier. Bij de meeste wallets moet je namelijk een code invoeren die bestaat uit 12 tot 24 Engelse woorden. Dat is namelijk zo moeilijk om te raden dat het nog nooit iemand is gelukt. 

Het is veel eenvoudiger om een aantal woorden te onthouden, of op te schrijven en het briefje op een veilige plek te bewaren. Veel mensen die veel Bitcoin en andere cryptomunten in bezit hebben, kiezen er voor om hun code in een geheime kluis te bewaren. Daardoor is het voor criminelen onmogelijk om in hun account te komen en op die manier hun Bitcoin te stelen.

Er is voor deze manier van beveiligen gekozen omdat het een stuk makkelijker is om een aantal woorden foutloos over te schrijven. Wanneer je honderden verschillende tekens achter elkaar moet overschrijven is de kans namelijk groot dat je vroeg of laat een fout maakt. Als je een fout maakt bij het overschrijven kan dat er voor zorgen dat je al je Bitcoin kwijtraakt. Deze set woorden wordt ook wel de seed phrase genoemd. 

De seed phrase

Deze seed phrase is dus als het ware een soort kopie van jouw private key. Je hoeft door het bestaan van een seed phrase dus niet meer bang te zijn dat je jouw private key vergeet of kwijtraakt. Natuurlijk moet je er voor zorgen dat deze niet in verkeerde handen terecht komt, maar het is in elk geval fijn om te weten dat jij altijd toegang zult hebben tot je Bitcoin. Op die manier weet je zeker dat je niet al je Bitcoin verliest doordat je op een bepaald moment niet meer weet wat de private key is. Het enige dat je hoeft te weten is de seed phrase. 

Vaak is de wallet waar je jouw Bitcoin in kunt bewaren een app op je telefoon of computer. Veel mensen denken dat ze de toegang tot hun wallet verliezen als bijvoorbeeld de telefoon waar deze op staat stuk gaat. Het is logisch dat veel mensen dit denken, maar gelukkig is dat niet waar.

Er zijn namelijk een hoop mensen die in deze situatie terecht zijn gekomen. Het enige wat zij hoefden te doen is een nieuwe telefoon kopen en dezelfde wallet app daar op installeren. Op die manier hoefden ze alleen nog maar de juiste seed phrase in te voeren en hadden ze weer toegang tot hun Bitcoin. Een wallet is dus de ideale manier om je cryptomunten zoals Bitcoin op te slaan. 

Het is erg belangrijk om deze seed phrase op papier te hebben. Je moet deze nooit opslaan op een telefoon of ander apparaat wat in verbinding staat met het internet. Als je dat doet is het namelijk zo dat het mogelijk is dat hackers achter de code komen. Dat komt doordat alle apparaten die in verbinding staan met het internet in principe te hacken zijn. Daardoor is het niet veilig om de seed phrase van je Bitcoin wallet online te bewaren. Dat geeft hackers namelijk de kans om er voor te zorgen dat ze toegang krijgen tot jouw wallet. 

Je kunt er daardoor veel beter voor kiezen om de seed phrase van je wallet op te schrijven op een papiertje. Dit papiertje bewaar je vervolgens op een plek waar je er zeker van bent dat je deze niet kwijt zult raken. Veel mensen kiezen er voor om deze in een kluis te bewaren zodat zelfs inbrekers geen kans hebben om het te vinden. Dat geeft deze mensen een veilig gevoel en zorgt er ook nog eens voor dat je Bitcoins goed beveiligt zijn. Er zijn nog een aantal andere manieren waarop je jouw Bitcoins veilig kunt opslaan. 

Kies voor 2-staps verificatie

Er zijn veel verschillende bedrijven die een veilige wallet aanbieden waar jij jouw Bitcoins kunt opslaan. Het is belangrijk om de verschillen te weten tussen verschillende aanbieders van wallets. Je kunt namelijk onderscheid maken tussen de verschillende aanbieders op een aantal punten.

Zo is het bij sommige wallet-services mogelijk om gebruik te maken van een verificatie die bestaat uit twee stappen. Dat is ideaal aangezien dat er voor zorgt dat een crimineel die één van jouw wachtwoorden in handen heeft, niets kan doen met dit wachtwoord. 

Om in de wallet te geraken heb je normaal gesproken maar één key of phrase nodig. Als het een crimineel dan gelukt is om deze in handen te krijgen kan diegene er eenvoudig voor zorgen dat jij al jouw Bitcoins kwijt bent. Op die manier kun je een hoop geld verliezen door één moment dat je niet goed oplet.

Als je gebruik maakt van een wallet waar je twee stappen nodig hebt om je te verifiëren, is het voor criminelen een stuk minder makkelijk om in te breken in jouw account. Het is dan namelijk noodzakelijk om allebei de codes in handen te hebben, daardoor is iemand die slechts één code in handen heeft eigenlijk nog nergens. 

Als je gebruik maakt van deze manier van het beveiligen van je wallet, is het belangrijk om de verschillende codes op andere plekken te bewaren. Wanneer je er voor kiest om deze codes op dezelfde plaats te bewaren heeft het natuurlijk weinig nut om gebruik te maken van een verificatie met twee stappen.

Dat komt doordat iemand die op zoek is naar de codes, de mogelijkheid krijgt om ze tegelijk te vinden. Het is beter om deze op heel erg verschillende plekken te bewaren. Op die manier weet je zeker dat het voor criminelen praktisch gezien onmogelijk is om bij jouw Bitcoins te komen. 

Kies voor een veilige exchange

Het is erg belangrijk om gebruik te maken van een veilige exchange om je Bitcoins te verhandelen. Dat komt doordat er ook exchanges zijn die niet veilig zijn om te gebruiken. Er zijn namelijk criminelen die proberen een exchange op te zetten waarmee ze mensen hun Bitcoin afhandig kunnen maken. Het is natuurlijk erg moeilijk om deze sites van echt te onderscheiden. De criminelen doen namelijk erg hun best om ervoor te zorgen dat de site er zo echt mogelijk uit ziet. 

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen voordat je gebruik gaat maken van een bepaalde exchange. Zoek bijvoorbeeld voordat je begint met het verhandelen van Bitcoin naar reviews van de exchange op het internet. Het is in de meeste gevallen namelijk zo dat de exchange sites weinig tot geen reviews hebben. Dat komt doordat de meeste van deze sites die gemaakt zijn om mensen op te lichten snel uit de lucht worden gehaald.

Wanneer er melding wordt gemaakt van zo’n site is deze vaak binnen enkele uren van onderzoek uit de lucht gehaald. Daardoor heeft het voor de criminelen weinig zin om allerlei nep accounts aan te maken zodat ze zelf positieve reviews kunnen plaatsen. 

Het is ook een goed idee om alleen gebruik te maken van een exchange waar je al eens over hebt gehoord. Je kunt er bijvoorbeeld al over hebben gehoord door iemand die je kent die al handelt in Bitcoin. Op die manier weet je zeker dat de exchange betrouwbaar is aangezien je al iemand kent die er gebruik van heeft gemaakt.

Het kan natuurlijk voorkomen dat je nog niemand kent die handelt in Bitcoin. De kans is groot dat je nog geen een exchange kent. Je kunt dan op het internet gaan zoeken naar artikelen over de meest betrouwbare exchanges. Op die manier kun je er achter komen wat de beste exchange voor jouw Bitcoins is. 

Als je net begint met het verhandelen van Bitcoin kun je er het best voor kiezen om gebruik te maken van een van de grotere diensten die werken als exchange. Op die manier weet je namelijk zeker dat je op een betrouwbare exchange handelt in Bitcoin. Zo hoef je niet bang te zijn dat criminelen jouw Bitcoins kunnen afpakken. 

bitcoin

Let op de updates van je wallet

Het is erg belangrijk om op de hoogte te zijn van de nieuwe updates die er zijn voor jouw wallet. software is namelijk niet iets wat één keer wordt ontworpen en daarna klaar is. Het is bij software nodig om constant kleine verbeteringen aan te brengen. Niet elke update zorgt er per se voor dat je wallet veiliger wordt, maar het zorgt er in elk geval voor dat er iets wordt verbeterd aan de wallet. Jouw Bitcoins zijn dus altijd veiliger wanneer je op tijd alle updates installeert. 

Het is belangrijk om in de gaten te houden op wat voor manier nieuwe updates worden aangekondigd. Dat is zo belangrijk aangezien er nog wel eens criminelen zijn die proberen te doen alsof zij het bedrijf zijn wat de wallet aanbiedt.

Door bijvoorbeeld een mail te sturen waar allerlei informatie in staat over een nieuwe update, kunnen ze er voor zorgen dat mensen op de link in die mail klikken. Als ze op deze link drukken denken ze dat ze een nieuwe update kunnen installeren. Dat is echter niet zo en in sommige gevallen wordt zelfs je hele computer overgenomen. 

Op die manier kunnen de criminelen in sommige gevallen bij jouw Bitcoins. Zelfs wanneer ze niet bij jouw Bitcoins kunnen kan het erg gevaarlijk zijn als het criminelen is gelukt om in te breken op jouw computer. Het is in veel gevallen namelijk mogelijk om op deze manier toegang te krijgen tot het internetbankieren van de computer waar de crimineel op is ingebroken.

Daardoor kun je zelfs terwijl ze niet bij je Bitcoins kunnen een heleboel geld kwijtraken. Zo zie je maar dat het erg belangrijk is om niets te vertrouwen wat je op het internet ziet. 

Vier verschillende soorten wallets

Zoals je hebt kunnen lezen is het dus erg belangrijk om er voor te zorgen dat je jouw Bitcoins opslaat in een wallet. Dat is volgens veel mensen namelijk de veiligste manier om je Bitcoin te bewaren. Het is vooral voor beginners lastig om onderscheid te maken tussen de verschillende soorten wallets die je kunt gebruiken.

Als je nog geen ervaring hebt met het handelen in Bitcoin weet je waarschijnlijk niet goed wat de verschillen zijn tussen al deze wallets. Daardoor weet je dus ook niet welke wallet jij het best kan gebruiken om je Bitcoins op te slaan. 

Er zijn vier verschillende manieren om een wallet te beginnen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om gebruik te maken van een online wallet. Dat zorgt er voor dat je op alle plaatsen waar jij het maar wilt toegang hebt tot je wallet. Het is daarvoor natuurlijk wel belangrijk dat je niet bent vergeten wat de code van je wallet is. Je kunt er ook voor kiezen om je Bitcoins op te slaan op een hardware wallet. Dat is een heel andere soort wallet dan de online wallet. De verschillen tussen beiden zullen verderop in de tekst duidelijk worden. 

Als je op je telefoon of laptop wilt zien hoeveel Bitcoin je bezit kun je er ook voor kiezen om gebruik te maken van een software wallet. Die kun je namelijk altijd openen op bijvoorbeeld een laptop, een pc of een smartphone. Verder kun je er nog voor kiezen om gebruik te maken van een paper wallet om je Bitcoins in op te slaan. Er zijn allerlei verschillende redenen waardoor investeerders er voor kiezen om gebruik te maken van een bepaalde soort wallet. Iedereen heeft daar zijn eigen redenen voor. 

Veel experts geven het advies om alleen gebruik te maken van een wallet die in verbinding staat met het internet als je handelt in kleine bedragen aan Bitcoin of andere cryptomunten. Dat komt doordat een dienst die in verbinding staat met het internet in principe altijd te hacken is. Hoe goed deze dienst ook beveiligd is, het is altijd mogelijk om deze te hacken.

De kans kan heel klein zijn dat het gebeurt, maar als het gebeurt ben je al je Bitcoins kwijt. Hoe groter de bedragen aan Bitcoin die je opslaat in deze wallet, hoe groter de kans dat een hacker er voor kiest om de hele dienst te hacken. Je loopt dan dus een groter risico om je munten kwijt te raken. 

Het belangrijkste is eigenlijk om gebruik te maken van je gezonde verstand. Je neemt in de echte wereld ook niet al je spaargeld contant mee in je portemonnee. Als het gaat om Bitcoins moet je op dezelfde manier met je geld omgaan. Denk bijvoorbeeld goed na over de verschillende mogelijkheden om je Bitcoin op te slaan. Misschien is het zelfs verstandig om de Bitcoins die je in je bezit hebt op verschillende plaatsen op te slaan. Zo zorg je er namelijk voor dat je niet in één keer al deze Bitcoins kwijt kunt raken. 

Hardware Bitcoin wallets

De meeste experts vinden het het meest verstandig om je Bitcoins op te slaan in een hardware wallet. Dat komt doordat deze wallet niet in verbinding staat met het internet. Op die manier is het voor hackers dus niet mogelijk om jouw Bitcoins af te pakken. Dat zorgt er voor dat je je geen zorgen hoeft te maken over je Bitcoins.

Een hardware wallet is in principe een apparaatje dat is ontworpen om jouw Bitcoins veilig op te slaan. Het apparaat staat niet in verbinding met het internet en is daardoor dus ook niet gevoelig voor virussen of andere bedreigingen van het internet. 

Het is jammer genoeg niet zo dat een hardware wallet een garantie is dat je jouw Bitcoins nooit kunt kwijtraken. Je moet er voor zorgen dat je altijd op de hoogte blijft van de berichten die het nieuws halen over de service waar jij gebruik van maakt.

Als er berichten zijn over bepaalde problemen of updates kun je aan de hand van de berichten in het nieuws bepalen wat je gaat doen. Het is beter om te voorzichtig te zijn met je Bitcoins, dan dat je niet goed oplet en ineens voor een groot bedrag aan Bitcoins verliest. Om te voorkomen dat zo’n situatie zich voordoet, is het belangrijk om regelmatig het nieuws in de gaten te houden. 

Het is ook zeer belangrijk om er op te letten dat jouw hardware wallet nooit in het bezit komt van derden. Als iemand namelijk eigenaar is van de wallet waar jij jouw Bitcoins in bewaart, kan diegene er voor kiezen om alle Bitcoins te stelen. Het is bovendien erg belangrijk om je seed goed te onthouden. Als je deze vergeet kan dat er voor zorgen dat je nooit meer bij je Bitcoins kunt komen. Dat kan je dus een hoop geld kosten. 

Online Bitcoin wallets

Als je gebruik maakt van een online wallet om je Bitcoins in op te slaan, kies je er voor om iemand anders jouw Bitcoins te laten beheren. Daardoor kun je er dus voor zorgen dat iemand anders de macht heeft om te doen met jouw cryptomunten wat diegene zelf wilt. Dat klinkt heel eng aangezien diegene er dus ook voor zou kunnen kiezen om al jouw coins af te pakken.

Het is af te raden om gebruik te maken van dit soort diensten als je handelt in grote bedragen aan Bitcoin. Als je dat doet kun je er namelijk beter voor kiezen om gebruik te maken van een hardware wallet. Die zijn namelijk altijd offline en daardoor een stuk beter beveiligd. 

Veel mensen denken dan, ‘waarom kiest iemand er überhaupt voor om gebruik te maken van een online wallet’? Dat komt onder andere door het gebruiksgemak. Je kunt een online wallet namelijk vanaf allerlei verschillende apparaten gebruiken.

Op die manier heb je dus van alle plekken op de wereld toegang tot je Bitcoins of andere cryptomunten. Daardoor kun je bijvoorbeeld vanaf je telefoon kijken hoeveel Bitcoin je op dit moment bezit. Als je gebruik maakt van Bitcoin om dagelijkse uitgaven te doen, is het erg slim om de hoeveelheid Bitcoin die je daarvoor nodig hebt op te slaan in een online wallet. Op die manier kun je namelijk makkelijk bij de cryptomunten die je dagelijks nodig hebt. 

Als je gebruik maakt van een online wallet is het zeker aan te raden om gebruik te maken van een verificatie die bestaat uit twee delen. Eerder in deze tekst heb ik al uitleg gegeven over deze manier van verificatie voor toegang tot een wallet.

Door te kiezen voor deze extra beveiliging, kun je er voor zorgen dat je de kans zeer klein maakt dat het een vreemde lukt om in te breken in jouw wallet. Het is zelfs als je de ene code hebt niet mogelijk om toegang te krijgen tot de wallet. Daardoor kun je er dus voor zorgen dat je jouw Bitcoins goed beveiligd.

Software Bitcoin wallets

Je kunt een software Bitcoin wallet aanmaken door bepaalde Bitcoin software te installeren op je computer of mobiele telefoon. Daardoor krijg je op elk gewenst apparaat toegang tot je wallet met cryptomunten. Dat is natuurlijk erg handig als je bijvoorbeeld dagelijks gebruik maakt van Bitcoin om ergens voor te betalen. Er zijn nog niet erg veel mensen die dat doen, maar de laatste jaren wordt het op steeds meer plekken mogelijk om met cryptomunten te betalen. Eén van de voordelen van een software wallet is het feit dat er geen derde partij is die toegang heeft tot jouw cryptomunten. 

Het ontbreken van een derde partij zal je waarschijnlijk aanspreken. Dat komt doordat dat voor veel mensen de reden is om te investeren in cryptomunten. Het is namelijk uniek aan deze vorm van geld dat er geen centrale partij is die toezicht houdt op de transacties die er worden uitgevoerd. Hierdoor is dit voor veel mensen de belichaming van vrijheid op het internet. Alle regels en wetten die gelden op een blockchain, worden gehandhaafd door een consensus algorithm. Dat algoritme zorgt er voor dat iedereen zich aan de regels houdt die er gelden op het netwerk. 

Het is dus erg fijn dat er geen derde partij is die toegang heeft tot jouw cryptomunten. Dat brengt alleen wel een aantal nadelen met zich mee. Eén van deze nadelen is bijvoorbeeld het feit dat je zelf verantwoordelijk bent voor de beveiliging van je eigen cryptomunten. Je zult er dus zelf voor moeten zorgen dat je de software up to date houdt en dat je jouw cryptomunten beschermt tegen criminelen. Dat is voor veel mensen die net beginnen met het verhandelen van Bitcoin erg lastig. Het is daardoor voor veel mensen misschien verstandiger om gebruik te maken van een ander soort wallet.

Je kunt je cryptomunten erg veilig opslaan door middel van een software wallet. Het is erg slim om daarbij gebruik te maken van een schone pc die helemaal nieuw is. Als je slim bent gebruik je deze pc alleen maar voor de software van je wallet.

Op die manier is de kans ontzettend klein dat er iemand is die toegang kan krijgen tot de pc. Je weet dan namelijk zeker dat er geen malware of iets dergelijks op de computer te vinden is. Het is belangrijk dat je deze computer nooit voor andere dingen gebruikt. Op die manier zorg je er dus voor dat je jouw cryptomunten op een zo veilig mogelijke manier opslaat. 

Deze pc hoef je alleen maar aan te zetten wanneer je Bitcoins wilt gaan versturen naar een ander adres. Om cryptomunten te ontvangen hoeft de computer niet eens aan te staan. Je hebt namelijk genoeg aan het adres waar iemand anders de munten naar verstuurd. De software zorgt er namelijk voor dat jouw saldo klopt als je de volgende keer je computer aanzet.

Je hebt de pc natuurlijk wel nodig als je cryptomunten naar iemand anders wilt overmaken. Het is immers noodzakelijk om de juiste code in te voeren als je de munten in de wallet wilt beheren. Als dat niet zo was zou iedereen zomaar jouw Bitcoins kunnen gebruiken voor allerlei zaken. 

Paper wallets en brain wallets

In theorie is dit de meest veilige manier om je Bitcoins op te slaan. Door gebruik te maken van een paper wallet, kun je er namelijk voor zorgen dat je zelf de wachtwoorden van de wallet kunt uitkiezen. Op die manier zorg je er dus voor dat het wachtwoord iets is waar anderen nooit op zouden kunnen komen. Het is wel belangrijk dat je deze wachtwoorden heel zorgvuldig bedenkt. Je moet er natuurlijk voor zorgen dat het niet te voor de hand liggend is wat het wachtwoord van jouw wallet is. Als dat wel zo is kan dat er namelijk voor zorgen dat iemand anders dit wachtwoord ook zou kunnen raden. 

Om gebruik te maken van een paper wallet, moet je er voor zorgen dat je een publiek adres aanmaakt waar mensen Bitcoins naartoe kunnen sturen. Vervolgens maak je op dezelfde site een key aan die als wachtwoord dient. Deze key print je daarna uit zodat je deze nooit kunt vergeten. Het is belangrijk om er voor te zorgen dat je deze key nooit kwijtraakt. Als je deze kwijt raakt zul je waarschijnlijk nooit meer toegang krijgen tot de cryptomunten die in je wallet zitten. Op die manier kun je dus een hoop geld verliezen door je key kwijt te raken. 

Je kunt er ook nog voor kiezen om gebruik te maken van een brain wallet. Een brain wallet werkt in principe op dezelfde manier als een paper wallet, het enige verschil is de manier om een key te genereren. Als je gebruik maakt van een brain wallet, kun je door een bepaalde zin in te voeren een key genereren. De zin die je daarvoor kunt gebruiken kun je zelf kiezen. Door een zin te kiezen die jij makkelijk kunt onthouden, is het niet meer nodig om iets van een code op papier te zetten. Op die manier kunnen criminelen deze code dan ook niet in handen krijgen. 

Het is erg belangrijk dat je een zin kiest die je nooit zult vergeten. Je zou er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om spellen te spelen waardoor je meer kunt onthouden en slimmer wordt. Als je deze zin wel vergeet zul je namelijk nooit meer toegang krijgen tot de Bitcoins die je in de wallet hebt opgeslagen.

Op die manier is het wel eens voorgekomen dat mensen tienduizenden euro’s zijn kwijtgeraakt. Dat is een reden om goed na te denken voordat je een zin uitkiest. Veel experts raden het beginnende traders niet aan om gebruik te maken van dit soort wallets. Dat komt doordat er al veel beginnende traders zijn die op deze manier een hoop geld zijn verloren. 

Wat is het advies van experts?

Onder experts zijn de meningen sterk verdeeld over welke manier van het opslaan van Bitcoins nou de beste is. Het is natuurlijk zo dat er een hoop verschillende manieren zijn waarop je je Bitcoins kunt opslaan. In principe is het de bedoeling dat elke manier veilig genoeg is om te gebruiken.

Dat is ook zo wanneer je niet zo veel Bitcoins of andere cryptomunten in je bezit hebt. Het maakt dan niet heel veel uit welke dienst je gebruikt, het enige wat belangrijk is, is het feit dat je een betrouwbare dienst gebruikt. Je kunt er achter komen of een dienst betrouwbaar is, door op het internet te kijken naar de ervaringen van anderen met deze dienst. Kijk ook goed of het mogelijk is dat deze reviews nep zijn. Als alle reviews rond dezelfde tijd geplaatst zijn, zijn ze waarschijnlijk niet echt.

Bijna alle experts op het gebied van Bitcoin zijn het er over eens dat je grote hoeveelheden Bitcoin het best kunt opslaan in een hardware wallet. Dat komt omdat de kans dat je jouw cryptovaluta kwijtraakt als ze opgeslagen zijn in zo’n wallet het minst groot is. Op die manier zorg je er dus voor dat jouw Bitcoins maximaal beveiligd zijn. Het is daardoor verstandig om het overgrote deel van jouw Bitcoins op te slaan in een hardware wallet. Deze is namelijk niet gevoelig voor hackers en virussen aangezien de Bitcoins niet op het internet worden opgeslagen. 

Als je gebruik maakt van een software wallet of een online wallet, kun je er het best voor kiezen om daar uitsluitend kleine hoeveelheden cryptomunten in op te slaan. Het risico dat iemand anders deze cryptomunten in handen weet te krijgen is namelijk een stuk groter dan wanneer deze opgeslagen zijn in een hardware wallet.

Je kunt natuurlijk zelf veel makkelijker bij de Bitcoins die je hebt opgeslagen in deze wallet, en daardoor is het handig als je regelmatig Bitcoins gebruikt om ergens voor te betalen. Zorg er dan wel voor dat je niet alle Bitcoins die je bezit opslaat in een online wallet. Zo verklein je het risico dat je grote verliezen maakt op het gebied van cryptomunten. 

Het is misschien voor veel mensen logisch dat je een complex wachtwoord moet uitkiezen om je Bitcoins te beveiligen, maar het gaat bij veel beginnende traders nog wel eens fout. Door een wachtwoord te gebruiken wat extreem complex is verklein je de kans dat dit wachtwoord ooit goed wordt geraden door een crimineel.

Het is vooral belangrijk om er voor te zorgen dat je wachtwoord uit verschillende soorten tekens bestaat. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je wachtwoord niet alleen maar uit kleine letters bestaat. Een goed wachtwoord bestaat uit een combinatie van meerdere tekens zoals bijvoorbeeld hoofdletters, kleine letters, leestekens en getallen. Op die manier is de kans zeer klein dat iemand het wachtwoord goed kan gokken. 

Het is volgens experts erg belangrijk om gebruik te maken van een twee staps verificatie om toegang te krijgen tot je wallet. Als je hier geen gebruik van maakt, kan het eerder voorkomen dat iemand toegang krijgt tot jouw wallet. Er zijn allerlei verschillende vormen van twee staps verificatie. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om gebruik te maken van een verificatie via de SMS.

Als iemand dan probeert om toegang te krijgen tot de wallet waar jouw Bitcoins in zitten, krijg jij een SMS. Jij kan via die SMS bepalen of diegene toegang krijgt tot jouw wallet of niet. Je geeft uiteraard alleen toegang wanneer je zelf probeert in te loggen op de wallet. Als je hier gebruik van maakt heb je altijd nog een stok achter de deur voor als iemand toch jouw wachtwoord weet te achterhalen. 

Experts geven aan dat het belangrijk is om genoeg backups te maken. Een goede dienst voor het opslaan van Bitcoins biedt dit namelijk gewoon aan. Volgens experts is het erg belangrijk om deze backups te beveiligen met een wachtwoord. Op die manier kun je er namelijk voor zorgen dat niemand toegang kan krijgen tot jouw backups. Daardoor kan dus ook niemand toegang krijgen tot jouw Bitcoins. Als de dienst waar jij jouw Bitcoins opslaat geen mogelijkheid biedt tot het maken van een backup, kun je volgens veel experts beter op zoek gaan naar een nieuwe aanbieder die deze mogelijkheid wel heeft. 

Conclusie

De conclusie die je kunt trekken na het lezen van deze tekst is het feit dan je er op verschillende manieren voor kunt zorgen dat jouw Bitcoins en andere cryptomunten op een veilige manier worden opgeslagen. Daardoor is er vooral onder veel beginnende traders veel onenigheid over welke manier het best is. Het is natuurlijk erg afhankelijk van een hoop factoren wat de beste manier is om je Bitcoins op te slaan.

Voor iemand die een klein bedrag aan Bitcoins bezit is dat namelijk heel anders dan voor iemand die voor tienduizenden dollars aan Bitcoins bezit. Het is dus belangrijk om niet te veel adviezen van anderen op te volgen en zelf na te denken over de beste manier om je Bitcoins te bewaren. 

Als je veel Bitcoins in je bezit hebt, is het volgens de meeste experts verstandig om er voor te zorgen dat je deze opslaat in een hardware wallet. Op die plek heb je namelijk de minste kans dat het criminelen zal lukken om toegang te krijgen tot jouw Bitcoins.

Zo kun je er dus voor zorgen dat de kans dat jij jouw Bitcoins kwijt raakt erg klein wordt. Als je de Bitcoins opgeslagen hebt in een hardware wallet betekent dat niet dat het onmogelijk is om deze te stelen. Het verkleint de kans dat ze gestolen worden wel enorm. Het is dus zeker de veiligste optie om je Bitcoins in een hardware wallet te bewaren. 

Om er voor te zorgen dat je de kans dat je op een of andere manier wordt opgelicht verkleint, kun je een aantal dingen doen. Het is bijvoorbeeld belangrijk om er voor te zorgen dat je nooit links en mailtjes opent die afkomstig zijn van mensen die je niet kent. De kans is dan namelijk altijd aanwezig dat je door op de link te klikken een of andere programma installeert.

Er zijn tegenwoordig namelijk zo veel manieren waarop mensen anderen geld afhandig kunnen maken op het internet. Daardoor kun je er dus maar beter vanuit gaan dat alles wat je op het internet ziet, daar met kwade bedoelingen is geplaatst.

LEREN BELEGGEN IN CRYPTO'S

Meld u hieronder aan en leer gratis hoe je zelf kunt leren beleggen met cryptocurrencies.

Check uw email om uw aanmelding te verifieren. Check ook uw spambox 😉

Er is iets foutgegaan. Probeer het opnieuw.