Bitcoin minen, hoe slecht is het voor het milieu?

bitcoin

Er zijn veel mensen die hun geld investeren in cryptomunten zoals de bitcoin. Dat komt doordat in het verleden al is gebleken dat je een hoop geld kunt verdienen door te investeren in bitcoin. Er zijn al veel mensen die ontzettend veel geld hebben verdiend doordat ze op het juiste moment hadden geïnvesteerd in bitcoin. Wanneer je op het juiste moment bitcoin koopt, kan het namelijk maar zo zijn dat je investering binnen enkele weken veel meer geld waard is. 

Verschillende manieren om geld te verdienen

bitcoin 2714196 1920

Je kunt met cryptomunten op meerdere manieren geld verdienen dan alleen het kopen en verkopen ervan. Daardoor zijn er erg veel mensen die zeer geïnteresseerd zijn in de wereld van de cryptomunten. Er zijn bijvoorbeeld platforms waar je jouw eigen cryptomunten kunt uitlenen aan anderen. Dat zorgt er voor dat je rente krijgt als beloning voor het uitlenen. Je hebt hierdoor geen bank meer nodig om geld te lenen. Daardoor kun je meestal tegen een veel gunstigere rente geld lenen. 

Mining

Je kunt een hoop geld verdienen door cryptomunten te gaan minen. Dat is al sinds de komst van bitcoin mogelijk. Daardoor zijn er veel mensen die proberen om hun computer voor ze aan het werk te zetten zodat ze bitcoins kunnen minen. Het is op dit moment voor normale mensen alleen erg lastig om succesvol te worden in het minen van bitcoins. Dat komt doordat er erg veel mensen zijn die dit proberen. Hoe dit werkt, begrijp je allemaal na het lezen van deze tekst. 

Hoe werkt het minen van bitcoins?

Iedere cryptomunt draait op een blockchain. Een blockchain is een soort digitaal grootboek waardoor het mogelijk wordt om een cryptomunt te hebben zonder centrale partij. De blockchain bestaat uit allemaal blokken die aan elkaar worden gekoppeld en worden versleuteld. Dat is belangrijk om te voorkomen dat het voor hackers mogelijk is om in te breken op de blockchain. Daardoor zou het namelijk mogelijk zijn dat er criminelen inbreken op de blockchain en vervolgens een hoop cryptomunten naar zichzelf over zetten.

Minen

Deze blokken moeten dus allemaal versleuteld worden. Voordat de blokken worden versleuteld moet er eerst worden gekeken  of de transactie die wordt gedaan wel valide is. Dat is belangrijk om te voorkomen dat er fraude gepleegd kan worden. Er zijn allemaal computers nodig om te controleren of de transacties wel valide zijn. Dat komt doordat er veel gegevens zijn die allemaal moeten worden nagelopen. Hebben beide partijen bijvoorbeeld wel genoeg bitcoins in hun wallet om de transactie te voltooien?

Miners

Al die gegevens moeten dus worden gecontroleerd om er voor te zorgen dat er geen frauduleuze transacties worden gedaan op de blockchain. Daardoor is het erg belangrijk dat er voldoende miners op het netwerk te vinden zijn. De miners zijn namelijk de computers die er voor zorgen dat alle gegevens gecontroleerd worden. Dit doen deze computers door een erg moeilijke wiskundige puzzel op te lossen. Daardoor is het belangrijk om een computer te hebben met genoeg rekenkracht wanneer je van plan bent om bitcoin te gaan minen. 

Wiskundige puzzel

Het is dus de bedoeling dat er een hele moeilijke wiskundige puzzel wordt opgelost. Dat is namelijk de enige manier om er voor te zorgen dat er een nieuw blok ontstaat op de blockchain van bitcoin. Het is voor jou als miner erg vervelend dat er zo veel mensen zijn die ook bezig zijn met het minen van bitcoin. Daardoor wordt de kans dat jij de eerste bent die het blok weet te valideren kleiner. Het is namelijk erg belangrijk om er voor te zorgen dat jij de eerste bent die de wiskundige puzzel weet op te lossen. 

Beloning

Wanneer je als eerste het blok weet te valideren, krijg je daar een beloning voor. Je kunt verschillende cryptomunten minen en de beloning die je daarvoor krijgt is natuurlijk ook verschillend. Bij de blockchain van bitcoin krijg je uiteraard bitcoins in ruil voor de moeite die je computer heeft gedaan. Daardoor is het mogelijk om een hoop geld te verdienen met het minen van bitcoins. Het is dan ook niet gek dat er steeds meer mensen zijn die het interessant vinden om bitcoin te minen. 

Consensus algoritme

Dit hele systeem wordt ook wel het consensus algoritme genoemd. Het is belangrijk dat dit algoritme er is doordat dit er voor zorgt dat het netwerk goed beveiligd is. Wanneer dit algoritme zou ontbreken, zou het voor criminelen erg eenvoudig zijn om er voor te zorgen dat ze bepaalde cryptomunten meerdere keren kunnen uitgeven. Zonder consensus algoritme zou de bitcoin dan ook niets meer waard zijn. Het is dus erg belangrijk dat dit algoritme bestaat. 

Zelf bitcoin minen

Het is voor veel mensen erg interessant om zich te verdiepen in het minen van bitcoin. Dat komt doordat je daar een hoop geld mee kunt verdienen, maar ook doordat het vrij ingewikkeld is om te begrijpen hoe het minen van bitcoin precies werkt. Daardoor kan het erg leuk zijn om dit eens uit te zoeken. Je komt dan een hoop nieuwe dingen te weten over bitcoin en andere cryptomunten. Dat zorgt er voor dat er veel mensen zijn die zelf overwegen om de stap te zetten om bitcoin te gaan minen. 

Lastig

Het is erg lastig om er voor te zorgen dat je serieus kans maakt om geld te verdienen met het minen van bitcoin. Dat komt doordat er al jarenlang bekend is dat het veel geld oplevert om goed te worden in het minen van bitcoin. Daardoor zijn er al erg veel partijen die veel geld hebben geïnvesteerd om er voor te zorgen dat ze in staat zijn om bitcoins te minen. Dat zorgt er voor dat het voor jou als individu lastig wordt om de juiste apparatuur aan te schaffen. 

Bedrijven

Er zijn namelijk een hoop grote bedrijven die veel geld hebben geïnvesteerd in het minen van bitcoin. Daardoor hebben zij de juiste computers om er voor te zorgen dat ze zo snel mogelijk de oplossing van de wiskundige puzzel kunnen vinden. Op die manier vergroten zij de kans dat zij als eerste het blok valideren. Dat is het enige wat je moet doen om beloond te worden en dat is voor veel bedrijven de reden geweest om zo veel geld te investeren in het minen van bitcoin. Op die manier kunnen ze namelijk relatief gemakkelijk geld verdienen.

Passief inkomen

Het is voor de bedrijven die geïnvesteerd hebben in bitcoin minen erg fijn als dit lukt. Op die manier creëren ze namelijk een soort van passief inkomen. Daardoor is het voor deze bedrijven op de lange termijn zeer winstgevend om te investeren in de juiste computers en andere apparatuur voor het minen van bitcoin. Dit heeft dan wel als gevolg dat je al particulier weinig kans maakt om geld te verdienen met het minen van bitcoin. Dat komt doordat er zo veel partijen zijn die veel meer rekenkracht hebben dan jij. 

Mining pools

Er zijn voor mensen die niet het geld hebben om allerlei zeer dure apparatuur te kopen voor het minen ook nog andere mogelijkheden om toch bitcoin te minen. Daardoor kunnen gewone mensen ook hun steentje bijdragen aan het beveiligen van het netwerk. Je kunt namelijk deelnemen aan een mining pool. Daar wordt de rekenkracht van een heleboel computers samengevoegd om meer kans te maken op het valideren van een blok. Het nadeel hiervan is het feit dat je de beloning voor het minen ook met alle mensen die zich hebben aangesloten bij deze mining pool moet delen. 

Impact van het minen op het milieu

Het minen van cryptomunten die hetzelfde consensus algoritme gebruiken als bitcoin is erg slecht voor het milieu. Veel mensen begrijpen niet goed hoe dit komt. Zij zien namelijk niet in waar in het proces van het minen er bijvoorbeeld schadelijke stoffen vrijkomen. Het is opzich best logisch dat er veel mensen zijn die niet inzien hoe het kan dat het minen zo slecht is voor het milieu. Dat komt doordat de schade aan het milieu indirect wordt gedaan. 

Eén iemand krijgt de beloning

De schade aan het milieu ontstaat vooral doordat de manier waarop het minen gebeurd totaal niet efficiënt is. Dat komt doordat er erg veel computers dag en nacht draaien voor het minen van cryptomunten. Er is slechts één miner die de beloning krijgt, terwijl er waarschijnlijk duizenden computers zijn die niets ontvangen. Daardoor is alle moeite die deze computers hebben gedaan voor niets geweest. Dat is natuurlijk erg zonde van de energie die hierdoor verloren gaat. Niemand wil natuurlijk dat zijn of haar computer voor niets aan het werk is, maar het gebeurd toch bij bijna alle miners. 

bitcoin groene stroom

Groene stroom

Er zijn veel mensen die denken dat de schade aan het milieu wel mee zal vallen aangezien er steeds meer gebruik wordt gemaakt van groene stroom. Dat is echter een misvatting. Het is namelijk zo dat er nergens ter wereld uitsluitend groene stroom uit het stopcontact komt. Daardoor gebruik je dus altijd een mix van zowel groene stroom als grijze stroom. Dat zorgt er voor dat iedereen die stroom verbruikt altijd het milieu belast. Daardoor is het ook extra belangrijk om zo bewust mogelijk met stroom om te gaan ook al heb je bijvoorbeeld zonnepanelen op je dak.

Zuinig met stroom omgaan

Wanneer jij je eigen zonnepanelen hebt, betekent dat nog niet dat je de hele dag door groene stroom hebt. Er zijn namelijk genoeg momenten waarop jij meer stroom verbruikt dan dat er opgewekt wordt. Je krijgt dan gewoon stroom van het net die waarschijnlijk is opgewekt in een vervuilende energiecentrale. Het is dus ook met zonnepanelen belangrijk om zuinig te zijn op je energie. Wanneer jij meer stroom opwekt dan dat je gebruikt, wordt dat niet opgeslagen, maar kunnen anderen dit gewoon gebruiken. Op deze manier wordt alle stroom die wordt opgewekt gemixt. 

Zonde van de stroom

Het is natuurlijk zonde van de stroom om bitcoins te gaan minen. Dat komt doordat er waarschijnlijk duizenden andere miners zijn die allemaal precies hetzelfde doen. Degene die het als eerst voor elkaar krijgt om zijn of haar computer de wiskundige puzzel op te laten lossen krijgt een beloning doordat diegene de blockchain als het ware een dienst heeft bewezen. De andere miners hebben allemaal voor niets gewerkt en hebben dus een hoop energie verspilt. Dat is natuurlijk erg zonde van alle stroom die er op deze manier de hele dag door wordt verspild. 

Problemen door de niet schaalbaarheid van het minen

Er wordt dus veel stroom verspilt bij het minen van bitcoin en andere cryptomunten. Daardoor is het voor veel mensen die liefhebbers zijn van de natuur erg vervelend dat er zo veel mensen zijn die hier toch mee door blijven gaan. Er zijn ook nog andere dingen die voor problemen zorgen. Zo is het bijvoorbeeld zo dat veel mensen vinden dat bitcoin niet schaalbaar is. Dat komt door de technologie die er wordt gebruikt. Het is voor bitcoin namelijk niet mogelijk om te bestaan zonder dat er zo veel miners zijn. 

Schaalbaarheid

Door de technologie die bitcoin gebruikt, is het lastig om het netwerk nog veel verder uit te breiden. Dat komt doordat je dan nog veel meer mensen nodig zou hebben die een computer aanschaffen die constant aan het minen is. Op die manier blijft het netwerk namelijk veilig. Het nadeel daarvan is het feit dat dat nog veel meer stroom zou kosten dan op dit moment het geval is. Daardoor is het erg belangrijk dat er mensen zijn die op zoek blijven naar manieren om deze blockchain een stuk milieuvriendelijker te maken. 

Ander consensus algoritme

Er zijn verschillende soorten consensus algoritmes. Daardoor is het niet per se nodig om gebruik te maken van een systeem waarbij het minen van cryptomunten gaat op dezelfde manier als bij bitcoin. Zo is het bijvoorbeeld ook mogelijk om een consensus algoritme te hebben waarbij iedere miner een gelijke beloning krijgt. Dat is veel eerlijker en bovendien gaat er daarbij veel minder energie verloren. Op die manier heb je dus een veel betere blockchain vanuit milieu oogpunt. 

Algoritme veranderen

Het is op dit moment niet meer mogelijk om de blockchain van bitcoin op zo’n manier te veranderen dat er gebruik gemaakt kan worden van een ander soort consensus algoritme. Daardoor is het onvermijdelijk dat het minen van bitcoin zoals we dat kennen zal blijven bestaan. Dat zorgt er voor dat de enige manier om dit te veranderen is door een eigen blockchain te maken die gebruik maakt van een ander consensus algoritme. Op die manier kun je aan de wereld laten zien dat het ook op een andere manier kan. 

10 minuten

Het is voor de bitcoin erg belangrijk dat er ongeveer iedere tien minuten een nieuw blok wordt gevalideerd. Dat komt door de manier waarop de blockchain is ingesteld door de makers van bitcoin. Die is namelijk zo ingesteld dat je er met één computer tien minuten over doet om één blok te minen. Natuurlijk is er op dit moment geen miner meer die gebruik maakt van slechts één computer. Daardoor is het belangrijk dat het algoritme er voor zorgt dat het netwerk meegroeit. 

Betere apparatuur

De miners gingen natuurlijk steeds betere apparatuur gebruiken. Daardoor lukte het dus altijd om in minder tijd dan die tien minuten een blok te valideren. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat dit steeds sneller kan en daarom wordt de moeilijkheid van de wiskundige puzzel als het ware verhoogd. Naarmate de miners steeds betere software en hardware zijn gaan gebruiken, is de puzzel die ze moesten oplossen steeds moeilijker geworden. Op die manier blijft er gemiddeld zo’n tien minuten zitten tussen de tijd dat het ene blok wordt gevalideerd en dat het volgende blok wordt gevalideerd.

Hoeveel energie kost het minen van bitcoin daadwerkelijk?

Voordat je kunt beoordelen of het minen van bitcoin echt zo veel energie gebruikt als er gezegd wordt, moet je dit natuurlijk eerst in perspectief zien. Je weet namelijk niet goed hoe veel energie er nou daadwerkelijk nodig is voor het minen van bitcoin. Daardoor is het erg belangrijk dat je er voor zorgt dat je hier beter van op de hoogte bent. Je kunt hier het best achterkomen door de hoeveelheid energie die door het bitcoin netwerk wordt gebruikt te vergelijken met de hoeveelheid energie die bekende bedrijven nodig hebben. 

Hoeveel energie verbruiken cryptomunten?

bitcoin kopen

Er is al meerdere keren wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het energieverbruik en de uitstoot van bitcoin en andere cryptomunten. Uit dit onderzoek is gebleken dat cryptomunten samen jaarlijks zo’n 3 tot 15 miljoen ton aan koolstofdioxide uitstoten. Dat is natuurlijk ontzettend veel, maar hoe groot is het deel hiervan waar bitcoin verantwoordelijk voor is. Er is in deze onderzoeken niet specifiek gekeken naar de bitcoin, maar er is gelukkig wel bekend hoe veel stroom de meest bekende cryptomunt ongeveer verbruikt. 

Verbruik van bitcoin

Het is natuurlijk belangrijk om te weten om hoeveel stroom het nou precies gaat als we het over de uitstoot van de grootste cryptomunt van dit moment hebben. Er is uit onderzoek gebleken dat de bitcoin per jaar zo ongeveer 31,3 terrawatt-uren aan elektriciteit voor het netwerk en alles daaromheen wordt gebruikt. Het is natuurlijk logisch dat veruit het grootste deel van deze stroom verbruikt wordt door mensen die hun computer gebruiken voor het minen van de cryptomunt. 

In welk land wordt er gemined

Hoe schadelijk het verbruik van stroom voor het milieu is, kan per land erg verschillen. Dat is natuurlijk afhankelijk van de manier waarop deze stroom wordt opgewekt. Wanneer je bijvoorbeeld in China bent, is de stroom die je gebruikt gemiddeld vier keer zo vervuilend als in Canada. Je stoot dus vier keer zo veel koolstofdioxide uit wanneer je in China cryptomunten gaat minen. Het is dus erg verschillend hoe schadelijk het minen van cryptomunten voor het milieu is. 

Vergelijking met andere betaaldiensten

Het is dus wel duidelijk dat er veel energie nodig is om een betaling met bitcoin te doen. Om te kunnen beoordelen of hoe veel dit precies is, kun je dit het best vergelijken met de hoeveelheid stroom die er nodig is om een betaling te voltooien met andere betaaldiensten. Op die manier kun je namelijk zien of bitcoin nou echt zo veel energie gebruikt als je het vergelijkt met andere manieren waarop je kunt betalen. 

Onderzoek

Er is onderzoek gedaan naar het energieverbruik van bitcoin en daar is uitgekomen dat het zo’n 550.000 keer zo veel stroom kost om een betaling te doen met de cryptomunt dan met visa. Per transactie wordt er dus veel meer stroom gebruikt door cryptomunten. Toch lijkt dit verschil groter dan dat het daadwerkelijk is. Met visa en mastercard worden namelijk veel betalingen gedaan die zeer klein zijn. Dat komt doordat het de gebruikers geen geld kost om zo’n transactie uit te voeren. 

Duur 

Wanneer je een transactie in bitcoins wilt doen, kost dat geld en in sommige gevallen een hoop tijd. Daardoor komt het maar heel zelden voor dat er een transactie wordt gedaan van slechts een paar euro aan bitcoin. Dat zorgt er voor dat de hoeveelheid stroom die er nodig is om het netwerk draaiende te houden wordt verdeeld over een veel kleiner aantal transacties. Het verschil in verbruikte stroom kan dus voor een groot deel worden verholpen wanneer het minder tijd en geld zou kosten om een bitcoin betaling te doen. 

Conclusie

Het kost dus een hoop stroom om het bitcoin netwerk draaiende te houden. Daardoor wordt er een heleboel koolstofdioxide uitgestoten. We willen als samenleving natuurlijk zo veel mogelijk voorkomen dat er broeikasgassen worden uitgestoten en daardoor is het erg belangrijk om er voor te zorgen dat de processen waar de meeste energie voor nodig is worden veranderd. Bij het minen van bitcoin kunnen bijvoorbeeld een aantal dingen worden veranderd die er voor zorgen dat het veel minder stroom kost om het netwerk draaiende te houden. 

Ander algoritme

Door een ander consensus algoritme te gebruiken voor het runnen van het netwerk, kun je er voor zorgen dat er veel minder stroom nodig is om bitcoin te minen. Wanneer je bijvoorbeeld het proof of participation algoritme gebruikt werken alle miners als het ware samen om een blok te valideren. Er wordt dan door het algoritme steeds een miner uitgekozen die een blok mag valideren. Je kunt de kans dat je gekozen wordt vergroten door goed mee te werken aan het netwerk. Op die manier worden mensen gemotiveerd om zich in te zetten voor het netwerk. 

Oplossingen

Er zijn dus bepaalde dingen die er voor kunnen zorgen dat een blockchain zoals die van bitcoin minder stroom verbruikt. Daardoor is er zeker hoop dat er in de toekomst steeds meer cryptomunten zijn die op een groenere manier werken. Dat zorgt er voor dat het in de toekomst misschien wel mogelijk wordt om een blockchain te maken die volledig klimaatneutraal is. Jammer genoeg blijft de blockchain van de bitcoin waarschijnlijk altijd hetzelfde doordat je nie in een keer het hele netwerk kunt veranderen.

LEREN BELEGGEN IN CRYPTO'S

Meld u hieronder aan en leer gratis hoe je zelf kunt leren beleggen met cryptocurrencies.

Check uw email om uw aanmelding te verifieren. Check ook uw spambox 😉

Er is iets foutgegaan. Probeer het opnieuw.