Hoe kun je bitcoin minen en is dit nog steeds rendabel in 2021?

bitcoin

Er zijn een heleboel verschillende manieren waarop je geld kunt verdienen met bitcoin. Daardoor zijn er ook verschillende meningen over welke manier het best werkt. Op welke manier je het best geld kunt verdienen met bitcoin is afhankelijk van jouw situatie. Het kan voor een groot bedrijf misschien makkelijker zijn om op een bepaalde manier geld te verdienen met bitcoin dan voor jou als individu. Dat komt simpelweg doordat grote bedrijven meer geld en middelen hebben om te investeren. 

Geld verdienen

Op dit moment zijn er bijvoorbeeld veel grote bedrijven die hebben geïnvesteerd in apparatuur voor het minen van bitcoins. Minen is een term die je vaak hoort in de wereld van de cryptovaluta. Toch zijn er maar weinig mensen die echt goed op de hoogte zijn van hoe dat minen precies werkt. Het kan voor sommige mensen misschien wel erg nuttig zijn om hier meer over te weten te komen. Dit kan niet alleen handig zijn als je geïnteresseerd bent in Bitcoin, maar ook wanneer je het leuk vindt om eens een andere cryptomunt te proberen. 

Minen

Dat het mogelijk is om de cryptomunt te minen is niet uniek aan de bitcoin. Er zijn namelijk een hoop andere cryptomunten die je ook kunt minen. In deze tekst behandel ik alleen het minen van bitcoin, maar in principe leer je hierdoor ook hoe het minen van een andere cryptomunt werkt. Daardoor is het ook voor mensen die geen interesse hebben in bitcoin erg handig om verder te lezen. In deze tekst zal eerst wat meer informatie over de bitcoin staan zodat mensen die hier nog niet zo bekend mee zijn wat meer te weten komen over de cryptomunt. 

bitcoin

Kennis van cryptomunten

Het is bij voorbaat handig om te weten dat je nooit zomaar moet investeren in een cryptomunt. De mensen die al veel ervaring hebben met het verhandelen van cryptomunten weten dit waarschijnlijk al. Daarom is dit vooral een waarschuwing voor de mensen die nog maar weinig ervaring hebben met het traden. Het is belangrijk om niet te overhaast te beslissen om een bepaalde cryptomunt te kopen. Dat zorgt er namelijk voor dat de kans een stuk groter wordt dat je een verkeerde keuze maakt. 

Overhaaste beslissingen

Vooral bij beginnende traders gebeurt het vaak dat ze een overhaaste beslissing maken. Dat komt doordat zij vaak nog niet goed weten waar ze op moeten letten bij het kopen van een cryptomunt. Zij kijken vaak naar de koers en hopen dan dat deze binnenkort zal gaan stijgen. Als je een cryptomunt koopt zonder dat je goed onderzoek hebt gedaan naar deze cryptomunt, is de kans groot dat het een miskoop is. Je kunt dan in principe net zo goed gaan gokken met je geld. Zonder onderzoek te doen naar een cryptomunt kun je namelijk niet inschatten of het een goede investering is of niet. 

Wat is bitcoin?

Voordat je meer te weten komt over het minen van een cryptomunt, is het belangrijk om meer te weten over de cryptomunt zelf. Dat zal je namelijk helpen bij het begrijpen van het mining-proces. Er zijn veel mensen die denken dat je door te investeren in cryptomunten gemakkelijk geld kunt verdienen. In principe is het mogelijk om met één investering veel geld te verdienen, maar dan moet je wel heel veel geluk hebben. Een goede investering is natuurlijk niet alleen afhankelijk van hoe veel geluk je hebt. Je hebt hier zelf uiteraard ook invloed op. 

Verdiep je in de cryptomunt

Het is belangrijk om je goed te verdiepen in de cryptomunt waarin je wilt gaan investeren. Dat komt doordat je met meer informatie over een cryptomunt een betere voorspelling kunt maken van de toekomstige koers van deze cryptomunt. Daardoor is het natuurlijk nog niet zeker dat deze voorspelling uitkomt, maar je hebt in ieder geval een beter inzicht in of dit een verstandige investering is of niet. Als je zonder je te verdiepen in een cryptomunt investeert is het een kwestie van geluk of je winst zult maken. Je wilt het daar natuurlijk niet op aan laten komen. 

Vroeg investeren in een cryptomunt

Het is vaak een goede keuze om in een vroeg stadium te investeren in een cryptomunt. Zo heeft het voor veel mensen erg goed uitgepakt om als één van de eersten in bitcoin te investeren. Dat komt doordat de prijs van één bitcoin in de jaren na de start van de cryptomunt erg hard is gestegen. Er zijn maar weinig mensen die dit voorzien hadden. Sinds de enorme prijsstijging van de bitcoin is de interesse in veel cryptomunten sterk toegenomen. Zonder bitcoin waren er waarschijnlijk niet eens andere cryptomunten geweest. 

De eerste cryptomunt

Bitcoin is de eerste cryptomunt ooit. Mede daardoor is het de meest bekende cryptomunt. Dat het de meest bekende cryptomunt is, komt ook door de grote hype die er rondom de cryptomunt is ontstaan. Deze hype is ontstaan doordat de prijs van de bitcoin erg snel na de lancering van de cryptomunt is gaan stijgen. Veel mensen wilden daar ook van profiteren en besloten om zelf ook te investeren in de cryptomunt. Anderen wilden er niets van weten en dachten dat je geheid je geld kwijtraakte als je het investeerde in bitcoin.

bitcoin

Hype

Doordat er zo’n enorme hype ontstond rondom bitcoin waren er overal ter wereld mensen die gingen investeren in de cryptomunt. Daardoor steeg de prijs enorm en waren er veel mensen die erg veel geld verdienden aan hun investering. Veel mensen investeerden in bitcoin zonder dat ze wisten wat deze cryptomunt precies was. Zij hebben erg veel geluk gehad dat hun investering geld opleverde. Het loopt namelijk niet vaak goed af als je zonder je te verdiepen in een cryptomunt, meteen investeert. 

Bedenker van de cryptomunt

Het is niet bekend wie de bedenker van bitcoin is. Dat komt doordat deze persoon onder een alias bekend staat. We weten namelijk niet eens of het wel één persoon is. De kans is namelijk erg groot dat er meer mensen betrokken zijn bij het bedenken van het ingewikkelde systeem achter de bitcoin. Dat komt doordat het nagenoeg onmogelijk is om zo’n soort systeem in je eentje te bedenken en te ontwikkelen. Het heeft er namelijk voor gezorgd dat er een enorme crypto-revolutie op gang is gekomen.

Alias

De bedenker van de bitcoin staat bekend als Satoshi Nakamoto. We weten dat dit niet de echte naam van de bedenker is, maar niemand weet wie er achter de cryptomunt zit. Er zijn een heleboel verhalen die de ronde deden over de identiteit van deze Satoshi Nakamoto. Dat is logisch aangezien iedere trader graag zou willen weten wie de bedenker van de bitcoin is. Er is tot op vandaag de dag nog nooit iemand naar voren gekomen die zeker weet wie de bedenker van bitcoin is. Waarschijnlijk gaat dit ook nooit gebeuren aangezien ‘Satoshi Nakamoto’ zich al meer dan tien jaar achter deze naam weet te verschuilen.

Hoe werkt het systeem achter bitcoin?

Bitcoin staat bekend doordat het een decentrale valuta is. Dat betekent dat er geen centrale partij is die in de gaten houdt wat jij met je bitcoins doet. Daardoor is er bijvoorbeeld ook niemand die een transactie in bitcoins goedkeurt. Het is natuurlijk erg fijn voor sommige mensen dat er nu bijvoorbeeld geen bank is die alle betalingen kan zien. Tegelijkertijd brengt dit ook een hoop problemen met zich mee. Hoe voorkom je bijvoorbeeld dat de cryptomunt alleen maar door criminelen gebruikt gaat worden?

Blockchain

Het is mogelijk om er toch voor te zorgen dat er bijvoorbeeld niet gefraudeerd kan worden met transacties in bitcoin. Dat komt door de blockchain-technologie. Dit is een techniek die er voor zorgt dat je eerlijke betalingen kunt doen zonder dat daar een centrale partij voor nodig is. Het is erg lastig om te begrijpen hoe deze technologie precies werkt. Blockchain werkt als een soort digitaal grootboek. Dat houdt in dat het een soort database is waarin heel veel informatie wordt opgeslagen. Het hoeft niet per se om transacties van een cryptomunt te gaan, maar in de meeste gevallen is dat wel zo. 

Digitaal grootboek

Doordat in deze database alle transacties die op de blockchain van bitcoin worden uitgevoerd, kan er geen fraude worden gepleegd met bitcoin betalingen. Wanneer de transacties niet zouden worden opgeslagen, zou het voor mensen met slechte bedoelingen mogelijk zijn om één bitcoin meerdere keren uit te geven. Dit zou er voor zorgen dat het hele systeem rondom bitcoin niet werkt en daardoor is blockchain essentieel voor het bestaan van bitcoin. Veel mensen begrijpen niet hoe het kan dat het tot nu toe nog nooit iemand is gelukt om een blockchain te hacken. 

Cryptografie

Alle informatie die op een blockchain wordt opgeslagen wordt versleuteld door middel van cryptografie. Daardoor is het bijna niet mogelijk om de blockchain te hacken. Iedere transactie of groep of transacties wordt samengevoegd tot een blok. Alle blokken worden als het ware aan elkaar vastgemaakt waardoor er een ketting van blokken ontstaat. Daar komt de naam blockchain ook vandaan. Ieder blok bevat een beetje informatie over het blok daarvoor. Mede daardoor is het nog nooit iemand gelukt om een blockchain te hacken en daar winst mee te maken. Het is dus een uiterst veilig systeem. 

Verdere beveiliging

Een blockchain heeft geen centrale partij die overzicht houdt over alles wat er gebeurd op het netwerk. Daardoor lijkt het eenvoudig om te frauderen op een blockchain. Toch is dat niet mogelijk door een slim systeem. Dat komt doordat alle computers die op een blockchain aangesloten zijn er samen voor zorgen dat het netwerk beveiligd wordt. Alle computers controleren namelijk of een transactie wel mogelijk is binnen de regels op de blockchain. Wanneer meer dan de helft van de computers op het netwerk geen toestemming geeft voor een transactie wordt deze geblokkeerd. 

Veilig

Daardoor wordt het erg veilig om transacties via een blockchain te doen. Je loopt dan niet het risico om je cryptomunten of geld te verliezen doordat de transactie dan geblokkeerd zal worden. Bovendien maakt de manier waarop je een transactie kunt uitvoeren op een blockchain dit ook onmogelijk. Een transactie gaat namelijk niet door wanneer één van de twee partijen zich niet aan de voorwaarden houdt. Daardoor raak je dus niet je geld kwijt als de andere partij slechte bedoelingen heeft. Het is dus erg veilig om transacties uit te voeren op een blockchain.

Hoe gaat het minen van bitcoin in zijn werk?

Nu je wat meer weet over bitcoin en het systeem wat deze cryptomunt zo goed maakt, is het tijd om te kijken naar het minen van de cryptomunt. Dat is voor veel mensen namelijk een leuk onderwerp aangezien het algemeen bekend is dat je hier veel geld mee kunt verdienen. Het woord minen zet je misschien een beetje op het verkeerde been. Dat komt doordat deze benaming de indruk wekt dat je nieuwe bitcoins aanmaakt. Dit is echter niet zo. Je levert tijdens het minen een dienst aan het netwerk. Als beloning voor deze diensten krijg je cryptomunten uitbetaald. 

Gedecentraliseerd

Bitcoin werkt op een gedecentraliseerd netwerk. Dat heeft veel voordelen, maar er zijn ook dingen die daardoor lastig worden. Het is bijvoorbeeld nodig dat er mensen zijn die er voor zorgen dat alle transacties verwerkt worden in blokken. Als er niemand is die dit doet werkt het hele systeem van de blockchain namelijk niet. Daardoor is het belangrijk dat de mensen die er voor zorgen dat alle transacties in blokken worden verwerkt daar zelf ook iets aan hebben. Anders zou er immers niemand zijn die dit gaat doen. 

Transacties verwerken in blokken

Het is dus erg belangrijk dat alle transacties worden verwerkt in blokken, maar kan iedereen dit zomaar doen. In principe is het voor iedereen mogelijk om dit te doen. Daardoor zijn er al sinds het begin van de bitcoin veel mensen die willen minen. Het is alleen nog niet makkelijk om bitcoins te minen. Dat komt doordat er erg veel mensen zijn die dit proberen. Het is belangrijk om te weten hoe het minen in zijn werk gaat. Pas als je dat weet kun je begrijpen waarom het lastig kan zijn om veel te verdienen met het minen van bitcoin.

Puzzel

Om de transacties in een blok samen te voegen moet er een soort lastige puzzel opgelost worden. Dit gaat alleen door middel van een soort hele lastige rekensom. Het gaat er dus om dat de computer van de miner zo snel mogelijk een moeilijke som oplost. Er zijn op het netwerk van bitcoin altijd heel veel mensen die proberen deze som op te lossen. Daardoor is de kans dat jij de eerste bent waarbij dit lukt niet groot. Verder is de kans dat jouw computer de som weet op te lossen afhankelijk van een aantal andere zaken.

Rekenkracht

Het is dus het doel van iedere miner om de eerste te zijn die de som oplost. Er zijn manieren waardoor je er voor kunt zorgen dat de kans dat jij de eerste bent waarbij dit lukt groter wordt. Dat kan bijvoorbeeld door een computer aan te schaffen die meer rekenkracht heeft. Daardoor kan je computer sneller door de mogelijke oplossingen heen gaan waardoor de kans dat de goede oplossing geprobeerd wordt groter is dan bij een computer met minder rekenkracht. Eigenlijk kun je alleen maar beter worden in het minen door meer rekenkracht aan je computer toe te voegen.

Wedstrijd

Doordat je door meer rekenkracht te krijgen meer kans hebt om de juiste oplossing te vinden, zijn er veel mensen die hebben geïnvesteerd in dure computers en andere benodigdheden om meer rekenkracht te creëren. Daardoor werd het een soort wedstrijd wie de meeste rekenkracht kan krijgen. Er is natuurlijk een hoop geld nodig om deze wedstrijd te winnen aangezien het erg duur is om dit soort spullen aan te schaffen. Daardoor werd het uiteindelijk een kwestie van zo veel mogelijk geld investeren in computers.

bitcoin

Bedrijven

Er zijn erg veel bedrijven die het potentieel van het minen van bitcoin zagen. Dat komt natuurlijk doordat het mogelijk is om hier veel geld mee te verdienen. Daardoor werden de verschillende partijen die probeerde om bitcoins te minen steeds groter. Er werd steeds meer geld in computers geïnvesteerd door allerlei bedrijven. Deze bedrijven zagen allemaal wel toekomst in het minen van bitcoin. Daardoor bleven ze maar investeren in computers in de hoop dat de anderen het zouden opgeven. 

Monopolie

Elk bedrijf hoopte natuurlijk dat de andere partijen het op zouden geven. Dat komt doordat zij dan als het ware het monopolie zouden hebben op het minen van bitcoin. Er zijn namelijk bijna geen mensen die zo veel geld kunnen investeren als dit soort bedrijven. Daardoor is de kans groot dat één bedrijf vrijwel alle blokken creëert wanneer de andere bedrijven stoppen met investeren. Daardoor bleven er maar bedrijven geld investeren in de allernieuwste computers en andere benodigdheden om zo veel mogelijk rekenkracht te creëren. 

Weinig kans

Er zijn dus erg veel bedrijven die hun best doen om de beste computer te hebben voor het minen van bitcoins. Daardoor is het voor ‘gewone’ mensen erg lastig om succesvol bitcoins te minen. Het is namelijk voor normale mensen niet mogelijk om zo veel rekenkracht op je computer te hebben. Natuurlijk is het niet onmogelijk om als eerste de juiste oplossing te vinden, maar de kans dat dit je lukt is niet zo groot. Daardoor is het voor veel mensen niet zo verstandig om te proberen bitcoins te minen. 

Beloning voor het minen van bitcoins

Er zijn zo veel mensen en bedrijven die bitcoins willen minen doordat je een beloning krijgt voor het creëren van een nieuw blok. Iedereen wil natuurlijk graag deze beloning ontvangen. Als je geen beloning zou krijgen voor het minen van bitcoins zou het systeem niet werken. Dat komt doordat er dan waarschijnlijk bijna niemand zou zijn die zijn computer zou inzetten voor het minen. Daardoor is het erg belangrijk dat er altijd genoeg miners zijn. 

De beloning

De beloning die miners krijgen voor het minen van bitcoins, wordt altijd gegeven in bitcoins. Dat is logisch aangezien alle miners toch al zijn aangesloten op het netwerk. De bitcoins die de miners als beloning krijgen zijn allemaal nieuwe bitcoins. Er is dus niet één iemand die alle miners hun beloning stuurt. Dat gaat allemaal automatisch door het netwerk. Het minen van bitcoins is dus een erg goede manier om een passief inkomen te genereren. Daardoor is het voor veel mensen aantrekkelijk om te investeren in apparatuur om bitcoins te minen. Je verdient daarmee namelijk geld terwijl je daar zelf niets voor hoeft te doen.

Passief inkomen

Het is natuurlijk niet zo dat je letterlijk niets hoeft te doen voor het minen. De computer werkt automatisch, maar je moet wel een aantal dingen regelen. Het is voor veel mensen bijvoorbeeld een groot nadeel aan het minen van bitcoin dat je veel stroom nodig hebt voor het minen. Daardoor is het voor sommige mensen niet mogelijk om alle mining-apparatuur te laten draaien. Het is voor sommige miners ook erg vervelend dat er erg veel warmte vrijkomt bij het mining-proces. Dat komt doordat een groot deel van de energie die in de mining apparatuur gaat wordt omgezet in warmte. 

Tomatenkas

Het is natuurlijk erg vervelend dat er zo veel warmte vrijkomt bij het minen. Toch kan dit ook weer hele creatieve ideeën opwekken bij sommige mensen. Er zijn namelijk veel miners die proberen om deze warmte voor nuttige dingen te gebruiken. Zo is er bijvoorbeeld een miner die een tomatenkas om zijn mining apparatuur heen heeft gebouwd. Daardoor blijft de temperatuur in de kas hoog genoeg en de warmte die vrijkomt bij het minen niet verloren gaat. Dit is goed voor het millieu en levert je ook nog eens lekkere tomaten op. Er zijn nog veel meer manieren om deze warmte nuttig te gebruiken. 

Block halving

De miners krijgen dus een beloning voor het werk dat ze hebben geleverd voor het netwerk. Daardoor wordt het minen namelijk aantrekkelijk. De beloning die de miners krijgen voor hun werk wordt om de vier jaar gehalveerd. Dat komt doordat alle bitcoins die aan de miners worden gegeven nieuw zijn op het netwerk. Doordat er slechts een beperkte hoeveelheid bitcoins is, is het belangrijk dat deze niet te snel worden afgegeven. Dat zou er namelijk voor zorgen dat er geen nieuwe bitcoins meer zijn om de miners mee te belonen. Hierdoor zou de beveiliging van het netwerk erg snel achteruit gaan.

Hoe hoog is de beloning voor het minen?

De beloning die de miners krijgen voor het minen wordt dus iedere vier jaar gehalveerd. Betekent dat dan dat de beloning die de miners op dit moment krijgen erg laag is? Nee, de beloning die de miners op dit moment krijgen voor het minen van bitcoin is 6,25 bitcoin. Als je bedenkt hoeveel één bitcoin waard is, zie je dat dit vooral voor veel bedrijven een erg lucratieve manier kan zijn om geld te verdienen. De laatste block halving was in mei 2020. Daarvoor kregen de miners dus een beloning van 12,5 bitcoin per aangemaakt blok. 

Heeft de block halving invloed op de koers van de bitcoin?

Er zijn veel traders die geloven dat een block halving veel invloed heeft op de koers van de cryptomunt. Dat komt doordat hier in het verleden sterke signalen voor zijn geweest. Het is bijvoorbeeld zo dat de bitcoin een jaar na de block halving in 2012 zijn voorlopige all time high bereikte. Dit zou toeval kunnen zijn, maar het is wel heel toevallig dat vier jaar later, één jaar na de volgende block halving bitcoin wederom een all time high had bereikt. Dat is voor veel investeerders een reden om in te stappen wanneer de volgende block halving aanstaande is.

bitcoin

Het netwerk beveiligen

De miners die op het netwerk zijn aangesloten zorgen eigenlijk voor de beveiliging van het netwerk. Er zijn op dit moment duizenden miners aangesloten op het netwerk van bitcoin. Doordat er zo veel miners zijn, is het belangrijk dat de som die moet worden opgelost steeds wat moeilijker wordt. Dat komt doordat het de bedoeling is dat het tien minuten duurt voordat er een nieuw blok wordt aangemaakt. Om er voor te zorgen dat niet één van de miners eerder dan die tien minuten de som heeft opgelost moet de som dus moeilijk genoeg zijn. 

Hoe meer rekenkracht hoe veiliger

Het is erg belangrijk dat er genoeg miners actief zijn op het bitcoin netwerk. Dat komt doordat de miners het netwerk beveiligen. Het is namelijk zo dat je meer dan de helft van de rekenkracht die op het netwerk is aangesloten in je bezit moet hebben om veranderingen aan te brengen in de blockchain. Hoe meer miners er op het netwerk zijn aangesloten, hoe meer rekenkracht er dus op het netwerk is. Daardoor wordt het moeilijker om genoeg rekenkracht te hebben om een zogenaamde 51 procent aanval te doen. 

51 procent aanval

Een 51 procent aanval is de benaming voor een aanval op een blockchain waarbij meer dan de helft van de rekenkracht in het bezit is van degene die de aanval doet. Het verschilt per blockchain hoe veel rekenkracht er is aangesloten op het netwerk. Bij kleinere cryptomunten die gebruik maken van het proof of work protocol is het minder moeilijk om een 51 procent aanval te doen op het netwerk. Daardoor is het al een aantal keer gebeurd dat criminelen veel cryptomunten hebben buitgemaakt door een 51 procent aanval te doen. 

51 procent aanval op bitcoin

Het wordt dus steeds moeilijker om een succesvolle 51 procent aanval uit te voeren naarmate er meer rekenkracht is aangesloten op het netwerk. Daardoor is het voor alle mensen die hun geld geïnvesteerd hebben in bitcoins erg fijn dat er zo veel miners actief zijn op het netwerk. Doordat er zo veel miners zijn, is het nagenoeg onmogelijk om een 51 procent aanval uit te voeren op het netwerk van bitcoin. Dat komt doordat je zo extreem veel rekenkracht nodig hebt dat het op dit moment niet mogelijk is om hier nog winst mee te maken. 

Zelf bitcoin minen

Het is op dit moment niet rendabel om als particulier bitcoins te minen. Dat komt doordat er erg veel grote bedrijven zijn die heel veel geld hebben geïnvesteerd om zo veel mogelijk rekenkracht te genereren. Daardoor is het als particulier erg lastig om genoeg rekenkracht te bemachtigen om succesvol te worden in het minen. Doordat het zo duur is om de juiste computers en miningapparatuur aan te schaffen om bitcoins te minen is het voor particulieren niet meer rendabel om dit zelf te doen. 

Het verleden

Toen bitcoin nog minder groot en bekend was, was het voor mensen die technisch aangelegd waren mogelijk om leuk bij te verdienen door bitcoins te minen. Dat komt doordat er toen nog geen grote bedrijven waren die een veel groter budget hebben dan particulieren. Doordat de cryptomunt steeds meer media aandacht kreeg zijn er door de jaren heen steeds meer bedrijven bij gekomen die het minen interessant vinden. Daardoor is het voor particulieren steeds lastiger geworden om zelf bitcoin te minen. Op dit moment is het daardoor totaal niet rendabel meer om bitcoin te minen.

Bitcoin minen als bedrijf

Voor bedrijven is het op dit moment wel rendabel om bitcoin te minen. Dat komt doordat dit alleen mogelijk is als je een heel groot startkapitaal hebt om te investeren in allerlei apparatuur. Daardoor is het ontzettend duur om een begin te maken met minen. Het duurt voor bedrijven die in mining apparatuur investeren vaak relatief lang voordat ze de investering hebben terugverdient. Vanaf het moment dat alles is terugverdient heeft het bedrijf een hoog passief inkomen gecreëerd. Er hoeft namelijk niemand bezig te zijn met het minen. 

Mining pools

Als je als particulier toch wilt investeren in het minen van bitcoins, kun je dat doen door mee te doen aan een mining pool. Daardoor maak je toch kans om een beloning te krijgen voor het minen. Een mining pool is namelijk een soort netwerk van allemaal computers samen. Er zijn bedrijven die zo’n netwerk hebben opgericht waar je aan mee kunt doen. Doordat er erg veel computers op hetzelfde netwerk zijn aangesloten, is de kans een stuk groter dat je samen de juiste oplossing van de som vindt. Dat komt doordat alle rekenkracht van deze computers wordt samengevoegd. 

Beloning delen

Het minen in een mining pool heeft wel één groot nadeel. De beloning die de mining pool ontvangt wanneer het gelukt is om een blok te creëren moet namelijk verdeeld worden over alle deelnemers van de mining pool. Daardoor zul je slechts een heel klein deel van de beloning opstrijken. Dat is natuurlijk logisch aangezien je allemaal samen hebt gewerkt om deze beloning te verdienen. Het is alleen wel jammer dat het hierdoor nog steeds niet erg rendabel is om bitcoin te minen. 

bitcoin

Hoe wordt de beloning verdeeld?

Het is natuurlijk erg belangrijk dat de beloning voor het minen eerlijk wordt verdeeld, maar wat is de beste manier om dat te doen? Dat is nog een stuk lastiger dan je denkt. Geef je bijvoorbeeld iedereen hetzelfde deel van de beloning, of geef je iedereen een deel van de beloning op basis van de rekenkracht die ze inbrengen op het netwerk? Meestal wordt er voor gekozen om de beloning te baseren op de ingebrachte rekenkracht. Dat komt doordat de beloning volgens de meeste mensen op die manier het meest eerlijk wordt verdeeld.

Mining apparatuur

Als het je toch leuk lijkt om mee te doen aan het mining proces van bitcoin, is het belangrijk om er voor te zorgen dat je de juiste apparatuur koopt. Er zijn een heleboel verschillende computers die je kunt kopen om bitcoins te minen. In China is een bedrijf genaamd Bitmain dat gespecialiseerd is in het produceren van apparatuur om bitcoin mee te minen. Dat is erg handig voor de mensen die het leuk lijkt om zelf bitcoin te minen. Er wordt om de zoveel tijd een nieuwe computer uitgebracht om bitcoins mee te minen. 

Hoe duur is deze miningapparatuur?

De kosten van de nieuwste apparatuur voor het minen van bitcoins zijn erg verschillend. Meestal kost de nieuwste mining apparatuur van Bitmain zo ongeveer duizend euro. Het duurt erg lang voordat je deze investering hebt terugverdient als dat al lukt. Daardoor is het als particulier niet verstandig om er voor te kiezen om dit soort apparatuur te kopen. Je kunt dit natuurlijk wel doen om het netwerk beter te beveiligen. Er zijn echter maar weinig mensen die dit doen aangezien het een hoop geld kost en het netwerk op dit moment al ontzettend veilig is. 

Verdere kosten van het minen

Als je de juiste apparatuur hebt gekocht om bitcoins te minen ben je nog niet van alle kosten af. Dat komt namelijk doordat er nog een hoop extra kosten komen kijken bij het minen van bitcoins. Deze kosten komen onder andere doordat er erg veel stroom nodig is om alle apparatuur draaiende te houden. Het is natuurlijk erg verschillend wat een miner maandelijks kwijt is aan de kosten van de stroom. Dat is namelijk afhankelijk van wat voor soort apparatuur diegene gebruikt. 

Meer verdienen met andere cryptomunten

Doordat er al veel bedrijven en particulieren zijn die hebben geïnvesteerd in het minen van bitcoins is het erg lastig om hier geld mee te verdienen. De realiteit is dat je als particulier al een tijdje beter niet kunt proberen om geld te verdienen door bitcoin te minen. Dat is simpelweg niet meer winstgevend voor mensen die een klein budget hebben om te investeren. Daardoor zijn veel mensen op zoek naar andere cryptomunten om te minen

Minder rekenkracht op het netwerk

Als je van plan bent om een andere cryptomunt dan bitcoin te gaan minen, is het belangrijk dat je op zoek gaat naar een geschikte cryptomunt. Dat komt doordat je een cryptomunt moet uitzoeken waarbij er niet te veel rekenkracht is aangesloten op het netwerk. Je hebt namelijk een grotere kans om succesvol te minen als er niet te veel rekenkracht op het netwerk is. Dat komt doordat de kans dat jouw computer als eerste de juiste oplossing vindt dan groter is. 

bitcoin

Geschikte cryptomunt

Het is belangrijk dat je bij de zoektocht naar een geschikte cryptomunt kijkt naar meerder aspecten dan alleen de rekenkracht. Dit is natuurlijk één van de belangrijkste dingen om op te letten, maar je moet er wel voor zorgen dat het lucratief blijft om te minen. Het is daardoor wel belangrijk om een cryptomunt te kiezen waarbij je net als bij de bitcoin veel kunt verdienen met het minen. Dat is immers de reden waarom je begint met het minen van een cryptomunt. 

Ken de cryptomunt

Naast het feit dat je er goed aan moet kunnen verdienen, is het belangrijk dat je er voor zorgt dat je veel kennis hebt over de cryptomunt die je wilt gaan minen. Het kan bij sommige cryptomunten een stuk moeilijker zijn om aan goede informatie te komen dan bij bitcoin. Dat komt natuurlijk doordat de bitcoin al erg bekend is en de meeste andere cryptomunten nog niet. Als je niet voldoende kennis hebt over de cryptomunt die je wilt gaan minen, kan dat er voor zorgen dat je voor vervelende verrassingen komt te staan. 

Conclusie

Er zijn in het verleden veel mensen geweest die het is gelukt om veel geld te verdienen door bitcoin te minen. Dat komt doordat je in het verleden relatief eenvoudig bitcoins kon minen. Doordat het netwerk steeds groter is geworden en de bitcoin steeds meer bekendheid heeft gekregen, is het lastig om daar op dit moment nog veel geld mee te verdienen. In principe is het op dit moment mogelijk om meer te verdienen met het minen van bitcoins dan ooit tevoren. Het enige nadeel aan het minen van bitcoins op dit moment is het feit dat het een enorme investering vereist. 

Te duur

Het wordt pas lucratief om bitcoin te minen als je genoeg geld hebt om te investeren in de juiste apparatuur. De apparatuur die je als particulier kunt kopen is niets vergeleken met de apparatuur die bedrijven kopen om bitcoins te minen. Het is logisch dat de apparatuur die deze bedrijven gebruiken veel meer rekenkracht heeft. Dat komt natuurlijk doordat deze bedrijven erg veel geld hebben moeten investeren in de apparatuur. Het is daardoor voor ‘gewone’ mensen niet zomaar mogelijk om in te stappen in het minen van de cryptomunt. 

Andere cryptomunten minen

Doordat het zo duur is om de meest bekende cryptomunt succesvol te kunnen minen zijn er veel mensen die op zoek zijn gegaan naar een alternatief. Het is niet lastig om een goed alternatief te vinden omdat er ontzettend veel verschillende cryptomunten zijn. Daardoor is het alleen een kwestie van het uitzoeken van de meeste geschikte cryptomunt om te minen. Het is erg belangrijk dat je een cryptomunt uitzoekt die gebaseerd is op het proof of work systeem.

Proof of work

Het proof of work systeem is erg belangrijk voor het mining proces. Er zijn namelijk ook cryptomunten die een ander systeem gebruiken, maar daar werk het minen ook op een andere manier. Wanneer je op de meest bekende manier wilt minen moet je er dus voor zorgen dat je een cryptomunt uitkiest die het proof of work systeem gebruikt. Daardoor werkt het minen op een manier die bij iedereen die een beetje bekend is in de wereld van de cryptovaluta bekend is. 

Is het rendabel?

Het is erg belangrijk dat je niet zomaar begint met het minen van een bepaalde cryptomunt. Je moet er voor zorgen dat je eerst veel weet over de cryptomunt zodat je kunt beoordelen of deze veilig genoeg is. Verder is het erg belangrijk dat je van tevoren berekent of het wel rendabel is om deze cryptomunt te gaan minen. Als je dit niet van tevoren berekent, is de kans aanwezig dat je veel verlies zult maken op je investering. Het is dus zeker mogelijk om in de toekomst geld te verdienen met het minen van cryptomunten, zolang je er maar voor zorgt dat je weet wat je aan het doen bent. 

LEREN BELEGGEN IN CRYPTO'S

Meld u hieronder aan en leer gratis hoe je zelf kunt leren beleggen met cryptocurrencies.

Check uw email om uw aanmelding te verifieren. Check ook uw spambox 😉

Er is iets foutgegaan. Probeer het opnieuw.